kupa veternej turbinky

Výroba elektrické energie pomocí větrných turbín, malých větrných elektráren, diskuze na téma účinnosti, dostupných řešení, zkušenosti, nápady, praktické rady.
Odpovědět
tiborius

kupa veternej turbinky

Příspěvek od tiborius »

zdar chcem sa opytat ci sa oplati kupit veterna turbinka na dobijanie baterii ked solarne panely v zime davaju malo..aku by ste mi poradili ? staly odber zataze mam 5 amperov a na zimu sa obavam ze to panely nezvladnu...dik za kazdu radu
Uživatelský avatar
abrams
Příspěvky: 2773
Registrován: ned črc 17, 2011 12:19 pm
Reputace: 427
Lokalita: Brno
Bydliště: Brno

Re: kupa veternej turbinky

Příspěvek od abrams »

Zdravím ,

bydlíš-li na větrném kopci kde jen občas nefouká , tak Ti větrák určitě parádně doplní ::pv:: .
Žel bohu se mnoho lidí spálilo vidinou větrákový elektriky jenže reál bylo jenom cosi trochu točícího se :? .
Větráky se zde periodicky diskutují zejména na konci *sun* sezóny .
5A čeho ? 5V ? 12V ? 24V ? 48V ?

Elektronům zdar *cloud*
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
Uživatelský avatar
youda
Příspěvky: 3074
Registrován: stř dub 27, 2016 12:12 am
Reputace: 907

Re: kupa veternej turbinky

Příspěvek od youda »

Zkušenosti hovoří pro to, že malý větrník se nezaplatí. Je to mechanická věc, je tedy potřeba pravidelná údržba, občas vyměnit ložiska, kartáčky, ukroucené kabely či spálený regulátor. Jelikož vítr fouká jak se mu zrovna chce, tak aby se to vyplatilo, musel by mít větrník aspoň několik málo kW výkonu.

Nějaké praktické zkušenosti tu popisoval Tomas:
https://forum.mypower.cz/viewtopic.php?f=41&t=2469
https://forum.mypower.cz/viewtopic.php?f=41&t=2780

Je-li v místě možnost odběru z DS, pak je levnější v zimě těch pár wattů prostě odebrat. Pokud se jedné o 100% offgrid lokalitu, pak je lepší postavit vodní turbínu.
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: https://youda.mypower.cz
Uživatelský avatar
ota
Příspěvky: 2298
Registrován: čtv dub 18, 2013 9:37 am
Reputace: 514
Bydliště: na chaloupce u lesa-Příbramsko
Kontaktovat uživatele:

Re: kupa veternej turbinky

Příspěvek od ota »

abrams píše:Zdravím ,

Větráky se zde periodicky diskutují zejména na konci *sun* sezóny .
Tato diagnóza je opakem solaritidy, jedná se o takzvaný SOLÁRNI ABSŤÁK.
70kWp + 10kW Infinity, 25kWh LiFe
Uživatelský avatar
kybos
Příspěvky: 2699
Registrován: sob zář 08, 2012 10:40 pm
Reputace: 490
Lokalita: Šternberk
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 15000
Kapacita baterie [kWh]: 40
Bydliště: v údolí mezi kopci

Re: kupa veternej turbinky

Příspěvek od kybos »

youda píše:Zkušenosti hovoří pro to, že malý větrník se nezaplatí. Je to mechanická věc, je tedy potřeba pravidelná údržba, občas vyměnit ložiska, kartáčky, ukroucené kabely či spálený regulátor. Jelikož vítr fouká jak se mu zrovna chce, tak aby se to vyplatilo, musel by mít větrník aspoň několik málo kW výkonu.
...
Je-li v místě možnost odběru z DS, pak je levnější v zimě těch pár wattů prostě odebrat. Pokud se jedné o 100% offgrid lokalitu, pak je lepší postavit vodní turbínu.
Z jakých zkušeností čerpáš? Jsou vlastní nebo jen sdílené?
Moje zkušenosti hovoří o něčem jiném.
Můj větrník už se zaplatil. Pravilelná údržba spočívá v tom, že jednou ročně vylezu ke gondole, zkontroluji, zda se něco nepovolilo (od instalace v roce 2002 zatím nic), provedu kontrolu kotevních lan a namažu napínáky něčím mastným aby nerezivěly. Na vlastním generátoru jsem za uplynulých 16 let ještě žádnou údržbu neprováděl. Ložiska jsou v něm stále ty originální, žádné kartáčky neobsahuje a kabel se od doby instalace ještě neukroutil. Pár spálených regulátorů už jsem vyměnil. Byly vlastní konstrukce a doplatil jsem na vlastní konstrukční chyby. Postupně jsem vystřídal tři majoritní verze regulátoru. Nejdříve nespojitý kontaktní (směroval výkon do dvou sad baterií s různým napětím), ten měl jen krátkou životnost, následoval spojitý polovodičový, ten měl problémy se ztrátovým teplem a ve finále tam skončil spínaný polovodičový paralelní regulátor, který je tam dodnes. Plní zároveň funkci omezovače otáček a zvyšuje tak bezpečnost celé sestavy. Ten poslední, přesto že se ještě nedočkal finální podoby a pořád je v provedení "vrabčí hnízdo", už tam ale pár pětiletek pracuje.
Větrník se vyplatil i přesto, že má jmenovitý výkon jen 0,75 kW. Většina vyrobené energie je vynaložena na čerpací práci čerpadla ve vrtané studni. Víc problémů je s akumulátorem. Vyrobená energie se akumuluje v třiapůlkubíkovém zásobníku vody, který již za tu dobu stihl prorezivět. I čerpadlo ve vrtu jsem již musel vyměnit.

Větrník přesto, že je mechanická věc, přežil několik generací použité elektroniky, která s ním v otázkách životnosti a spolehlivosti nemůže soupeřit.

Co se týče vodních elektráren, je podle mého názoru mnohem méně volných míst vhodných pro bezproblémovou realizaci malé vodní elektrárny, než míst vhodných pro realizaci malé větrné elektrárny. Při současných postupujících byrokratických omezeních není ani jistota, že bude možno malou vodní elektrárnu po realizaci využívat.
15 kWp JJZ + 3x Tristar MPPT60 + Victron 150/100 + 48V LiFePO 850 Ah + UPS 8kW (MPP-Solar 8048 LC) + 4 x nabíječka 1,2 kW (DELTA) Start: 2012
KUTIL
Příspěvky: 286
Registrován: sob pro 01, 2012 11:19 pm
Reputace: 27

Re: kupa veternej turbinky

Příspěvek od KUTIL »

Keď sme už pri tom, nezaplatí sa ani solárny systém. Už tu o tom bolo popísané dosť a nechcem to znovu rozvíjať. TÍ čo tak tvrdia podľahli vlastným ilúziám a sebe klamom s pseudo argumentami ako zníženie nákladov, sebestačnosť, nezávislosť či dokonca ekológia v malom (!!!). Hneď na úvod znova pripomínam, že pre mňa sú takými uveriteľnými argumentami po počiatočnom nadšení akurát tak hobby, samorealizácia či pokračovanie v chybnom rozhodnutí, keď to stálo balík za ktorý sa dalo dvadsať rokov pokojne žiť na sieti, ale veď som už „predrbal“ viac peňazí !!!
Dobrý argument je inštalácia takýchto systémov v mieste, kde nie je sieť a tam kde aj niekoľko malých žiaroviek zabezpečí nevídaný sociálny komfort, keď si večer na chalupe môžem bezstarostne čítať knihu aj do polnoci. To je aj môj prípad, bez neho by som sa o takéto veci asi nikdy nezaujímal.
Čo sa týka údržby turbínky tak to nie je vôbec taká hrôza ako sa tu píše. Turbínku raz do roka zrevidujem, preleštím zberacie krúžky, odstránim mŕtvy hmyz zo statora, prestriekam smerovku a umyjem poťah listov vrtule. Na stožiari opravím náter. Je to na pár hodín práce a ak nepočítame do nákladov vlastnú prácu tak to vlastne nestojí nič, je z toho len potešenie ako to dobre funguje. Ložiska som nikdy nemenil, prvá turbínka bežala 10 rokov a tá dnešná beží už piaty. Ale na takúto pohodlnú údržbu treba mať k stroju dobrý prístup, lebo visieť za jednu ruku či volať vždy autožeriav nie je to pravé.
Ale vráťme sa k základnej otázke „ci sa oplati kupit veterna turbinka na dobijanie baterii ked solarne panely v zime davaju malo..aku by ste mi poradili“?
Najprv okolnosti. V období bez slnka vie malá turbínka vyrobiť dve tretiny a až tri štvrtiny svojej ročnej výroby. Ak je vzhľadom k solárnemu systému výkonovo navrhnutá správne, v kritických časoch dokáže udržať baterky v kondícii či podporiť spotrebu.
„Větrník“ vôbec nemusí mať „aspoň několik málo kW výkonu“ ani nemusí byť inštalovaný na veternom kopci (a tam sa obyčajne ani nebýva).
Je treba sa držať technickej reality. Dobrá a účinná horizontálna turbínka vyrobí zo štvorcového metra čelnej (zametanej) plochy v lokalite s priemernou celoročnou rýchlosťou vetra 3,5 až 4 m/s zhruba 100-150 kWh /m2 ročne. Pre takéto miesta neterba chodiť na kopec, na otvorených plochách treba ale stožiar vysoký okolo 10-12 metrov. A dobrá a účinná turbínka by mala byť pre takéto veterné podmienky výkonovo úzkostlivo optimalizovaná tak, že nominálny výkon bude asi 100-120W/m2 plochy. Už tu aj múdrejší povedali, že výroba turbínky záleží predovšetkým na ploche vrtule a výkon generátora musí byť primeraný. Ak je zbytočne vysoký dosiahne sa opačný efekt.
Teda napríklad turbínka s menovitým výkonom 500 W (pri okamžitej rýchlosti 11m/s) by mala mať vrtuľu s priemerom cca 2,5 metra. Ak by sme na ňu dali generátor 1 a viac kW, tak okrem zbytočnej hmotnosti a nižšej účinnosti (aj cene) sme len prerobili. Ale toto málokomu vysvetlíš...
A čo sa týka tej možnosti „odběru z DS, pak je levnější v zimě těch pár wattů prostě odebrat“. Ale to je „levnejší“ aj v prípade fotovoltaiky! Potom je "nejlevnější" do toho vôbec neliezť !
Výhoda veternej turbínky v zime spočíva aj v tom, že pracuje v dobe, kedy je energie nedostatok a to v kritickej dobe podstatne zvyšuje jej význam. Na rozdiel od fotovoltaiky v lete, kedy je energie prebytok a často sa hľadá pre ňu náhradné á mnohokrát zbytočné využitie. Leda tak ohrev úžitkovej vody a potom to preháňať s hygienou, ale aj také zbytočné vyťažovanie prebytkov niečo stojí.
A nakoniec kde ju kúpiť? V žiadnom prípade nekupovať v Číne či Turecku, aj keby bola zadarmo. Lepšie je vyrobiť si ju podomácky, najlepšie podľa osvedčeného vzoru. Je to dosť práce a je na to treba základné technické a technologicke vedomosti a manuálnu zručnosť.
A potom že o vrtuľkách sa začína diskutovať až na jeseň ! Na jeseň už musí byť na stožiari !
Uživatelský avatar
youda
Příspěvky: 3074
Registrován: stř dub 27, 2016 12:12 am
Reputace: 907

Re: kupa veternej turbinky

Příspěvek od youda »

KUTIL píše:... hobby, samorealizácia či pokračovanie v chybnom rozhodnutí, keď to stálo balík za ktorý sa dalo dvadsať rokov pokojne žiť na sieti, ale veď som už „predrbal“ viac peňazí !!! ...
Tak udělej ten dobrý skutek a prostě přiznej, že v dnešní době je pro průměrného člověka větrník spíš hobby než cokoliv jiného.
KUTIL píše: ...Ložiska som nikdy nemenil, prvá turbínka bežala 10 rokov a tá dnešná beží už piaty...
Možná, že kdybys ložiska měnil,tak by ta první vydržela dodnes. Nebo ti jen uletěla po větru?
KUTIL píše: stožiar vysoký okolo 10-12 metrov
No tak určitě. Pokud už mám u baráku les solárních trackerů, tak si nepřeji nic jiného, než tam ještě postavit 12m stožár, abych tomu dal korunu. A samozřejmě oběhat si předtím sousedy i úřady, to mám vůbec nejradši. A vůbec super je v 70-ti letech na ten stožár každý rok šplhat.
KUTIL píše: V žiadnom prípade nekupovať v Číne či Turecku, aj keby bola zadarmo. Lepšie je vyrobiť si ju podomácky, najlepšie podľa osvedčeného vzoru. Je to dosť práce a je na to treba základné technické a technologicke vedomosti a manuálnu zručnosť.
Někdy je lepší si připlatit za průmyslový výrobek a ten si jen dodělat, než vyrábět 3 prototypy a řešit pak vrtule zaseklé v sousedovic autě, nebo stožáry spadlé na zahradní altánek. Už jsem si ale všimnul, že určití lidé budou šetřit, ať to stojí co to stojí. A zajímavé je, že v SK se vyskytují ve větší míře.


Pokud bych měl stohektarovou farmu, tak si tam kromě soláru několik 10kW větrníků postavím. V UK či Dánsku toto celkem frčí. Stavět si ale u baráku v CZ/SK 12m stožár, aby se mi na něm točila vrtulka o výkonu 500W, která vyžaduje každoroční údržbu a po 10ti letech půjde do šrotu, to je fakt jen pro blázny, domácí kutily a lidi co si chtějí poštvat sousedy.

Tiborius, pokud se vyžíváš v domácím kutění, tak s chutí do toho.
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: https://youda.mypower.cz
Uživatelský avatar
youda
Příspěvky: 3074
Registrován: stř dub 27, 2016 12:12 am
Reputace: 907

Re: kupa veternej turbinky

Příspěvek od youda »

Kybos,

předtím než jsem se pustil do budování falešné soběstačnosti, jsem déle než rok studoval, jaké mám možnosti.

Absolutně nejlepší je MVE, která dokáže zajistit 100% soběstačnost bez ohledu na roční období. Bohužel, legislativa a vhodná lokalita v ČR (a tuším že i v SK), jsou velký problém.Další v pořadí je FVE, která vyhrává hlavně proto, že má obrovskou životnost a minimální nároky na údržbu. Zatímco u MVE a FVE byl již v té době internet plný pozitivních ohlasů, tak v případě HAWT a VAWT to byly hlavně fotky z havárií a projekty domácích kutilů.

Neříkám, aby jsi sundával tvůj stožár. Jen se prostě zamysli, zda-li bys HAWT mohl doporučit opravdu každému, kdo třeba nemá takové znalosti, zkušenosti a trpělivost jako ty.
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: https://youda.mypower.cz
Uživatelský avatar
kybos
Příspěvky: 2699
Registrován: sob zář 08, 2012 10:40 pm
Reputace: 490
Lokalita: Šternberk
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 15000
Kapacita baterie [kWh]: 40
Bydliště: v údolí mezi kopci

Re: kupa veternej turbinky

Příspěvek od kybos »

Moje příprava na realizaci HAWT trvala cca pět let z toho více než rok běželo měření větrných podmínek. Když jsem se začínal zaobírat myšlenkou na HAWT, bylo u nás ještě období převážně zkrachovalých projektů. I mé první pokusy v oblasti větrné energetiky nedopadly zrovna slavně. Měření jsem prováděl v amatérských podmínkách, jelikož větrných map bylo jen pár a navzájem se výrazně rozcházely. Ale o tom, že jsem vybral vhodnou parcelu pro stavbu VTE může svědčit i to, že necelých pět kilometrů od mého stanoviště postavili o sedm let později jeden z největších větrných parků u nás. Základem pro dobré rozhodnutí v oblasti stavby větrné elektrárny je kvalitní měření větrných podmínek a to ne jen roční ale raději po několik sezón, jelikož výkyvy dispozičního výkonu jsou poměrně značné a mohou zhatit investiční záměr. Co se týče sdílených informací, jsem poměrně skeptický. Žijeme bohužel v době, kdy sdělovací prostředky (internetové zdroje nevyjímaje) zajímají pouze kalamity, havárie, vraždy a jiné senzace a nemají tak nic společného s vyváženou informovaností. Jsou pouze nástrojem vlivových skupin pro vyvození potřebného mediálního tlaku a ovčané jim to žerou i s navijákem. Proto byla položena má otázka v úvodu, zda se jedná o zkušenosti vlastní, či sdílené, které pro mne mají minimální váhu.
Přesto, že mám potok cca 50m od baráku a zkušenosti s provozem malé vodní elektrárny na tomto toku cca 800m proti proudu jsem konzultoval s vlastníkem této elektrárny, bych se pro malou vodní elektrárnu v mých podmínkách nerozhodnul. O nějaké 100% soběstačnosti nemůže být ani řeč. Prostě někdy málo a někdy devastačně moc vody není zrovna k užitku, pokud k tomu uživatel vodního díla nevybuduje i přehradu pro zrovnoměrnění toku energie. Ale to už jsme řádově v jiných číslech a v jiných povolovacích podmínkách.
Osvěta v oblasti větrné energetiky je zatím velmi slabá a ti, co něco vědí to chtějí nejprve dobře zpeněžit, než aby své know-how vydali bezúplatně k obecnému dobru. Proto se také vyskytuje tolik naivních stavitelů VTE, kteří jsou ochotni stavět bez předchozího měření pouze na základě slibů prodejců atrap větrných elektráren. Pár se mi jich dostalo do rukou a žasnul jsem, co všechno lze prodat pod názvem malá větrná elektrárna. HAWT rozhodně nelze doporučit každému začátečníkovi, který není ochoten nastudovat alespoň základní fyzikální principy a alespoň empirické vztahy a po dostatečně dlouhou dobu ověřovat větrné podmínky v místě zamýšlené realizace. Detailní znalosti nejsou rozhodující pro zakoupení kvalitního hotového výrobku, ty jsou nevyhnutelné jen v případě vlastní konstrukce, ale to je jiný level.
15 kWp JJZ + 3x Tristar MPPT60 + Victron 150/100 + 48V LiFePO 850 Ah + UPS 8kW (MPP-Solar 8048 LC) + 4 x nabíječka 1,2 kW (DELTA) Start: 2012
KUTIL
Příspěvky: 286
Registrován: sob pro 01, 2012 11:19 pm
Reputace: 27

Re: kupa veternej turbinky

Příspěvek od KUTIL »

Vážený youda, nikdy som netajil že malé turbínky sú moje hobby a prostriedok k technickému vzdelaniu, ktoré som dotiahol k vlastnej úspešnej konštrukcii. Moja prvá turbína skončila preto, že tá dnešná je lepšia, modernejšia, je osadená neodymovymi magnetmi a tak sa jej výkon oproti pôvodnej pri rovnakých rozmeroch a nižšej hmotnosti zdvojnásobil. Hovorí sa tomu vývoj (v SR). Ináč koncepčne to isté, nebolo treba meniť čo sa osvedčilo. Apropo, vymeniť dve (nečínske) ložiska 6006 za 12,-€ nie je žiadna tragédia. Žiadne havárie som nikdy nemal a nič nerozbil, okrem vrtule ktorú rozstrieľali poľovníci. Tvoje skúsenosti sú možno iné. A bez stožiara sa to v žiadnom prípade neobíde, tak ho najlepšie ťahať hore koľko sa dá.
Neviem aký si technik, ale ako sociológ s tým tvrdením o (nepatričnej) šetrnosti Slovákov si sa netrafil. Ja osobne mám opačné skúsenosti s ČR.
Uživatelský avatar
ota
Příspěvky: 2298
Registrován: čtv dub 18, 2013 9:37 am
Reputace: 514
Bydliště: na chaloupce u lesa-Příbramsko
Kontaktovat uživatele:

Re: kupa veternej turbinky

Příspěvek od ota »

KUTIL píše: ako sociológ s tým tvrdením o (nepatričnej) šetrnosti Slovákov si sa netrafil. Ja osobne mám opačné skúsenosti s ČR.
Vážený KUTILe , nikdo tady nic podobného nepsal.
Poslední co si na tomto fóru přejeme je rozdmýchávani Česko-Slovenských rozporů.
Nejsi ty nějaký politik nebo tak něco?
70kWp + 10kW Infinity, 25kWh LiFe
KUTIL
Příspěvky: 286
Registrován: sob pro 01, 2012 11:19 pm
Reputace: 27

Re: kupa veternej turbinky

Příspěvek od KUTIL »

"Už jsem si ale všimnul, že určití lidé budou šetřit, ať to stojí co to stojí. A zajímavé je, že v SK se vyskytují ve větší míře."
Toto bolo čo?
Nič nerozdmychávam, skôr sa pokúšam hasiť.
Uživatelský avatar
youda
Příspěvky: 3074
Registrován: stř dub 27, 2016 12:12 am
Reputace: 907

Re: kupa veternej turbinky

Příspěvek od youda »

KUTIL ma pravdu, rejpnul jsem do nej pote co tu vykricnikoval, ze v zadnem pripade nic nekupovat a ze jedina spravna cesta je uklohnit si stozar i vetrnik vlastnimi silami.

Ja rikam ze to je cesta, ktera vede presne k tomu vysledku co popsal Abrams:
abrams píše: Žel bohu se mnoho lidí spálilo vidinou větrákový elektriky jenže reál bylo jenom cosi trochu točícího se :?
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: https://youda.mypower.cz
Uživatelský avatar
ota
Příspěvky: 2298
Registrován: čtv dub 18, 2013 9:37 am
Reputace: 514
Bydliště: na chaloupce u lesa-Příbramsko
Kontaktovat uživatele:

Re: kupa veternej turbinky

Příspěvek od ota »

Aha, pardon. Mea culpa.
Zpátky k větrníkům a tiboriusově otázce.
70kWp + 10kW Infinity, 25kWh LiFe
KUTIL
Příspěvky: 286
Registrován: sob pro 01, 2012 11:19 pm
Reputace: 27

Re: kupa veternej turbinky

Příspěvek od KUTIL »

Tiborius, našli ste v tejto diskusii niečo užitočné? Urobili ste nejaké rozhodnutie?
miroc
Příspěvky: 371
Registrován: ned srp 12, 2012 10:12 am
Reputace: 40
Lokalita: SK - pri TT
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 7900
Kapacita baterie [kWh]: 30
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Kontaktovat uživatele:

Re: kupa veternej turbinky

Příspěvek od miroc »

youda píše:KUTIL ma pravdu, rejpnul jsem do nej pote co tu vykricnikoval, ze v zadnem pripade nic nekupovat a ze jedina spravna cesta je uklohnit si stozar i vetrnik vlastnimi silami.

Ja rikam ze to je cesta, ktera vede presne k tomu vysledku co popsal Abrams:
abrams píše: Žel bohu se mnoho lidí spálilo vidinou větrákový elektriky jenže reál bylo jenom cosi trochu točícího se :?
Myslim, ze KUTIL to takto nenapisal, ale len upozornil na to, ze niektorí vyrobcovia lacnych turbiniek nielen ze silne nadhodnocuju ich parametre, ale casto predavaju skoro nefunkcne turbiny na urovni atrapy. A ze vlastna vyroba (ak je chut a zakladne znalosti), moze byt lepsia cesta. Ani upravy takeho "tovarenskeho" vyrobku nemusia koncit uspesne. Ak, tak za cenu, ze povodny zostane snad len kryt...
Mam dojem ze aj abrams to myslel inak ako to bolo pochopene. Asi ide skor o zakladne povedomie, znalosti o vyuziti energie vetra a poznanie vlastnych realnych veternych podmienok, bez ktorych to moze dopadnut tak jak pise.
O malých domácich veterných elektrárňach: http://www.vawt.om2cm.sk/
Uživatelský avatar
marko250
Příspěvky: 3335
Registrován: ned led 12, 2014 7:41 pm
Reputace: 485
Lokalita: Hlučín
Bydliště: Hlučín

Re: kupa veternej turbinky

Příspěvek od marko250 »

tiborius píše:zdar chcem sa opytat ci sa oplati kupit veterna turbinka na dobijanie baterii ked solarne panely v zime davaju malo..aku by ste mi poradili ? staly odber zataze mam 5 amperov a na zimu sa obavam ze to panely nezvladnu...dik za kazdu radu
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Za mě ,dokup si za plánovanou útratu na vrtuli další stringy FV panelů a oblep s nima patřičné fasády,přinesou v zimě víc než vrtule.To v případě že chceš investovat,nebo v opačném nedělej nic a odebírej z DS.Těch 5A /230VAC ti žádný domácí větrník na 12m stožáru denně dávat nebude nikdy,ale současné FV pole většinou ano, aspoň přez den pár hodin.
Vždy se tady vyrukuje s průměrným větrem aspoň 3m/s,aby to mělo smysl.Já to považuji za nepravdivý marketing omílaný dokola.Žádná malá domácí vrtule při 3m/s nedokáže patřičně odměnit majitele přínosem energie do domu.Při tomto stálém větru teprve začíná vyrábět ze svého jmenovitého výkonu ani né jednu desetinu,k tomu jmenovitému potřebuje stálých 10-12m/s a to už je fičák.A to se bavíme o výkonu vrtule,kde je ještě ztráta na generátoru a převod do domu.
Takže pokud chceš vykrýt v zimě 5A 230VAC/24hod musíš mít:
-stálý vítr kolem 6m/s
-na to vrtuli 5-6kW (6-7m průměr)
-stožár přez 20m
-vypořádanou byrokracii
-tolerantní sousedy
-a hlavně pevné nervy při poryvech a orkánech 2x za rok

A ano ,vrtule dobře navržená a finančně doma zbastlená se určitě zaplatí,ale za dlouhý čas a nepřinese okamžitý požadovaný přínos.
Jsem teoretik a vrtuli jsem neprovozoval,jen jsem hodně četl a pozoroval u těch co je mají.Taky jsem se v ní viděl.
12.68kWp/JZ-50°/20xChaori 230 ,JV-90°/8xLeapton 650 + <JZ-90° /8xGWL / Sunny Mono 310, regl Midnite Classic 150<89A> , 1x EASUN <80A> a 1x MakeSkyBlue <60A>,baterka 17s 54.4VDC LFP4/784Ah<uloží 42kWh>,měnič XTH 8000-48V špičkově 21kW
Uživatelský avatar
vlkazajac
R.I.P.
Příspěvky: 3481
Registrován: úte čer 11, 2013 10:40 pm
Reputace: 527

Re: kupa veternej turbinky

Příspěvek od vlkazajac »

""zdar chcem sa opytat ci sa oplati kupit veterna turbinka na dobijanie baterii ked solarne panely v zime davaju malo..aku by ste mi poradili ? staly odber zataze mam 5 amperov a na zimu sa obavam ze to panely nezvladnu...dik za kazdu radu""

1/ Oplatí, len nikto nevie, kde sa taká dá kúpiť. Preto ani nikto neporadí.
2/ Riešenie by bola stavba svojpomocou, ale vo Vašom prípade budú potrebné asi väčšie inžinierske zdatnosti.

Komentár k obsahu diskusie.
HAWT je stroj, ktorý požaduje patričnú údržbu ako každý iný. Výmena ložísk a lietajúce listy z rotora sú pseudoargumenty získané niekde v súkromných senzáciechtivých televíziach a novinách.
S mojou FVE nedosiahnem nikdy uspokojivú návratnosť. Preto som ochotný utratiť ďalšie prostriedky, ktoré ju moc nevylepšia, ale pozmenia jej funkcionalitu ( strašné slovo, sorry... ). Či sa dá očakávať nejaká výpomoc v čase, keď nesvieti, prezradia záznamy z priebehu vetra, napr. tu :
https://www.meteoblue.com/sk/po%C4%8Das ... ka_3060412
vietor.png
Nejde o objav Ameriky, ale aspoň dva zovšeobecňujúce poznatky z obrázka plynú:
1/ V noci fúka menej.
2/ Môžu sa vyskytnúť dni s menším slnečným svitom a výraznejším vetrom.

Kto ste niekedy lietali aspoň s modelom lietadla tak viete, že najlepšie podmienky bývajú podvečer a po ráne, teraz okolo 8. hodiny. Takže zhrnuté, nie je celkom pravda, že vietor si fúka ako chce. Pozornosť zaslúži obvyklý slabý nočný vietor trvajúci do ranného útlmu. Ten môže byť často ( a nie 365 dní v roku ) cennou nočnou výpomocou pre FVE.

Ak bude čas, tak sa snáď k tomu dostanem a vyrobím svojpomocne malú HAWT optimalizovanú pre slabý vietor a s dobrou brzdou. Ryžovanie energie prenechám panelom.
Predtým si ale pozriem celoročné bilancie, keď sa už odvolávam na inžiniersky prístup. :roll:
750 Wp, LS3024B, 18650 - 198P8S 30,4 V, Multiplus C 800 nonstop / všetky slabé spotrebiče
1950 Wp, 2 x LS3024B, VS2024N, olovo - 330 Ah / 24 V, Carspa 3000 sin deň / silné spotrebiče a ohrev TUV
5995 kWh za meničmi za posledné 2 roky.
KUTIL
Příspěvky: 286
Registrován: sob pro 01, 2012 11:19 pm
Reputace: 27

Re: kupa veternej turbinky

Příspěvek od KUTIL »

Niektoré rady a komentáre sú chvíľami až úsmevné. Bez základných znalostí problematiky, terminológie či osobných skúseností by som si asi netrúfol nikomu niečo radiť. Lebo ináč sú to skôr zmätočné a zavádzajúce „(z)rady“ a neviem si predstaviť, ako by mohli slúžiť k niečomu užitočnému.
Napríklad tvrdenie, že pre turbínku je treba „stálý vítr kolem 6m/s“ . Termín „stály vítr“ je v tomto obore neznámy a bolo by treba ho trochu vysvetliť. Pre veternú energetiku sa používa termín „priemerná (celoročná) rýchlosť vetra“ ( Va) v určitom mieste, ale to asi nie je totožný význam. Z Va sa pre dané miesto dá zjednodušujúcim výpočtom aj bez dlhodobých meraní spočítať distribúcia okamžitých rýchlostí vetra.
Distribúcia vyjadruje štatistické zastúpenie okamžitých rýchlostí vetra (Vo) pre jednotlivé, v našom prípade celoročné priemerné rýchlosti vetra Va. Rozsah priemerných rýchlostí vetra od 3 do 7 m/s vyjadruje stav na Slovensku. Bohužiaľ, hodnota 3 m/s je najviac zastúpená, hodnota 7 a viac m/s je naopak výnimočná.
S distribúciou sa možno zaoberať napríklad pri výpočte výnosov veterného parku alebo optimalizácii parametrov veterných turbín. Je to univerzálny údaj, bez ktorého sa pri správnom navrhovaní veterno energetických projektov nezaobídeme.
Zastúpenie vyšších okamžitých rýchlostí vetra a ich vplyv na produkciu energie vysvetlím na jednoduchom príklade. Prestavme si miesto, kde v prvom prípade konštantne fúka celé tri hodiny vietor s okamžitou rýchlosťou Vo= 5 m/s, v druhom prípade je prvú hodinu Vo=4 m/s, druhú hodinu je Vo=5 m/s a tretiu hodinu je Vo=6 m/s. Priemerná rýchlosť vetra (Va) je síce v oboch prípadoch rovnaká - 5m/s, ale energetický výnos je v pomere tretích mocnín Vo (4˄3+5˄3+6˄3/3*5˄3) v druhom prípade o 7,5% vyšší.
Pre Slovensko sa distribúcia nameraných a vypočítaných hodnôt poväčšine dosť dobre zhoduje s Rayleighovým rozložením , teda aspoň na Trnavskej pahorkatine či Podunajskej nížine. Aj bez nákladných meraní môžeme takto s uspokojivou presnosťou stanoviť energetický potenciál lokality.
Pomery na Slovensku sú podobné aj v Česku, napríklad Českomoravská vysočina môže byť aj o trochu lepšia ako Trnavská tabuľa. Pozri čo hovorí SHMÚ:
Veterné pomery Slovenska sú komplikované nielen v dôsledku zložitej orografie, ale veľkú zásluhu na tom má aj značná premenlivosť počasia v priebehu roka. Dôležitú úlohu zohráva aj homogenita aktívneho povrchu, ktorá určuje jeho drsnosť. Na nížinách západného Slovenska sa priemerná ročná rýchlosť vetra vo výške 10 metrov nad aktívnym povrchom pohybuje v intervale od 3 do 4 m.s-1, na východnom Slovensku od 2 do 3 m.s-1. V kotlinách je veternosť závislá od ich polohy a uzavretosti, resp. otvorenosti voči prevládajúcim prúdeniam. V otvorenejších kotlinách, napr. v Považskom podolí, Podtatranskej kotline, Košickej kotline, sa priemerná ročná rýchlosť vetra pohybuje v intervale od 2 do 3 m.s-1, v uzavretejších kotlinách, kde je i najväčší výskyt inverzií, napr. Zvolenská kotlina, Žiarska kotlina, Žilinská kotlina, dosahuje priemerná ročná rýchlosť vetra hodnoty v intervale od 1 do 2 m.s-1, v uzavretých dolinách i menej než 1 m.s-1. Aj v nižších polohách sa vyskytujú exponované lokality s vyšším ročným priemerom rýchlosti vetra ako 4 m.s-1 (Košice, Bratislava). V pohoriach, v závislosti od nadmorskej výšky je priemerná ročná rýchlosť vetra 4 až 8 m.s-1. Maximálna rýchlosť vetra v nížinách presahuje 35 m.s-1, v pohoriach až 60 m.-1.
Priemerná celoročná rýchlosť je najvyššia na Chopku-9m/s, Malý Javorník-4,7 m/s, Krížna-5 m/s, Lomnický štít 6,2 m/s, Kojšovská Hoľa 5,8 m/s.
Tiež nie najlepšia rada „Někdy je lepší si připlatit za průmyslový výrobek a ten si jen doděla, ...“ Autor to ale zabudol rozviesť- čo a ako by prerábal, rekonštruoval, zmenil aby to v niektorých prípadoch aspoň trochu pracovalo. Lebo taká rada akú dal je platná ako mŕtvemu kabát. Robil som jednu takú prerábku stroja z Číny, na ktorý predajca ani za nič nechcel zobrať záruku pre nefunkčnosť. Nakoniec som navrhol drevenú extrémne rýchlobežnú dvojlistovú vrtuľu, stroj namiesto proklamovaných 400 Watt dával maximum 100 W a všetci sme boli radi, že aspoň trochu funguje.
Uživatelský avatar
JonasPP
Příspěvky: 1204
Registrován: pon srp 31, 2015 11:36 am
Reputace: 150
Bydliště: Okolie Popradu SR

Re: kupa veternej turbinky

Příspěvek od JonasPP »

No som sa troška naštval,lebo Ja mam solarnu elektrareň za najmenšie peniaze ako sa len dala spraviť a po 3ch rokoch pri čom neustale dačo zlepšujem,dokupujem sa Mi +- jedna tretina investicie vratila.Je pravda,že nemam vlastnu zakladnu bateriu,ale aj to sa postupne dofinancuje. Teda neviem aka je tu reč o nenavratnosti solarnej elektrarne. Odhadujem,že sa suma zaplati ešte skôr,lebo začal som pri malej elektrarni a nedotiahnutej do konca.Teraz spracovavam okolo 95% toho čo solarko da,ostatok ide do balancovania,merania a ineho smetia v strojovni.A to šetrim nie iba na elektrike,ale aj na plyne,lebo je jedno,že prebitok ide do bojlera,ale za to sa nezapne kotol.Ono sa to nezda,ale ak namiesto 1,3m3 plynu spotrebujem 0,2m3 tak aj to ujde.

Odoslané z IRON_2 pomocou Tapatalku
Mix panelov podľa potreby zapojene -9,2kWp papierovo +-5,6kW skutočnych;
48v-PCM-80A+Axpert 2,4KW+PJ 6kW;Li-ion -11kWh
24v-PJ 5kW;NiCd -10kWh
12v-10A MPPT;sin~300W;PB 4kWh

Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek