homemade "MPPT" pro malý 12V systém s amorfy

Diskuze na téma solárních, větrných a ostatních regulátorů, datové komunikace mezi regulátory a PC, instalace software, zapojení regulátorů, chování a zkušenosti s různými typy regulátorů.
kodl69
Příspěvky: 7379
Registrován: sob črc 19, 2014 8:56 pm
Lokalita: severně od Brna
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 8kWp
Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

homemade "MPPT" pro malý 12V systém s amorfy

Příspěvek od kodl69 »

O víkendu jsem odladil něco jako "MPPT" regulátor ( metoda mpp konstantní napětí) pro amorfní panely - základem je upravený napájecí adaptér 14V 4A http://www.hadex.cz/g721a-napajec-samsu ... onc5525mm/ - byl onehdy v akci - ale dá se upravit jakýkoliv podobný zdroj, adaptér od NB a pod. s dostatečným výstupním proudem a odpovídajícím napětím. Neberte to jako návod, jenom popisuju co jsem odzkoušel, nikoho nenavádím.
1.) rozebrat kryt - násilí je nutné, když to nejde, víc násilí.
2.) upravit výstupní napětí na cca 15V změnou zpětné vazby okolo tl431 v adaptéru -kdo neví jak na tohle, ať to dál ani nečte.
3.) doplnit obvod
amorf mppt.png
amorf mppt.png (6.23 KiB) Zobrazeno 1144 x
do adaptéru, podařilo se mi to vecpat dokonce pod původní kryt.
Kouzlo tohoto je to, že zdroj při připojené zátěži nestáhne napětí panelů až do svého vypnutí, ale reguluje vstupní napětí na hodnotu nastavenou trimrem, v mém případě na cca 90V pro 2ks panelů 43W. Není samozřejmě problém nastavit cokoliv od 80V (to většina zdrojů naběhne) po cca 300V...
4.) za tohle zapojit nějaký "sprostý" PWM regulátor, třeba CMTP02, nebo alespoň oddělovací diodu , a akumulátor.
Pokud je na zdroji napětí z panelů, rozsvítí se jeho původní kontrolka, na výstupu je 15V. Když se připojí zátěž, poklesne napětí panelů na hodnotu rozepnutí TL431, rozsvítí se modrá LED a udržuje se nastavené napětí na vstupu do zdroje, výstupní napětí zdroje poklesne, zdroj dává maximální výkon odpovídající nastavenému napětí . CMTP02 hlídá přebití -vybití baterky, a něco signalizuje :lol:
5.) zdroj se mi podařilo dostat do původního krytu, s dírkami na LED a na trimr napětí. Nedoporučuji používat na 230V, byly provedeny "neodborné" zásahy...

Zatím to testuji cca 2 dny, ještě jsem musel upravit obvod proudového omezení ve zdroji, odpor 0.33Ohm/2W jsem nahradil 0.15Ohm, jinak zdroj vypínal už při 2.8A na výstupu. Pokud dodržíme izolační vzdálenosti na desce, je zdroj pořád ve dvojité izolaci, a funguje i na 230V, na DC je potřeba zkusit polaritu, v nesprávné polaritě se nenastartuje (jenom tento typ, jinak je to většinou jedno)

+využití levných panelů s minimálními náklady
+ jednoduchá úprava
- problém sehnat zdroj s větším výstupním proudem pro větší systém

Při testech na plném slunci uvedený zdroj už neomezoval vstupní napětí, protože zafungovala nadproud. ochrana a zdroj dával do aku 14V 3.5A, s tím, že z panelů šlo 120V /0.7A, při částečně zatažené obloze panely dávaly 85V/ 0.2A, do aku 13.5V/1A , takže celkem rozdíl proti přímýmu propojení na aku, kdy dva panely paralelně nedaly na slunci ani 2A do 13V, při zatažené obloze to bylo pod 0.5A. A to se vyplatí *sun*
Napětí na panelech není přesně konstantní, ale to nebylo ani mým cílem, se zvyšujícím se proudem z panelů napětí trochu roste, teoreticky by to mělo být naopak kvůli teplotní závislosti Umpp...
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek