Diverzifikácia kúrenia v NED alebo PD

Nezařaditelné
Odpovědět
miroc
Příspěvky: 371
Registrován: ned srp 12, 2012 10:12 am
Reputace: 40
Lokalita: SK - pri TT
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 7900
Kapacita baterie [kWh]: 30
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Kontaktovat uživatele:

Diverzifikácia kúrenia v NED alebo PD

Příspěvek od miroc »

Keď už tu máme témy o kúrení drevom, môžem prispieť tiež s nejakými skúsenosťami. Aj keď nie o pyrolýze, ani o kovovýh ohništiach, nechcem byť OT v tomto vlákne: https://forum.mypower.cz/viewtopic.php?t ... 217#p59217 Zaujímavá diskusia, sa rozbehla na túto tému v tomto vlákne:https://forum.mypower.cz/viewtopic.php?t ... 216#p59216, ale odbočila od pôvodného zámeru autora vlákna. Preto skúsim novú tému - kúrenie drevom v NED alebo PD.

1. Stavať dnes dom a nediverzifikovať kúrenie je podľa mňa veľká chyba. Diverzifikácia plyn - elektrina nie je dostatočná (plyn bez elektriny nebude, rovnako to platí naopak, ak sa nebavíme o krátkodobom výpadku elektriny). Ak mať alternatívu, tak jedine pevné palivo, resp. drevo.
2. Stavať dnes dom a nepostaviť ho aspoň pasívny, je tiež chyba. Cenovo to oproti NED nie je zásadný rozdiel. Ak mám myslieť na budúcnosť, tak je to lepšie ako dôchodkové pripoistenie. Ak raz budem musieť žiť z dôchodku, nebude mi jedno koľko dám za kúrenie.

Staval som teda pasívny dom s elektrickým kúrením. Zdroj sú infrapanely na stropoch. Chlapík ktorý mi prišiel urobiť na ne rozpočet bol zrejme zvyknutý na iné domy, tak som mu jeho návrh celkového výkonu hneď na začiatku skresal na polovicu. Spolu je to teraz 4,8 kW. Ich elektroinštaláciu som robil tak, aby som v miestnostiach, kde sú dva panely, mohol ešte na ističoch polovicu vypnúť. Pre prípad, že by som potreboval ísť nejaký čas z meniča ak raz bude dostatočná kapacita akumulátorov.
Infrapanely sú súčasne výborným spotrebičom pre uplatnenie zimných prebytkov z FV. Ak nejaké sú. U mňa áno, lebo dom je zatiaľ obývaný chalupárskym štýlom - len cez vínekdy.
Ďalšie veľké spotrebiče sú (budú) riešené takto: varenie - PB + el., ohrev vody - fototermika + el. To len na dokreslenie situácie.
V zásade som nikdy nepočítal s infrapanelmi ako s primárnym zdrojom tepla. Na to som si nechal postaviť kachľovú akumulačná pec v strede domu.
pec.jpg
pec.jpg (9.75 KiB) Zobrazeno 1629 x
Pec váži zhruba 2t a je vypočítaná na tepelý výkon cca 2,2 kW. Preto nemohla byť veľká, viď obr. Prívod vzduchu z exteriéru. Sklo dvierok je dvojité. Na ľavej strane je trúba na pečenie, na ktorej keď nechám otvorené dvierka, tak mám ďalšie 2 kW na rýchlejší ohrev vzduchu. Ono relatívne ťažká pec má predsa len dlhší nábeh, než z nej začne sálať príjemné teplo. Pec je konštruovaná ako 12 hodinová, to zn. že sa do nej naloží maximálne 2x denne. 8-9 kg dreva sa nechá zhorieť za zhruba 3 hodiny a zvysok z 12 hodín kúri nahriata masa pece. Zatiaľ som nemal potrebu kúriť 2x denne, vždy stačilo raz (večer) a ak cez deň svietilo slnko, tak kúrenie nasledujúci večer bolo vpodstate plytvaním, lebo vyhnalo teplotu až na 27 stupňov.

Pre akumulačnú pec je tu niekoľko dôvodov: Ak to má byť primárny zdroj tepla, prikladá sa (resp. Zakuruje) maximálne 2x denne. Ďalej výkon pece sa nadimenzuje jej veľkosťou. Kúpiť krbovú vložku nízkeho výkonu môže byť dosť problém a prikladať do nej bude treba častejšie. S tým súvisí aj čistota prevádzky. Ak si k peci v bedničke prinesiem 8 kusov dreva, nie je dôvod zašpiniť celú obývačku. Rovnako tak popol sa z pece vyberá maximálne raz za 2 týždne a s vysávačom popola to bude tiež čistý proces.

Rekuperácia a pec: Pôvodný zámer bol taký, že rekuperácia ktorá má odsávanie aj v najvyššom bode domu na poschodí (z prízemnej časti je veľký otvorený priestor na poschodie (galéria), teplo sa tam dostane teda aj bez prieduchov. Odsávanie v najvyššom bode malo dostať do rekupreračky teplý vzduch, ktorý by zohrial vonkajší vzduch distribuovaný do miestností. Lenže ak je vonku -5, odsávaný vzduch z domu má 23 stupňov, zohreje mi to ten vonkajší vzduch na nejakýcn 18-19 stupňov. To pri zatvorených dverách miestností neurobí veľa tepla. Takže ak chcem aby bol dom vyhriaty celý, musia byť pootvárané dvere. Čo v zásade nie je problém, ale nie je to to, čo som si predstavoval.

Ešte niečo k fotovoltike. Ako som už spomenul, za istých okolností sú možné aj zimné prebytky. Infrapanely môžu byť bez problémov z FV napájané priamo, nemajú žiaden problém s jednosmerným napájaním. Ja to ale riešim cez Studer, pretože som neťahal po dome žiadne iné rozvody a celý dom je na jednej fáze. Momentálne dokážem zatiaľ diaľkovo ovládať 5 skupín panelov ( 2 x 1000W a 3 x 300W) a vždy sa dá rôznou kombináciou zapnutia dosiahnuť taká spotreba, aby (po dosiahnutí floatu) práve nebol odoberaný žiadny výkon z akumulátorov. Ale robiť to ručne je väčšinou nemožné a chce to nejakú inteligentnú elektroniku. Riešil niekto niečo podobné?
Pre ilustráciu včerajší (utorok) priebeh interiérovej teploty.
priebeh teploty.jpg
Vstupné údaje: posledné kúrenie v sobotu večer, nedeľa a pondelok bez akéhokoľvek kúrenia, len niečo slnka cez okná. V utorok na grafe prvé zvyšovanie teploty slnko oknami, potom od 10.30 h postupne pripínaná spotreba infrapanelov až do max. 2600W a postupne znižovaná do 14h. O 17 h zakúrenie v peci (nie plné naloženie - asi 7 kg dreva). Ostré zvyšovanie teploty boli otvorené dvierka na trúbe. Vykuruje sa celý dom, podlahová plocha prízemia 130 m2, plus celé podkrovie.
O malých domácich veterných elektrárňach: http://www.vawt.om2cm.sk/
rva
Příspěvky: 3459
Registrován: úte dub 23, 2013 10:21 am
Reputace: 526
Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 46000
Kapacita baterie [kWh]: 40
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Kousek od Lysé nad Labem

Re: Diverzifikácia kúrenia v NED alebo PD

Příspěvek od rva »

Zajímavé. Řadu věcí mám řešenu podobně. Bohužel ve starém baráku, kde na pasívní standard ani přes zateplení nedosáhnu. Ale základ je na prvním baráku se všechno naučit, poznat, co jsou slepé uličky a pak postavit druhý barák už pořádně. Místo infrapanelů jsem do akumulační betonové podlahy zalil kromě trubek na vodní topení i stovky metru drátu pro el. vytápění. Bohužel přebytky na topení nejsou, tak kromě ověření, že dráty hřejí a místnost vyhřejí dostávají přednost elektrospotřebiče a boiler. Pro optimální zužitkování případných přebytků by byl asi vhodný Oplockého regulátor, nevím, jestli ty infra panely jsou dostatečně hloupé, aby na něj šly beztrestně připojit. A u krbu (který je hlavním zdrojem tepla) bylo důležité, aby se do něj vešlo půlmetrové poleno - dřevo se prodává v metru, tak aby stačil jeden řez. A vaření je kombinace pb + elektrika a obsluha si zvykla podle počasí vybrat tu správnou plotýnku.
_______________________________________________________________________
43 kWp, LiFePO4 46 kWh,
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS
miroc
Příspěvky: 371
Registrován: ned srp 12, 2012 10:12 am
Reputace: 40
Lokalita: SK - pri TT
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 7900
Kapacita baterie [kWh]: 30
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Kontaktovat uživatele:

Re: Diverzifikácia kúrenia v NED alebo PD

Příspěvek od miroc »

Tá pec je presne na 50 cm polená. Ale postavia ti akú chceš. Kľudne aj na metrovicu :-)
O malých domácich veterných elektrárňach: http://www.vawt.om2cm.sk/
kodl69
Příspěvky: 7377
Registrován: sob črc 19, 2014 8:56 pm
Reputace: 866
Lokalita: severně od Brna
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 8kWp
Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Diverzifikácia kúrenia v NED alebo PD

Příspěvek od kodl69 »

zajímaly by mě podrobnosti k té peci - já bych měl mít podle výpočtů dávku dřeva 10kg , takže jen o okousek větší, nebyly by třeba rozměry topeniště, průřez a délka tahů, a třeba nějaký fotky ze stavby pece?
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
Trosecnik

Re: Diverzifikácia kúrenia v NED alebo PD

Příspěvek od Trosecnik »

Tvrdé dřevo může při účinnosti kamen 75-80% poskytnout výkon řekněme 2.5-3 kW/kg.
Nicholas
Příspěvky: 253
Registrován: stř dub 06, 2016 8:00 pm
Reputace: 21
Bydliště: HK

Re: Diverzifikácia kúrenia v NED alebo PD

Příspěvek od Nicholas »

Krásná kachlová pec :yes: Taky jsem o ní chvíli uvažoval, ale manželka mi to zatrhla, že se jí nelíbí. Tak aspoň vezmu pěkná účinná nízkovýkonná kamna s prostorem na magnezitové cihly (link). Několik desítek tun vápenopískových bloků bude akumulovat teplo i tak.

Plně souhlasím s body 1. a 2.
4,6 kWp s 30 kWh teplovodní baterií
miroc
Příspěvky: 371
Registrován: ned srp 12, 2012 10:12 am
Reputace: 40
Lokalita: SK - pri TT
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 7900
Kapacita baterie [kWh]: 30
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Kontaktovat uživatele:

Re: Diverzifikácia kúrenia v NED alebo PD

Příspěvek od miroc »

Niekedy je na manželky treba ísť inak. Obyčajne je účinná argumentácia zdravím. To, že kachľová pec dáva iné a zdravšie teplo nie je žiaden marketingový výmysel. Mimochodom, prejavuje sa to aj tým, že na podkroví je maximálne o 1 stupeň teplejšie. Klasický krb vám vyššie položené priestory obyčajne prekúri.
Ešte čo sa manželky týka, u nás je to presne naopak. Pec je jediná vec, ktorá sa jej na dome páči. Všetko ostatné je vraj podľa mňa a väčšinou hnusné :-). Je pravda, že som sa príliš neradil a keď sa to tak vezme, ani nebolo o čom. Pasivita domu má svoje zákonitosti a to neznesie žiadne "serepetičky" navyše. Fotovoltika to samé. Začalo to umiestnením domu šikmo na pozemku, kvôli južnej streche. Čiastočne šikmá a čiastočne rovná strecha boli zasa malým ústupkom pasivite, ale nutnosťou pre väčšiu strmosť strechy kvôli panelom. Atď... Je to vidieť napr. na tomto obrázku http://www.vawt.om2cm.sk/sites/default/ ... nanie1.jpg

Niekoľko fotografií zo stavby pece, ktorá trvala 3 dni:
stavbapece1.JPG
stavbapece2.JPG
stavbapece3.JPG
stavbapece4.JPG
pecfinal.JPG
Šírka pece je 110 cm, hĺbka 90 a výška cca 140 cm. Ohnisko má rozmery približne 40 x 55 (hĺbka) x 60 (výška). Z vrchu ohniska idú spaliny vľavo dolu na spodok pece, neviem aká je dĺžka ťahov, nakoniec obtekajú rúru a ponad ohnisko sú odvedené do komína. Materiál, okrem moderných izolačných hmôt oddeľujúcich pec od sadrokartónovej priečky len kachlice, hnčiarska hlina a šamotové tehly. Dlhá lavica na pravej strane zakrýva aj prívod vzduchu z exteriéru.
Dosť na mňa zapôsobilo to, že majstri po povinnom samovoľnom vyschnutí pece so zákazom kúriť (cca 2 týždne) prídu pec skontrolovať a prvý krát v nej zakúriť. Reklamu nepotrebujú, sú už teraz do leta vybookovaní, ale aj tak ich bonznem: http://www.kachliarstvo-krupa.sk/
O malých domácich veterných elektrárňach: http://www.vawt.om2cm.sk/
Uživatelský avatar
marko250
Příspěvky: 3335
Registrován: ned led 12, 2014 7:41 pm
Reputace: 484
Lokalita: Hlučín
Bydliště: Hlučín

Re: Diverzifikácia kúrenia v NED alebo PD

Příspěvek od marko250 »

Pěkný kachláček,uměl bych si představit ještě jako třešničku přikládání ze zadu ,z té chodby za zdí.Přepanelováno jako hrom,kam to dáváš,jaj to sou 80W aha :-) ? Kolik kWh/rok udělá větrník?
12.68kWp/JZ-50°/20xChaori 230 ,JV-90°/8xLeapton 650 + <JZ-90° /8xGWL / Sunny Mono 310, regl Midnite Classic 150<89A> , 1x EASUN <80A> a 1x MakeSkyBlue <60A>,baterka 17s 54.4VDC LFP4/784Ah<uloží 42kWh>,měnič XTH 8000-48V špičkově 21kW
miroc
Příspěvky: 371
Registrován: ned srp 12, 2012 10:12 am
Reputace: 40
Lokalita: SK - pri TT
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 7900
Kapacita baterie [kWh]: 30
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Kontaktovat uživatele:

Re: Diverzifikácia kúrenia v NED alebo PD

Příspěvek od miroc »

Presne tak, nie je prepanelované :-) Amorfy potrebujú hodne plochy.
Prikladanie zozadu by nebol zásadný problém, ale nevidel som v tom veľký zmysel. Pri tom, ako by to skomplikovalo situáciu a zmenilo celú vnútornú štruktúru. Náročnejší by bol aj prechod 10 cm hrubou sadrokartónovou stenou pre otvor na prikladanie a dvere navyše. Za tou stenou je zádverie, takže bolo by to fajn, ale na druhej strane vidieť, že ani dookola cez dvere to k peci nie je ďaleko. :-)
Na otázku koľko dá ročne veterná turbína neviem zatiaľ odpovedať. Za posledných 10 mesiacov dala len niečo cez 200 kWh, ale hodne stála keď nemusela, a to kvôli absencii riadiacej elektroniky a tým pádom bezpečnosti prevádzky. Viac-menej išla keď bolo možné na ňu aspoň trochu dohliadať. Stále tu ešte ide o testovanie a vylepšovanie.
Teraz, po spustení solárnej elektrárne často stojí, aj keď by mohla bežať, pretože to nie je potrebné. Panely zvládajú nabiť baterky veľmi rýchlo a ak je baterka v absorbcii alebo floate, tak o výkon ktorý dá vietor, regulátory soláru zasa výkon znížia. Pre mňa budú dôležité dni, keď dlhšie nesvieti a fúka. Tu je zmysel vetra. Bohužiaľ veľmi často nesvieti a ani nefúka :-)
O malých domácich veterných elektrárňach: http://www.vawt.om2cm.sk/
Uživatelský avatar
gupa
Příspěvky: 2176
Registrován: sob pro 29, 2012 10:22 pm
Reputace: 96
Lokalita: pod Brnem
Systémové napětí: 24V

Re: Diverzifikácia kúrenia v NED alebo PD

Příspěvek od gupa »

Pěkné obrázky, mohu se zeptat co je to zač ty šedý desky na kterých leží ta vodováha? Díky.
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT
miroc
Příspěvky: 371
Registrován: ned srp 12, 2012 10:12 am
Reputace: 40
Lokalita: SK - pri TT
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 7900
Kapacita baterie [kWh]: 30
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Kontaktovat uživatele:

Re: Diverzifikácia kúrenia v NED alebo PD

Příspěvek od miroc »

Bohužiaľ neviem názov materiálu. Ale sú tam toho dve vrstvy a na sadrokartóne ešte jedna vrstva iného materiálu asi 5mm hrubá. Musí to byť naozaj kvalitne izolované, pretože priamo o tú šedú hmotu sú opreté rozpálené šamotové tehly vnútrajšku pece. Keramické kachlice sú len z 3 strán a zvrchu.
O malých domácich veterných elektrárňach: http://www.vawt.om2cm.sk/
kodl69
Příspěvky: 7377
Registrován: sob črc 19, 2014 8:56 pm
Reputace: 866
Lokalita: severně od Brna
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 8kWp
Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Diverzifikácia kúrenia v NED alebo PD

Příspěvek od kodl69 »

jmenuje se to superizol, prodávají to třeba tady: http://www.superisol.cz/ je to do 1000°C, ale ne přímo do plamene, na strop spalovací komory je dobrej vermikulit, pokud tam není klasická klenba ze šamotek, což už se dnes moc nedělá. Co mi říkal známej, co dělá krby, a občes i kamna, tak mezi stěnou a superizolem by měla být větrací mezera - dávají tam odřezky - tenký proužky z toho nejtenčího, aby mohl vzduch tu mezeru ochlazovat, a mezera by měla být i mezi šamotkami a superizolem - zase aby šamotky mohly předávat teplo do meziprostoru pece, ale tahle teda moc dvouplášťově nevypadá. Netrhají se kachle od sebe? jsou kachle stažený poměděnýma drátama?
Co mám postavenou pec na chatě s tahovým systémem ze šamotek, tak za studena jdou některý cihly skoro vydělat, a to jsem to lepil na hafťák. Ale jak se ohřeje, tak se všechno usadí na svejch místech. A s tím topením obden mám podobnou zkušenost. Nejhorší je, když je v kamnech už jenom trochu žhavýho, ale kamna jsou povrchu jenom vlažný, protože teplo ještě neprostoupilo ven, a nějakej dobrák tam přiloží celou dávku - to pak celej den větráme.
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
miroc
Příspěvky: 371
Registrován: ned srp 12, 2012 10:12 am
Reputace: 40
Lokalita: SK - pri TT
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 7900
Kapacita baterie [kWh]: 30
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Kontaktovat uživatele:

Re: Diverzifikácia kúrenia v NED alebo PD

Příspěvek od miroc »

Kachlice sú zvnútra posťahované drôtenými C. Je to vidieť aj na tej fotke, tam kde kachlice ešte nie sú vyplnené hlinou. A určite je to dvojplášťová pec. Medzi kachlicami a vnútornou čamotovou stenou sú medzery. To by tie kachlice fakt nemohli držať pokope napríklad v studenom stave. Medzi kachlicami je špárovanie silikónom. Ani sa nepohnú, to by bolo vidieť hneď, že sa silikón odtrhne. Jedine dvierka, keď sa fest zohrejú, mierne zdvihnú radu kachlíc nad sebou. Vtedy je vidieť rozšírenie špár, lebo silikón sa tam odtrhol. Všade inde to je ok.
Pec je postavená dobre. Nechtiac som ju otestoval vlastnou blbosťou. Ale na výstrahu to sem napíšem.
Manželka lúskala vlašáky. Škrupín bola plná igelitka. Samozrejme nič lepšie mi nenapadlo, ako ich spáliť v peci, veď je to tiež energia! Tam boli už len tlejúce uhlíky. Tak som to všetko nasypal do pece. Škrupiny kompletne zakryli uhlíky. Otvoril som oba vzduchy a venoval som sa niečomu inému. Veď to začne horieť.... Nezačalo. Asi o 10 minút rana ako z dela, pri peci dym a sadze. Až od toho momentu škrupiny horeli. :-)
Jednoducho vyvinuli také množstvo plynu, ktoré pri absencii plameňa naplnilo pec a potom nakoniec vzbĺkli. Nebyť toho, že trúba na pečenie je do pece len zasunutá a výbuch ju do polovice vysunul a okolo nej sa uvoľnila väčšina tlaku, tak to tú pec roztrhne. Na opačnej strane to mierne pohlo kachlicami a miestami popraskala silikónová špárovka. Inak bola pec ok, a mohlo sa kúriť ďalej. Ale už si budem dávať väčší pozor.
Ak sa vám z nejakého dôvodu stane, že v peci po zakúrení nebude horieť plameňom a bude len plynovať, je oveľa bezpečnejčie nechať pootvorené dvierka. Ak to má buchnúť, nech má aspoň kadiaľ tlak z pece odísť. Narobí to síce bordel, ale nie vážnejšie škody. Lepšie je sa tomu vyhnúť a to tak, že do pece sa dáva len suché drevo a žiadne blbiny...

Majstri sa na to boli pred týždňom pozrieť. Našli aj nejaké vnútorné praskliny v hline, opravili ich a tiež aj silikónovú špárovku. Vyčistili pec aj komín. A bolo pri tom aj dosť srandy :-)
O malých domácich veterných elektrárňach: http://www.vawt.om2cm.sk/
kodl69
Příspěvky: 7377
Registrován: sob črc 19, 2014 8:56 pm
Reputace: 866
Lokalita: severně od Brna
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 8kWp
Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Diverzifikácia kúrenia v NED alebo PD

Příspěvek od kodl69 »

Podle fotek to tak na první pohled dvouplášťově nevypadalo. Máš na kamnech nějakou zatápěcí klapku? (otevření cesty přímo z topeniště do komína) příp. tzv. plynovou štěrbinu? jak se reguluje množství vzduchu? jenom na dvířkách, nebo je tam ještě nejake přídavnej vzduch nad dřevo?
S tím kouřem to je jasný, viděl jsem i fotky jak to rozložilo celej barák. Když se náhodou stane, že zmizí plamen, tak je potřeba hned prohrnout díru až na žhavý, a když to hned nechytne, tak stačí zapálit kus novin a dát do kamen. Hlavně na nic nečekat. A tohle se může stát i se dřevem v polenech, stačí je mít na menší kusy a přikládat hodně dřeva do malé trochy žhavýho. správnej postup je dát tam dvě- tři malý polínka, počkat až vyskočí plamen a pak teprve přiložit. Ale obvykle se topí až za takovou dobu, že v topeništi nic žhavýho není. Zítra jedu na chatu po delší době provozovat pec, už se na to těším, konečně je trochu zima.
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
miroc
Příspěvky: 371
Registrován: ned srp 12, 2012 10:12 am
Reputace: 40
Lokalita: SK - pri TT
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 7900
Kapacita baterie [kWh]: 30
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Kontaktovat uživatele:

Re: Diverzifikácia kúrenia v NED alebo PD

Příspěvek od miroc »

Na tej fotke sa ešte len začínalo so stavbou šamotu vnútri pece. Ak by nebola naozaj dvojplášťová, bol by povrch oveľa teplejší. Musí byť dobre rozfofrovaná, aby teplota kachlíc išla nad 80 alebo až 90 stupňov.
Zatápěcí klapku ani plynovú štrbinu pec nemá. Ešte nikdy nebol problém pri zakurovaní, okrem dvoch prípadov silného vetra z jedného konkrétneho smeru, ktorý zrážal dym ponad hrebeň strechy do studeného komína. Vtedy to urobilo na chvíľu takú pravú krbovú atmosféru :-)
Klapky sú dve. Jedna pre prívod vzduchu do rámu dvierok a druhá pod drevo, resp. pod malý rošt v strede ohniska.
O malých domácich veterných elektrárňach: http://www.vawt.om2cm.sk/
kodl69
Příspěvky: 7377
Registrován: sob črc 19, 2014 8:56 pm
Reputace: 866
Lokalita: severně od Brna
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 8kWp
Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Diverzifikácia kúrenia v NED alebo PD

Příspěvek od kodl69 »

dík za info. Zjišťuju podrobnosti kde se dá. Třeba KTS od Janči taky zatápěcí klapku nemá, ale na chatě kdyby nebyla, tak se tam udusíme, ale tam je zase komín jenom 4m a je to jenom železná trubka od bývalýho návěstidla, takže vlastně svislý kouřovod, ne komín. Na chatě mám topeniště bez roštu, takže vlastně pyrolitické spalování, v úplně bílým popelu se jenom vyjímečně najde kousek nespálenýho uhlíku. To z litinovýho krbu je to černý jak bota, tzn nedostatečně spálený.
Já uvažuju o tahovým systému KTS viz http://www.seeifceramic.cz/media/katalo ... ad/KTS.pdf ale je to dost drahý, zase to bude za dva dny hotový. Část kamen okolo dvířek bude kachlová, zbytek ze šamotovejch desek s omítkou - musí se natřít spec. barvou, primalex a pod hned zežloutne teplem. Bude to trochu bastard, protože mezipláštěm musím nechat projít i nějakej vzduch do rozvodů podkroví, aby tam taky přišlo nějaký teplo, s hypokaustem jsem při budování domu nepočítal...
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
Brčo
Příspěvky: 126
Registrován: čtv říj 20, 2011 8:04 am
Reputace: 36
Bydliště: Trnava

Re: Diverzifikácia kúrenia v NED alebo PD

Příspěvek od Brčo »

kodl69 píše:dík za info. Zjišťuju podrobnosti kde se dá. Třeba KTS od Janči taky zatápěcí klapku nemá, ale na chatě kdyby nebyla, tak se tam udusíme, ale tam je zase komín jenom 4m a je to jenom železná trubka od bývalýho návěstidla, takže vlastně svislý kouřovod, ne komín. Na chatě mám topeniště bez roštu, takže vlastně pyrolitické spalování, v úplně bílým popelu se jenom vyjímečně najde kousek nespálenýho uhlíku. To z litinovýho krbu je to černý jak bota, tzn nedostatečně spálený.
Já uvažuju o tahovým systému KTS viz http://www.seeifceramic.cz/media/katalo ... ad/KTS.pdf ale je to dost drahý, zase to bude za dva dny hotový. Část kamen okolo dvířek bude kachlová, zbytek ze šamotovejch desek s omítkou - musí se natřít spec. barvou, primalex a pod hned zežloutne teplem. Bude to trochu bastard, protože mezipláštěm musím nechat projít i nějakej vzduch do rozvodů podkroví, aby tam taky přišlo nějaký teplo, s hypokaustem jsem při budování domu nepočítal...
Neuvažoval si nad raketovou pecou?Postaviš aj svojpomocne,tvar a velkosť prispôsobiiš,material môže byť recyklovaný...
Samozrejme nehovorim o 200 lit sude,jeden holandan to trochu vytunil http://donkey32.proboards.com/thread/73 ... dimensions
oplati sa preluskať celé forum,je tam kopec inšpirácii...
Uživatelský avatar
vlkazajac
R.I.P.
Příspěvky: 3481
Registrován: úte čer 11, 2013 10:40 pm
Reputace: 527

Re: Diverzifikácia kúrenia v NED alebo PD

Příspěvek od vlkazajac »

Pre záujemcov o kachľovú pec pridávam obrázky tej našej. Navrhol som kovovú časť podľa špičkových nemeckých vzorov a pripravil sokel už v novostavbe. Potom sa peciarom zdala pec moc zložitá a výroba by trvala veľmi dlho. Tak som ustúpil z pôvodných zámerov a nechal im voľnú ruku. Pec má dve ohniská, v spodnom je tzv. podkova, pripojená na ÚK. To pre prípad výpadku plynového kotla ( kríza, vojna, neuhradené faktúry, .... ). Horné ohnisko môže byť teda o niečo rozmernejšie a je používané skoro výlučne. Pec sa zakuruje priamym ťahom ( bypass ) a po ohriatí vzduchu v komíne sa spaliny vedú cez veľký krabicový výmenník, ukrytý vpravo. Pec nabieha s teplotou veľmi rýchlo, studený vzduch sa nasáva cez sokel zo všetkých voľných strán a ohriaty vychádza celkom štyrmi prieduchmi von. Kúrime aj brezovým, naposledy len bukovým drevom. Obvykle cez víkendy, ale nie pravidelne, len sporadicky. Pocitovo je to super, popol sa sype do záhrady. Kvetinky musia ale preč.......
Musím priznať, že NED ani PD nemám, snáď to nevadí. Spáli sa 2000 m3 každý rok pri 120 m2 vykurovanej plochy.
pec1.jpg
pec2.jpg
750 Wp, LS3024B, 18650 - 198P8S 30,4 V, Multiplus C 800 nonstop / všetky slabé spotrebiče
1950 Wp, 2 x LS3024B, VS2024N, olovo - 330 Ah / 24 V, Carspa 3000 sin deň / silné spotrebiče a ohrev TUV
5995 kWh za meničmi za posledné 2 roky.
Uživatelský avatar
marko250
Příspěvky: 3335
Registrován: ned led 12, 2014 7:41 pm
Reputace: 484
Lokalita: Hlučín
Bydliště: Hlučín

Re: Diverzifikácia kúrenia v NED alebo PD

Příspěvek od marko250 »

Pěkné ty kachláčky máte,jen co je pravda,jen těch 2000m3 bych nechtěl pro ně připravovat-hehehehehehe :-)(uprav si to).
>kodl69: to je moc pěkný systém,zajímá mě to "bionetické" ohniště,či jak to nazývají.Pochopil si princip,jinak i ty detaily kulatých rohů,no prostě tohle dělala hlava.
12.68kWp/JZ-50°/20xChaori 230 ,JV-90°/8xLeapton 650 + <JZ-90° /8xGWL / Sunny Mono 310, regl Midnite Classic 150<89A> , 1x EASUN <80A> a 1x MakeSkyBlue <60A>,baterka 17s 54.4VDC LFP4/784Ah<uloží 42kWh>,měnič XTH 8000-48V špičkově 21kW
Uživatelský avatar
vlkazajac
R.I.P.
Příspěvky: 3481
Registrován: úte čer 11, 2013 10:40 pm
Reputace: 527

Re: Diverzifikácia kúrenia v NED alebo PD

Příspěvek od vlkazajac »

Ďakujem, naozaj prinášajú potešenie. No, už to do príspevku nestihnem, zavinil som dezinformáciu. Spálim skutočne 2000 m3, ale plynu v plynovom kotli, tak som to myslel, keď som argumentoval, že NED ani PD nemám. V peci spálim málo, to je jasné. Sorrrrrrrrrráč.
750 Wp, LS3024B, 18650 - 198P8S 30,4 V, Multiplus C 800 nonstop / všetky slabé spotrebiče
1950 Wp, 2 x LS3024B, VS2024N, olovo - 330 Ah / 24 V, Carspa 3000 sin deň / silné spotrebiče a ohrev TUV
5995 kWh za meničmi za posledné 2 roky.

Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek