Ostrov pro krávy na zimu

Porada před realizací, doporučení, rady, nápady týkající se plánovaných ostrovních nebo poloostrovních systémů, projektování, zkušenosti, schémata, vhodné komponenty
Karlos
Příspěvky: 40
Registrován: stř bře 16, 2011 9:10 pm
Reputace: 0
Bydliště: u lesa - kousek od Turnova

Ostrov pro krávy na zimu

Příspěvek od Karlos »

Zdravím,
diskutoval jsem včera se švagrem jeho úvahy o malém ostrově pro osvětlení starého kravína. Je to ale dost specifická koncepce,tak to zkusím popsat a prosím o názory.
Zabývá se chovem dobytka, kdy krávy jsou od jara do podzimu na pastvě a jen na zimu jsou ve starém kravíně, kde není přípojka elektřiny. Na ohradníky přes rok používá 12V trakční baterie (celkem 360AH) spolu s malými 30W panely(8Ks), které přímo bez regulátoru , jentak přes krokodýlky"došťouchávají baterii". Také má k dispozici(šuplíkové zásoby) jeden nějaký čínský PWM regulátor dobíjení , malý měnič na 230V(prý asi 300W) a 10Ks LED žárovek(230V/6W).
Potřebuje svítit listopad-únor každou noc cca 7hod/den. Spínání chce přes nějaké 12V časové relé, které má z auta. Komponenty, jako baterie i malé panely nechce nijak moc napevno instalovat, protože na jaře to zase přesune k ohradníkům. Baterie budou pod střechou, ale na mraze někde v rohu kravína, protože tam není ani žádná technická místnost.Pokud bude potřeba klidně přikoupí i jiné větší panely, které přes léto asi nevyužije. Nejlépe ovšem, kdyby to šlo s co nejvíce drženými součástmi.
Uživatelský avatar
dracekvo
Příspěvky: 1938
Registrován: čtv zář 13, 2012 4:35 pm
Reputace: 155

Re: Ostrov pro krávy na zimu

Příspěvek od dracekvo »

Problém je, že to chce zrovna v době, kdy je slunce nedostatek. Takže podle mě nějaké panely bude muset přikoupit. Panely bych asi umístil na jižní stěnu svisle pokud je ta možnost. Nemusel by se starat o odmetání sněhu.
Hodně záleží na tom, kolik tam bude mít slunce. Jak je kravín situovanej a zda tam něco stíní.
Žárovky bych spíše sehnal jiné, přímo na 12V. Odpadnou ztráty na měniči.
Na baterky by to chtělo udělat aspoň nějakou bednu. Ideálně zateplenou.
Baterky mi přídou dostatečné aby pokrili i deficit několika dní špatného počasí. Jen otázka k dimenzování. Stane se něco, kdyby světla zhasnula?
Na řízení by asi chtělo něco sofistikovanějšího. Nějaké časovo napěťové relé. Nabízí se arduino s časovým modulem. Zapínat světla v nastavený čas a zároveň hlídat napětí baterie.
Uživatelský avatar
marko250
Příspěvky: 3335
Registrován: ned led 12, 2014 7:41 pm
Reputace: 484
Lokalita: Hlučín
Bydliště: Hlučín

Re: Ostrov pro krávy na zimu

Příspěvek od marko250 »

Sehnal bych 12V baterky ze všech koutů,spojil paraelně,zakopal je 1m pod zem do minerální vaty,ať tam ale nezateče.Nějaký regl na 12v sežene snadno a panely na stojato k fasádě JV/J/JZ,vedení DC a osvětlení taky,pokud možno napojit i ohradníky na to a nijak s tím už nemanipulovat.Odpojovač baterek při podpětí/přepětí a je z toho bezobslužný systém(skoro).
12.68kWp/JZ-50°/20xChaori 230 ,JV-90°/8xLeapton 650 + <JZ-90° /8xGWL / Sunny Mono 310, regl Midnite Classic 150<89A> , 1x EASUN <80A> a 1x MakeSkyBlue <60A>,baterka 17s 54.4VDC LFP4/784Ah<uloží 42kWh>,měnič XTH 8000-48V špičkově 21kW
luky
Příspěvky: 838
Registrován: pon kvě 19, 2014 11:38 am
Reputace: 72

Re: Ostrov pro krávy na zimu

Příspěvek od luky »

Vtíravé otázky:
1) opravdu je potřeba kravám v noci svítit? Nebo jde jen o prodloužení dne a tím zvýšení užitkovosti? Pak bych chápal těch 7 hodin.
2) nešlo by přeci jen získat/obnovit přípojku nebo natáhnout kabel od spřáteleného souseda?
3) Vzhledem k tomu, jak u nás v zimě svítí... Viděl bych to na baterky a jednou denně nastartovat centrálu a baterky dobít. Stejně tam minimálně dvakrát denně musí. Případně se centrála hned nemusí kupovat a zpočátku řešit dobíjení autem, když tam dojede na kontrolu.
mobilní elektrárna: viewtopic.php?t=4597, 290Wp mono, Winston 12V/130Ah, Victron MPPT 75/15, Victron inverter 12/250VA, Victron charger 20A
domácí elektrárna: viewtopic.php?t=6898, FV 4010Wp (6x415+4x380), CATL 48V/120Ah, Axpert King 48/5000 + PCM60X + MakeSkyBlue
Uživatelský avatar
vlkazajac
R.I.P.
Příspěvky: 3481
Registrován: úte čer 11, 2013 10:40 pm
Reputace: 527

Re: Ostrov pro krávy na zimu

Příspěvek od vlkazajac »

Baterkam bude najlepsie v kravine pri privetivej teplote, kravam bude najlepsie pri pasoch LED " tepla biela " a LEDkam bude najlepsie pri napajani standardnym prudovym zdrojom. Panely by som zavesil na juznu stenu, ako sa pise vyssie a doinvestoval by som hoci lacnejsi mppt regulator.

Na benzine sa len prerobi.
750 Wp, LS3024B, 18650 - 198P8S 30,4 V, Multiplus C 800 nonstop / všetky slabé spotrebiče
1950 Wp, 2 x LS3024B, VS2024N, olovo - 330 Ah / 24 V, Carspa 3000 sin deň / silné spotrebiče a ohrev TUV
5995 kWh za meničmi za posledné 2 roky.
Trosecnik

Re: Ostrov pro krávy na zimu

Příspěvek od Trosecnik »

Být tebou tak ostatní poslouchám, zazněla spousta skvělých poznámek. Ten systém by mohl být schopný života, ale také nemusel, na detailech záleží.

Ty potřebuješ
60 Wh x 7 h (vlastní spotřeba) + 10 Wh x 7 h (režie dobrého střídače) = 490 Wh/den, řekněme minimálně 500 Wh/den

Já loni v zimě spotřebovával i méně (někdy v krizi jen 100-200 Wh/den) a na noc celý systém vypínal abych ušetřil i ty 3-4 Wh na střídači ve standby. Stejně jsem nakonec za zimu spotřeboval 2kg propan-butanu na svícení (jeden zdroj světla, letos mám lampy dvě a doufám že nebudou třeba). Zásadní problém byl však v tom, že jsem zavčas neodstavil velkého žrouta ledničku (dalších 600-700 Wh/den) a dovolil bateriím dostat se do značně vybitého stavu.

Mám podobnou baterii jako ty, 200 Ah/24 V ve startovacích zaplavených bateriích, ty máš 360 Ah/12V v trakčních nedefinovaných bateriích. Já jim dodával energii ze dvou 245 Wp panelů (490 Wp celkem), zapojených v sérii. Ty panely nečekaně dobře vyrábí i za mlhy a rozptýleného světla. Orientovány jsou JJV, značně svisle (optimální sklon mají pro slunce v tuto roční dobu, v poledne, v prosinci a lednu bude slunce mnohem níže na obzoru). Vůbec na nich nebyl sníh, odstraňoval jsem ručně, čímž jsem získal někdy i polovinu hodiny až hodinu osvitu mizerným světlem navíc (5-12 W). Používán byl MPPT regulátor a ten prostě něco málo dodal i za úplné tmy (30-60 Wh/den). Ideální by bylo mít na zimu v sérii tři panely, ale získal by se opět jen výkon půl hodiny až hodiny navíc od mizerného světla (těch 30 Wh/den to nevytrhne).

Počítej s mlhou, inverzí. Slunce přes zimu svítí od 8 do 15. Do 11 může být klidně inverze, opar který se drží relativně u obzoru, který tě ale může připravit o energii. Nad hlavou můžeš mít jasno. Prakticky všechnu energii získáš v pravé poledne, během jediné hodiny. V druhé polovině zimy pak i hodinu před západem slunce (tak se alespoň vyjasňuje večer v mé lokalitě), pokud budeš mít druhou sadu panelů (paralelní větev, nebo panely přenastavíš). Co tohle slunce dá nevím, vypadá silně a je příjemné na tváři, což ale nic neznamená).

Ještě v únoru bylo 7 dní, kdy jsem nezískal ani 100 Wh/den a to bylo proti listopadu, prosinci, lednu nádherné. Březen byl už prakticky normální měsíc. Během těch zmíněných třech měsíců klidně nastávala období, kdy deset dnů po sobě nezískals zmíněných 100 Wh/den a pak přišly tři zcela jasné dny a baterky jen žbluňkaly (tedy regulátor který těch slunečních chvil nedokáže využít bych nebral).

Tobě pokud baterie vybiješ a budou na mrazu tak zamrznou (nevím zda jde takto označit i ty s rounem či gelem). Také díky chladu mají nižší kapacitu (hůře/pomaleji se nabíjejí i když je zrovna slunce, špatně dodávají energii). Nabíjení zamrzlých akumulátorů je způsob jak je zničit (tvrdí automechanici), trakční baterie (určené pro cyklické zatížení - nabíjení/vybíjení) bych určitě takto neničil.

Vůbec bych nezavrhl tu myšlenku na elektrocentrálu. Přijedeš a budeš se o zvířata starat a mezitím (minimálně za hodinu, lépe za dvě) potřebnou kapacitu můžeš do baterií doplňit. Pokud na to budou teplotně připraveny a zvládnou takové nabíjení. Cenově, na HW, to může vyjít nakonec levněji než s panely, ale zase tě bude něco stát benzín.

Pokud nejde o prodloužení dne, tedy svícení v noci, ale za dne, tak bych uvažoval o oknech, světlo vodících rourách,... také nic levného, ale to světlo bude narozdíl od 10x6W za něco stát.

Jinak by u zvířat mělo být asi 24V DC, tam kde může dojít ke kontaktu (zvířata jsou násilníci i vynalézavá). Dříve to bývalo střídavých a existovaly na to i transformátory a žárovky (ještě mám doma zásoby). Tím neříkám, že já to dodržuji. A používat 24V usměrněných je o ničem a 48V tuplem, ale šel by u těch LED snad vynechat střídač (dost se tu o tom mluví), ale nestojí to za ty problémy a riziko (i 12V dá při zkratu pěknou jiskru, velký úbytek napětí se vzdáleností a na spotřebičích).

Za mne, takový systém lze vyrobit. Bude fungovat jako běžný ostrov. Cena v nových komponentách bude někde na 30 či 35 až 50 tisích Kč (panely 10-15, regulátor 5, baterie 10-15, střídač 10, elekromateriál), plus stejně nějaká ta redundance v podobě elektrocentrály a nabíječky, řekněme minimálně 7-10 tisíc, nebo klidně i 20-50 tisíc (protože ty baterie už budou mít takovou hodnotu, že ji budeš chtít ochránit).

Otázka (krátkodobá) pak je zda nekoupit rovnou lepší/dražší nabíječku či dvě a elektrocentrálu (celkem minimálně těch 10 tisíc) a nedělat to takhle, s tím že za pohoné hmoty dáš každý den 30-60 Kč (je to právě o počítání, pokud bude dost podkladů, a věř mi že nebude a nikdo ti nic na zkoušku a výměnu asi nepůjčí).
Odpověď (dlouhodobá) je že ten solár má spoustu výhod a přes většinu roku pak nemá žádné vstupy (já funguji uspokojivě, s uvedenou sestavou, únor-říjen, teď v listopadu čekám problémy podobné těm loňským ale nemám už v provozu žádné žrouty protože větší příkony už odebírám rovnou z elektrocentrály, přesto mám baterku tak tak za hranou ještě uspokojivého nabití protože říjen stál pro mé panely za houby - pět dnů kde nic tu nic, pak jeden o něco lepší den - a nechce se mi momentálně krotit s každodenní spotřebou. Pro orientaci, výroba v listopadu 2016: 1.47, 0.2, 1.16, 0.87, 1.15, 0.13, 0.74, 1.12 kWh).

Otázka celková "stojí to za to". Odpověď individuální v čase, dle rozpoležení, stavu hospodářství,... proměnlivá.

Prostě jde o regulérní ostrovní systém a ty se musíš rozhodnout. Být tebou tak si pročtu co tu jednotlivý ostrovníci o svých systémech píši a podle toho se rozhodnu. Vždy to ale bude pro hračičku a toho koho to nadchne. Dálkové odečty a ovládání také bude drahé, to že systém bude bez dozoru je nutné duševně zvládnout a uvažovat se vším co může nastat.
kodl69
Příspěvky: 7379
Registrován: sob črc 19, 2014 8:56 pm
Reputace: 866
Lokalita: severně od Brna
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 8kWp
Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Ostrov pro krávy na zimu

Příspěvek od kodl69 »

Trochu bych varoval před instalacemi v zemědělském prostředí, je to vlastně po hutích, dolech a chemickém průmyslu nejnáročnější prostředí.
Veškerá instalace musí být mimo dosah zvířat, příp. v kovových krytech, trubkách. A svícení na 24V je to nejjednodušší co je, stačí koupit led pásky na 24V a umístit je do vhodných krytů (třeba kryty po zářivkách 2x36W IP66) Samozřejmě i u tohoto napětí musí být dodrženo jištění s ohledem na nebezpečí požáru při zkratu. Instalace 230V musí být s proudovým chráničem max 300mA kvůli požáru vlivem unikajících proudů, tj musí být uzemněn jeden pól nebo střed zdroje, jinak chránič nefunguje. Ve výsledku je jedno, jestli chlév vyhoří od napětí 230V AC nebo 24V DC... A ty výroby přes zimu jsou jak píše Trosečník, z 1.5kWp (6 panelů)+480W amorf na SZ mám v zimě někdy jenom 0.3kWh... A dát baterky přímo do chléva je taky nesmysl, ona ta sláma je fakt dost hořlavá, čpavku a metanu si krávy udělají samy dost, není potřeba přidávat vodík a páry kyseliny sírové... Za mě: koupit takovou tu pidicentrálku s invertorem, má minimální spotřebu, něco prodlužek a led reflektorů a je hotovo. Stejně se to bude muset za dvě sezóny všechno vyhodit, protože to bude shnilý napadrť.
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
mopadzi
Příspěvky: 989
Registrován: úte led 24, 2012 8:55 am
Reputace: 51
Lokalita: Okolí Uherského Brodu
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Ostrov pro krávy na zimu

Příspěvek od mopadzi »

já bych to řekl tak, že v prostředí agresivní močoviny, pujde vše velice rychle do kopru
kdo si hraje nezlobí
9xRenesola 240Wp+9x Benq 265Wp, 6xTrina 410Wp, 14x Leapton 450Wp, 2xStuder VT65 1xVT 80, 2x XTM4000-48, 40kW Lifepo4..vše ve výstavbě, hotovo 99%. BMW i3 BEV
Trosecnik

Re: Ostrov pro krávy na zimu

Příspěvek od Trosecnik »

Ještě k té ektrocentrále bych podotkl, že je to fakt o správném návrhu jak centrály tak nabíječky...

Někdy člověk chce aby do baterie co nejrychleji nalil co nejvíce a co během nejkratší doby (která často nesmí překročit nějakou stanovenou mez, třeba tu hodinu kdy se o zvířata staráš) a pak často lze šáhnout i po hloupých nabíječkách a ne-digitální/ne-invertorové elektrocentrále (která má za specifických podmínek zase značně horší provozní parametry ale je levnější).

Zase na druhou stranu by byla blbost kdyby centrála měla mrhat výkonem spalovacího motoru (to je to co člověk ve finále platí) a baterie nebyly nabíjeny ani optimálně (třeba maximálně rychle jak to jde) a ještě by přitom člověk nemohl využít ten nevyužitý výkon elektrocentrály k přímému svícení souběžně s tím nabíjením baterie a musel cucat z těch baterek.

Je to prostě úplně stejně složité navrhnout jako celý solární systém. Vše je v detailu a vyžádá si určitě nekolik týdnů sedět u počítače a číst specifikace (u kterých často zjistíš, že jsou nesmyslné, neúplné, či obsahují chyby). Nakonec se člověku uleví, protože to nějak funguvat bude a beztak se hned nevyplatí nic měnit. Pokud na tohle čas nenajdeš (znám zemědělce a chovatele kolem sebe, nejsou schopni zjistit ani to o co zákazník nestojí jak nemají čas na nic kromě "hospodářství") vůbec se do toho nepouštěj. V zimě bude jistě času dost, a pokud budeš někde kde je teplo i elektřina a Internet... půjde to lépe než nahonem.

Já loni začal také nahonem, jen výběr mi trval měsíc (protože jsem o tom nic nevěděl), ale celkem to nějak vyšlo v rámci mých finančních možností. Dnes bych možná volil jinak, i když nevím jistě, protože by to jednak mohlo vyjít dražší nebo zase naopak méně robustnější a v mých očích tak méně spolehlivé. Jistě vím jen to, že jak proinvestuješ, je nejlépe se na ten systém vykašlat a nechat ho žít svým životem. Jinak do něj neustále vrtáš a cpeš prachy.
Já ho sleduji jen co se týká optimalizace výkonu, proto hovořím o těch třech panelech namísto dvou (ani za nejhorších podmínek na těch panelech nebylo 40V na jednom a proto vím že tři mohu propojit), vím také že ideální (z hlediska ceny) by byly dva nebo tři panely natočitelné k západu (svislost/kolmost stačí přenastavit jednou ročně, na zimu a po zbytek roku) nebo dvě pole o dvou či třech panelech (řekněme JJV, JZ), či to JZ natočitelné kvůli maximálním ziskům během jara až podzimu.
Uživatelský avatar
vlkazajac
R.I.P.
Příspěvky: 3481
Registrován: úte čer 11, 2013 10:40 pm
Reputace: 527

Re: Ostrov pro krávy na zimu

Příspěvek od vlkazajac »

Ľudia, veď nebláznite! Zakopávať baterky do zeme, vrčať pri kravách so smradľavou centrálou, vidieť vybuchovať maštaľ od vodíka z bateriek - veď to sú hlúposti. Tak tú batériu zaarmujem tak, aby s ňou ani býk nepohol a odvetrám ju von cez novodurku, keby som sa bál, že regulátor zlyhá.

Ak sa jazdí dvakrát denne k maštali autom, tak raz za čas by som tie baterky v prípade núdze zobral domov nabiť a obratom by som ich nabité vrátil naspäť. Benzín sa mi naozaj nezdá......
750 Wp, LS3024B, 18650 - 198P8S 30,4 V, Multiplus C 800 nonstop / všetky slabé spotrebiče
1950 Wp, 2 x LS3024B, VS2024N, olovo - 330 Ah / 24 V, Carspa 3000 sin deň / silné spotrebiče a ohrev TUV
5995 kWh za meničmi za posledné 2 roky.
Trosecnik

Re: Ostrov pro krávy na zimu

Příspěvek od Trosecnik »

No VlkZajac to říká pochopitelně správně. Pokud jsou takové podmínky. Dvě autobaterie (či jednu, nebo jak ti to vychází) doma nabíjet, druhou polovinu mít u krav. Na drahé trakční bych se vykašlal, ale pokud nemají lepší využití a jsou za daných podmínek vyzkoušené...

Podobně to dělají třeba i lidi s bateriemi pro ohradníky (ty ale vydrží dodávat dlouho). Když mají problém nabíjet (často mají jen jednu baterii, nějakou co už v autě špatně slouží ke startování - během zimy) a přitom rychle dobít potřebují a ty jim řekneš, že mohou tu baterii připojit k baterii v autě a nastartovat (nejlépe dát i cihlu na plyn) tak se dívají divně a je jim jasné že to bude drahé (a mají pravdu).

Mne tohle nenapadlo, protože mám prostě ostrov a než bych se pokaždé tahal s elektrocentrálou, nebo baterií domů k elektrocentrále (přelévání elektřiny z baterií domu v průběhu zimě nepřipadá v úvahu), tak radši tu elekrocentrálu ponechám na místě (i proto bych šel do levnějších variant elektrocentrály).

Ten hluk elektrocentrály, alespoň u mne půjde značně umenšit "domečkem", stejně ta věc potřebuje být pod střechou.
Uživatelský avatar
vlkazajac
R.I.P.
Příspěvky: 3481
Registrován: úte čer 11, 2013 10:40 pm
Reputace: 527

Re: Ostrov pro krávy na zimu

Příspěvek od vlkazajac »

Aby sme nehovorili o imaginárnom systéme, zobrazil som ho aspoň v tabuľke so zjednodušeniami, len ako energetickú rozvahu takto:
svetlo v kravine_.jpg
Takže so 100 W LED osvetlením systém vydrží tri dni bez uvažovania prínosu z 1 kWp. Niečo predsa len panely dodajú, takže by to mohlo fungovať reálne 5 a viac dní, občasné dobitie batérií iným zdrojom treba zabezpečiť.

Variant je mnoho, možno stačí menšia intenzita osvetlenia, o tom ja neviem nič, alebo bude viac Wp. :roll:
750 Wp, LS3024B, 18650 - 198P8S 30,4 V, Multiplus C 800 nonstop / všetky slabé spotrebiče
1950 Wp, 2 x LS3024B, VS2024N, olovo - 330 Ah / 24 V, Carspa 3000 sin deň / silné spotrebiče a ohrev TUV
5995 kWh za meničmi za posledné 2 roky.
Uživatelský avatar
rottenkiwi
Příspěvky: 5451
Registrován: pát úno 13, 2015 2:24 pm
Reputace: 285
Lokalita: SO, SK
Bydliště: SO, SK

Re: Ostrov pro krávy na zimu

Příspěvek od rottenkiwi »

Keďže sa tu hovorí dosť o svietení, tak treba špecifikovať, aké to svetlo má byť,
napr. v lumenoch alebo v luxoch, CRI etc.
Ak potrebujem 20000 lumenov osvetlenia, tak možem to vyrobiť úplne neefektívne
a veľkú časť výkonu miniem len na samotný systém a straty v ňom.

Napr. 20000 lumenov pri 15 lm/W, som na čistom výkone zdroja svetla 1333 W.
Ak použijem kvalitné halogény, tak som na úrovni 24 lm/W === 833 W.
Ak použijem bežné LED v pásoch či v LED žiarovkách, tak 70 lm/W === 286 W.
Ak použijem https://en.wikipedia.org/wiki/Metal-halide_lamp, tak 105 lm/W === 190 W.
Ak použijem kvalitnejšie LED http://www.cree.com/LED-Components-and- ... /XLamp-XML
tie majú až 150 lm / W === 133 W.
A ak použijem najkvalitnejšie LED, som na 303 lm / W === 66 W.

Vidíte aký široký diapazón výkonu svetla, ak chcem dostať 20000 lm svet. výkonu.
Ale súčasne si treba uvedomiť, že čím mám vačší / žravý neefektívny / výkon, ktorý
sa mení v zdroji svetla na teplo, tým drahšie ma vyjde systém, ktorý má kapacitne tento výkon
za jednotku času dodať.

Pre porovnanie, 500 W halogen a 100 W LED napájaná baterkami.
https://www.youtube.com/watch?v=UMRsGZ7Ni0k
400 W halide lamp - 38000 lm, vs. 100 W LED - 6000 až 8000 lm.
https://www.youtube.com/watch?v=X77PARKcoHc

Asi najjednoduchšie bude kupiť LiIon, LiPol, LiFE, nabiť to doma, k tomu veľmi účinná LED
technológia, vydrží to tisíce cyklov, je to ľahké a prenosné.

Olovené baterky v zime nedajú 50 % kapacity, ako v lete. Pri 0 *C sme niekde na 65 % kapacity.
http://www.trojanbattery.com/pdf/datash ... Sheets.pdf
Olovo má cca. 25 až 40 Wh/ kg. LiIon má 243 Wh / kg. Takže ľahšie, ako ťahať so sebou
benzín a centrálu a zohrievať Pb, bude doniesť 5 kg LiIon baterku.
DC-AC inverter REC Lion DC-AC ESP32 DIY inv. 15 GB za sekundu DIY MPPT Holder
Zjedz vsetko, co si kupil, v obchode a netreba ti tasku, auto ci chladnicku.
mopadzi
Příspěvky: 989
Registrován: úte led 24, 2012 8:55 am
Reputace: 51
Lokalita: Okolí Uherského Brodu
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Ostrov pro krávy na zimu

Příspěvek od mopadzi »

mám 7kW na střeše a současný stav je asi takový....Studer si pocucává ze sítě a něco bere z baterek ale žádná sláva už to není...
studer.jpg
kdo si hraje nezlobí
9xRenesola 240Wp+9x Benq 265Wp, 6xTrina 410Wp, 14x Leapton 450Wp, 2xStuder VT65 1xVT 80, 2x XTM4000-48, 40kW Lifepo4..vše ve výstavbě, hotovo 99%. BMW i3 BEV
vla
Příspěvky: 1188
Registrován: čtv bře 12, 2015 10:18 pm
Reputace: 124
Lokalita: Praha 6
Bydliště: Praha 6

Re: Ostrov pro krávy na zimu

Příspěvek od vla »

Přesně tak, všichni radí jak to udělat a to včetně propočtů a přitom nikdo neví jaká má být světelná hladina a nikdo neví jak velký prostor má být nasvícen. Bez toho se nedá poradit vůbec nic.
Nemám rád tenhle stát.
Uživatelský avatar
vlkazajac
R.I.P.
Příspěvky: 3481
Registrován: úte čer 11, 2013 10:40 pm
Reputace: 527

Re: Ostrov pro krávy na zimu

Příspěvek od vlkazajac »

Ake zadanie, taka odpoved. Kto je tu expert na zivocisne potreby hovadzieho dobytka? V zadani bolo 60 W z led ziaroviek, nemam dovod pochybovat, ci to staci.
Rottenkiwi, Vas uz niekedy oziabalo v gazdovskom kravine ?
Zabili ste FV system v stave zrodu, to je neeticke ((
Zartujem.
750 Wp, LS3024B, 18650 - 198P8S 30,4 V, Multiplus C 800 nonstop / všetky slabé spotrebiče
1950 Wp, 2 x LS3024B, VS2024N, olovo - 330 Ah / 24 V, Carspa 3000 sin deň / silné spotrebiče a ohrev TUV
5995 kWh za meničmi za posledné 2 roky.
Uživatelský avatar
rottenkiwi
Příspěvky: 5451
Registrován: pát úno 13, 2015 2:24 pm
Reputace: 285
Lokalita: SO, SK
Bydliště: SO, SK

Re: Ostrov pro krávy na zimu

Příspěvek od rottenkiwi »

Šak keď má niekto kravím, tak má aj roľu. No a na tej roli sa v lete pasú krávy, no a zime
tam možem inštalovať 500 000 Wp na nejakom prenosnom a mobilnom systéme.
A už mám kravín na 100 % osvetlený, lebo 500 kWp mi v zime pokryje aj teplo pre kravy
nie len svetlo :) A na Vianoce može mať každá krava na hlave 10 LED-diek, aby lepšie
dojila / a možno sa aj zapáči nejakému bujakovi /.
A cely kravín može blikať napr. ako tieto LED-ky.
https://www.youtube.com/watch?v=_CPe1f7xMN8 Merry Christmas :) Tiež len žartujem. :)
DC-AC inverter REC Lion DC-AC ESP32 DIY inv. 15 GB za sekundu DIY MPPT Holder
Zjedz vsetko, co si kupil, v obchode a netreba ti tasku, auto ci chladnicku.
Karlos
Příspěvky: 40
Registrován: stř bře 16, 2011 9:10 pm
Reputace: 0
Bydliště: u lesa - kousek od Turnova

Re: Ostrov pro krávy na zimu

Příspěvek od Karlos »

Ani jsem nečekal tak velkou diskuzi, Díky, pročetl jsem to a pokusím se udělat takový souhrn.
Svítit bude prý asi 3 hodiny po setmění a 4 před svítáním(proto cca 7hod/den).Ve dne nepotřebuje z oken je světla dost.Potřebuje to opravdu jen na zimu, od jara do podzimu tam krávy nejsou. Krávy nedojí, takže prodlužovat den jim nemusí, ale krávy toho moc nenaspí, tak aby po sobě nešlapaly. Přes zimu se rodí asi nejvíc telat, tak asi proto chce svítit. Ohradníky na pastvinách přes zimu nepotřebuje, většinu krav nažene domů, kde má ještě jeden kravín normálně s elektřinou. Tohle se ale jedná o druhej, kterej je u vzdálenějších pastvin je několik kilometrů od domu a obnovovat přípojku se nevyplatí,ani to nechce. Předpokládám, že kravín je normálně otevřenej z obou stran a s otevřeným výběhem, takže plyny asi vyluftujou, ale stejně to i u stropu brzo shnije. U stropu ale alespoň odpadá riziko mechanického poškození, či úrazu el. proudem.
Kravín je prej dlouhej asi 30m, když dá ty LEDžárovky ve dvou řadách, tak jsou asi po 5m, což by mělo stačit. Žárovky dostal darem, malej měnič má, kabely pro rozvod světel(230V) u stropu mu z velké části věnuju ze zbytků, co mám. U rozvodů 230V nejsou potřeba takový průřezy, jako, kdyby to tahal ve 12V.
Jiný regulátor, jiné typy žárovek, nebo baterií neřešte, protože chce použít to co má a né kupovat něco nového.
Sám mluvil o tom, že by třeba koupil malou centrálu, nebo přikoupil panely, ale je otázka, co je pro něj priorita.
1.Minimálně jednou denně tam musí, takže zapnout centrálu na 1hod by mohl.- Rámus, žere to benzín,riziko nechávat ji tam, nebo práce s denním taháním centrály.
2.Když rozdělí baterky na 2x 100+80Ah, tak může jedněma svítit a druhé nabíjet doma. - Tím by asi ani nepotřeboval ty solární panely, nebo jen jako udržovačku, ale každej den vyměňovat baterie je pakárna.
3.Když přikoupí tři panely, tak by to mělo utáhnout, a doma by dobíjel jen v případě nedostatku světla, nebo poruchy. Tím by to měl bez další práce, o což asi hlavně šlo. Zeptám se ho, jestli půjdou na zeď, protože to je dobrej nápad.
Má smysl se babrat s těmi malými panely, nebo raději koupit třeba tři nové větší a ty malé vůbec nezapojovat?
Jaké panely jsou pro to vhodné?
Uživatelský avatar
dracekvo
Příspěvky: 1938
Registrován: čtv zář 13, 2012 4:35 pm
Reputace: 155

Re: Ostrov pro krávy na zimu

Příspěvek od dracekvo »

Pokud te teda trvá na použití těch žárovek a měniče. Začal bych tím, že bych to zapojil a změřil skutečný odběr.
kodl69
Příspěvky: 7379
Registrován: sob črc 19, 2014 8:56 pm
Reputace: 866
Lokalita: severně od Brna
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 8kWp
Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Ostrov pro krávy na zimu

Příspěvek od kodl69 »

já myslel tuhle centrálu: http://www.strojnivybaveni.cz/elektroce ... ocentraly/
má DC generátor a elektronický měnič, celej den jede na 1l benzínu, když se po ní moc nechce. Akorát ji musí někdo nastartovat. Ten motor si klidně sjede na volnoběh, když je bez zátěže, a to je celý kouzlo. Nejjednodušší řešení, akorát tam dycky poslat černocha co zatáhne za táhlo, vypnutí by mohlo být třeba na spínačky nebo že dojde benzín...
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.

Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek