Síran hřečnatý

Obnova kapacity baterií, desulfatace, DIY konstrukce desulfátoru, výsledky, měření, vhodnost použití, rady, tipy, návody, zkušenosti
Odpovědět
butan
Příspěvky: 13
Registrován: pát črc 08, 2016 2:23 pm
Reputace: 0

Síran hřečnatý

Příspěvek od butan »

Na zahraničních fórech jsem narazil na chemickou metodu oživování baterií, pomocí síranu hořečnatého. Má s tím někdo zde zkušenost, nebo je tu někdo chemik kdo by to uměl zhodnotit, jestli to není blbost?
Dík, Lubor
jarinox
Příspěvky: 75
Registrován: pon zář 01, 2014 10:33 am
Reputace: 11

Re: Síran hřečnatý

Příspěvek od jarinox »

butan píše:Na zahraničních fórech jsem narazil na chemickou metodu oživování baterií, pomocí síranu hořečnatého. Má s tím někdo zde zkušenost, nebo je tu někdo chemik kdo by to uměl zhodnotit, jestli to není blbost?
Dík, Lubor
Nie som chemik, ale môj starý otec, niekedy v 80 rokoch oživovali do svojich áut IMV Pb batérie práve síranom. Úspech asi veľmi nemali, poneváč vždy to skončilo kúpou novej batérie.. :-)
butan
Příspěvky: 13
Registrován: pát črc 08, 2016 2:23 pm
Reputace: 0

Re: Síran hořečnatý

Příspěvek od butan »

Především jsem opravil překlep v předmětu, a kdyby to někdo chtěl zkoušet, o tom síranu se píše že slouží jako prevence sufatace. Na rozdíl od peroxydu v baterce zůstává, a někde píší že Pb baterka se síranem se vlastnostmi blíží NiCd baterce, a zvládne tedy hlubší vybíjení.
Lubor
PS škoda že nemohu edityovat původní příspěvek :-(
Jozef51
Příspěvky: 480
Registrován: stř bře 01, 2017 8:06 am
Reputace: 85
Bydliště: Rosovice

Re: Síran hořečnatý, siran hlinity

Příspěvek od Jozef51 »

Nasiel som dalsiu variantu na zmenu elektrolytu v Pb clankoch. A to so siranom hlinitym
https://www.instructables.com/id/Alumin ... d-Battery/
Zatial som nic podobne neskusal a zatial ani neplanujem. Ale podla mojho nazoru sa jedna o pokusy smerujuce ku znizeniu kyslosti elektrolytu akumulatora. Tym sa posuva zaciatok vyvoja vodika ku vyssim napatiam, vyssie napatie pri nabijani znamena vacsi tlak na rozpustanie sulfatu. V clanku je spominany posun napatia pri 'vareni' 6-clankoveho akumulatora z obvyklych 15.5V na 17.8V (znamena to aj znizenie ucinnosti akumulatora).
Cely proces alkalizacie moze mat uspech iba vtedy ak dosky clankov nie su znicene, ak na nich este zostalo dostatok aktivneho olova. Akumulator mozu znicit aj velke oblasti rekrystalizovaneho pre elektrolyt nepriestupneho sulfatu ktory sa chova ako izolant. Zaizolovana doska Pb clanku je to iste ako doska bez olova.
Predpokladam, ze v uhlikoolovenych clankoch od fy Narada sa riesi, okrem ineho, problem vzniku sulfatovych izolacnych povlakov. Pravdepodobne sa im podarilo najst kompozitny material ktory ucinne brani vzniku rozsiahlejsich oblasi sulfatu ktore casom iba rastu a naberaju na objeme. Vysledok tychto pochodov byvaju vnutorne skraty clankov a az mechanicke znicenie nadoby clanku.
brumlaj
Příspěvky: 2467
Registrován: ned kvě 12, 2013 2:24 pm
Reputace: 258

Re: Síran hřečnatý

Příspěvek od brumlaj »

Osobně jsem toho názoru, že pokud by něco mělo zvýšit životnost akumulátoru, tak to už minimálně jedna automobilka používá. Nebo by se to používalo u staničních baterií - byla by to dobrá reklama pro firmu, že i přes nedoporučení výrobce přebírá dodavatel záruku. A pokud nepřebírá záruku, tak vyšší efektivitu vedoucí k prodloužení životnosti akumulátoru vidím ve správném používání akumulátoru jak je zde v diskuzi a na wiki popsáno. Také jsem kdysi cosi zázračného nasypal do startovacího akumulátoru vozu a výsledkem byla jeho téměř okamžitá smrt.
Moudrost nepřichází vždy s věkem, někdy věk přichází sám.
jahodovák
Příspěvky: 1913
Registrován: ned dub 02, 2017 3:45 pm
Reputace: 216
Lokalita: podhůří Orlických hor
Výkon panelů [Wp]: 7500
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Síran hřečnatý

Příspěvek od jahodovák »

Kdysi dávno jsem po zkušenostech s odešlou baterkou po nechání rozvícených světel dal do skoro nové baterky koupený přípravek sovětské výroby jmenovalo se to mečta super a nevím zda jsem koupil velmi dobrou baterku nebo to bylo způsobeno tím přípravkem ale po úplném vybití ponecháním zapnutých světel se podařilo baterii nabít a nebylo znát pokles kapacity a po vyšrotování auta sloužila dál kamarádovi dalších 5 let než i on auto sešrotoval...takže to vypadá,že přídavek do zdravé baterky se může projevit do rozsypané nepomůže už nic...
7,5kWp-
aexpert max 8 kw,power jack 10 kw a cca 45kW LIFE A LION
Uživatelský avatar
ota
Příspěvky: 2298
Registrován: čtv dub 18, 2013 9:37 am
Reputace: 514
Bydliště: na chaloupce u lesa-Příbramsko
Kontaktovat uživatele:

Re: Síran hřečnatý

Příspěvek od ota »

O síranu hořečnatém jsem před jistým časem hledal dlouho a docela intenzivně jakékoli informace.

To co se dalo vygooglit bylo že na jistý krátký čas oživí slabou baterii k lepším výkonům ale po tomto vzepjetí záhy odejde. Takové zkušenosti se týkaly většinou menších zalitých autobaterií a trakčních baterií. Můj odhad je že takový rozpad elektrod nemá nic společného se sulfatací ale dojde k degradaci a rozpadu elektrod.

Měčtá je původně přípravek pro ponorkové baterie. Tam opravdu dokázala na čas probrat téměř zničené baterky aby se ten stroj došoural do přístavu nebo do bezpečí. Jak dlouho baterky pak vydržely se nikde nepíše. Ve válečných konfliktech byla životnost ponorky obvykle kratší než baterií samotných a za míru se asi při cvičeních vždy včas provedla jakás takás údržba.
70kWp + 10kW Infinity, 25kWh LiFe

Odpovědět