Počasí

Obecná diskuze na téma "soběstačnost" s využitím alternativních zdrojů energie, jejich využití v běžném životě, potravinová soběstačnost atd.
Odpovědět
vla
Příspěvky: 1188
Registrován: čtv bře 12, 2015 10:18 pm
Reputace: 124
Lokalita: Praha 6
Bydliště: Praha 6

Re: Počasí

Příspěvek od vla »

Jeden zemnič normy ani neznají, i historicky bylo potřeba dva. Určitě by to chtělo vylepšit, nejlépe někým kdo ti doplní vše potřebné a stvrdí funkčnost revizní zprávou, nebo ti to aspoň proměří a řekne co a jak udělat. i když pokud k něčemu dojde bude chtít pojišťovna s největší pravděpodobností revizní zprávu. Ale někdy nechce, bůh ví proč. Pokud jsi někde blízko Prahy, směr Beroun, Kladno atd. mohu přijet na kafe a proměřit, pochopitelně zdarma.
Nemám rád tenhle stát.
dub042
Příspěvky: 272
Registrován: pát kvě 09, 2014 8:11 pm
Reputace: 14

Re: Počasí

Příspěvek od dub042 »

S tou pojišťovnu, byl jsem vyřizovat novou pojistku asi před 14 dny, na tohle jsem se extra ptal, barák původně bez bleskosvodu, dodělal jsem sám, bez revize, pojišťovák řek, že vůbec nezajímá jestli máš bleskosvod nebo ne, tak uvidíme až situace nastane, jase k tomu pojšťovna postaví
vla
Příspěvky: 1188
Registrován: čtv bře 12, 2015 10:18 pm
Reputace: 124
Lokalita: Praha 6
Bydliště: Praha 6

Re: Počasí

Příspěvek od vla »

Špatně udělaný hromosvod je mnohem horší než žádný. Mám pocit, že se to tady dost podceňuje, aspoň dle toho jak si každý zatluče zemní tyč a k ní připojí drát od hromosvodu a myslí si, že je ochrana hotová. Mě to přijde až vražedná kombinace. Jsme národ šetřílků, pokud je někdo šikovný a udělá si hrom sám, proč ne ( i když předpisy jsou zásadně jiného názoru), ale bez následné revize, aby věděl jestli vše udělal dobře a hlavně jestli má zemní odpory v normě je to dost riskantní operace.
Nemám rád tenhle stát.
Uživatelský avatar
JonasPP
Příspěvky: 1204
Registrován: pon srp 31, 2015 11:36 am
Reputace: 150
Bydliště: Okolie Popradu SR

Re: Počasí

Příspěvek od JonasPP »

Mal som pol dna debatu z revizakom ohladne mojej elektrarne a bleskozvodov,ochran a poviem to len v skratke.
Nepomôže nič.Je to len nahoda ak sa nič neupečie.Rok čo rok sa menia normy a ku každej je nova 4 až 5cm hruba dokumentacia na A4.Za svoju karieru zaznamenal take kuriozity,aj na najchranenejšich budovach,že sa da povedať iba toľko.Nech sa snažime ako kolvek stale tomu nechapeme.
Jedina funkčna rada je poodpajať čo sa da,ak vieme o elektrickej burke.
Aj Mi vravel o tom,že su vlastne 3 stupne ochrany pred bleskom a to je bleskozvod,teda vonkajšia ochrana budov.
Po tom neviem už presne,ale vnutorna ochrana budov a ochrana el. rozvodov. Toto je vraj pre bežneho človeka.
Dalej je omnoho viac rozdeleni,ale pre nas nepodstatne,skôr pre elektrarne a VN stožiare,trafostanice,..
Teda jednoduchy bleskozvod ochrani iba budovu pred požiarom,alebo poškodenim od bleskov.Ostatok je nechraneny a čo spomenul kryteria tak som žasol. Lenže toto je stale malo,lebo do domu nam vedie hromada kablov,potrubia a každa takato vec je potencial nebezpečia zasahu.Vraj mal pripad,že cez otvorene okno preskočil blesk z bleskozvodu vedla okna do telefonnej zasuvky pod oknom.
Spomeniem už len jedinu skusenosť.ako revizak musel isť skontrolovať miesto činu do jedneho zavodu de bola v chranenej budove serverovna.Bola to oddelena budova de bola nainštalovana maximalna ochrana aka sa da zohnať,teda bleskozvody,vonkajšia klietka,vnutorna klietka,odfiltrovane kablovania,...No proste udrel do tej budy blesk a polka zariadeni doslova zhorela a druha polka nie.Napojene to bolo na rovnaku elektriku,rovnake datove rozvody a proste nik nedokazal povedať,že z akeho dôvodu v polke budovy zhorelo drahe zariadenie tak extremne chranene.
Rozhovor bol fakt dlhy a k čomu sa dospelo je,že žiadna ochrana nie je dostatočna a račej to poodpajať ako nove kupovať.

Ohladne toho či montovať bleskozvod bola debata sama o sebe,ale ak to zhrniem,tak tam de stoji dom kolko bleskov udrelo v okoly,de sa nachadza dom v terene,ake su stavby okolo,čo potrebujem ochraniť,...
Proste v mojom pripade povedal,že nema cenu davať takuto ochranu,lebo pravdepodobnejšie do domu vbehne blesk po rozvodoch.

Ešte som chcel dodať,že môžem si dať celkovu ochranu,len ak som začal rozpravať de čo jak mam tak 7-10 000€ bude na potrebnu prerabku,to je len tak na prekrutenie očamy.
Mix panelov podľa potreby zapojene -9,2kWp papierovo +-5,6kW skutočnych;
48v-PCM-80A+Axpert 2,4KW+PJ 6kW;Li-ion -11kWh
24v-PJ 5kW;NiCd -10kWh
12v-10A MPPT;sin~300W;PB 4kWh
solárník
Příspěvky: 1586
Registrován: pát bře 15, 2013 7:53 pm
Reputace: 70

Re: Počasí

Příspěvek od solárník »

Bleskosvod/hromosvod, jako takový, svou podstatou (tedy tím, že je dobře uzemněný a je vysoko) blesky přitahuje.

To nemusí být věc, kterou v podstatě chceme.

Tedy je kolikrát otázka, jestli takto "dráždit hada bosou nohou" nebo ne. Dovedu si představit, že ve spoustě případů pak blesk do domu udeří, kam by bez bleskosvodu neudeřil, a vybil by se například o několik desítek metrů vedle. Tedy je to opravdu taková loterie, jestli bleskosvod instalovat, nebo ne. Záleží opravdu, jak píšeš, na rozložení domů, terénu, krajiny a bleskosvodů v okolí.

Tedy správná otázka je: Kdybychom věděli jistě, že by i bez bleskosvodu v té dané chvíli do domu blesk udeřil, je lepší tam bleskosvod mít. Ovšem to asi nikdo nezjistí, to se právě odhaduje z rozmístění okolního terénu a budov, ale i tak je to vžy tak maximálně 50% odhad ;)
Uživatelský avatar
JonasPP
Příspěvky: 1204
Registrován: pon srp 31, 2015 11:36 am
Reputace: 150
Bydliště: Okolie Popradu SR

Re: Počasí

Příspěvek od JonasPP »

Aby som nezabudol,tak vraj existuje niečo čo taha blesky k sebe a ochrani dosť velku plochu.Stoji to okolo 30 000€,ale vraj 2 roky do zadu to bolo v normach chvalene,aj povolene,dokonca jednu taku budovu revizoval (počitadlo bleskov už ukazovalo za rok niečo cez 1000),ale rok na to sa norma zmenila,ktora to zakazuje,tak sa smial,lebo bolo to namontovane na dvoch bytovkach.Prva sa stihla skolaudovať v roku 2015 a ta druha v roku 2016 neprešla presne pre to zariadenie.To dosť nase..e človeka.Ale vraj každa montaž je v poriadku,ak splna normu z daneho obdobia.Ta sa zasa smial,lebo dakedy netrebalo nič,inokedy stačil kabel zakopany,po tom okolo zakladov,neskôr viacbodobe zberne miesta,strmosť,obvod plašta,...,no teraz je to najhoršie,lebo take veci sa tam menia,že je to už problem dodržať a naisť stavbu ktora to splna.

Musim doplniť,že ak uzemnenie(bleskozvod) ma oproti uzemneniu v el. vedeni menej ako 10 ohm tak momentalne podla noriem je dobre.
Mix panelov podľa potreby zapojene -9,2kWp papierovo +-5,6kW skutočnych;
48v-PCM-80A+Axpert 2,4KW+PJ 6kW;Li-ion -11kWh
24v-PJ 5kW;NiCd -10kWh
12v-10A MPPT;sin~300W;PB 4kWh
solárník
Příspěvky: 1586
Registrován: pát bře 15, 2013 7:53 pm
Reputace: 70

Re: Počasí

Příspěvek od solárník »

Podle mne, když by se obyvatelé vesnice složili a na nějakém osamělém a vyvýšeném místě se postavil co nejvyšší uzemněný stožár (převyšující domy řekněme o 20 metrů), tak to stáhne všechny blesky z okolí a celá vesnice může být v klidu.
mobilik
Příspěvky: 2673
Registrován: úte úno 04, 2014 9:06 am
Reputace: 265
Bydliště: Neďaleko Košic (SR)
Kontaktovat uživatele:

Re: Počasí

Příspěvek od mobilik »

Ale takto priaznivo naklonenych ludi v dedinach je malo. :(

Odoslané z Lenovo P2a42 pomocou Tapatalku
Čo bolo bolo, bude len horšie...
Uživatelský avatar
abphoto
Příspěvky: 103
Registrován: úte zář 01, 2015 12:13 am
Reputace: 5

Re: Počasí

Příspěvek od abphoto »

Nu zaujimava tema
To cudo sa vola aktivny bleskozvod a je snaha ho zakazat, co je len dobre. Alebo upravit normu tak aby to nebol paskvil. Netreba zabudat, ze aktivny blezkozvod je aktivny len pokial nechyti blesk ak ho chyti je uz pasivny...

Dobre navrhnut a namontovat bleskozvod je umenie a chce to investicie. Avsak pokial je to spravne urobene dom a elektronika by mala prezit aj priamy zasah. na to su prepetove ochrany 4 stupne.... a samozrejme zrovnanie potencialov, a vsetky vstupy do domu musia mat ochranu - siet, telefon, atd... zemnic musi mat odpor co najnizsi idelane blizky nule - zalezi od pody, ale nato su merania merneho odporu pody a nasledny navrh uzemnovacej sustavy.
SunPower 1050Wp+MidNite150classic+WBjr, LPF4 12kWh@13,2V, skoro vsecko pekne na DC, 2400W DC/AC sinus
testovacia prevadzka - ostrov amorf 99,6kWp , 3F DC/AC Sinegry 12x5kW, SMA 6x 17kW, Pb 16000Ah@48V...


Revizie VTZ elektrickych E1 A B
Uživatelský avatar
rottenkiwi
Příspěvky: 5451
Registrován: pát úno 13, 2015 2:24 pm
Reputace: 285
Lokalita: SO, SK
Bydliště: SO, SK

Re: Počasí

Příspěvek od rottenkiwi »

Ako hlboko mám ten pásik zakopať a koľko ho treba a akými smermi od tyčí ?
Přílohy
pasik.jpg
DC-AC inverter REC Lion DC-AC ESP32 DIY inv. 15 GB za sekundu DIY MPPT Holder
Zjedz vsetko, co si kupil, v obchode a netreba ti tasku, auto ci chladnicku.
Uživatelský avatar
kybos
Příspěvky: 2699
Registrován: sob zář 08, 2012 10:40 pm
Reputace: 490
Lokalita: Šternberk
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 15000
Kapacita baterie [kWh]: 40
Bydliště: v údolí mezi kopci

Re: Počasí

Příspěvek od kybos »

Minimálně půl metru (více je lépe) pod zemí nejlépe kolem chráněného objektu tak, aby byl objekt při zásahu blesku na jedné ekvipotenciální hladině (minimalizace krokového napětí) a minimálně metr od objektu. Uložit pásek na stojato a dobře zhutnit zeminu kolem pásku. Je zapotřebí tolik pásku, aby se dosáhlo zemního odporu nižšího než deset ohmů.
15 kWp JJZ + 3x Tristar MPPT60 + Victron 150/100 + 48V LiFePO 850 Ah + UPS 8kW (MPP-Solar 8048 LC) + 4 x nabíječka 1,2 kW (DELTA) Start: 2012
xmasin
Příspěvky: 1765
Registrován: čtv čer 28, 2012 9:45 pm
Reputace: 101

Re: Počasí

Příspěvek od xmasin »

Na doporučení elektrikáře (projektant a revizák) jsem uzemnění udělal takto:
Jelikož jsem obkopával dům až na úroveň základů, tak jak jsem na dno obkopu do země zatloukl nerezový pásek 5x20 mm a po cca metru jsem ho ještě proložil cca 30 cm dlouhými tyčkami z nerezové kulatiny o průměru 8 mm, vše je svařeno dohromady do smyčky kolem celého domu. Toto je minimum dle normy na hromosvody. Na každém rohu budovy jsem na povrch vyvedl nerezový pásek pro připojení svodů od jímacích tyčí na střeše. Když jsme pak měřili uzemnění, tak hodnota odporu byla 1 Ohm.
Pokud se uzemnění má udělat rozumně, tak by mělo zasahovat do nezámrzné hlouby, protože pokud země promrzne, tak se výrazně zvyšuje její odpor.
Uživatelský avatar
ota
Příspěvky: 2298
Registrován: čtv dub 18, 2013 9:37 am
Reputace: 514
Bydliště: na chaloupce u lesa-Příbramsko
Kontaktovat uživatele:

Re: Počasí

Příspěvek od ota »

V továrně, kde jsem pracoval, jsem měl vše pospojené se vším CU 30-70mm2.
Hektarová hala 15m výška, uprostřed pole, železobeton. Uprostřed haly na ploché střeše aktivní hromosvod, který pochytal blesky z okolí haly.
Po každém zásahu odešla nějaká bižuterie jako router nebo switch v serverovně neco čtečka karet u dveří.
Nikdy se ale nestalo nic závažného.
Počítadlo ukazovalo cca do 10 zásahů ročně.
Revizák hromosvodu říkal, že na rodinný dům by se to dalo pořídit okolo 20kKč, pokud by byly svody a uzemnění.
70kWp + 10kW Infinity, 25kWh LiFe
Ronn
Příspěvky: 266
Registrován: pon úno 08, 2016 2:09 pm
Reputace: 48
Bydliště: Ondřejov

Re: Počasí

Příspěvek od Ronn »

rottenkiwi píše:Ako hlboko mám ten pásik zakopať a koľko ho treba a akými smermi od tyčí ?

Hloubka je dána zámrznou hloubkou, což ovlivňuje typ zeminy/podloží a další místní podmínky. Třeba u mě min 1200mm.

Každá zemina má jinou rezistivitu, ale min délka je 5 m/max 20m.
rezistivita půdy.png
ZÁSADNÍ je rovnoměrné rozložení do kruhu okolo objektu a minimálně 5m od budovy (pokud to situace dovolí) a ZÁSYP provést stejným materiálem, aby byla zajištěna homogenita.

Neváhej využít jímačů na okolních stavbách typu plot/zídka/stodola. Výška jímače tak, aby Ti valivá koule o průměru 90m nedotkla chráněného objektu.
pomocný jímač.png
Nepoužívej lanko (Ze, AL), jen plný drát. Co nejméně spojů a když už spojuješ, jak spoje na dvakrát (ideální svárem) a ošetřit proti korozi a následně zamezit přístupu O2. Uložení v zemině zásadně a jen v betonu jako ochrana před elektrochemickou korozí. Při výstupu z betonu nad povrch smršťovací páska.

V budově všechno kovové propojit 10mm měď. Kabel nepřerušovat, vždy jen strhni izolaci a stahovacím páskem přitáhnout k předmětu. Úspora na kabelu, kdy vedení přerušuješ, nestojí za ty přechodové odpory => velké rozdíly potenciálů => zapalování, ne-li zplynování.

A aby to fungovalo, musíš všechno (veškerá vstupující a vystupující silová a sdělovací vedení) připojit k potenciálovému vy-rovnání nepřímo přes svodiče a ve správných vzdálenostech.

A po dokončení revize :)
FVE01 - 3,9kWp JolyWood 390 (JJZ 230°/43°sklon) => Fronius IG Plus 5kW => AC-OUT 3xMultiplus 5000VA<=>48V 550Ah LiFePO4 <= SmartSolar RS 450/200 <= 15,6kWp Jolywood 390
FVE02 - 9,75kWp JolyWood 390 (JJZ 230°/43°sklon) => SolarEdge => AC-OUT 3xMultiplus 5000VA
Uživatelský avatar
ota
Příspěvky: 2298
Registrován: čtv dub 18, 2013 9:37 am
Reputace: 514
Bydliště: na chaloupce u lesa-Příbramsko
Kontaktovat uživatele:

Re: Počasí

Příspěvek od ota »

Pro hromosvody a zemnící vedení je důležité aby vedly rovně bez velkých ohybů a lomů. Je to proto, že bleskový impuls se chová jako vysokofrekvenční zdroj, tudíž každý ohyb vytváří indukčnost a tedy odpor pro VF, přes který VF proud prochází špatně a jde jinudy po ostatních svodech s větším proudem. tedy, pokud na nich není také smyčka...

A jak píše nahoře Ronn- udělat a obnovovat revizi. Dodal bych: po revizi dobře pojistit. Upozorňuji, že po každé škodní události první co chce likvidátor vidět jsou PLATNÉ revizní zprávy. Nejsou-li, najde na straně 55 pojistných podmínek, písmem ariel 7, odstavec kde se píše že pokud nejsou prováděny revize dle platných norem, pojišťovna neplní nebo může plnění z pojistky omezit. A je jisté, že to udělá.

Jednou jsem řešil požár velké továrny, kde byla jasná závada/příčina, chyba při výstavbě na kterou revizák nemohl přijít. Přišel zástupce pojišťovny a nosil jsem mu 3 dny všechny revize. Všechny pozorně studoval a usilovně hledal kde se co neudělalo aby omezil plnění. Kontroloval revize plynovodu, regulační stanice, plynové spotřebiče, kouřovody, požární klapky, požární uzávěry, světlíky na odvětrání kouře, požární vzduchotechniky, revize elektro, budovy, strojů, transformátoru, VN přípojky, nouzového osvětlení, požární ventilace, školení požárních hlídek, Provozní řády, organizační směrnice. Prostě naprosto všechno protože škoda šla do milionů.
Takže u rodiného domu alespoň papír o revizi hromosvodu, komína a elektro.
70kWp + 10kW Infinity, 25kWh LiFe
kodl69
Příspěvky: 7377
Registrován: sob črc 19, 2014 8:56 pm
Reputace: 866
Lokalita: severně od Brna
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 8kWp
Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Počasí

Příspěvek od kodl69 »

Na aktivní jímač raděj nikoho nenaváděj, není pro něj opora ani v ČSN, ani EN, pouze jedna francouzská norma a STN 34 1391 zná tento pojem, takže pokud dojde k mimořádce, tak to pojišťovna nepovažuje za hromosvod...
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
Uživatelský avatar
tomas
Příspěvky: 2567
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Reputace: 236
Bydliště: Třinec

Re: Počasí

Příspěvek od tomas »

vla píše:Špatně udělaný hromosvod je mnohem horší než žádný. Mám pocit, že se to tady dost podceňuje, aspoň dle toho jak si každý zatluče zemní tyč a k ní připojí drát od hromosvodu a myslí si, že je ochrana hotová. Mě to přijde až vražedná kombinace. Jsme národ šetřílků, pokud je někdo šikovný a udělá si hrom sám, proč ne ( i když předpisy jsou zásadně jiného názoru), ale bez následné revize, aby věděl jestli vše udělal dobře a hlavně jestli má zemní odpory v normě je to dost riskantní operace.
No ale co potom s těmi co chtějí panely na střechu a nemají a ani nechtějí hromosvod (někteří to jsou přesvědčení že jim to blesky přitáhne a zvýší ohrožení)? Já ty panely uzemnit musím, ale ne z důvodu blesku, ale z důvodu OnGrid střídače a tekoucího svodového proudu který ten střídač vyhodnocuje. Potřebuji alespoň 6kOhm, takže mi vlastně stačí i "hřebík v zemi". Takže to nazvu pracovním nebo funkčním uzeměním a i když je to udělané ze stejných komponentů jako hromosvod, vypadá to jako hromosvod, ale není to hromosvod, a musí to tam být. A je to:
http://elektrika.cz/terminolog/funkcni- ... imple_view
Chci elektrárnu s licencí a s prodejem přebytků nebo komunitní výměnou energie: ANO
Uživatelský avatar
tomas
Příspěvky: 2567
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Reputace: 236
Bydliště: Třinec

Re: Počasí

Příspěvek od tomas »

kodl69 píše:Na aktivní jímač raděj nikoho nenaváděj, není pro něj opora ani v ČSN, ani EN, pouze jedna francouzská norma a STN 34 1391 zná tento pojem, takže pokud dojde k mimořádce, tak to pojišťovna nepovažuje za hromosvod...
Aktivní jímače nejsou zakázané, pokud je bude brát jako klasické jímače a rozmístíte je i tak jako by to byly klasické jímače, tak nemůže mít nikdo cokoliv proti, jen investor protože to bude drahé a výhoda aktivních jímačů tak nebude vyžita. Je totiž úplně jedno jestli na vrcholu jímače bude kulička, hrot nebo jiškřiště, nebo trojzubec atd...
Chci elektrárnu s licencí a s prodejem přebytků nebo komunitní výměnou energie: ANO
Uživatelský avatar
abphoto
Příspěvky: 103
Registrován: úte zář 01, 2015 12:13 am
Reputace: 5

Re: Počasí

Příspěvek od abphoto »

Aktivny blezkozvod nieje zakazany, ja ho povazujem s praxe za sprostost, ale funguje pokial sa pravidelne udrzuje v kondicii, jeho udrzba a zivotnost a casta revizia vsak vyhana neustale peniaze z vacku majitela...

to thomas- aktívny bleskozvod nemozes z hladiska funkcnosti rozmiestnovat ako klasiky jimac, aktivny bleskozvod je len jeden aj v ramci niekolkych objektov, vypocita sa jeho parameter, typ a poloha a chrani kludne cele rolnicke druzstvo o tom je jeho funkcnost . Mozes mu vsak pomoct tym, ze bude mat viac zvodov...

Dobre urobeny klasicky blezkozvod s hlavnym uzemnenim v zakladoch a pripadnym doplnkovym kruhom okolo podla potreby a hlavne rezistivity pody je najlepsie co sa da. mala budova minimalne 4 zvody, ak je vacia kazdych 5m obvodu jeden do plusu. aby to vsak fungovalo, musi byt spravena kvalitna prepatova ochrana!

pamatajte si vsak, ze normy nie su pravne zavazne, projektant na uzemy EU moze pouzit akukolvek normu platnu kdekolvek v EU, a to iste revizny technik... co je vsak dolezite ze nikto nezakazuje urobit cokolvek lepsie ako norma, norma je len technicke minimum, nie optimum.... ja napriklad casto pouzivam ceske normy pre ich lepsiu logiku

Medzi kolorit povier patri aj to ze blezkozvot pritahuje blesk.... blesk udrie tam kde je koncentracia opacneho naboja najvyssia, na tom principe funguje predsa ten aktivny bleskozvod, ktory ked zisti pomocou zmeny naboja v atmosfere bliziaci sa vyboj, zacne emitovat naboj aby ho pritiahol...

bleskozvod patri na chalupu, a tym viac pokial tam mam FVE
SunPower 1050Wp+MidNite150classic+WBjr, LPF4 12kWh@13,2V, skoro vsecko pekne na DC, 2400W DC/AC sinus
testovacia prevadzka - ostrov amorf 99,6kWp , 3F DC/AC Sinegry 12x5kW, SMA 6x 17kW, Pb 16000Ah@48V...


Revizie VTZ elektrickych E1 A B
Uživatelský avatar
abrams
Příspěvky: 2773
Registrován: ned črc 17, 2011 12:19 pm
Reputace: 427
Lokalita: Brno
Bydliště: Brno

Re: Počasí

Příspěvek od abrams »

Zdravím ,

se zájmem sem to tu párkrát přečetl a rád bych si něco ujasnil . Jestli budu hodně mimo mísu nebo se třeba náhodně trefím , nechť posoudí odborníci ;) .

1. barák s normálním bleskosvodem , připojenej k DS bez přepěťovek a bleskojistek :arrow: přímý zásah = připojený el. spotřebiče v ::phocos-cx:: páč v okamžiku úderu zem lokálně vylítne o pár kV = v zásuvce není 231V ale těch pár kV +/- 231V ?
2. barák s normálním bleskosvodem , odpojenej od DS (spojení jen PEN) s ostrovním měničem bez přepěťovek a bleskojistek :arrow: přímý zásah = připojený el. spotřebiče by přežili ? V okamžiku úderu zem lokálně vylítne o pár kV = v zásuvce by furt bylo 231V páč se měnič sveze na kV PEN vlně ?
3. barák s normálním bleskosvodem , připojenej k DS vybavenej přepěťovkama a bleskojistkama :arrow: přímý zásah = připojený el. spotřebiče ok ? Jenže sousedi bez přepěťovek a bleskojistek by byli v době kamený ?

Na nikoho nechci nic přivolávat , jen bych v tom chtěl mít trochu jasněji ::rolleyes:: .

Elektronům zdar *sun*
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D

Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek