5kW Hybridní FVE - Kosice / Chlumec nad Cidlinou

Hybridní elektrárny připojené do rozvodné sítě pro rodinné domy a bytové zástavby s možností plynulého řízení toku energie, popis, technické detaily, celkový výkon, fotografie.
Lucano88
Příspěvky: 204
Registrován: pon srp 22, 2016 2:36 pm
Reputace: 5

5kW Hybridní FVE - Kosice / Chlumec nad Cidlinou

Příspěvek od Lucano88 »

Ahoj všem,

zakládám si topic, abych se podělil a také abych Vás nenápadně prosil o rady :).
HFVE - měnič Infini Solar 10kW, 3fáze - objednáno přímo od výrobce, měl by přijít do poloviny července
Panely - chtěl bych zatím tolik, kolik se mi vejde na plochou střechu zahradního domečku o rozměrech 4x7m, prozatím to vidím na cca 3-4kW, rozšířit bych chtěl na cca 5-6kWh. cca 4kWh bych chtěl dát na jih, zbytek po cca 1kW rozhodit na V a Z.

- přistavujeme ke stávajícímu domku přístavbu, abychom to generačně oddělili, bude tam nová technická místnost, automatický kotel na dřevo a peletky + 2000l - 3000l nádrž. přebytky bych rád cpal do vody, ačkoliv máme objednané i termické soláry (teď si hraju s myšlenkou, jestli bych to neměl ještě zrušit,... :( - 60 trubic )

na FVE chci napojit komplet spotřebu celého domu s tím, že v garáži a dílně, kde mám až 25A 3f zásuvku bych nedával. Očekávám tam použití hoblovek, pil, apod. které mají docela silné rozběhy a myslím, že by to měniči docela škodilo - co myslíte?

Baterie - prozatím bych chtěl přes wattrouter nebo greenbono přebytky do vody, baterie budou, jakmile budu mít vyřešené všechny věci okolo... měnič chci zatím bez baterií, abychom ho mohli rovnou zapojit do nových rozvodů el.

Zkusím postupně dodávat nějaké fota :)

- nemám na ČEZ nahlášený nový mikrozdroj - mám to dělat? Máme starší typ elektroměru, který není 4Q. Přetoky do sítě nechci, ale jak jsem už zde někde viděl, občas nějaké jsou, pokud je relé trvalo sfázováno...

Ahoj,

L.
rva
Příspěvky: 3462
Registrován: úte dub 23, 2013 10:21 am
Reputace: 526
Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 46000
Kapacita baterie [kWh]: 40
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Kousek od Lysé nad Labem

Re: 5kW Hybridní FVE - Kosice / Chlumec nad Cidlinou

Příspěvek od rva »

Ahoj, měl ses nejprve zaregistrovat, napsat, co chceš a nechat si to zkritizovat. Aspoň já jsem to tak udělal, pak něco zkorigoval a kde jsem tvrdohlavě trval na svém, tak jsem si pak mohl stěžovat jen na sebe. U toho měniče nevím, jestli je schopen dodávat nesouměrně do různých fází, což je velká výhoda, aby jsi mohl elektřinu využívat na to, kde je to nejvýhodnější (což ohřev vody není).
_______________________________________________________________________
43 kWp, LiFePO4 46 kWh,
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS
Uživatelský avatar
abrams
Příspěvky: 2773
Registrován: ned črc 17, 2011 12:19 pm
Reputace: 427
Lokalita: Brno
Bydliště: Brno

Re: 5kW Hybridní FVE - Kosice / Chlumec nad Cidlinou

Příspěvek od abrams »

Zdravím ,

1) proto tu Toto fórum je , ke sdílení rad , zkušeností i postřehů .
2) laskavě patřičně užívat kW , kWh a kWp :oops: dost to degraduje příspěvky , mate neznalé a prudí znalé .
3) rozdělení ::pv:: na víc sekcí s odlišnou orientací je vhodnější než jedna plocha , to je celkem jasný ;) .
4) FT (toto-termika) , toť otázka ... stěžejní bude na straně příjmu / přebitky energie a na straně druhé spotřeba teplé vody . FT by měla smysl jen pokud by z těch zamýšlených 6kWp běžně nezbývalo moc na el. ohřev vody . O rozdílech FT vs. FV v zimě ani nemluvě .
5) víc záleží jaké maji / budou mít zamýšlené dřevo-rubací mašiny motory - domácí hobby by nebyli problém , ale pořádný hovada jedoucí 24/7 už to nebude OK .
6) přetoky do DS ... toto v tomto případě musí umět ošéfovat samotný štřídač - musí umět regulovat svou výrobu dle spotřeby domu . Žádný wattroutr či zelenákost nezabrání přetokům pokud nemá k dispozici adeqátní balastní odběr jenž ovládá . Osobně doporučuji řešit přetoky DS ostrovním měničem :yes: ... proč dráždit hada bosou nohou :sm1: .
7) 3,33kW na fázi je dost málo :( pokud teda ten chytrák neumí variabilně přesouvat výkon mezi fázemi . Jinak by měl horší užitečnost než jeden 5kW 1f měnič ::mute:: .

Elektronům zdar *cloud*
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
Lucano88
Příspěvky: 204
Registrován: pon srp 22, 2016 2:36 pm
Reputace: 5

Re: 5kW Hybridní FVE - Kosice / Chlumec nad Cidlinou

Příspěvek od Lucano88 »

2) budu se snažit :)
3) ano, má to 2x MPPT regulátor, takže předpokládám, že 1 - 2 stringy dám na J, abych se dostal do 18,6A a na druhý MPPT dám 1-2 stringy V a Z :)
4) akumulační nádrž bude společná i pro vytápění a zároveň tam bude vnořená 6m2 spirála pro TUV.. bude na tuto AKU připojen právě automatický kotel na dřevo a peletky
5) hoblkova 3faz - 2,5kW, kompresor 2kw, pokosovka 2,3kW (ale ma prudky rozbeh, musim na ni mit jistic s charakteristikou D, Bckovy spadne)... a pojedou jen obcas, sem tam.. svarecka 3f 2kW... cirukularka 3f, 3kW
6) spis mi slo o to, zda mam na CEZ hlasit mikrozdroj nebo se na to mam vykaslat...
7) 3,33kW na fazi asi ano, ale umi dososat až na 40A, tzn 9kW. to musi stacit.
- a zase si rikam, kolikrat mi pojede vic jak 3kw na fazi v jednu chvili... maximalne, kdyz nahore a dole pojedou indukcni desky v kuchyni... jinak mi prijde ze asi moc nee...
Uživatelský avatar
kybos
Příspěvky: 2699
Registrován: sob zář 08, 2012 10:40 pm
Reputace: 490
Lokalita: Šternberk
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 15000
Kapacita baterie [kWh]: 40
Bydliště: v údolí mezi kopci

Re: 5kW Hybridní FVE - Kosice / Chlumec nad Cidlinou

Příspěvek od kybos »

Mohu se podělit se čtyřletými zkušenostmi z provozu FVE. Jedná se o můj osobní pohled na věc a řeším problémy tak, jak mi to vyhovuje. To samozřejmě neznamená, že to tak bude vyhovovat každému. Ale je dobré se v začátku zorientovat a nevyšlapávat zbytečně slepé cestičky byť dlážděné dobrými úmysly.
Také jsem v počátcích koketoval s třífázovým systémem. Pro začátek jsem jej zrealizoval ze tří výkonných UPS. Vzhledem ke skutečnosti, že v připojované části domácnosti jsem neměl "čistokrevné" třífázové spotřebiče, bylo možné takový pokus provést. Velice brzy jsem přišel na to, že ani 3kW UPS neutáhne dva větší spotřebiče na jedné fázi a to ani při krátkodobém souběhu. Byl jsem tedy omezen třemi velkými spotřebiči, které musely být nutně zapojené na různých fázích, což se v praktickém provozu ukázalo jako příliš velké omezení. Proto jsem se v dalším vývoji orientoval na jednofázový systém napájení, který umožňoval vyšší variabilitu při stejném celkovém výkonu systému. Jako zadní vrátka jsem si v domovním rozvaděči nainstaloval přepinač 1-0-2 kde mohu přepnout celý dům buď na původní třífázový rozvod připojený k distribuční síti (DS) nebo na jednofázový rozvod připojený ke střídači. Za čtyři roky provozu jsem jej použil asi jen dvakrát a to při údržbě střídače. Soudobost odběrů mám takovou, že bych se měl vejít do 8 kW příkonu. S jistým omezením (vodárna mimo systém) by mi mohlo stačit i 6 kW. Zvolil jsem tedy LF střídač 6 kW, pro který není problém krátkodobě pracovat na 120 % jmenovitého výkonu a mžikově (na start náročných spotřebičů) zvládá i 150 %. Zatím s takovým střídačem provozuji systém FVE čtvrtým rokem, i když musím říci, že jeho provoz vyžaduje určitou odběrovu kázeň. Ono se to nezdá, ale časem se nasbíralo poměrně dost energeticky hladových spotřebičů a je potřeba zajistit, aby se spravedlivě podělily o výkon FVE, který je k dispozici. Udělal jsem tedy takový ostrý řez, kterým jsem vyčlenil čisté 3F spotřebiče (kompresor 2,5 kW, cirkulárka 3,3 kW, svářečka 7,6 kVA, darling 2 kW) a pár dalších dílenských spotřebičů do 2 kW v dílně mimo systém napájený FVE. Zbytek domácnosti (elektrická trouba 2,2 kW, gril 2,4 kW, vysavač 1,8 kW, pračka 2,3 kW, sušička 3,1 kW, myčka 3,2 kW, fén 1,8 kW, klima 2 x 1,7 kW, tepelné čerpadlo 3,5 kW, boiler 2,5 kW, boiler 2,2 kW, varná konvice 2 kW, mikrovlnka 1,2 kW a spousta spotřebičů do 1 kW) se musí nějak podělit o výkon střídače. To se bez nějakého alespoň poloautomatického managementu téměř nedá zvládnout. Výkon střídače, který je k dispozici tak rozhoduje o velikosti soudobého příkonu spotřebičů a jemný management se stará o vytížení střídače, respektive FVE. Nade vším musí ještě bdít battery management, který se stará o to, aby se akumulátory pohybovaly v mezích přípustného SOC. V případě dvoutarifní sazby pak může být nasazen ještě další regulační prvek, který zabezpečuje přednostní uplatnění energie z FVE v době vysokého tarifu. K plně automatizovanému systému řízení spotřeby jsem zatím nedospěl, ale pár udělátek může situaci domovního energetického dispečera poněkud ulehčit.
Co mi tedy ulehčuje práci:
1. Dva vytěžovače, které mají nastavené rozdílné prahové napětí (priorita) řídí dva boilery.
2. Sazbové přepínací relé, které přepíná komparační meze napětí baterie pro přepnutí systému na distribuční síť a zpět na FVE, které má nastaveny jiné prahové úrovně v období hojnosti (léto) a jiné v zimě, kdy výkony FVE s bídou stačí pokrýt časový úsek VT.
3. Monitor spotřeby domácnosti, dle kterého se dá rozhodnout, zda je možno aktuálně zapnout další výkonově náročný spotřebič.
4. Monitor SOC pro podporu rozhodovacích procesů strategického charakteru zejména v období nedostatku energie.
5. Indikátory teplot TUV v boilerech.
6. Několik předpovědních modelů počasí (většinou vítězí radarové snímky ve viditelné oblasti spektra).
7. Několik podružných elektroměrů pro vyhodnocení efektivity řízení systému.
8. Několik samostaných přepinačů FVE-DS pro oddělené přepínání kritických spotřebičů (boilery + tepelné čerpadlo).
Se stávajícím systémem se mi daří zužitkovat téměř veškerou dostupnou energii z FVE. Jsou k tomu ale zapotřebí operativní uživatelské zásahy.
K čemu jsem po čtyřech letech provozu FVE dospěl (co bych zdokonalil nebo příště udělal jinak).
1. 6 kWp v panelech se mi začíná jevit jako nedostatečný výkon.
Doporučení pro příště: 8 až 10kWp by byla lepší volba.
2. Optimální (minimální) kapacitu akumulátorů je vhodné dimenzovat na pokrytí průměrné jednodenní spotřeby RD.
3. 6 kW výkonu střídače není dostatečně komfortní hodnota pro můj RD. Ve výhledu je přestavba na 8 kW.
4. Lepší než pálit přebytky ve spirále boileru je prohnat je řízeně tepelným čerpadlem a znásobit tak efektivitu ohřevu.
5. Bude nutno zapracovat na vyšším stupni automatizace, aby byl systém FVE plně provozovatelný i bez mé přítomnosti.
6. Nemá smysl (při mých pořizovacích cenách) investovat do úložiště energie v olověných akumulátorech. Nejlevnější úložiště je voda (energie ve formě tepla). Pro případy, kde je nutno uložit energii ve formě elektřiny se mi jeví jako nejvýhodnější akumulátory LiFePO, prípadně LiIon.
7. Z bezpečnostních důvodů není vhodné se orientovat na on-grid systémy. Při výpadku DS nejsou funkční.
8. Z bezpečnostních důvodů je vhodné udržet na panelech stringy do 120 V DC. Ze stejného důvodu je vhodné udržet akumulátorovnu na úrovni bezpečného napětí.
9. Z důvodu ochrany investic je vhodné zabezpečovací obvody řešit jako nezávislé, minimálně dvojité a samočinné (Pokud houká signálka při překročení napětí článku akumulátoru tak to nepomůže, pokud ji nikdo neslyší a nebo nedbá varování).
15 kWp JJZ + 3x Tristar MPPT60 + Victron 150/100 + 48V LiFePO 850 Ah + UPS 8kW (MPP-Solar 8048 LC) + 4 x nabíječka 1,2 kW (DELTA) Start: 2012
ekodak
Příspěvky: 8
Registrován: pát črc 29, 2016 10:32 pm
Reputace: 0

Re: 5kW Hybridní FVE - Kosice / Chlumec nad Cidlinou

Příspěvek od ekodak »

Ahoj,
taky stručně představím můj systém, možná může být pro někoho inspirací (doufám že pozitivní).
1. Panely: východ 9x260Wp, západ 9x260Wp, jih 3x260Wp, tracker 3x260Wp, seriovo-paralelní zapojení (100V)
2. MPPT 85A
3. Měnič 5000VA, hybridní, jednofázový 48V
4. Aku Li-on 121Ah
Podobně jako kybos mám přepínač sítí, mohu se kdykoliv připojit na DS a vrátit tak do stavu před postavením FVE. Bohužel nejsem podobně jako kybos schopnej nainstalit nejrůznější systémy pro hlídání vytíženosti, nemohl jsem tedy připojit všechny spotřebiče v domácnosti. Stranou jsem nechal trouby, plotýnky na sporáku mám připojeny na FVE pouze dvě. U pračky mám dvě zásuvky, mohu (tedy žena) si vybrat zda prát na slunce či z DS. Přebytky ukládám do bojleru. To řeším tak, že jsem upravil spirálu a topím pouze na 1000W. Bojler se spustí za předpokladu, že mám SOC cca 40% a zároveň platí, že je více než půl osmé ráno a né méně než půl pátá odpoledne. Řídím to jednoduchým skriptem v Raspberry Pi2 s připojeným relé boardem. Raspberry používám ještě k řízení trackeru. Ten jsem přistavěl až letos v únoru. Je posouván po půlhodinách (opět skript v cronu v RPi) a druhou osu (sklápění panelů) řeším pomcí systému lanek, která se různě v průběhu dne v závislosti na otočení osy trackru napínají a tím sklápí a poté opět staví panely ke slunci. Zatím sledovač funguje výborně, pochopitelně není vždy úplně přesně k slunci - vodorovná osa je nastavena na rovnodennost a svislá osa osciluje v půlhodinových intervalech. Na sledovači je důležitá jeho jednoduchost a velmi nízká cena (motor ze stěračů 12V, jeté převody, koncáky). Samozřejmě jsem dbal na bytelnost, odolnost proti povětrnosti atd.
Raspberry používám ještě k monitoringu FVE. Na RPi běží VNC server, který je připojen k monitoringu elektrárny. Přes VNC klienta mám připojeny mobilní telefony s androidem, které jsou v domě napevno připevněny a plní funkce vzdáleného monitorování. Doufám že jsem to vysvětlil dobře - (prostě aby ženský doma viděly, co se s elektrárnou děje - zda můžou pustit myčku atd.... )
Moje dosavadní zkušenost:
V zimních měsících je slunce málo, výroba sotva stačí na dobití baterie. Bojler natápím pomocí automatického kotle na tuhá paliva, v březnu už je výroba vysoká dost aby utáhla jednu domácnost, jistič přebytků (natápění bojleru) zapínám až když skončí topná sezona. Zatím se mi nestalo, že by nebyla teplá voda. Spíše se stává, že již kolem třinácté hodiny je již bojler i baterie nabitá naplno a elektrony zůstávají na střeše. Závěrem bych chtěl se systémem vyjádřit spokojenost, doufám, že se nic nepokazí...
Uživatelský avatar
vlkazajac
R.I.P.
Příspěvky: 3481
Registrován: úte čer 11, 2013 10:40 pm
Reputace: 527

Re: 5kW Hybridní FVE - Kosice / Chlumec nad Cidlinou

Příspěvek od vlkazajac »

Nepochybne sa všetky príspevky dobre čítajú, určite zaujmú obsahom. Ale zakladateľ vlákna chcel reakcie a rady k svojmu systému, takže je to skôr o skúsenostiach, ako o predstavení ďalšieho systému. Ten by sa veľmi dobre vynímal v samostatnom príspevku, kde by pribúdali aktuality z jeho prevádzky a vylepšovania. Lucano88 sa tu chce na niečo pýtať, nové systémy by som si rád prezrel inde. Ináč je to hokej s dvomi pukmi na tri bránky.
Neberte to prosím negatívne, tu podľa názvu hľadám jasné správy o Kosiciach.
750 Wp, LS3024B, 18650 - 198P8S 30,4 V, Multiplus C 800 nonstop / všetky slabé spotrebiče
1950 Wp, 2 x LS3024B, VS2024N, olovo - 330 Ah / 24 V, Carspa 3000 sin deň / silné spotrebiče a ohrev TUV
5995 kWh za meničmi za posledné 2 roky.
Lucano88
Příspěvky: 204
Registrován: pon srp 22, 2016 2:36 pm
Reputace: 5

Re: 5kW Hybridní FVE - Kosice / Chlumec nad Cidlinou

Příspěvek od Lucano88 »

Ahoj,

na foru uz nejakou dobu pusobim, no, vicemene jako ctenar, alekdyz uz kopeme do zeme, tak poradne :) Vcera jsme treba prekopli vodu :D.

Kazdopadne nejaky material je doma...

chranicka 65mm, kudy pujde 2x 4mm Solar kabel (až 750V @ 25A), 5x6mm kabel do garáže + rezerva na případný další solar kabel.

v sobotu jsme kopali základy a vodu.. no uložení trubek na zahradě ve 180cm nikdo nečekal, už jsme to chtěli vzdát :D nakonec jedna trubka zařvala, tak jsem hned do přístavby natáhl vodu a udělal smyčku. Od ČEZ jsme měli už vytyčen jejich kabel, který nám jde přes pozemek (docela jsem se divil). A měli to vytyčené opravdu přesně a byl jsem překvapen jak dobře to bylo udělané... nad tím svým bagem měli ještě tažený 10mm drát pro případ, že by tam někdo kopal. To samé mělo i O2...

zítra ráno jdeme vylejvat základové pasy betonem..

asi jsem si už vybral rozvaděč do technické místnosti...

http://www.schrack.cz/eshop/skrine-pro- ... 040-5.html

jenom to vidím na rozměry 1600*600*400, aby se mi nad rozvaděč vešel ještě 19" rack 600*600 s dalšíma věcma.

jinak to bezpečné napětí okolo 100V mě taky napadlo.. no, nemám radost z toho, že si do baráku potáhnu 500V ze soláru, asi dám okolo spoustu varovných značek :).

přepínání na tvrdo na DS je dobrý nápad, připíšu to na seznam pro kamaráda elektrikáře :)

pořídíl jsem novou pokosovou pilu na kov, která mi úspěšně vyhazuje pojistky, takže dneska ještě výměna 3f a 1f jističe 16 s B charakteristikou za Dčko...
kodl69
Příspěvky: 7379
Registrován: sob črc 19, 2014 8:56 pm
Reputace: 866
Lokalita: severně od Brna
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 8kWp
Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: 5kW Hybridní FVE - Kosice / Chlumec nad Cidlinou

Příspěvek od kodl69 »

To cos vybral, není rozvaděč, ale skříň na rozvaděč. Rozvaděč z toho udělá výrobce rozvaděčů, který do toho dá přístroje, zapojí je podle projektu a vydá k tomu dokumentaci (prohlášení o shodě, protokol o kusové zkoušce, výpočet oteplení....) protože jde o vyhrazený stavební výrobek. Nezapomeň na základový zemnič s vývody pro hromosvod v každým rohu a ještě s vývodem na hlavní přípojnici pospojování v baráku, to už je dnes požadavek stavebního zákona, ne jenom nějaké normy...
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
Lucano88
Příspěvky: 204
Registrován: pon srp 22, 2016 2:36 pm
Reputace: 5

Re: 5kW Hybridní FVE - Kosice / Chlumec nad Cidlinou

Příspěvek od Lucano88 »

Ahoj,

máš pravdu, občas nazývám věci dost zjednodušeně :). Jj, rozvaděč z toho udělá kamarád elektrikář dle projektu, zemnící pásek děláme dnes s vývodem do skříně. Hromosvod na tuto přístavbu dávat nebudeme, vzhledem k tomu, že to bude pod úrovní stávajícího baráku a tam hromosvody jsou, ani je nemáme v projektu... Nicméně, pokud by byl potřeba, protáhne se ten stávající, v tom prý není problém. v příloze obrázek jak to bude snad ke konci roku vypadat :)
Capture.JPG
pro jistotu ještě projekt dnes zkontroluju... dík za upozornění :!:
kodl69
Příspěvky: 7379
Registrován: sob črc 19, 2014 8:56 pm
Reputace: 866
Lokalita: severně od Brna
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 8kWp
Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: 5kW Hybridní FVE - Kosice / Chlumec nad Cidlinou

Příspěvek od kodl69 »

Doporučená je jedna uzemňovací soustava pro hromosvod i ekvipotenciální pospojování, když má každý svoje uzemnění, snadno dojde k rozdílu potenciálů a přeskoku, a to ani nemusí jít o přímý zásah do objektu. A pokud na tom bude FV, tak bych vůbec neuvažoval o provozování bez hromosvodu.
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
Lucano88
Příspěvky: 204
Registrován: pon srp 22, 2016 2:36 pm
Reputace: 5

Re: 5kW Hybridní FVE - Kosice / Chlumec nad Cidlinou

Příspěvek od Lucano88 »

ahoj,

tak dnes objednano, 15x 270W panel....Vypada to na cca 10ks JIH, 5ks ZAPAD, akorat na 2 stringy...Proud 9A, to se hodi, pac menic ma 2x MPPT tracker na 18,6A, takze na kazdy MPPT 2x string.

Panely mozna jeste budou, tak pripadne vezmu jeste 10ks a budu na skoro 6kW. Ted uz jen setrit na baterie :)
image-0-02-05-29867e716d55d2d6fff3ef93bec49bf81f779e58c4794ea96f0558bebbf37c65-V.jpg
Uživatelský avatar
tomas
Příspěvky: 2567
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Reputace: 236
Bydliště: Třinec

Re: 5kW Hybridní FVE - Kosice / Chlumec nad Cidlinou

Příspěvek od tomas »

A ty chceš těch 10 + 5 panelů připojit do InfiniSolaru 3f 10kW? ::facepalm:: A máš to dobře napěťově spočítané? Podle mne je 5 panelů na jeden MPPT vstup 400-800V málo. I 10 panelů na druhý MPPT vstup je málo. Optimálně tak 16 panelů a to už v létě klesá napětí k hranici použitelnosti. Dáváme 20 panelů v sérii na jeden MPPT.
Nechápu co řešíš s proudem? Jeden zákazník si koupil panely co mají dávat zkratový proud max. 8A a na jaře měl skoro všechny 10A pojistky spálené, dal jsem mu 12A a i tak se jedna spálila. Měnič si sám vezme proud jaký uzná za vhodný.
Takže se vyprdni na proud a spočítej to podle napětí, tak aby se ti na měniči rozsvítil alespoň displej min. 320V a 350V pro zahájení výroby.
Chci elektrárnu s licencí a s prodejem přebytků nebo komunitní výměnou energie: ANO
Lucano88
Příspěvky: 204
Registrován: pon srp 22, 2016 2:36 pm
Reputace: 5

Re: 5kW Hybridní FVE - Kosice / Chlumec nad Cidlinou

Příspěvek od Lucano88 »

celkem bych chtěl 25 panelů..., ale nestíhám to vše najednou, takže teď počítám, že dáme 10x J + 5x V, tzn. napětí cca 300V, 2 stringy. předpokládám, jak bylo řečeno, tak nemůžu mít 1 string orientovaný na více světových stran, ale co string to jedna strana.

zbylých 10 kusů bych chtěl na druhý MPPT dát na 5x V a 5x Z, uvidím jak to vyjde, takže opět 2x string a cca 150V. Tím pádem bych měl být na nějakých 450V.

Možná se mi podaří dát všech 15ks na jižní stranu, ale to se uvidí, až to budu skládat...

Nebo to takhle být nemůže?

Díka za každý info, zvlášť od někoho, kdo tyhle infini 10kw dává... :)

EDIT: asi to už chápu. každý MPPT potřebuje na rozběh alespoň 350V? Já jsem to bral jako součet.

Pokud tomu tak je, tak to také tak budu dimenzovat. Asi mě to tedy donutí dát co nejvíc na jih a pak to rozházet na nějakou jinou stranu lépe....
Lucano88
Příspěvky: 204
Registrován: pon srp 22, 2016 2:36 pm
Reputace: 5

Re: 5kW Hybridní FVE - Kosice / Chlumec nad Cidlinou

Příspěvek od Lucano88 »

btw. ten infini jsem ještě nekoupil. třeba do těch cca 2 měsíců narazím ještě na jiný hybridní měnič, co by byl použitelný na stejný způsob...
Uživatelský avatar
tomas
Příspěvky: 2567
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Reputace: 236
Bydliště: Třinec

Re: 5kW Hybridní FVE - Kosice / Chlumec nad Cidlinou

Příspěvek od tomas »

Těch 15 panelů co jsi objednal dej na jednu stranu střechy v jedné sérii a připoj do 1. MPPT vstupu. Jinak to fungovat nebude.
Napětí musím být vyšší než 400V i při teplotě 60°C, a max. 950V při -20°C, tak si to spočítej dle teplotních koeficientů daného panelu.
Chci elektrárnu s licencí a s prodejem přebytků nebo komunitní výměnou energie: ANO
Lucano88
Příspěvky: 204
Registrován: pon srp 22, 2016 2:36 pm
Reputace: 5

Re: 5kW Hybridní FVE - Kosice / Chlumec nad Cidlinou

Příspěvek od Lucano88 »

ok. a druhý MPPT případně využiju na jinou jižní stranu, tak uvidíme :) dík
Lucano88
Příspěvky: 204
Registrován: pon srp 22, 2016 2:36 pm
Reputace: 5

Re: 5kW Hybridní FVE - Kosice / Chlumec nad Cidlinou

Příspěvek od Lucano88 »

Čím prosím propojujete panely mezi sebou a kolik max. kusů 270W mohu zapojit v sérii?

Resp. jde mi o to, zda stačí se vyzásobit propojovacími koenktory MC4 a nakrimpovat na solární kabel nebo koupit už hotové kabely, které se prodávají, např. 1-2m dlouhé....?

Zkratový proud 8A, jaký mám volit pojistkový odpojovač na string, 12A mi přijde vhodné, viz. již zde zmíněno..
Doporučíte někdo přepínač režimů napájení (3f 32A). Připojení přímo na DS, vypnuto, připojení přes FVE.
A ještě přemýšlím nad přepětovou ochranou se svodičem přepětí pro připojení + a - z panelů, string by měl mít napětí okolo 600V, tzn. že svodič přepětí s nějakou rezervou - cca 700V by měl být dostatečný.

Jaký DC jistič volit? 20A na string? Co jsem koukal, tak mají pracovní napětí max 440V,...
Je potřeba ještě něco dále jistit na DC části?
Uživatelský avatar
kybos
Příspěvky: 2699
Registrován: sob zář 08, 2012 10:40 pm
Reputace: 490
Lokalita: Šternberk
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 15000
Kapacita baterie [kWh]: 40
Bydliště: v údolí mezi kopci

Re: 5kW Hybridní FVE - Kosice / Chlumec nad Cidlinou

Příspěvek od kybos »

Lucano88 píše: Doporučíte někdo přepínač režimů napájení (3f 32A). Připojení přímo na DS, vypnuto, připojení přes FVE.
https://cz.traconelectric.com/product/S ... ac-3P--63A
Je vhodnější vzít 63 A, cena je stejná jako pro 32 A.
15 kWp JJZ + 3x Tristar MPPT60 + Victron 150/100 + 48V LiFePO 850 Ah + UPS 8kW (MPP-Solar 8048 LC) + 4 x nabíječka 1,2 kW (DELTA) Start: 2012
rva
Příspěvky: 3462
Registrován: úte dub 23, 2013 10:21 am
Reputace: 526
Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 46000
Kapacita baterie [kWh]: 40
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Kousek od Lysé nad Labem

Re: 5kW Hybridní FVE - Kosice / Chlumec nad Cidlinou

Příspěvek od rva »

Dělám to pro sebe a proto když si něco zjednoduším až k tomu, že to nefunguje, tak nadávám sám sobě. Panely přes konektory, ale klidně i ustřihnout konektory a kabely napájet. Pokud jsou dobře přístupné a není problém je jednou za čas obejít a zkontrolovat. Ostatní komponenty neznačkové, neakreditované a určitě špatné kvality beru od číňanů, skoro vše vychází nejlépe od https://www.aliexpress.com/store/613696 (jističe AC/DC, přepínače fází, svodiče přepětí, stykače, ...). Místo odpojovačů DC jističe, místo přepínače 1-0-2 automatický přepínač fází. A pro automatizaci (nouzové vypnutí) FV panely přes stykače - pro DC je připojuji přes dva kontakty kvůli zhášení oblouku.
_______________________________________________________________________
43 kWp, LiFePO4 46 kWh,
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS

Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek