Garance distribuční sítě

Hybridní elektrárny připojené do rozvodné sítě pro rodinné domy a bytové zástavby s možností plynulého řízení toku energie, popis, technické detaily, celkový výkon, fotografie.
Odpovědět
Uživatelský avatar
kybos
Příspěvky: 2699
Registrován: sob zář 08, 2012 10:40 pm
Reputace: 490
Lokalita: Šternberk
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 15000
Kapacita baterie [kWh]: 40
Bydliště: v údolí mezi kopci

Garance distribuční sítě

Příspěvek od kybos »

vla píše:Pánové, pravda vašich názorů končí u vašeho plotu, bohužel sítě velkovýrobců jsou poněkud propojeny, řekněme alespoň celoevropsky a skutečně zahrnují nejen našich pár panelů, ale i větší výrobní celky ať již solární či větrné a jsou jako takové postaveny a provozovány a hlavně garantovány. Jistě to neovlivní jedna varná konvice, či dva panely. Zkuste za dopoledne manželce vypnout párkrát elektřinu a mnozí dostanete k obědu syrové maso, protože i distributor vás právě odpojil neb je v síti málo elektřiny. Možná mám jiný názor než vy, protože jsem zvyklý se o sebe postarat sám. Svoji FV si buduji jako ostrov a co nezvládnu v tomto provozu to si holt koupím za běžných tržních podmínek. Nikdo vás nenutí levně prodávat a draho nakupovat, nechte si svoji elektřinu do rezervy doma a budete toho ušetřeni. Jenže pak to nebude s vaší FV ekonomikou zdaleka tak slavné, jak zde prezentujete. :) Tak a to byl k tomuto můj poslední příspěvek, jednak je to zde OUT a za druhé se evidentně s některými z vás nemohu dostat na stejnou vlnu.
Navazuji na téma garancí distribuční sítě, které se probíralo zde https://forum.mypower.cz/viewtopic.php?f ... 140#p64742 jako off topic. Zde v tématu hybridních elektráren je možno spolehlivost distribuční sítě probrat na správném místě.
Zajímalo by mne, jaké garance distributor energie vlastně poskytuje a zejména to, jak je naplňuje. Pokud je to tak jako v oblasti ČEZu, kde s ledovým klidem v maloměstě nalepí (byť s dostatečným předstihem) na sloupy rozvodů elektřiny oznámení, že od pondělka do čtvrtka nebude v daném obvodu dodávána elektřina z důvodu údržbových prací a odběrateli postarej se jak umíš, pak to pro mne není žádná garance. Protože stejně, pokud nechci nechat rozpustit mrazák (nemám-li vlastní FVE), musím mít v pohotovosti záložní generátor s patřičnou zásobou paliva. Do nákladů na takovou distribuční síť potom musím počítat i odpisovou cenu generátoru, výměny oleje, které musím provádět i když nemá naběhané motohodiny, obměnu paliva, které také nemá nekonečnou dobu použitelnosti. Funkčnost distribuční sítě je nepředvídatelná, jelikož koncový uživatel nemá žádné informace o plánu údržbových prací správce distribuční sítě.
15 kWp JJZ + 3x Tristar MPPT60 + Victron 150/100 + 48V LiFePO 850 Ah + UPS 8kW (MPP-Solar 8048 LC) + 4 x nabíječka 1,2 kW (DELTA) Start: 2012
vla
Příspěvky: 1188
Registrován: čtv bře 12, 2015 10:18 pm
Reputace: 124
Lokalita: Praha 6
Bydliště: Praha 6

Re: Garance distribuční sítě

Příspěvek od vla »

Já se z tebe fakt picnu :D , v jednom odstavci napíšeš,"jelikož koncový uživatel nemá žádné informace o plánu údržbových prací správce distribuční sítě". A o pár řádek před tím "v maloměstě nalepí (byť s dostatečným předstihem) na sloupy rozvodů elektřiny oznámení", mě to přijde, že ty informace máš, jen se ti jaksi nelíbí. Každé technické zařízení potřebuje čas od času nějakou údržbu, modernizaci, odstranit poruchu atd. Pokud je to navíc s dostatečným předstihen oznámeno, přijde mi to zcela v pořádku. Teplárny, vodárny, energie, opravy silnic a nevím co vše ještě to tak dělají zcela běžně, ono to asi ani nijak jinak nejde. U nás v "Malopraze" to bylo cca před měsícem, neb v rámci modernizace nás přepojovali na novou trafostanici a nějak mi ani nenapadlo řešit to nějakou kritikou.
Nemám rád tenhle stát.
rva
Příspěvky: 3462
Registrován: úte dub 23, 2013 10:21 am
Reputace: 526
Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 46000
Kapacita baterie [kWh]: 40
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Kousek od Lysé nad Labem

Re: Garance distribuční sítě

Příspěvek od rva »

Nespolehlivost dodávky mě vlastně přivedla k FV. Setkal jsem se s tím v rozvojovém světě, kde jsou výpadky časté a třeba v Dillí je běžné mít diesel agregát, který za pár sekund naskočí a hotel funguje dál. Tady to je méně časté, třeba v Praze téměř neznámé, ale můj barák na vesnici býval občas bez proudu. A když byla kalamita, tak i dva dny. Bez elektřiny nebyla voda ze studny, problémy s lednicí. Takže nejprve elektrocentrála - hluk, smrad a byla nutná moje přítomnost. A teď FV a vše se obrátilo. Že nejde DS poznám jen z toho, že pípnou měniče, nebo že nesvítí lampa veřejného osvětlení. A sousedům mohu nabídnout prodlužku, aby to přežily lednice. Jo a ještě že přestane fungovat wifina. Mají tam baterii asi jen na pár hodin.
_______________________________________________________________________
43 kWp, LiFePO4 46 kWh,
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS
mobilik
Příspěvky: 2673
Registrován: úte úno 04, 2014 9:06 am
Reputace: 265
Bydliště: Neďaleko Košic (SR)
Kontaktovat uživatele:

Re: Garance distribuční sítě

Příspěvek od mobilik »

Ja si myslim ze by to mali riesit inak. Ak sa opravuje cesta, vytici sa obchadzka... Ak idu menit niekde trafo mali by poskitnut ludom nahradny zdroj energie. Maso v mrazaku nieje lacne... Bud nech pred barak postavia male agregaty alebo jeden centralny. Dnes existuju technologie ako obmedzit spotrebu trebarz len na 1000W do domu a hotovo. Ak prekrocis, odpoja ta z agregatu.
Lenze nikto sa nestazuje a kazdy to berie ako normalne...

Odoslané z Lenovo P2a42 pomocou Tapatalku
Čo bolo bolo, bude len horšie...
Uživatelský avatar
kybos
Příspěvky: 2699
Registrován: sob zář 08, 2012 10:40 pm
Reputace: 490
Lokalita: Šternberk
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 15000
Kapacita baterie [kWh]: 40
Bydliště: v údolí mezi kopci

Re: Garance distribuční sítě

Příspěvek od kybos »

vla píše:Já se z tebe fakt picnu :D , v jednom odstavci napíšeš,"jelikož koncový uživatel nemá žádné informace o plánu údržbových prací správce distribuční sítě". A o pár řádek před tím "v maloměstě nalepí (byť s dostatečným předstihem) na sloupy rozvodů elektřiny oznámení", mě to přijde, že ty informace máš, jen se ti jaksi nelíbí.
Dostatečný předstih je to z pohledu dodavatele. Jeho pracovníci vědí, co budou další týden dělat. Pro mne je to málo. Já za tu dobu nestihnu spotřebovat všechny potraviny z mrazáku. Vím to dopředu asi tak stejně přesně jako předpověď počasí. Zda bude slunečno či zataženo. DS má tedy pro mne stejnou spolehlivost jako obnovitelný zdroj.
Jako provozovatel FVE také s jistotou nevím, jaké bude zítra počasí i když mám k dispozici nejméně tři různé předpovědi ze třech různých zdrojů pro jedno konkrétní místo. Přesto v letním období udržím vyváženou bilanci řízením spotřeby a nepotřebuji k tomu uhelnou elektrárnu natočenou na "plný pecky".
15 kWp JJZ + 3x Tristar MPPT60 + Victron 150/100 + 48V LiFePO 850 Ah + UPS 8kW (MPP-Solar 8048 LC) + 4 x nabíječka 1,2 kW (DELTA) Start: 2012
vla
Příspěvky: 1188
Registrován: čtv bře 12, 2015 10:18 pm
Reputace: 124
Lokalita: Praha 6
Bydliště: Praha 6

Re: Garance distribuční sítě

Příspěvek od vla »

Já to chápu, dokud uvažuješ ve svých rozměrech máš pravdu, jenže jakmile opustíš svůj dvoreček je situace úplně jiná. Tam jsou ti vecí a "drazí" hráči, kteří dělají vše pro to, aby siť byla stabilní v každé možné situaci. A to holt stojí docela dost peněz. A když zůstaneme u ekologie tak třeba výstavba trafostanic a ochrana před obrovskými přetoky německých větrných elektráren do evropské sítě stojí tyto naše velké hráče stovky milionu korun a to holt nakonec zaplatíme všichni v cenách energie. Je třeba pochopit, že svět není náš dvoreček.
Nemám rád tenhle stát.
luky
Příspěvky: 838
Registrován: pon kvě 19, 2014 11:38 am
Reputace: 72

Re: Garance distribuční sítě

Příspěvek od luky »

Bych to neviděl tak černě. Bydlel jsem na malém městě, teď 5 let bydlím na vesnici a poslední neplánovaný výpadek delší než 4 hodiny je tak 15 let zpátky. Tenkrát to bylo celkem běžné a měli jsme po ruce baterky a svíčky. Teď když to vypadne, tak maxímálně na půl hodiny. Z mého pohledu se spolehlivost dodávek zvýšila. Ale pravda je, že je to jen klid před bouří. Totiž není otázka, ZDA může nastat back-out, ale KDY nastane.

Vlastně nejvíc výpadků jsem v poslední době zažil v práci (centrum Prahy). Měnili trafo, pak měnili VN kabel, pak měnili hlavní jistič, pak někde překopli kabel a nenaběhnul diesel. Tak vyrobili další 3 výpadky aby našli závadu, proč nenaběhnul diesel... No prostě legrace.

Historka pro pobavení: Tak 3 roky zpátky jsem čistil disky na auto drátěným kartáčem na flexe. V půlce posledního vypadl proud. Chtěl jsem práci dokončit, tak jsem zapnul UPSku, kterou jsem si v regálu šetřil pro kotel a pokračoval jsem v práci. Ty pohledy sousedů na ten kravál ve zcela tiché vesnici byly k nezaplacení.
mobilní elektrárna: viewtopic.php?t=4597, 290Wp mono, Winston 12V/130Ah, Victron MPPT 75/15, Victron inverter 12/250VA, Victron charger 20A
domácí elektrárna: viewtopic.php?t=6898, FV 4010Wp (6x415+4x380), CATL 48V/120Ah, Axpert King 48/5000 + PCM60X + MakeSkyBlue
xmasin
Příspěvky: 1765
Registrován: čtv čer 28, 2012 9:45 pm
Reputace: 101

Re: Garance distribuční sítě

Příspěvek od xmasin »

Já pamatuju poslední velký výpadek asi před čtyřmi lety na chatě v Jizerských horách, kdy v půlce října napadlo půl metru mokrého sněhu a stromy ten nápor nevydržely a popadaly na vedení VN. To byl výpadek na cca 3 dny. V loni byl neplánovaný výpadek na cca 10 hodin když při bouřce uhodilo do vedení VN a odešla trafostanice, takže ji museli měnit. Jinak přes léto vcelku pravidelně jsou 1 - 2 plánované výpadky na cca 8 hodin, kdy kontrolují a opravují vedení. Ale to jsou hory.
Doma v Polabské nížině nejsou výpadky až tak časté obvykle tak 1x do roka po nějaké bouřce, jinak nic.
mobilik
Příspěvky: 2673
Registrován: úte úno 04, 2014 9:06 am
Reputace: 265
Bydliště: Neďaleko Košic (SR)
Kontaktovat uživatele:

Re: Garance distribuční sítě

Příspěvek od mobilik »

Tohto roku asi tri mesiace v kuse sme nemali elektrinu celkovo asi 8 hodin denne kazdy pondelok a utorok... Mne to bolo sice jedno, ale cela dedina bola nervozna.menili sa betonove stlpy za betonove stlpy. :mrgreen:
Mna onmedzoval akurat internet ze nesiel...


Odoslané z Lenovo P2a42 pomocou Tapatalku
Čo bolo bolo, bude len horšie...
Uživatelský avatar
kybos
Příspěvky: 2699
Registrován: sob zář 08, 2012 10:40 pm
Reputace: 490
Lokalita: Šternberk
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 15000
Kapacita baterie [kWh]: 40
Bydliště: v údolí mezi kopci

Re: Garance distribuční sítě

Příspěvek od kybos »

vla píše:Je třeba pochopit, že svět není náš dvoreček.
Chápu, že svět není můj dvoreček, ale já nemusím být nutně světový. Pokud mi nevyhovují světové ceny elektřiny a jsem schopen se vlastní pílí dopracovat k nižším cenám, pak to udělám a svět mi i s jeho cenami může být ukradený. Problém je v tom, že jakmile svět zjistí, že jsem schopen se obejít bez něj, neprodleně mi přidělí nějakou daň aby se tento pro svět nežádoucí stav napravil.
15 kWp JJZ + 3x Tristar MPPT60 + Victron 150/100 + 48V LiFePO 850 Ah + UPS 8kW (MPP-Solar 8048 LC) + 4 x nabíječka 1,2 kW (DELTA) Start: 2012
Uživatelský avatar
tomas
Příspěvky: 2567
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Reputace: 236
Bydliště: Třinec

Re: Garance distribuční sítě a způsobených škod distributore

Příspěvek od tomas »

Nedávno distributor zrekonstruoval zanedbanou distribuční síť (výměna sloupů a vodičů) jak náhodně v místě kde se má stavět mikro smart síť, protože distributor odmítal připojovat další zdroje a napětí kolísalo mimo dovolené meze.
Máme v tom místě i několik zákazníků s elektrárnami a někteří mi po ukončení rekonstrukce začali volat že jim nejde elektřina třeba jen jedna fáze a nefungují elektrárny. Přijel jsem na místo a zjistil jsem že distributor dal všem kde jsem se díval pojistky 25A i těm co měli třeba 63A jistič. Takže nějaká selektivita a dimenze vodičů distributorovi zřejmě nic neříká. Takže jsem zavolal na tu jejich placenou poruchovou službu distributora a požadoval okamžitou opravu a upozornil na ztráty v zisku. Jak to dále dopadlo nevím, už jsem tam nemohl čekat a odjel jsem. Zákazníkům jsem poradil aby rozhodně distributorovi za výměnu pojistek za původní správnou hodnotu nic neplatili a naopak požadovali náhradu škody za ušlý zisk a také aby trvali na původní hranici vlastnictví protože část přípojek a tedy i pojistkových byla soukromá a nebyly tak označeny. Distributor jejich vlastní pojistkové skříně i ty relativně nové odmontoval a ty nové už neoznačil jakou soukromé a hranici vlastnictví tím posunul, tak aby si je nenechali ukrást. To byl zřejmě záměr aby se k smart síti nemohli jednoduše přepojit ve vlastní pojistkové skříni.
Chci elektrárnu s licencí a s prodejem přebytků nebo komunitní výměnou energie: ANO
Uživatelský avatar
gupa
Příspěvky: 2176
Registrován: sob pro 29, 2012 10:22 pm
Reputace: 96
Lokalita: pod Brnem
Systémové napětí: 24V

Re: Garance distribuční sítě

Příspěvek od gupa »

Nevím jestli to pomůže ale v rámci obnovy sítí na jedné ulici co vím, se měnil v rámci opravy komunikace plyn, voda, kanalizace. Investorem byla obec. Co ale bylo, že tato větev byla středotlaká a u každého baráku tak musel být regulátor. No a teď se se dostal k problému, že regulátory který byl na každém odběrném místě, navštívil po dvou letech jakýsi revizák a označil je na špatné, celá ulic začala jančit, včetně mne, jak je možné dva roky po nějaké akci investovat do druhého zařízení v hodnotě cca 6tKčú barák. Prý šlo o jakýsi vadný italský kus, který se již nedovážel ale byl nahrazen jiným typem. Jenže jaké bylo řešení? Regulátory prošel jiný revizní technik a ejhle, všechny jsou vpořádku. Když jsem otevřel bednu s regulátorem, která je volně přístupná na hranici pozemku včetně plynoměru, žádný smrad po plynu nebyl nidy cítit. Prostě tak se to dělá a hraje na obení kasu ale lidi, jsou jiný kafe když jde o dojení peněz. Nevém jestli by nebylo vhodné jít podobnou cestou, revizní zprávy mají jakési údaje, škody jsou -li prokazatelné shromažďovat, jít na Policii ČR a oznámit to přesně po poradě s právníkem, který se na toto určitě bude rád podílet, protože jde o poměrně jasnou věc diskriminace a omezování. Zajímavé, že po obnově také někdo musel podepsat revize a nechápu jak někdo může prostě vyměnit cizí pojistky za své a prohlásit to za svůj majetek. Vše co se nachází na pozemku majitele, se dříve nebo později automaticky stává jeho majetkem, pokud se nevznese věcné břemeno a majitel ho podepíše, nebo soud jej uvalí nuceně.
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT
kyocera
Příspěvky: 1197
Registrován: čtv led 15, 2015 1:37 pm
Reputace: 275

Re: Garance distribuční sítě

Příspěvek od kyocera »

Zdravím,
k tomu co píše gupa, tak Policie ČR všechny takové věci, které se týkají škody na majetku obyčejných lidí většinou odloží.
A odkáže když tak na civilně správní řízení. Policie řeší jen rozkrádání státního majetku se škodou miliony Kč nebo
ohrožení zájmů evropské unie - rozkrádání dotací.Obecně platí, že než se s někým soudit, je lepší vždy nějaká dohoda.
Pro tomas. A k nějaké dohodě může napomoci ombudsman pro el.energii.
https://www.cez.cz/cs/odpovedna-firma/ombudsman.html
Třeba v loňském roce tento ombudsman přes el.energii dal za pravdu v 10% obyčejným lidem. 10% se zdá málo, ale máte tady rychlé řešení s ombudsmanem a neplatíte za drahé právníky. Mohu říct, že na jiného ombudsmana v jiném oboru jsem se už 2x obrátil a dal mně 2x zapravdu.
Jinak existuje mnoho dalších poraden pro všechny možné životní situace.
Tady je přehled těch dalších nejrůznějších poraden .
http://frankbold.org/odkazy-na-dalsi-poradny
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Dotace NE, 6,9kWp ,reg.Harmonie Ver.1, 60A,aku 4kWh LTO,BMS Sokol 400E,řízení Leonardo, LF a HF měnič vlastní Ver.1 a Ver.2, LF Modrá trojka 3kVA,modul HIS,ohřev vody Malibu L.A.3kW,Ver.1
Příprava instalace panel 18kWp,reg.Harmonie12kW Ver.4,měnič AC-DC-AC 1f PECKA 22kW,BMS Sokol 400E řízení Leonardo 360V, modul HIS, DC modul AFDD,modul chytré řízení,Aku 360V, ohřev vody Malibu L.A.3kW,Ver.4
Uživatelský avatar
tomas
Příspěvky: 2567
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Reputace: 236
Bydliště: Třinec

Re: Garance distribuční sítě

Příspěvek od tomas »

Standart dodávky energie určuje ERÚ, jestli se vám nelíbí že distributor nepřistavil centrálu tak si musíte stěžovat tam. ERÚ vám pravděpodobně odpoví ve smyslu že jestli se vám něco nelíbí tak zahajte správní řízení nebo soudní spor, jinak oni nebudou ze své vůle nic řešit co by mohlo uškodit vydržovaným distributorům. Jo, kdyby jste jim nahlásili nějakého solárníka co má panel navíc, tak to by je zajímalo a "nezávislí" úředníci by byli přeaktivizováni.

V některých formulářích o připojení k distribuční síti bylo a možná že ještě i je volba: Požadavek na zvýšenou spolehlivost: ano/ne
https://www.google.cz/search?q=%C4%8Dez ... X_afX0leAK

Pokud jste uvedli že ano, tak vám centrálu zřejmě přistaví, ale tento nadstandard si samozřejmě bohatě přeplatíte.
Pokud se vám nelíbí nastavení a úroveň standardu určeného ERÚ můžete si jít postěžovat do nejbližší dutiny vrby u rybníka, na rozdíl od psaní do ERÚ je šance že se vám alespoň trochu uleví, odpověď od ERÚ je zpravidla ještě více vytáčející než samotný důvod stížnosti.
Chci elektrárnu s licencí a s prodejem přebytků nebo komunitní výměnou energie: ANO

Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek