Osvětlení 12V v domě

Domácí i venkovní osvětlení, žárovky, úsporky, halogenky, zářivky, led, pasivní osvětlení světlovody, atd.
solárník
Příspěvky: 1586
Registrován: pát bře 15, 2013 7:53 pm
Reputace: 70

Re: Osvětlení 12V v domě

Příspěvek od solárník »

kodl: Souhlasím, i světlo při západu Slunce obsahuje určitý podíl modré složky. Cílem je, aby modrá složka ve světle nepřevládala, což pak nutí mozek si myslet, že je pravé poledne (kdy modrá převládá i ve slunečním světle), se všemi negativními zdravotními důsledky, které jsem uvedl (utlumí produkci Melatoninu). U kvalitních teple bílých svítidel modrá není dominantní a o to jde. Je to podobné, jako se zvukem, kdy silný zvuk maskuje zvuk slabší (na tom je založen například princip komprese MP3 a další). Mozek není spektrální analyzér a nepostupuje při vyhodnocování exaktně.

p.s. firma, která uvedla kdysi poprvé Brufen na trh reagovala na výzkum pouze vyjádřením, že při testování léku se vliv na pohlavní aktivitu bohužel netestoval. Tedy "sorry jako" :lol:
Uživatelský avatar
vata
Příspěvky: 1403
Registrován: pon zář 12, 2011 11:32 am
Reputace: 93

Re: Osvětlení 12V v domě

Příspěvek od vata »

vata píše: Pro zajímavost:
Celý DC okruh automatizovaně přepínám pomocí 20A relé podle stavu baterie na baterku nebo záložní DC zdroj. Nedávno se mi přepínací relé speklo - nechtěně mi pak záložní zdroj nabíjel baterii. Sice bez šance (400Ah lithium vs 100W zdroj na malém napětí něco kolem 13,2V), ale alespoň beze škody - ustál to. Poznala jsem to z logů a bohužel i ze spotřeby DS. Možná časem tohle slabé místo (relé) nahradím nějakými mosfety. Obecně jsem na DC okruhu řešila potíž častých poruch na mechanických vypínačích svítidel, vyřešila jsem až náhradou za polovodičové vypínače.
Promiňte malý off-topic: nepodařilo se mi sehnat nějaké rozumné schema s mosfetovým přepínačem zdrojů (prostě přepínací relé s jedním kontaktem), se společnou zemí zdrojů a s jediným řídícím in+. Něco použitelné jsem našla, ale bohužel s diodami a tedy s nutným úbytkem napětí a tedy s potřebou to chladit (ztrátový výkon na schotky diodě při plné záteží by byl přes 5 W). Nemáte někdo něco? Klidně dva mosfety, ale musí být společná zem, musí být zaručeno, že se oba současně zapnuté zdroje nepotkají a že to má jediný řídící signál. Díky :)
Inteligentní ostrov - www.vati.cz
kodl69
Příspěvky: 7379
Registrován: sob črc 19, 2014 8:56 pm
Reputace: 866
Lokalita: severně od Brna
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 8kWp
Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Osvětlení 12V v domě

Příspěvek od kodl69 »

vím jenom o tomhle: http://www.mouser.com/catalog/specsheet ... x16915.pdf - muselo by se to udělat dvakrát a mezi shdn vstupy invertor (stačil by i jeden tranzistor) a nebo třeba tohle: http://www.linear.com/product/LTC4359 - takovejch blbin je mrak, jenom je potřeba vybrat, jestli spínat + nebo -
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
střídač_N
Příspěvky: 698
Registrován: sob říj 21, 2017 2:22 pm
Reputace: 116

Re: Osvětlení 12V v domě

Příspěvek od střídač_N »

kodl69 píše:vím jenom o tomhle: ..........
První k uvedenému účelu použit nelze, druhý jen v určitém zapojení.
Jinak vřele doporučuji:
https://www.aliexpress.com/item/LTC4359 ... autifyAB=0

Jako dioda vcelku ideální, dokonce to jde i ovládat. Odzkoušeno.
lada21
Příspěvky: 1
Registrován: pon úno 12, 2018 9:57 pm
Reputace: 0

Re: Osvětlení 12V v domě

Příspěvek od lada21 »

Ahoj Rever. Také jsem řešil osvětlení chaty. Protože mám nízké stropy vyhrály to u mě 50cm led bar světla z aliex. Balní 5ks. Světla rozmístěna na stropě jako pětka na hrací kostce. Připojeno přes dělený vypínač. Zapínám dvě nebo tři nebo všech pět. Krmim to z baterky přes DC DC converter taky z aliex. vstup 8 - 4O V výstup 12V odebíraný proud do 25A. Neoslňují a místnost je bez temných koutů.
Jozef51
Příspěvky: 480
Registrován: stř bře 01, 2017 8:06 am
Reputace: 85
Bydliště: Rosovice

Re: Osvětlení 12V v domě

Příspěvek od Jozef51 »

Vata, Vas problem ma asi viacero rieseni... nieco podobne som este nerobil, takze bez zaruky iba napad. Ale teoreticky by to mohlo fungovat - bez prepinania mechanickeho ci elektronickeho. Sietovy zdroj pripojit na akumulator cez taketo nieco (alebo podobny obvod):
https://www.aliexpress.com/item/Wholesa ... 0.0.YSlKzD
Vystupne napatie adaptera nastavene na uroven pod ktoru nechcete akumulator vybijat, vystupny prud nastaveny na 100W vystupneho vykonu. Adapter dodava energiu iba pri poklese napatia aku pod kriticke napatie a... mohlo by to fungovat. Istenie by mohlo stacit sklenou poistkou o cca 30-50% nad nastavene maximum vystupneho prudu adapteru. Cena riesenia je, myslim, celkom prijatelna.
Vita
Příspěvky: 4
Registrován: ned dub 01, 2018 6:33 pm
Reputace: 0

Re: Osvětlení 12V v domě

Příspěvek od Vita »

vata píše:Já používám obyč 12 LED pásky s příkonem 14W/m, připojené přímo na baterii (samozřejmě přes jištění, každé svítidlo má vlastní skleněnou pojistku a celý rozvod je jištěný ještě větší, ale pomalejší pojistkou). Provozuju to takto už roky, a zatím bez potíží. Pásky jsou chlazené hliníkovými profily, na které jsou přilepené.
Dobře se to montuje, dobře se to škáluje, dobře se to opravuje (pásek v koupelně trpí - odlepují se mu pájecí plošky, měla jsem tam dát ten zalitý). ..
Můžeš sem dát prosím nějaký link na komponenty, které používáš a které se Ti nejvíce osvědčily? - LED pásky, Al profily, pojistky včetně pouzder? Plus třeba nějaké foto? Stavím si aktuálně pravděpodobně velmi podobný systém také se zálohou z AC/DC zdroje.. Díky moc.
Uživatelský avatar
vata
Příspěvky: 1403
Registrován: pon zář 12, 2011 11:32 am
Reputace: 93

Re: Osvětlení 12V v domě

Příspěvek od vata »

No, vzhledem k tomu, že už to používám dlouhé roky a funguje to bez problémů (vážně ani jeden pásek jsem nemusela zkracovat ani vyměňovat), tak asi už linky na to zboží nebudou... V zásadě jsem vybírala pásky podle výkonu - min. 14W / m s teplou bílou, dnes bych možná s klidem sáhla po oranžové. Vyšší výkony by už chtěly plynulou regulaci, protože při plném napětí jsou příliš ostré, a já to chtěla co nejjedodušeji. Alu profily úplně běžné (jen si zkontrolujte šířku pásku aby se do toho vlezl), některé menší svítidla mám udělané na obyč. L profilu - dobře se to montuje na zeď. K alu profilům se dají koupit takové ty krycí plastové, třeba mléčné pásky, tak ty se mi moc neosvědčily, protože bodový charakter pásku stejně neodstraní a jenom pohlcují. Jakožto konstrukční antitalent jsem měla problémy se svorkovničkou, která spojuje vývod pásky s vedením, aby se to dalo vyměnit bez páječky a aby se mechanicky nemohl namáhat vývod z pásku. Nevymyslela jsem žádné hezké a jednoduché řešení, jak a kam ty svorkovničky umístit...
Jak jsem už psala výše, pozor na vypínače. Proud řádově kolem 1A nevypadá jako moc, ale prakticky všechny AC vypínače, které jsem použila, časem začaly zlobit. Poté co jeden z nich vyloženě prskal, jsem prakticky všechny nahradila MOSFETama (viz. Danyk), tam pozor na s páskem paralelní odpor, musí být dost malý (v některých případech pod 10K, jinak to má problém překlopit obvod do OFF). Tam jsem zase narazila na potíž, že se nedají sehnat za rozumnou cenou žádné jednoduché mžikové plošné tlačíka a konstrukčně vymýšlet něco na mikroswitche je nad moje síly. Tak jsem si postavila jednoduché membránové tlačítka - prostě dno z tuhého kartonu, pružná protipropisovací fólie z papírnictví, proti sobě měděná samolepící páska, na půdorysu to drží pohromadě distanc zaručuje oboustranná lepící páska, úplně nahoře sendviče veselý obrázek, a je to tak nějak funkční :) Mimochodem, tohle danykovo řešení má tu výhodu, že elektronika vypínače může být schovaná kdekoliv, a lze k ní tahat signálovými vodiči na velké vzdálenosti více paralelních tlačítek, takže jediné svítidlo lze vypnout a zapnout z různých míst, je to pohodlné. Ještě poznámka - před elektronikou každého vypínače je dobré dát kondenzátor aspoň 47uF, aby se zajistilo, že po zapnutí celého okruhu bude vypínač OFF, tohle ze začátku zlobilo.
Pojistková pouzdra z GESu na malé tavné pojistky ve vypínači každého svítidla. Elektronické vypínače jsem zabudovala do elektroninstačních krabic, pojistka pak může být součástí každého vypínače přímo na plošňáku. Jednotlivé světelné okruhy mám ještě jištěné 10mm tavnýma pojistkama s odpojovači (OEZ tuším), a celý DC okruh baráku jistím velkou 10A pojistkou taky v rozměru 10mm v rozvaděči hned za baterkou. Tyhle velké pojistky jsou velmi pomalé, opravdu je třeba jistit každé svítidlo rychlou malou pojistkou, pozor na to.
Fotky - praktickou realizací bych se tedy veřejně moc nechlubila...
Inteligentní ostrov - www.vati.cz
Uživatelský avatar
vata
Příspěvky: 1403
Registrován: pon zář 12, 2011 11:32 am
Reputace: 93

Re: Osvětlení 12V v domě

Příspěvek od vata »

Jinak vřele doporučuji:
https://www.aliexpress.com/item/LTC4359 ... autifyAB=0

Jako dioda vcelku ideální, dokonce to jde i ovládat. Odzkoušeno.
Díky za tip - ale pořád mi úplně nedochází, jak tím nahradit obyč přepínací relé, které aktuálně používám (cívku relé napájím z SDS, které rozhodne o DC zdroji). Na poměru napětí baterie / záložního zdroje nezáleží - SDS uvažuje SOC baterie nebo rozhodutí obsluhy, navíc SDSko mi záložní DC zdroj zapíná s předstihem před přepnutím zdrojů, protože spínaný zdroj potřebuje relativně dlouhou dobu, než naběhne a lze jej zatížít, aniž by to vyrazilo 2A jistič na AC napájení zdroje (zkušenost). Tyhle obvody mi pro můj účel příjdou příliš chytré - v mém řešení mám pravidla přepínání realizované softwarově, a potřebuju jen nahradit mechanické přepínací relé třeba dvojicí mosfetů, přičemž oba zdroje mají napevno společný - a přepíná se pouze plus pól. Cívká relé (řízení stavu relé) se napájí z baterie.
Inteligentní ostrov - www.vati.cz
kodl69
Příspěvky: 7379
Registrován: sob črc 19, 2014 8:56 pm
Reputace: 866
Lokalita: severně od Brna
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 8kWp
Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Osvětlení 12V v domě

Příspěvek od kodl69 »

není nic jednoduššího, izolovaný DC-DC měnič 12/12v, třeba B1212s, a high side (nebo izolovanej) budič mosfetů v katalogovým zapojení, to si určitě dokážeš dohledat.
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
svango
Příspěvky: 169
Registrován: čtv dub 12, 2018 2:44 pm
Reputace: 9
Bydliště: Trencin

Re: Osvětlení 12V v domě

Příspěvek od svango »

Uzivam LED pasky zakupene v Kauflande v akcii, rozstrihal na metrove sekcie, tie mam nalepene na hlinikovy "chladic" https://www.hornbach.cz/shop/Plocha-tyc ... rtikl.html a ide to celkom bez problemov, viac ako rok. Pre vonkajsie osvetlenie som zvolil pasik s krytim IP65. Konektory z aliexpresu, jeden na kazdy metrovy pas. Je to cinan a kable su hrube asi ako moje vlasy, takze nedoporucujem. Casom som zistil, ze konektory nebolo vobec potreba, a napajkoval som kable priamo na 12V rozvod.
FVE1 - 3kW do 48V 7.2kWh LiFe cez 5kW Axpert, FVE2 domcek pre maleho - 0.26kW do 12V 0.5kWh LiFe cez Victron375, termicky ohrev vody 200 l
svango
Příspěvky: 169
Registrován: čtv dub 12, 2018 2:44 pm
Reputace: 9
Bydliště: Trencin

Re: Osvětlení 12V v domě

Příspěvek od svango »

Po veeelmi dlhej dobe dorazil z ciny CRI reflektor (objednane 18.marca, dorazilo 24.maja).
http://www.aliexpress.com/item/LUCKYLED ... 64554.html
modul pise 50 cinskych wattov, a berie 22.4W a svieti trosku slabsie nez 20W polsky LED reflektor.
FVE1 - 3kW do 48V 7.2kWh LiFe cez 5kW Axpert, FVE2 domcek pre maleho - 0.26kW do 12V 0.5kWh LiFe cez Victron375, termicky ohrev vody 200 l

Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek