Malá FVE na maringotce

Porada před realizací, doporučení, rady, nápady týkající se plánovaných ostrovních nebo poloostrovních systémů, projektování, zkušenosti, schémata, vhodné komponenty
Odpovědět
Vita
Příspěvky: 4
Registrován: ned dub 01, 2018 6:33 pm
Reputace: 0

Malá FVE na maringotce

Příspěvek od Vita »

Ahojte,

pořídili jsme maringotku na dočasné bydlení než postavíme s tím, že na střeše již byly nějaké panely, na které to svítí + regulátor + měnič 12V/230V. Když už je tam nějaký základ, rád bych jej dobudoval případně mírně rozšířil a zároveň se na tom něco málo naučil, než si budu navrhovat FVE pro dům.

Můj záměr: Maringotku budu také napojovat na veřejnou DS pro napájení náročnějších spotřebičů (bojler, trouba apod.), méně náročnější spotřebiče, tj. světla, ntb, monitory, nabíjení mob. tel. apod. budu napájet z panelů s možností přepnutí na DS v případě, že nebude šťáva v baterkách apod.

Podotýkám, že jsem FV zatím naprosto nepolíben a prd tomu rozumím. Prosím proto o shovívavost :) Snažil jsem se nastudovat maximum ze zdejších diskuzí v rámci času, který jsem tomu mohl dát, no teď už se potřebuji posunout a dopracovat se k nějakému konkrétnímu návrhu. Bohužel příliš moc toho nevím ani o vybavení, které tam mám. A info jsem k tomu nedostal žádné. Více viz níže. Rád bych tedy s vámi návrh a schéma zkonzultoval :)

Přikládám schémátko, které jsem si zkusil načrtnout, jak by to cca mělo fungovat. Jištění apod. jsem zkusil navrhnout dle toho, co se mi podařilo zatím nastudovat. Mám v tom nicméně dost nejasností, samozřejmě :)) Popořadě:

1) Panely - bohužel se mi nepodařilo dohledat, co jsou vlastně zač :D Žádný štítek, nic. Jsou dva, každý má 36 článků, rozměry 673 x 1480 x 35mm. Zkusil jsem při tom největším slunci, co v těchto dnech bylo, vysledovat, jaké maxima dávají. Baterku jsem zatížil přes 600W měnič, na který jsem připojil 500W halogen, takže ji dost ždímal (a z neznalosti jsem si ji tím asi zlikvidoval). Maximální hodnoty, které jsem vysledoval, byly: cca 23V a necelých 19A (co dával regulátor do baterky). Panely jsou zapojeny paralelně. Z toho mi vychází, že by každý panel mohl dávat cca 230W při 24V a cca 9,6A. (Fotky panelů přikládám.)

2) Regulátor je nastaven na 12V (umí i 24V) a zřejmě dává max. 20A. Značka Srne, typ PWM, ale víc bohužel opět netuším, nenašel jsem na něm žádný štítek (fotku také přikládám).

3) Akumulátor je asi startovací 180Ah, no vzhledem k tomu, že jeho kapacita po mých testech šla rapidně dolů, tak předpokládám, že jsem mu pomohl k rychlé cestě do šrotu a budu kupovat nový podobné kapacity (pravděpodobně prozatím zůstanu u olova).

4) Spotřebiče, které pojedou na FW: 4 x LED světla po cca 10W, 4 x LED světla cca 5 až 7W, 2 x notebook cca 50W, občas nabití telefonu. Plus jednu zásuvku na měnič 600W, který se bude využívat spíše minimálně, pro využití přebytků apod.

5) Jištění - od těchto hodnot jsem odvodil jištění. Jsou ty hodnoty ok? Nejsem si jistý, jak jistit DC spotřebiče, jestli všechny na jeden jistič (pak mi vychází spíše kolem 30A), nebo rozdělit na světla a 12V zásuvky. Taky nemám nic mezi zdrojem AC/DC, přepínačem sítí a regulátorem. Přemýšlím, že minimálně nějakou přepěťovou ochranu by to možná chtělo?

6) Přemýšlím nad dobíjením aku ze sítě v případě potřeby. Ale zdá se mi to spíše neekonomické a neefektivní. Na druhou stranu to může pomoct baterce, pokud bude vycucaná a slunce málo. Co myslíte?

Co je špatně, co mi chybí, přebývá... ?

Díky! :)
Přílohy
IMG_20180402_220258.jpg
IMG_20180330_172120.jpg
IMG_20180330_171940.jpg
IMG_20180330_172212.jpg
IMG_20180330_215354.jpg
vla
Příspěvky: 1188
Registrován: čtv bře 12, 2015 10:18 pm
Reputace: 124
Lokalita: Praha 6
Bydliště: Praha 6

Re: Malá FVE na maringotce

Příspěvek od vla »

Bod 1 mi přijde hodně divný jako celek. Panely těchto rozměrů by mely dávat dohromady při ideálu cca 300w, takže reálně naměřených 230W bude odpovídat oboum dohromady. Ohledně regulátoru 24V by na 12V nastavený regulátor podle mě dávat neměl, to je dost divné. Napětí na regulátoru by mělo odpovídat zhruba napětí na akumulátoru. Nastavuje se to zpravidla samo, takže někde asi bude chyba. Takže při pokusu zhruba polovinu dávaly panely a zbytek dodávala baterka. Pokud nebyla baterka KO už před pokusem, neměl by jí pokus ublížit, protože by při moc nízkém napětí baterie vypadlo jištění podpětí akumulátoru v měniči. Pokud jsi právě neměl extra smůlu, neměl bys tímto pokusem akumulátor zničit, ale mohla být ve stavu, že ji to dorazilo. Jestli je to autobaterka zkus, je-li to možné zkontrolovat stav e-lytu, případně dolít destilku a zkusit nabít do plna, tj nechat ji nějakou dobu vyloženě vařit, může to trochu na chvíli pomoci. Ohledně toho měření mi přijde, že je někde něco špatně, možná jsi měřil napětí panelů naprázdno a proud při zátěži, nebo vadný regulátor, protože ty hodnoty jsou dle mě zcela mimo realitu za provozu. K ostatnímu se vyadřovat nechci, v kamionu nepoužívají pojistky atd, připojí měnič na baterku a hotovo, jakékoli jištění navíc nikde a hlavně zem taky nikde. Takže pokud přihodíš odpojovač panelů a nějakou autopojistku před měnič považoval bych to pro tento projekt za dostatečné. Svůj systé, buduji jako ostrovní, takže s DS se nepotkává. (prostě mám nataženy dvoje dráty a dvoje zásuvky a ručně přepojím co je třeba), takže pokud to chceš nějak kombinovat se sítí s tím ti neporadím a i mi to v maringotce přijde zbytečné. Silné spotřebiče bych nechal na síti a slabší přepínací jako já, vypadá to hrozně, ale letošní zimu jsem 2x na týden přepojil ledničku a mikrovlnku, vše ostatní bylo na sluníčku. Takže to není každodenní přepínání, to bych brzy předělal. "panicky :lol: " se vyhýbám propojení s DS a doufám, že tím pádem po mě nikdo nepůjde při cca 1500 Wp, sna ani nemůže.
Nemám rád tenhle stát.
ome
Příspěvky: 159
Registrován: úte čer 03, 2014 5:16 pm
Reputace: 29

Re: Malá FVE na maringotce

Příspěvek od ome »

Vita, vitaj na fore. :)
Panel bude polykristal okolo 140W (8 - 8,5A pri 17V, nezatazeny cca 23V) Stitok by mal byt na jeho zadnej stane.
Podla foto regulatora mas system 12V, pracovne napetie v rozmedzi 11V az 14,7V.
Tych 500W si odoberal priamo z baterie (napojenie menica 230V na kontakty bat.) alebo cez regulator. Na foto to vyzera ze cez regulator. Lebo 500W cez vystup regulatora to je pri 12V cez 40A a to da na vystupe maloktory regulator.
Ak to da, tak pozor na prierezy kablov. Od regulatora k bat. idealne co najhrubsi co vojde do regulatora a dlzka 0,5m 8-) . Viem, nie vzdy sa to da, ale treba na to mysliet. A tak isto menic idealne priamo na bateriu, len treba potom si ustrazit aby nedoslo k hlbokemu vybitu bat.
Nacrt schemy sa mi zda ok.
500Wp seriovo balkon JZ a 960Wp paralelne strecha J a JV,
epsolar 2210, 24v 19xKPH 150 + 12xSunica 70 cca 3,3 kW/h, menice modif. sinus 1000W cina a PJ 3000W LF

Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek