Ostrovní FV - Jaký regulátor ?

DC i AC čerpadla, ponorné, nízkotlaké, vysokotlaké, oběhové, domácí vodárny, atd...
Odpovědět
jirka.10
Příspěvky: 2
Registrován: ned srp 20, 2017 9:57 pm
Reputace: 0

Ostrovní FV - Jaký regulátor ?

Příspěvek od jirka.10 »

Mám FV panely a chtěl bych realizovat samostatný systém na 12 V nezávislý na síti 230 V s dobíjením baterie 12 V - na napájení zabezpečení a čerpadla - na štítku FV panelu je uvedeno : Pm 50 W . Voc 65 , 3 V . Isc 1,94 A .
V mp 46 , 7 V . Imp 1,08 A , max systém voltage 600 V , lze použít regulátor CMTP 02 ? Případně co doplnit ?
Uživatelský avatar
gupa
Příspěvky: 2176
Registrován: sob pro 29, 2012 10:22 pm
Reputace: 96
Lokalita: pod Brnem
Systémové napětí: 24V

Re: Ostrovní FV - Jaký regulátor ?

Příspěvek od gupa »

A to čerpadlo má jaké parametry a předpokládaný provoz? Jaké parametry a předpokládanou spotřebu by mělo mít zabezpečení? Jak nezávislý, jako úplně odděleno čili ostrovní, nebo by to mělo mít udržovací funkci UPS - tz. udržování a dobíjení z distribuční sítě plus slunce - tz. hybridní provoz? Kolik je panelů, jaká hodnota se počítá u baterie (v Ah) jaká baterie a typ - olovo, nicd, lithium, lifepo ... CMTP 02 má podle dohledatelného manuálu max input 42V, takže tuto otázku bych viděl jako marnou.
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT
jirka.10
Příspěvky: 2
Registrován: ned srp 20, 2017 9:57 pm
Reputace: 0

Re: Ostrovní FV - Jaký regulátor ?

Příspěvek od jirka.10 »

čerpadlo 12 V cca 20 W , provoz předpokládám 1 x za 24 h cca 1 hodina provozu - jde o přečerpávání vody ,spínané plovákem , baterii předpokládám klasickou autobaterii olovo se stříbrem 12 V 45 Ah /55 Ah/ , tak aby i čerpadlo i zabezpečení bylo napájeno z baterie pouze v noci kdy panel nedobíjí , dobíjení baterie pouze z panelu . Předpokládal jsem ,že lze před regulátor předřadit cokoliv , co srazí napětí na potřebnou hodnotu ....?
Uživatelský avatar
gupa
Příspěvky: 2176
Registrován: sob pro 29, 2012 10:22 pm
Reputace: 96
Lokalita: pod Brnem
Systémové napětí: 24V

Re: Ostrovní FV - Jaký regulátor ?

Příspěvek od gupa »

Provoz olova musíco nejblíže odpovídat jako při provozu baterie v autě, tj za jízdy se koná odběr i výroba. To si myslím že je ideální, protože případný výkyv je neustále dobíjen a tak životnost olova třeba i typu stříbro se prodlužuje až nad 10 let provozu. Naopak i týdenní výpadek dobíjení a vybití pod 50% nom. kapacity olova způsobí rychlejší jeho "nevratný úhyn". Takže životnost baterie či účinnost investice do takového malého olova se rovná znalosti o jeho parametrech a nutných opatření při provozu.

V noci bych tedy spotřebu omezil na co nejméně a využil přečerpávání hlavně v době svitu.

Ten regulátor je vcelku jednoduchý a neumí nic.

Hledal bych regulátor, který zvládne všechny požadavky co potřebuji od čistě ostrovního provozu. Tz. neunáhlil bych se v shopování, ale pečlivě a delší dobu vybíral podle toho, co je přesně potřebuji a naco. Jako např. jestli má regulátor nastavitelné relé. Pokud je stabilní a opravdu dobíjí a nevynechává v práci. Za plného svitu to mrzí takový klumprt co nefunguje jak má. Také aby neuvařil baterii a ta šla za velmi krátkou dobu do kopru. Aby se nehřál a nebo jsem kvůli regulátoru nevyhořel. Vidím bohužel že jsou nakoupený amorfy a ktomu jakýsi nevhodný regulátor. Chce to přibrzdit v nakupování a více zjišťovat. Začal bych někde tady. https://eshop.neosolar.cz/solarni-regulatory-epsolar Neznám ale reference a nevýhody a mouchy každého daného výrobku. Ty je potřeba zjistit, jako jestli daný vybraný typ je vhodný pro amorfy, jestli má nějaké spínání, jak se propojí regulátor s mobilem nebo jak se nastaví s PC (vidím ve výčtu bluetooth modul) a td.. Myslím si že popsat požadavek podobně jako zde, a v mailu pro Neosolar, by nebylo od věci.

Dobré zkušenosti s malými instalacemi má i FRSO. Nebo ostatní. Investice do čtení v tomto fóru - tz. podobných instalací co tu uživatelé už mají a fungují jim je podle mne lepší investice než jít a bezhlavě bez referencí něco pořizovat a kupovat a pak se nato doma dívat co stím.
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT

Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek