planovany ostrov 5kWp

Porada před realizací, doporučení, rady, nápady týkající se plánovaných ostrovních nebo poloostrovních systémů, projektování, zkušenosti, schémata, vhodné komponenty
Odpovědět
Bean
Příspěvky: 15
Registrován: stř říj 07, 2015 2:49 pm
Reputace: 0

planovany ostrov 5kWp

Příspěvek od Bean »

Zdravim ctene fotonforum,

som tu v podstate novy, nieco som si precital a rad by som sa dopytal na veci, na ktore som nejakym sposobom nenasiel (uspokojivu) odpoved.
Kriesim opustenu hosp. usadlost na podpolianskych lazoch, bez pripojky. Momentalne riesim "stavebne provizorium" 6x270W poly na streche hosp. budovy, EasySolar 48/5000 a par vyradenych AGM z byvalej prace. Po rekonstrukcii a zobytneni domu planujem rozsirit do nejakych cca 5kWp a kedze v plane je ostrov, tak dimenzovat co najviac na zimne podmienky. Dom je v podstate kult. pamiatka z 19. stor. a nechcem ho prznit panelmi, tym padom zvazujem do buducna postavit nejaky ten pristresok pre auto so sikmou strechou, kam by som ich nahadzal, trebars aj namiesto krytiny.
Teda 1. otazka: idealna orientacia/sklon. Vyplati sa rozlozit panely na V,J,Z alebo radsej vsetko na juh a strmo? Podotazka - idealny sklon? Tipujem nejakych 60-70st.?
Alebo sa rovno vyprdnut na stavbu sikmej konstrukcie a osadit panely na J stenu hosp. budovy zvislo? Len zas rad by som v sezone varil na elektrike, tak aby som nemusel pri vysokom slnku tyrat baterky...
K tomu 2. otazka: v zime v doobednych hodinach po stene kreslia vrsiaky starej moruse, resp. poobede droty NN vedenia - ako velmi to bude vadit poly panelom pri vyrobe (stringy po 3 v serii)? Morusa je tiez pamatnik davnych dob a nerad by som ju pilil.
3. otazka k zmienenemu vedeniu - aka je min. bezpecna vzdialenost panelov od vedenia vzhladom na riziko zasahu bleskom? Je mi jasne, ze objektivna odpoved zrejme neexistuje, ale tak aspon orientacne pre umiestnenie pripadnej konstrukcie, ci su to radovo centimetre, metre, alebo desiatky metrov...
4. otazka, ked sme pri prepatovej ochrane: hromozvod ano, uzemnenie ramov ano... kedze sa zemniace vodice nemaju navzajom spajat, ale zviest do zeme samostatne, je nejaka min. vzdialenost jednotlivych zemniacich tyci? Akym prierezom zemnit zvodic prepatia, menic, -pol bateriek?
5. otazka, umiestenie bat./menica. Ak by som ich ulozil v hosp. budove vedla domu, budem musiet vyriesit ochranu pred mrazom. Ak by som ich narval do zatepleneho racku, pripadne ciastocne zapusteneho do zeme, dokazali by si baterky a menic navzajom pri beznej prevadzke udrzat nejaku rozumnu teplotu? Podotazka - ak ma baterka specifikovany rozsah teplot napr. 0 - 40st., nula je uz kriticka hodnota a baterke nesvedci uz trebars aj +5st., alebo do tej nuly je to v pohode? Mastal je sice nezateplena, ale 60cm kamen, na povale seno a v zime tam bude prdiet konik a stado koz ;-)
Snad vsetko prezatial, dakujem velmi pekne za fundovane reakcie!
Tomas.
rva
Příspěvky: 3458
Registrován: úte dub 23, 2013 10:21 am
Reputace: 525
Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 46000
Kapacita baterie [kWh]: 40
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Kousek od Lysé nad Labem

Re: planovany ostrov 5kWp

Příspěvek od rva »

Panely optimalizovat na zimní provoz. Teda přiměřené množství na jih a pod vyšším sklonem - klidně i svisle. Přiměřené myslím kapacitě olověných baterek (nemůžeš je nabíjet tak vysokým proudem, jako LIFe). Většinu času v zimě Slunce nesvítí, tak další panely mohou být rozhozeny jinam, něco málo budou dávat i v zimě a přes léto budou šetřit ráno a večer baterky. I u nich bych zvážil jestli nejít do vyššího sklonu - sníh dřív sleze a východní a západní Slunce jsou nízko. Zastínění v zimě bych zatím neřešil - třeba to vyřeší sama příroda v příští bouřce. Panely mohou fungovat bez přepěťovky, hromosvodu - orientoval bych se dle toho, v jaké oblasti žiju a samozřejmě financí. A s těma bateriema uvidíš, možná se po první nepříjemné zimě s olovem rozhodneš pro LiFe a to pak může být doma v teple.
_______________________________________________________________________
43 kWp, LiFePO4 46 kWh,
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS
Bean
Příspěvky: 15
Registrován: stř říj 07, 2015 2:49 pm
Reputace: 0

Re: planovany ostrov 5kWp

Příspěvek od Bean »

Baterky do buducna urcite planujem litium, resp. co bude aktualne, ked pochovam stavajuce olovo. To je este nejaky ten rok daleko. Ale do domu by som ich aj tak netahal, jednak tam pre ne nebude moc miesto, ale hlavne kedze panely budu aj tak mimo dom, tak do domu by som rad tahal uz len 230 kvoli stratam.
Zato prepatovku by som asi mal poriesit. Okolie domu (pod kopcom) si myslim, ze si o blesk nejak extra nekoleduje, aj susedov barak uz nejake to storocie stoji bez zasahu, skor sa obavam toho blizkeho vedenia, ze mi nieco nepekne prinesie odinakial.
Uživatelský avatar
JonasPP
Příspěvky: 1204
Registrován: pon srp 31, 2015 11:36 am
Reputace: 150
Bydliště: Okolie Popradu SR

Re: planovany ostrov 5kWp

Příspěvek od JonasPP »

:wall: :wall: Ma asi picne.Hodinu a pol som odpovedal na každy jeden bod a jak som to poslal,tak sa to proste zmazalo.
Mix panelov podľa potreby zapojene -9,2kWp papierovo +-5,6kW skutočnych;
48v-PCM-80A+Axpert 2,4KW+PJ 6kW;Li-ion -11kWh
24v-PJ 5kW;NiCd -10kWh
12v-10A MPPT;sin~300W;PB 4kWh
Bean
Příspěvky: 15
Registrován: stř říj 07, 2015 2:49 pm
Reputace: 0

Re: planovany ostrov 5kWp

Příspěvek od Bean »

Tak vdaka za ochotu! Co pijes? Poslem bolestne :cheers:
Uživatelský avatar
rottenkiwi
Příspěvky: 5451
Registrován: pát úno 13, 2015 2:24 pm
Reputace: 285
Lokalita: SO, SK
Bydliště: SO, SK

Re: planovany ostrov 5kWp

Příspěvek od rottenkiwi »

Keď píšete na nejaké fórum, píšte v editore alebo to priebežne ukladajte
a tak prídete len o malé množstvo textu.
Potom dajte obrázky a nakoniec COPY & PASTE text a je to OK.

ČO sa týka tých panelov na zimu pod sklonom 70 až 90 *, to je výhodné len vtedy
ak celý mesiac svieti SLnko. Ak nesvieti, tak je výhodnejší sklon 0 až 20 * na JUH.
DC-AC inverter REC Lion DC-AC ESP32 DIY inv. 15 GB za sekundu DIY MPPT Holder
Zjedz vsetko, co si kupil, v obchode a netreba ti tasku, auto ci chladnicku.

Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek