co napájet solárním systémem

Porada před realizací, doporučení, rady, nápady týkající se plánovaných ostrovních nebo poloostrovních systémů, projektování, zkušenosti, schémata, vhodné komponenty
Odpovědět
kubacernohorsky
Příspěvky: 60
Registrován: úte čer 07, 2016 11:00 am
Reputace: 0

co napájet solárním systémem

Příspěvek od kubacernohorsky »

zdravím všechny tady na foru,k otázce
už dlouho sním o malé solární elektrárničce když píšu o malé bude opravdu malá jen 250W,více panelů bohužel za okno v paneláku nenacpu :cry:
ale nedá se holt nic dělat,ale kvuli čemu sem píšu je hlavně to že nevím co s tím napájet.
každopádně budu mít baterky a regulátor.ale ted jsou 2 možnosti co stím napájet
1.použít gridfree invertor 250W
2.napájet jen 12V věci,jako je osvětlení bytu ventilace a takovéto blbosti

opravdu nevím co se více vyplatí,ten gridfree invertor mi přijde dost málo 250w dodávat si pro vlastní spotřebu
nebo použít obě možnosti
chtěl bych se ještě zeptat co použít proti přetokům do sítě,nějáké relé :?

děkuji vám za vaše rady a připomínky k systému
Igy
Příspěvky: 97
Registrován: čtv srp 10, 2017 11:07 pm
Reputace: 14

Re: co napájet solárním systémem

Příspěvek od Igy »

Ahoj, gridfree ti vyrieši dilemu čo napajáť, nakoľko vyrobenú energiu spotrebuje akýkoľvek bežiaci spotrebič ktorý máš doma na danej fáze. Riešenie ostrova v byte s 12 V okruhom je tiež cesta, aj keď mne osobne príde zytočná a málo komfortná. Ale záleží čo je tvoj cieľ, maximalizovať úspory, nezávislosť na DS, alebo len zníženie FA za spotrebu EE. Jednoduchý setup panel, baterka, GF menič a regulátor nabíjania ťa vyjde na cca 500-700€ (podľ toho kde a čo kupuješ). Pri 250Wp však vyrobíš za deň v pri dobrých podmienkach cca 1-2 Kwh, tak si spočítaj či sa ti to oplatí.
1kWp, 1kW GTI SUN-1000G, batt 240Ah 24V
brumlaj
Příspěvky: 2467
Registrován: ned kvě 12, 2013 2:24 pm
Reputace: 258

Re: co napájet solárním systémem

Příspěvek od brumlaj »

Prvně si rozmysli zda se Ti má FVE vyplatit, nebo zda se chceš něčemu naučit. Pokud to první byl bych špatný poradce, takže k tématu nemám co říci. Pokud to druhé, tak začni pročtením si vlákna které Ti osvětlí velikostí podobný projekt, co od něj čekat a pak snad budeš mít jasno na co se ptát a o čem přemýšlet ;-)
Moudrost nepřichází vždy s věkem, někdy věk přichází sám.
vla
Příspěvky: 1188
Registrován: čtv bře 12, 2015 10:18 pm
Reputace: 124
Lokalita: Praha 6
Bydliště: Praha 6

Re: co napájet solárním systémem

Příspěvek od vla »

Začínal jsem jako ty s jedním panelem za oknem, gridfree jsem velmi rychle zavrhl, protože pokud není nikdo doma nejsou v provozu vhodné spotřebiče a dojde k přetoku do sítě, což může být velký průšvih. Takže z této úvahy vyšel ostrovní systém 12 V, což se brzy ukázalo jako chyba, protože i soused má okno a panel pod ním mu nevadí. Většina levnějších regulátorů má při 24V systému maximální možný výkon, protože rozhodující je proud, který jimi prochází. Bývá to třeba 12V 10A a taky 24V 10A, z toho vyplyne při 24V dvojnásobný výkon. Dnes bych asi použil levnější PVM, neb dle kolegy, který tomu věnoval čas na porovnání jsou výsledky obou regulátorů prakticky stejné. Baterky jsem měl použité ze záložních zdrojů. Tato výbava vydžela tak dva roky napájel jsem TV, několik NT, nějaké světlo, vše s novými rozvody, abych byl ostrov. regulace ruční, když docházela šťáva v baterkách (prakticky jen v zimě) přepnul jsem ručně začátek tohoto ostrova na síť. Později jsem expandoval na střechu, kde mám panely na ohřev vody, a to jako experimentální systém pro možné nasazení celého domu. Zatím v provozu 2 roky s úsporou velmi blízkou 50%, kterou ovšem kazí nezbytnost platit určitou paušální částku dle velikosti bytu i v době kdy jsem jen na svém ohřevu, ale s tím nic nenadělám. Nechám to ještě rok, tři roky mi na experiment přijdou dostatečné a pak zkusíme nějaký takovýto systém prohlasovat pro všechny s cílem dodávat do vlasního výměníku (jen pro náš dům) místo vody studené, vodu předehřátou zhruba na 40°C, teplárna chce taky být z něčeho živa. A při vzniku tohoto ohřevu zbylo místo na další dva panely na výrobu elektřiny atd......
Nemám rád tenhle stát.
pete
Příspěvky: 72
Registrován: úte srp 04, 2015 9:19 pm
Reputace: 5

Re: co napájet solárním systémem

Příspěvek od pete »

Pro tak malý systém vidím vhodné využití jako letní a záložní napájení osvětlení, routeru, nabíječek mobilů, notebooku a televize s napájením jednotlivých zařízení podle aktuálních podmínek buď z FV nebo z DS. Udělal bych samostatný malý DC rozvod "podružného" osvětlení s vlastními svítidly vedle stávajícího AC rozvodu, aby tě FV nijak neomezovala když nebude slunko. Domácnost díky němu něco málo ušetří a bude celkem funkční i při výpadcích elektřiny.

Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek