4 kvadrantní střídač pro smart mikro síť MicroGrids

Diskuze na téma zařízení určených pro převod a stabilizaci napětí, zejména DC/AC měniče a DC/DC měniče, zkušenosti, teorie, praxe ...
Odpovědět
Uživatelský avatar
tomas
Příspěvky: 2567
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Reputace: 236
Bydliště: Třinec

4 kvadrantní střídač pro smart mikro síť MicroGrids

Příspěvek od tomas »

Pro vytvoření inteligentní sítě ( přímé vedení http://www.fbadvokati.cz/novinky/energe ... potrebitel
http://www.dsadvokati.cz/cz/blog/dsa-cl ... -elektriny )
s několika zdroji i spotřebiteli hledám čtyřkadrantní modulární střídače s AC vazbou s ostatními zdroji a obousměrný modulární DC nabíječ. V příloze je schéma s popisem a představou co by to mělo umět:
smart_sit.pdf
inteligentní síť
(110.82 KiB) Staženo 183 x
Připojení klasického hybridního střídače pracujícího paralelně se sítí je distributorem zamítnuto, proto tam musí být DC oddělení sítí. Investor chtěl původně bioplynku, ale distributor ji také nedovolil, nemůžu tedy vyloučit její připojení v budoucnu do přímého vedení a navýšení výkonů.
Máte někdo nějaký typ na výrobce nebo dodavatele těchto zařízení?
Našel jsem jen Start up AERS s.r.o., ale zatím to ještě asi nemají hotové:
http://www.fenixgroup.cz/cs/aktuality/a ... ge-systems
Chci elektrárnu s licencí a s prodejem přebytků nebo komunitní výměnou energie: ANO
Uživatelský avatar
tomas
Příspěvky: 2567
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Reputace: 236
Bydliště: Třinec

Re: 4kvadrantni stridac pro smart sit

Příspěvek od tomas »

Ten DC/DC měnič ve funkci nabíječky jsem odstranil, myslím že nebude potřeba, stačí když budou ty 4 kvadrantní střídače trošku inteligentní a udrží na DC sběrnici požadované napětí a nastavený maximální proud.
Případně je možné pro až 1000Vdc použít 20 kusů těchto akumulátorů:
http://shop.mypower.cz/baterie-sinlion- ... -rack-2957
to by bylo 20kWh, 1000Vdc, 20A, 20kW, mají již integrovaný nabíječ i vybíječ a když se jeden článek (nebo i více) pokazí, tak se odpojí a ty zbývající to napěťově dorovnají a se sníženým výkonem bude možný další provoz.
Když bude ve druhé etapě více paralelních větví těchto akumulátorů, tak je bude možné vyměnit i bez přerušení provozu.

Tak už mi chybí jen ty dva 4 kavadrantní střídače propojené DC stranou.
Kdybych použil ty předražené Studery se zbytečným omezujícím trafem a 48V akumulátorem, tak by jedna fáze vypadala takto:
distribuční síť - Studer - 48Vdc - akumulátor - 48Vdc - Studer - mikrosmartgrid
Jenže jeden Studer XTH 8000-48 stojí cca 100 tisíc Kč bez DPH, pro tři fáze by to bylo 300 tisíc jen za střídače a výkon jen 21kW. Přitom 30kW On-line UPS stojí jen 143 tisíc Kč bez DPH a je bez zbytečného trafa:
http://www.kumer.cz/produkt/2312/ups-30 ... rva-30kva/
jen ji chybí funkce AC caplingu :-(
A ten převod 230V na 48V a zase zpět na 230V v trafech Studeru by byla energetická šílenost a zbytečnost.

Našel jsem že firma ABB už udělala nějaké mikrogrid:
http://new.abb.com/cz/o-nas/divize/divi ... rov-kodiak
http://www.abb-conversations.com/cs/201 ... 1489742732
ale na tom jejich šíleném webu se zatím nepodařilo najít žádné konkrétní přístroje s technickými parametry.
Chci elektrárnu s licencí a s prodejem přebytků nebo komunitní výměnou energie: ANO
Uživatelský avatar
tomas
Příspěvky: 2567
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Reputace: 236
Bydliště: Třinec

Re: 4kvadrantni stridac pro smart sit

Příspěvek od tomas »

Dobré je že v přímém vedení (mikrogridu) se nemusí účtovat žádné systémové, distribuční a ERÚ nařízené regulační poplatky. Je to svobodná síť založená na svobodné vůli a smlouvě. Všichni se skládají pouze na jedno předávací místo do distribuční sítě. Další domy v okolí by měli také zájem o připojení, zaměstnanci farmy z okolí určitě :-)
No co, když může Moder nařídit všem zaměstnancům Třineckých železáren že se zdravotně pojistí jen u jeho pojišťovny, tak proč by jiní nemohli svým zaměstnancům doporučit i výhodného místního dodavatele elektřiny? :-)
Chci elektrárnu s licencí a s prodejem přebytků nebo komunitní výměnou energie: ANO
Uživatelský avatar
gupa
Příspěvky: 2176
Registrován: sob pro 29, 2012 10:22 pm
Reputace: 96
Lokalita: pod Brnem
Systémové napětí: 24V

Re: 4kvadrantni stridac pro smart sit

Příspěvek od gupa »

Já moc nevěřím té fázové regulaci že to ustojí relativně měkký ostrov bez traf. Potom ty tlaky na kmitočet, jestli bude fungovat podle představ a nebude to nějak tancovat, je tam moc výrobníků a kmitající spotřeby. Nevím, jestli byse nato nehodilo Quattro v nové 15kVA verzi, je tam možnost podsítě pro bojlery (dvoutarif), v nějakém násobku hromada programovatelných relé pro plc, menší napětí na dc straně a celé s možností konfigurace až 3x6x15kVA. Asi by to ale muselo někde být jako hotová instalace a Holanďan(Victron) by musel před koupí ukázat, že to funguje a hlavně jak.
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT
Uživatelský avatar
tomas
Příspěvky: 2567
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Reputace: 236
Bydliště: Třinec

Re: 4kvadrantni stridac pro smart sit

Příspěvek od tomas »

Díky za info o novém Quattru 15kVA, jenže podsíť pro bojlery by byly další kabely, to tam můžu rovnou pokládat i komunikační optiku pro komunikaci regulátorů se střídači a dělat extra instalaci i v domech. Nebylo by to univerzální. "Komunikace" změnou frekvence nevyžaduje další komunikační kanály a vedle každého bojleru umístím fázový regulátor P(f) a tím je to vyřešeno.
Domy mají stávající přípojky přivedené až k cestě kde by byla hlavní trasa přímého vedení, obec není proti když to bude v zemi. Nemusel bych kopat extra kabely přes zahrady až k jednotlivým domům a rozkopat jim zahrady pro extra přívody k bojlerům. Dva tarify jsou málo. Za inteligentní síť považuji tu, kde se tarify mění libovolně podle výroby a spotřeby v libovolných okamžicích a velikostech a dodávka energie má stejnou hodnotu jako současný odběr. Případně v budoucnu až se skutečně liberalizuje energetika, byla by třeba možnost odkoupit nebo jen licenčně spravovat část veřejné distribuční sítě, až by zbyl jen ČEPS :-)), ale to už je pro ČR moc velké sci-fi :-).

Já myslím že střídač bez trafa kde by polovodiče spínali přímo napětí cca 600V (přímo podpořené napětím relativně tvrdého akumulátoru a ještě baterií filtračních kapacitorů ve střídači ) by byl daleko tvrdší zdroj energie a méně náchylnější na rozkmitání než střídač s trafem na výstupu a akumulátorem 48V. To trafo má reálnou impedanci a tedy i úbytek napětí a energetickou ztrátu ve vinutí. Velké moderní vysoce účinné UPSky také nemají trafa, ale přímo akumulátory cca 600V, používají je v průmyslu a datových centrech kde jsou převážně jen pulzní zdroje a průběhy proudů mají k sinusovce velmi daleko.
Regulace by byla samozřejmě fázová max. 2kW na fázi což je 6kW topné 3fázové těleso a při kaskádní komutaci s dalšími 6kW tělesy je to myslím dostatečné. Tady jsem si vyzkoušel že je ta fázová regulace při dobrém nastavení GreenBonO_Aku udržitelná i v ostrovním provozu i s velmi měkkým střídačem bez trafa na 48V: https://forum.mypower.cz/viewtopic.php?f=4&t=3400

Firemní politika Victronu mne dost zklamala, střídače mají dobré a robustní, ale nesmyslně to komplikují hardwarovými klíči při spojení více měničů a hesly pro nastavení, po aktualizaci už tam nemám žádné asistenty, rozdíl mezi napětím zapnutím a vypnutím měniče nejde nastavit níže než 4V jak kdyby všichni používali jen olověné blato, atd...
Chci elektrárnu s licencí a s prodejem přebytků nebo komunitní výměnou energie: ANO
Uživatelský avatar
tomas
Příspěvky: 2567
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Reputace: 236
Bydliště: Třinec

Re: 4 kvadrantní střídač pro smart mikro síť MicroGrids

Příspěvek od tomas »

Pro tento projekt jsem chtěl pro vytvoření mikrosítě použít modulární hybridní střídač EnergyCloud od firmy NetPro:
https://forum.mypower.cz/viewtopic.php?f=4&t=3524
protože jsou jednoduché koncepce bez drahých traf a klasických poruchových galvanicky oddělovacích HF měničů na 48V, má vysokou účinnost a modularitu.
Bohužel firma NetPro není sdílná v potřebných technických informacích k naprojektování mikrosítě a stejně ani EnergyCloud nechtějí volně prodávat (jestli ho vůbec chtějí prodávat ? ).
Takže to dopadlo tak, že si investor vybral vanad-redox průtokový akumulátor CellCube 30-130 (30kW, 130kWh)
http://www.b64.cz/produkty/energy-stora ... va-reseni/
je to drahé přes 3 milióny Kč, ale je to hotové řešení v kontejneru které pomocí 6 kusů 5kW měničů SMA umí AC coupling a vytvořit a řídit Micro Smart Grid.

Teď ale řeším další projekt Micro Smart Grid kde je prozatím v plánu přípojení prodejny potravin s cca 5kW FVE + 3kW mikro ORC kogenerace Wave, hasičárna s cca 5kW FVE a spotřeba obecního úřadu) Všechny tři objekty jsou vedle sebe a v majetku obce, která tak chce vyrábět vlastní teplo i elektřinu a nechtějí jít do CellCube 30 za 3 milióny, takže stále hledám modulární střídače pro vytvoření Micro Smart Grid.
Něco použitelného od Start upu AERS s.r.o. je zatím také v nedohlednu a ani se mi nevyjádřili jestli to jejich řešení bude umět AC coupling.

Myslím že takových projektů bude velmi rychle přibývat.

Prý lze použít i některé motorové frekvenční rekuperační měniče např. DELTA AFE2000 + C2000 (používané u kogeneračních, větrných a vodních elektráren) jeden frekvenční měnič funguje jako usměrňovač - rekuperuje energii z AC generátoru (přizpůsobuje otáčky a charakteristiku generátoru výkonu - obdoba solárního MPPT) do 600Vdc sběrnice (kde bývá standardně brzdný rezistor) a druhý frekvenční rekuperační měnič je zase napájený touto 600Vdc sběrnici a rozstřídá toto napětí do třech fází 400Vac a přes filtrační tlumivku posílá do sítě místo do motoru.
Takže potřebuji vědět jestli existuje takový frekvenční měnič do kterého by se dala naprogramovat funkce f(Udc) výstupní frekvence v závislosti na napětí 600Vdc sběrnice do které by byla připojena i akumulace. Případně i funkce vyžadované v PPDS příloze č.4, P(f), P(Uac), Q(Uac) atd.. Ale asi ano, jinak by se dnes nemohli takové zdroje připojit do sítě (větrné elektrárny). Má tady někdo zkušenosti s motorovými frekvenčními rekuperačními měniči?
Chci elektrárnu s licencí a s prodejem přebytků nebo komunitní výměnou energie: ANO
Uživatelský avatar
tomas
Příspěvky: 2567
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Reputace: 236
Bydliště: Třinec

Re: 4 kvadrantní střídač pro smart mikro síť MicroGrids

Příspěvek od tomas »

Asi jsem probudil spící úředníky mým dotazem na ERÚ a distributora:
http://www.solarninovinky.cz/?zpravy/20 ... hytre-site
píšou nesmysly o kterých nic neví, ohánějí se miliardami a v očích se jim blýskají rozkradená € z dotovaných projektů na míru několika vyvoleným.
Úředníci z takzvaně "nezávislého" úřadu, hoďte se do klidu a spěte dál, nikdo po vás nic nechce kromě toho aby jste zajistili rovné a transparentní tržní podmínky které jsou platné v celé EU a to stejně neděláte takže raději spěte dál.
Chci elektrárnu s licencí a s prodejem přebytků nebo komunitní výměnou energie: ANO
kyocera
Příspěvky: 1197
Registrován: čtv led 15, 2015 1:37 pm
Reputace: 275

Re: 4 kvadrantní střídač pro smart mikro síť MicroGrids

Příspěvek od kyocera »

V tom odkazu na solárních novinkách se píše o chytrých sítích , chytrých spotřebičích a nákladech na chytré sítě.
Náklady na vybudování chytrých sítí zaplatí nakonec vždy koncový uživatel. Tedy obyčejná domácnost.
Budovat FV střídače, které se zapojují na DS znamená podporu pro budování budoucích chytrých
sítí. Je to podpora budoucímu zdražování a vytváření tlaku na budování chytrých síti.
Připojovat střídače k DS znamená vytvářet větší pouta s DS a je to podpora DS a menší svoboda.
Naopak budování čistě ostrovních systémů znamená větší nezávislost. Budovat čistě
ostrovní systémy znamená i ve skutečnosti snižování závislosti na DS . Ostrovní
systémy znamenají větší svobodu a nevytváří žádný tlak na budování drahých chytrých sítí, které zase
potřebují nové drahé chytré spotřebiče. Takže lidé nepotřebují platit více za budoucí chytré
sítě. To chtějí jen distributoři, protože to posílí vliv DS. A kromě toho posilování vlivu
DS dělají i ty firmy, které stále dělají realizace připojení FV na DS za pomocí FV střídačů.
Firmy, která stále dělají připojení na DS pomocí FV střídačů , podporují politiku DS se
všemi budoucími důsledky pro obyčejné lidi. Mně doma úplně stačí hloupé spotřebiče bez
budoucí drahé chytré sítě DS .
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Dotace NE, 6,9kWp ,reg.Harmonie Ver.1, 60A,aku 4kWh LTO,BMS Sokol 400E,řízení Leonardo, LF a HF měnič vlastní Ver.1 a Ver.2, LF Modrá trojka 3kVA,modul HIS,ohřev vody Malibu L.A.3kW,Ver.1
Příprava instalace panel 18kWp,reg.Harmonie12kW Ver.4,měnič AC-DC-AC 1f PECKA 22kW,BMS Sokol 400E řízení Leonardo 360V, modul HIS, DC modul AFDD,modul chytré řízení,Aku 360V, ohřev vody Malibu L.A.3kW,Ver.4
Uživatelský avatar
tomas
Příspěvky: 2567
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Reputace: 236
Bydliště: Třinec

Re: 4 kvadrantní střídač pro smart mikro síť MicroGrids

Příspěvek od tomas »

Souhlas, stejně si myslím že by nějaké sítě být měli, alespoň na úrovni měst a obcí. Jeden má FVE jiný kogeneračku, vodu, větrník, akumulaci, atd... Když se ty zdroje propojí budou lépe využité, jejich energie nebude nevyužita nebo zmařena. Bohužel v tomto stát totálně selhal že předal správu svých sítí prakticky nekontrolovatelným firmám kteří si mohou dělat co chtějí a úředníci to záměrně neřeší, kryjí a ještě si říkají že jsou nezávislí.

Co je ERÚ do toho jaký spotřebič si koupím a kolik za to zaplatím? Jejich starost by měla být ta, abych platit skutečnou cenu jakou aktuálně ta energie má, tedy minimálně hodinové tarify. A rovný trh už zbytek zařídí.
ERÚ obhajoval NTS tím že současný tarifní sytém je nespravedlivý a spotřebitelé mají zbytečně vysoké rezervované příkony (jističe) a chudáci i distributoři na kterých parazitují samovýrobci a oni jim přitom tak "poctivě" měří energii atd....
Když jsem ERÚ do připomínek k současným i novým tarifům napsal, že požaduji doplnění distribučních tarifů i pod hodnotu 25A že mám jistič 16A a platím stejně jako bych měl 25A a že bych si ho i ještě případně snížil a že je to nespravedlivé. Tak mi ti šmejdi z ERÚ odpověděli že to považují za dostatečně spravedlivé a dali mi najevo že si mám dát jistič 25A ať se necítím ukřivděn a nestěžuji si. Tak je ten tarifní systém spravedlivý nebo není? Kroutí a lžou lidem jak se to zrovna hodí.
Nemluvím normálně sprostě, ale tady musím napsat že to jsou hajzlové, kterým vůbec nejde o rovný transparentní trh, dobro spotřebitelů a optimální funkčnost sítě, lžou veřejnosti a stále jen pro vybrané vymýšlejí překážky aby jejich vyvolení na tom byli dobře.
Chci elektrárnu s licencí a s prodejem přebytků nebo komunitní výměnou energie: ANO
Uživatelský avatar
abrams
Příspěvky: 2773
Registrován: ned črc 17, 2011 12:19 pm
Reputace: 427
Lokalita: Brno
Bydliště: Brno

Re: 4 kvadrantní střídač pro smart mikro síť MicroGrids

Příspěvek od abrams »

Zdravím ,

je to velmi jednouhé , pánové ;) , cokoli co vypustí z tlam a má bít ve prospěch lidí , je klamem , s reálně opačným efektem . Ruku na riť , kterej moloch by si sám od sebe odtrhnul od huby .

Kyocera to napsal přesně - ostrovní systémy , ostrovní systémy , poloostrovní systémy :yes: dodal bych - DS jen a pouze coby případná záloha při *cloud* , to lze oprávněně nazývat patřičnou nezávislostí na DS ::rolleyes:: .

Elektronům zdar *cloud*
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D

Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek