Vaření na propan-butanu

Obecná diskuze na téma "soběstačnost" s využitím alternativních zdrojů energie, jejich využití v běžném životě, potravinová soběstačnost atd.
mobilik
Příspěvky: 2673
Registrován: úte úno 04, 2014 9:06 am
Reputace: 265
Bydliště: Neďaleko Košic (SR)
Kontaktovat uživatele:

Re: Vaření na propan-butanu

Příspěvek od mobilik »

fugas píše:Přesně.O tom se mluvilo.Jakýsi rychlerostoucí asijský topol.To je prostě Olše/Jíva.Po vyschnutí dobré na vor,nikoliv na topení.Zásoba na zimu by musela být obrovská i vporovnání se smrkem.Smrk je proti tomu Habr.
Ale byl jsem u pána,který projevil zájem o fotovoltaiku,už důchodce,tak jsem mu půjčil jeden panel a 20A regl,aby si to osahal.Měl ve skleníku paletu papírových briket vlastní výroby.Výhřevnost obrovská a hoří to relativně dlouho.Má na to takový plechový lis za pár kaček.Ale,musí být někdo,kdo má čas lisovat.

Mozem potvrdit, mal som moznost vyskusat takto vyrobenu briketu z novin a letakov. Hory to dost dlho, az som bol prekvapeny. :wink:
Znalmy to cez leto lisuje, pride z prace za 20 minut ma nalisovane tri kusy v troch lisoch a takto to praktizuje skoro cele leto. Ani ho to nezatazuje, berie to ako ked ja idem na cigaretku. :mrgreen:
Čo bolo bolo, bude len horšie...
Uživatelský avatar
Tonicek
Příspěvky: 127
Registrován: pát úno 21, 2014 12:25 pm
Reputace: 20
Bydliště: Prešov

Re: Vaření na propan-butanu

Příspěvek od Tonicek »

http://www.ireceptar.cz/pro-kutily/vyra ... e-brikety/

asi pred mesiacom v Loskutakovi to robil aj Petr Rychlý - noviny namočené, vrtačkou a pilovým kotúčom rozdrvil a medzi dvoma vedrami stlačila nechal sušiť. Horenie ale nepredviedol. tak neviem.
1x ::pv:: 230Wp, *batt* NI-CD 210 Ah, 12V, Victron MPPT 100/15A
Uživatelský avatar
fugas
Příspěvky: 2126
Registrován: sob pro 21, 2013 6:58 pm
Reputace: 368

Re: Lis na papírové brikety

Příspěvek od fugas »

Mě se to také líbilo.Nedobře jsem se vyjádřil.Zmiňované brikety jsou taktéž z namočeného kašovitého papíru a podle slov autora i s přídavkem zmíněných pilin přesně podle mobilika.Při lisování není třeba vyvíjet nijak vysoký tlak.Jde jen o to,zbavit papír vody až do bodu,kdy briketa je schopna držet pohromadě a věnovat se schnutí.Kniha nebo časopis hoří opravdu špatně a zanáší popeliště přesně jak píše Trosečník.Ale z brikety prohořelý materiál odpadává v malých kouscích popela,podobně jako ze dřeva.Dřevěné brikety jsem jednou koupil z nouze do krbovek na překlenutí krátkého období.Také to dělá dojem.Topí se s tím dobře,ale za ty prachy by za mě mohl i někdo chodit přikládat :mrgreen:

EDIT:Pravda je,že přijít z práce a z připravené kaše vyprdět tři nebo čtyři brikety není zase takový úkol.Dát za komín a průběžně topit podle přísunu letáků :) Lepší než čekat sedm let na rychlerostoucí cizokrajnou potvoru,která nám nakonec ještě může zaplevelit naši přírodu.
Isolar 5kW (Axpert klon), LiFePo4 202Ah Lishen 18s.Nyní v přestavbě P106 Electric z projektu LiFePo4 na LiIon 100Ah.
Uživatelský avatar
rottenkiwi
Příspěvky: 5451
Registrován: pát úno 13, 2015 2:24 pm
Reputace: 285
Lokalita: SO, SK
Bydliště: SO, SK

Re: Vaření na propan-butanu

Příspěvek od rottenkiwi »

No ja používam hrab a agát. Ale to sú dreviny, ktoré rastú tak, že by som ich musel vysadiť 20 rokov
pred svojim narodením, to akosi zatiaľ s mojimi vedomosťami z fyziky neviem realizovať.

Ale keď mám 3 x viac topoľa za cenu dovozu a niekto mi to poseká a poreže za 10 € + 10 €,
tak je určite lepšie, ako dať 120 € ročne za hrab.
DC-AC inverter REC Lion DC-AC ESP32 DIY inv. 15 GB za sekundu DIY MPPT Holder
Zjedz vsetko, co si kupil, v obchode a netreba ti tasku, auto ci chladnicku.
Trosecnik

Re: Vaření na propan-butanu

Příspěvek od Trosecnik »

rottenkiwi píše:No ja používam hrab a agát. Ale to sú dreviny, ktoré rastú tak, že by som ich musel vysadiť 20 rokov
pred svojim narodením, to akosi.
Hrab-em myslíš habr?

Jinak zrovna habr i akát rostou docela rychle a obojí mají skvělou výhřevnost. Jsou to oboje náletové dřeviny a nemusíš čekat až na dospělé stromy.

Akát navíc roste do slušného průměru mnohem rychleji než se domníváš. Deseticentimetrový kmínek (u země, palivo nikde nic) můžeš mít za tři roky, ale to už je ten strom nezničitelným plevelem. Dvacet centimetrů v průměru do deseti let může zvládnout.

Při řezání pilou s dvou mužným pohonem, je řež ještě mokré. Pak je, přinejmenším habr, jako ocel. Podobný je jeden druh vrby, ted si na jméno nevzpomenu (ale roste pomalu - přinejmenším od 30 cm v průměru, mladší si nedokáži vybavit jak rychle rostou), a ta se za čerstav řeže jako máslo, ale jak vyschne...
Byla tu zmíněná olše. Ta má zase v dřevní hmotě písek, uvidíte že vám jiskří pila, ale není to horší než když třeba řežete staré palety (nemyslím hřebíky, ale sem tam právě písek ve vlastním dřevě, sem tam písek zamačkaný do poškozeného dřeva palety). Pilu (ruční, motorovou) to ale tupí.

P.S.
To už máš lepší lidem nabízet, že je zbavíš starého, neplastového, nábytku.

I dřevotříska (dřevo a lepidlo, žádné moderní plastové nesmysly) shoří dobře, drží se pohromadě a udržuje tedy žár. Navíc to při správném spálení (tedy v současných kamnech s několikanásobným spalováním a účinností nad 70%) spálíš asi ekologičtěji než velká spalovna, rozhodně nikdo nepozná a neucítí, že spaluješ něco jiného než čisté dřevo.
Ono se to nezdá, ale taková běžná skříň-laťovka (tedy čisté dřevo), to máš klidně při teplotách +/- 0°C topení na týden i dva. Musíš ovšem přikládat častěji než s tvrdým dřevem. Nicméně také dokážeš před spaním mít šachtu plnou velkých kusů žhavého, které při dostatečné hmotnosti kamen udrží žár až do rána a bude stačit ráno jen přihodit dříví.
Martin_fio
Příspěvky: 19
Registrován: sob pro 06, 2014 8:17 pm
Reputace: 3

Re: Vaření na propan-butanu

Příspěvek od Martin_fio »

Zdravím, dovolím si přispět k přestavbám sporáků na propan butan. Při své pracovní cestě v Bulharsku, skoro každý používal sporák na určený na zemní plyn a připojený přes 30mbar na propan butan. zkusil jsem to také a je to jen o málo větší plamen než na zemní plyn, tedy s regulovatelnám regulátorem 20-40mbar to funguje bez přestavby. Není vhodné použít starší sporák co nemá hliníkový kalíšek kolem trysky ale jen trysku v změti trubic. Pokud se tenhle prostor naplní propan butanem (propanbutan těžší vzduchu) ať už z důvodu zhasnutí hořák apod, letí do vzduchu celá deska, třeba zápalem od jiného hořáku. Ten s kalíškem na tohle prostor nemá.
lopez
Příspěvky: 74
Registrován: stř bře 25, 2015 9:43 am
Reputace: 7

Re: Vaření na propan-butanu

Příspěvek od lopez »

Trosecnik píše:.....
I dřevotříska (dřevo a lepidlo, žádné moderní plastové nesmysly) shoří dobře, drží se pohromadě a udržuje tedy žár. Navíc to při správném spálení (tedy v současných kamnech s několikanásobným spalováním a účinností nad 70%) spálíš asi ekologičtěji než velká spalovna, rozhodně nikdo nepozná a neucítí, že spaluješ něco jiného než čisté dřevo....
Zdravím

Pálit dřevotřísku v kamnech rozhodně nedoporučuji. Fenolformadehyd, který obsahuje, vám spolehlivě zabetonuje komín. Dělal jsem ve fabrice, kde s dřevotřískou pracovali a měli spoustu odřezků. První rok jim to lidi ve velkém kradli, druhý rok se toho už nikdo ani nedotkl.
L.
Pavel.Z.
Příspěvky: 160
Registrován: ned lis 25, 2012 10:06 am
Reputace: 5

Re: Vaření na propan-butanu

Příspěvek od Pavel.Z. »

Ahojte. Nezakladam nove vlakno ked toto sa zaobera ,,propan-butanom,,
Mam sporak GAS rok. v 1994. Je celkom zachovaly a na take varenie, alebo pecenie na chate by bodol. Bol urceny na zem.plyn no ja by som ho chcel na PB. Povodne trysky boli M6 zavit 1 a priemer otvorov 1,1 ; 1,1 ; 1,30 ; 1,35 ; 0,8. Vobec Neviem aku velkost mam kupit na PB ? Nevedel by mi niekto poradit ?
Dakujem
Uživatelský avatar
marko250
Příspěvky: 3335
Registrován: ned led 12, 2014 7:41 pm
Reputace: 484
Lokalita: Hlučín
Bydliště: Hlučín

Re: Vaření na propan-butanu

Příspěvek od marko250 »

Nechaj tak,iba pootočíš gombíkom :-) .
12.68kWp/JZ-50°/20xChaori 230 ,JV-90°/8xLeapton 650 + <JZ-90° /8xGWL / Sunny Mono 310, regl Midnite Classic 150<89A> , 1x EASUN <80A> a 1x MakeSkyBlue <60A>,baterka 17s 54.4VDC LFP4/784Ah<uloží 42kWh>,měnič XTH 8000-48V špičkově 21kW
rva
Příspěvky: 3459
Registrován: úte dub 23, 2013 10:21 am
Reputace: 526
Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 46000
Kapacita baterie [kWh]: 40
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Kousek od Lysé nad Labem

Re: Vaření na propan-butanu

Příspěvek od rva »

U mě je v návodu
zem. plyn 1.46 mm = pb 0.98 mm.
1.20 mm = pb 0.86 mm
0.70 mm = pb 0.50 mm
Tak u tebe bych viděl, že do největšího hořáku bude celkem pasovat ta 0.8 mm.
_______________________________________________________________________
43 kWp, LiFePO4 46 kWh,
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS
mobilik
Příspěvky: 2673
Registrován: úte úno 04, 2014 9:06 am
Reputace: 265
Bydliště: Neďaleko Košic (SR)
Kontaktovat uživatele:

Re: Vaření na propan-butanu

Příspěvek od mobilik »

Neviem ako u Vas, ale u nas v zeleziarstve mali taku sadu tych redukcii. Jednoducho som kupil vymenil a pouzivam to uz zopar rokov na chate. ;-)
Čo bolo bolo, bude len horšie...
matobabetak
Příspěvky: 534
Registrován: čtv pro 01, 2016 10:54 am
Reputace: 28

Re: Vaření na propan-butanu

Příspěvek od matobabetak »

ja som daval plunovu dvojplotnicku na zahradu do garaze, uz je tam maly kuchynsky kut. trysky zozeniete v kazdom servisnom stredisku, tj tam ode opravuju elektrospotrebice ako sporaky, chladnicky a pod, cena par eur. pouzivam ale propan nie propan butan, hori aj cez zimu, cely obsah flase miniem, menim za 13,7€ 10kg a 3,20€ 2kg ....tiez si z nich plnim kartuse 220g a 450g ...original 5€ a 8 €...naplnenie 40centov ;) prespustaci ventil z ciny za 5€.... a nedavno som kupil meva svietidlo na 2kg flasu krasna velka osvetly priestor do 20-25m na grilovacky, zaloha spotreba 50g plynu na hodinu, samozrejme infraohrievac 5kw ked nieco robim v dielny alebo vonku cize za mna vyborna zaloha, mal som uz aj 30rocny propan butan a ziadny problem, cena tiez ujde
[6x235W poly, axpert 2,4kw,lion samsung sdi 24V 190Ah, 10x 1kwh 18650 bloky, total 15kwh, rashberyy pi4, ICC, zaloha kipor 3kw elektrocentrala
https://pvoutput.org/list.jsp?id=84584&sid=74995
Vaclavka
Příspěvky: 6
Registrován: pon kvě 04, 2020 8:16 pm
Reputace: 0

Re: Vaření na propan-butanu

Příspěvek od Vaclavka »

Dobry den, zkusim ozivit tema. Kde skladujete bombu, muze byt pod varicem ve skrince nebo musi byt mimo chatu /dum? diky!
JiříK
Příspěvky: 1020
Registrován: pon bře 21, 2011 6:29 pm
Reputace: 65
Bydliště: 345m n.m. v Chřibech

Re: Vaření na propan-butanu

Příspěvek od JiříK »

Vaclavka píše:Dobry den, zkusim ozivit tema. Kde skladujete bombu, muze byt pod varicem ve skrince nebo musi byt mimo chatu /dum? diky!
Pod stolem vedle šporáku.
Pokud mě uvidíte tančit a nehraje hudba, vypněte, prosím, hlavní jistič...
Uživatelský avatar
mypower.cz
R.I.P.
Příspěvky: 4927
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am
Reputace: 521

Re: Vaření na propan-butanu

Příspěvek od mypower.cz »

Bomba v zimě mimo barák má obvykle naprd tlak.
JiříK
Příspěvky: 1020
Registrován: pon bře 21, 2011 6:29 pm
Reputace: 65
Bydliště: 345m n.m. v Chřibech

Re: Vaření na propan-butanu

Příspěvek od JiříK »

mypower.cz píše:Bomba v zimě mimo barák má obvykle naprd tlak.
Nechce plamen v zimě hořet? Nevadí, letlampou přihřejeme plombu na mraze! :mrgreen:
Pokud mě uvidíte tančit a nehraje hudba, vypněte, prosím, hlavní jistič...
Uživatelský avatar
mypower.cz
R.I.P.
Příspěvky: 4927
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am
Reputace: 521

Re: Vaření na propan-butanu

Příspěvek od mypower.cz »

JiříK píše:
mypower.cz píše:Bomba v zimě mimo barák má obvykle naprd tlak.
Nechce plamen v zimě hořet? Nevadí, letlampou přihřejeme plombu na mraze! :mrgreen:
Nesmí se to přehnat, že jo .. :D Ale jde to hodně poznat když přijedeš do vymrzlého baráku a máš čtvrtku bomby a chceš si uvařit kafe. Plamínek jak od zapalovače. Jakmile zatopíš a místnost včetně bomby se ohřeje na pokojovku, tak samozřejmě to má jiné grády.

Na druhou stranu ty velké protáhlé bomby, kolik že to má ? 33 kilo, je dobré asi skladovat venku samozřejmě ve stínu někde na větraném místě. Prostorově pod šporákem se to tam jaksi hůře vleze. Viděl jsem řadu takových bomb venku. Mobilhousy a podoné. Problém je, když to nemáš za pletivem zamknuté na 100 západů a někdo ti to venku čmajzne. 2 litry v háji za bobmu, jen to fikne.

Desetikilovky taky dovnitř. Ty se dávají třeba k plynovým kamnům hned za ně, že jo... a smrdí to jak bolavá noha, když to topí. Však známe.
jahodovák
Příspěvky: 1913
Registrován: ned dub 02, 2017 3:45 pm
Reputace: 216
Lokalita: podhůří Orlických hor
Výkon panelů [Wp]: 7500
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Vaření na propan-butanu

Příspěvek od jahodovák »

Na zimu doporučuji kupovat čistý propan,ten má nižší odparnou teplotu a i v zimě se normálně odpařuje a nezamrzá,není o moc dražší ale vyplatí se to,pravda,nemají ho všude.
7,5kWp-
aexpert max 8 kw,power jack 10 kw a cca 45kW LIFE A LION
kodl69
Příspěvky: 7377
Registrován: sob črc 19, 2014 8:56 pm
Reputace: 866
Lokalita: severně od Brna
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 8kWp
Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Vaření na propan-butanu

Příspěvek od kodl69 »

A kde se prodává čistej propan? -Mám zážitek z mládí, před vánocema při pečení cukroví dycky "došel" plyn. Bomba byla celkem těžká, když jsem ji měnil za novou. Začátkem března, když už nemrzlo, tak jsem ji zapojil zpátky a ještě v ní bylo na měsíc plynu. Prostě za starejch časů, když před vánocema mrzlo, a bomba se ještě ochladila odběrem plynu, tak se odpařil jenom propan a butan zůstal na jaro...
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
jahodovák
Příspěvky: 1913
Registrován: ned dub 02, 2017 3:45 pm
Reputace: 216
Lokalita: podhůří Orlických hor
Výkon panelů [Wp]: 7500
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Vaření na propan-butanu

Příspěvek od jahodovák »

Já ho koupil v Hradci králové ale mají ho i v Brně a různě po republice,je třeba zadat na netu do vyhledávače a najít někde poblíž,bylo to v Hornbachu 10 kilo za 369 korun,koukl jsem do účtenky a je tam napsáno propanbutan ale na lahvi je napsáno butan,na výměnu berou i od PB,pokud chceš i láhev,připlatíš si 1001 kč,je to vratná záloha a po předložení paragonu ji dostaneš zpět....
7,5kWp-
aexpert max 8 kw,power jack 10 kw a cca 45kW LIFE A LION

Odpovědět