2,5 kWp hybrid pre pasivny dom s dotaciami na SK

Hybridní elektrárny připojené do rozvodné sítě pro rodinné domy a bytové zástavby s možností plynulého řízení toku energie, popis, technické detaily, celkový výkon, fotografie.
PowerFull
Příspěvky: 40
Registrován: úte bře 15, 2016 8:31 pm
Reputace: 0

Re: 2,5 kWp hybrid pre pasivny dom s dotaciami na SK

Příspěvek od PowerFull »

Trošku veľa negatív , to by som rád keby ste to vysvetlili.

5 sekúnd na prepnutie je síce dosť ale ako často vypadne elektrina v roku ? 3x? 5x? ( možno ani toľko ,ale niekto to môže mať častejšie ) prepätie alebo podpätie ako často taký jav nastane v roku ?

To myslíte že ten Smart Meter je až taký slabý ( blbý ) aby to nestíhal prepínať a preteká cez neho ?

A tou baterkou to veru že zabili ale iba cenou to uznávam, ale úplne by som ju nezatracoval.Ak si pozriem datasheet pre verziu Battery 4.5
https://www.fronius.com/cps/rde/xchg/fr ... vB0kXp7WHs

tak sú to veľmi slušné hodnoty a keby že len vydrží 4000 cyklov (80 % DoD) tak je to aj tak veľmi dobrý výsledok ( to by bolo takmer 11 rokov ).
Osobne si myslím,ak by cena klesla príchodom bateriek Tesly ( mimochodom bude kompatibilná ) a tlačením cien čínskych LiFePo na trhu,bude to za dva , tri roky veľmi zaujímavá alternatíva.
Uživatelský avatar
RobertM
Příspěvky: 266
Registrován: sob led 07, 2012 2:47 pm
Reputace: 12

Re: 2,5 kWp hybrid pre pasivny dom s dotaciami na SK

Příspěvek od RobertM »

Naopak. To jsou přeci samá pozitiva nebo ne? Výpadky 5sec nastanou při každém přepětí v síti. Stačí bydlet blízko trafostanice nebo mít v okolí FVE na poli. Přepětí se špičkami na hranici +10% bývá v ČR docela standardem a to hlavně v létě. U jakéhokoliv mikrovýpadku sítě vám potom 5 sekund nepojede elektrika vůbec, což se zcela jistě bude líbit některým citlivějším spotřebičům. Jinak nic proti LiFePo! Na trhu existuje více značek použitelných LiFePo článků. S Froniusem máte ale tu výhodu, že máte jen dvě volby buď žádná baterka nebo jejich. Co se týká symetrické dodávky na každé fázi u SYMO HYBRID - předsatvte si že dodáváte 3kW do sítě .. Symo bude dodávat cca 1kw na každé fázi, vy budete mít ale například současně spotřebu 4 kw na jedné z fází v domě a v tomto případě budete tedy kupovat 3kW na této fázi ze sítě "za draho" a naopak dodávat 2kW na dvou dalších fázích do sítě za "levno". K tomu si připočítejte sankce za 1/4 hodinové maxima, nutnost mít 3f jistič a v ČR taktéž jednofázové měření - ideální k 3f "beztransformátorovému" měniči jehož FV panely navíc nelze nijak oddělit od sítě, takže dokonalá pastička. Inu když ptáčka lapají - hezky mu zpívají.
PowerFull
Příspěvky: 40
Registrován: úte bře 15, 2016 8:31 pm
Reputace: 0

Re: 2,5 kWp hybrid pre pasivny dom s dotaciami na SK

Příspěvek od PowerFull »

To mi chcete povedať že rakušáci sú tak hlúpi že nevedia presmerovať výkon do fázy ktorá je najvyťaženejšia ? Predsa ak mám výkon od FV napr 3kW a jedna fáza si ťahá 0,5kW , druhá taktiež 0,5kW tak neviem do tretej dodať 2kW ? :?:

Veď to by ani zadarmo nikto nechcel v takom prípade. Celá pointa 3 fázy by sa vytratila. ( aspoň ja mám takú predstavu že to má takto fungovať )
Uživatelský avatar
RobertM
Příspěvky: 266
Registrován: sob led 07, 2012 2:47 pm
Reputace: 12

Re: 2,5 kWp hybrid pre pasivny dom s dotaciami na SK

Příspěvek od RobertM »

Rakušácí konstruovali Symo Hybrid tak že vzali obyčejný SYMO a na jeden z MPPT pripojili baterku ..proto umí ostatně fungovat i bez baterky. Bez baterky se z něj ale tím pádem stává úplně obyčejný síťový měnnič. SYMO HYBRID není špatný měnič, ale je spíš určen na německý trh než na česko-slovenský, protože v německu mají součtové měření a 3f symetrický výkon tam není problém. Navíc tím, že je SYMO HYBRID "beztransformátorový" je odsouzen pouze k paralelnímu provozu se sítí .. takže vždy s povolením distributora. Nejedná se tedy v žádném případě o nezávislé řešení jako např. u Xantrexu, Studeru, Victronu, což jsou měniče LF "transformátorové", které umí nejen mnohem vyšší špičkový výkon pro rozběh motorických zátěží, ale můžou být provozovány tak, že je jejich zdroj (FV panely) prokazatelně odděleny od DS. Navíc mají LF měniče alespoň funkci UPS (nepřerušitelného záložního zdroje), takže síť v domě nespadne pokaždé když venkovní síť zakolísá.
PowerFull
Příspěvky: 40
Registrován: úte bře 15, 2016 8:31 pm
Reputace: 0

Re: 2,5 kWp hybrid pre pasivny dom s dotaciami na SK

Příspěvek od PowerFull »

Ako je to z rozložením výkonu na fázy ? Dostal som info že sa to delí symetricky a nieje tam možnosť posilniť najvyťaženejšiu fázu . Má stým niekto reálne skúsenosti ? ako funguje rozdelenie výkonu ?
PapoS
Příspěvky: 172
Registrován: úte zář 01, 2015 9:56 pm
Reputace: 5

Re: 2,5 kWp hybrid pre pasivny dom s dotaciami na SK

Příspěvek od PapoS »

Premyslam cim to je ze ludia co zjavne maju skusenosti z FV a nejaku si uz zapojili, zacnu rozpravat o veciach a odsudzovat ich a nechu vediet ako funguju a k tomu este siria povedzme nepravdu. A bolo by vhodne si precitat cele vlakno, na vacsinu otazok tu je uz odpoved niekolko krat.
Asi je to tou dogmou uplnej nezavislosti od DS, ktora vsak nie kazdemu vyhovuje a vie mat negativa, ktore sa jednoducho nedaju obist.
3f chcem aj preto lebo bude elektromobil a budem ho chciet nabijat, idealne z prebytkov, ale niekedy bude treba nalozit mu vykon 20 kW, co sa so 4kWh Symo hybridom da jednoducho pretoze co je nad 4 kW si pricucne zo siete, ale s 10 kW PowerJackom, ktory je za baterkou dobijanou iba nocnym prudom to proste nejde. (Ale zase je to vhodne na ine podmienky)
A ano je to tak, na 3f menic treba 3f istic.
Ano na symo hybrid treba povolenie od distributora - u mna SSE, ak dovolenie bude, vymenia hodiny a je to. Spotreba sa rata suctovo za vsetky fazy, takze ziadne lacne dodavanie do siete a drahe kupovanie. (Co neznamena ze to je tak u kazdej distribucky na celom svete)
S ich smart metrom sa dali prietoky do siete obmedzovat na max 10% vykonu, pretoze pre ich hlavne trhy je to tak v poriadku, SW updatom to bude zmenene na 0 v Q2/2016. Napriek tomu lepsie riesenie sa zda byt pouzitie reg jednotky od Iridon. (Podla testu v realnej prevadzke za 150 dni 13kWh prietokov u 5kW Symo Hybridu)
To ze sa da zapojit iba ich baterka je pravda, ale uz iba par mesiacov, co vacsina ludi tu vie a snad aj ten co tvrdil opak. Powerwall sa bude dat pripojit coskoro za slusnu cenu pokial vezmeme to ze ma integrovane BMS, chladenie/ohrievanie. Mozno neuverite, ale mat doma v miestnosti na zemi 16 lifepo clankov poprepajanych s balancermi s kopou kablov ako to tu casto vidim na fotkach nie je nieco co chce kazdy.
Fandim ludom ktory to tak maju a kazdu chvilu si robia upravy, hraju sa s tym a delia sa so skusenostami. Ale ja vezmem radsej nieco co ma zaruku 10 rokov a nemusim s tym nic riesit.
Je mi uplne jedno ci bude menic za, pred baterkou, oddeleny od siete alebo nie. Ale kedze cez zimu mam o dost vacsiu spotrebu ako cez leto (casto 30 kWh vs 10 kWh) menic za baterkou dobijanou zo siete by nebol vhodny. cez baterku by toho pretekalo zbytocne vela, vela cyklov velke straty na ucinnosti.
Co je pre mna dolezite je ze cely system bude vysokonapatovy, od MPPT az po baterie, ze zaruka na menic je 5 rokov, za rozumnu cenu rozsiritelna na 10.
Skor by som od tohto fora cakal ze s niekto pokusi pripojit k symohybridu aj standardne lifepo (aj ked muselo by to byt 48 clankov min) a emulovat komunikaciu s menicom po zbernici. Ludia od Froniusu sa netvaria ze to je nemozne, iba dodavaju ze pada zaruka pri tom. Dokonca maju na webe popisane vsetky protokoly co pouzivaju na komunikaciu + Rest JSON API, co je idealne ak si clovek chce dorobit nejaku inteligentnejsiu automatizaciu cez arduino..

Ak by mali byt tie 5 sekundove vypadky pri kolisani napatia caste, to by bol samozrejme problem. Zatial som sa nestretol ze by sa na to niekto stazoval an forach, ani ludia co maju symo hybrid. Ak s tym ma niekto realnu skusenosti ze ma menic rok doma a vie povedat kolko bolo vypadkov budem velmi rad ked sa podeli.
To ze to nie je UPS ma velmi netesi, ale viem s tym zit + viem si predstavit UPSku co podrzi jednu dolezitu fazu na tych 5 sekund keby bolo treba, ale neplanujem to.

A pointa 3 faz sa nevytraca, len je to proste urobene tak ze menic dodava do siete symetricky, a zo siete si dotiahne co kde chyba, pretoze to tak vacsinou staci a ma to zjavne dobry vplyv na cenu :) + su s tym spojene nejake obmedzenia samozrejme. Ono to nie je urcite najlepsi menic na svete, ale najlepsi ani neexistuje. Kazdy ma ine podmienky a poziadavky a preto vhodny aj iny menic.
5kWp Solyndra + 3f Fronius Symo Hybrid 4kW https://forum.mypower.cz/viewtopic.php?f=4&t=2638
brumlaj
Příspěvky: 2467
Registrován: ned kvě 12, 2013 2:24 pm
Reputace: 258

Re: 2,5 kWp hybrid pre pasivny dom s dotaciami na SK

Příspěvek od brumlaj »

Odpor k Symo může být dán (alespoň u mne) tím, že se Fronius v segmentu FV měničů k zákazníkovi chová jako dobytek. Prodá a lipa. Tam kde je zákazník přitlačen do kouta je Froniu jedno, že něco reklamuješ. Nereagují. Také ignorují, přesto že je upozorníš na konkrétním případě nevhodného použití technologie, že v následující verzi o5 je to uděláno stejně na <|>. Takže za mne - mám paměť a málo peněz na to se neustále pálit a čekat až protihráč uzná, že by mohl být partnerem. Na to je můj život setsakra krátký. Jednou a dost. Pokud již dnes jsou známy mnou popsané nedostatky, pak s takovouto zkušeností je mou zvyklostí "rychle pryč". I za cenu vyšších vstupních nákladů.
Moudrost nepřichází vždy s věkem, někdy věk přichází sám.
sipj
Příspěvky: 76
Registrován: pon zář 03, 2012 7:12 pm
Reputace: 3

Re: 2,5 kWp hybrid pre pasivny dom s dotaciami na SK

Příspěvek od sipj »

Ja osobne bych jako naprosto zasadni nevyhodu videl nemoznost zalohovani domu pri vypadku site.
Pokud investuji docela vysokou castku za hybridni elektrarnu, tak bych chtel aby byla schopna fungovat i pri vypadku site. Nejde el. - ok uskromnim se, ale treba osvetleni, lednicka, plynovy kotel, vodarna,... mi pojedou a v pripade delsiho vypadku se nevracim do stredoveku ale tece mi voda a topi mi topeni.
A ze delsi vypadky nejsou? Se stale castejsimi extremy pocasi tu velice brzo byt mohou. Osobne bych tedy volil bud Studer nebo Victron s profi baterii BMZ. Mate to taky se zarukou 5let na menice a 7let na baterii. Zadny bastl a uzitna hodnota dle meho nazoru daleko vyssi.
PapoS
Příspěvky: 172
Registrován: úte zář 01, 2015 9:56 pm
Reputace: 5

Re: 2,5 kWp hybrid pre pasivny dom s dotaciami na SK

Příspěvek od PapoS »

Ono to pri vypadku siete ako zaloha funguje, akurat trva 5s prepnutie kedy budem bez stavy. Kazdy rok u nas byva v niektory den vypnutie siete na cca 8 hodin z dovodu pripajania nejakej vystavby alebo udrzby. Toto je vykryte, okrem toho 5s prepnutia. Aj v zarucnych podmienkach je za ako backup moze ist symo hybrid max 15% casu inak pada zaruka. Takze z roho jasne vypliva aj jeho urcenie. A mesiac a pol aby do roka nesla DS toho sa snad nedozijem.
5kWp Solyndra + 3f Fronius Symo Hybrid 4kW https://forum.mypower.cz/viewtopic.php?f=4&t=2638
brumlaj
Příspěvky: 2467
Registrován: ned kvě 12, 2013 2:24 pm
Reputace: 258

Re: 2,5 kWp hybrid pre pasivny dom s dotaciami na SK

Příspěvek od brumlaj »

PapoS píše:........ Aj v zarucnych podmienkach je za ako backup moze ist symo hybrid max 15% casu inak pada zaruka. ...........
Dík za info, potvrzuje to mnou popsaný přístup výrobce k zákazníkovi. Neprodává kvalitní zboží, ale ve Froniu propočetli míru "běžného užití" měniče. Jasně tím Fronius říká, že provedl pomocí řízení rizik optimalizaci nákladů za použité součástky. Musím uznat, že aspoň v Tebou uvedené informaci má krytá záda. A dobře že to víme.
Moudrost nepřichází vždy s věkem, někdy věk přichází sám.
PapoS
Příspěvky: 172
Registrován: úte zář 01, 2015 9:56 pm
Reputace: 5

Re: 2,5 kWp hybrid pre pasivny dom s dotaciami na SK

Příspěvek od PapoS »

Tak prvych 10 kWh vyrobenych. Pozrel som sa na ich JSON API, ktore maju Froniusy, je tam kopa zaujimavych informacii, takze zacina vznikat mobilna aplikacia co ich bude vycitavat, zobrazovat a vediet ulozit data do csv...
5kWp Solyndra + 3f Fronius Symo Hybrid 4kW https://forum.mypower.cz/viewtopic.php?f=4&t=2638
PapoS
Příspěvky: 172
Registrován: úte zář 01, 2015 9:56 pm
Reputace: 5

Re: 2,5 kWp hybrid pre pasivny dom s dotaciami na SK

Příspěvek od PapoS »

Tak mame za sebou 30 dni vyroby. Dnes bolo najlepsie pocasie, takze padol rekord 31,74 kWh.
Za 30 dni ukazuje graf vyrobu 595 kWh, ale nie je to presne, niekedy boli obmedzene prietoky do siete, niekedy nie..
Sebestacnost je doteraz 58%.

Obrázek

Takze jedine co tomu poriadne chyba je bateria.
5kWp Solyndra + 3f Fronius Symo Hybrid 4kW https://forum.mypower.cz/viewtopic.php?f=4&t=2638
Uživatelský avatar
rottenkiwi
Příspěvky: 5451
Registrován: pát úno 13, 2015 2:24 pm
Reputace: 285
Lokalita: SO, SK
Bydliště: SO, SK

Re: 2,5 kWp hybrid pre pasivny dom s dotaciami na SK

Příspěvek od rottenkiwi »

AKo sa dá vyrobiť 31,74 kWh z 2,5 kWp ? :)
DC-AC inverter REC Lion DC-AC ESP32 DIY inv. 15 GB za sekundu DIY MPPT Holder
Zjedz vsetko, co si kupil, v obchode a netreba ti tasku, auto ci chladnicku.
FRSO
Příspěvky: 2252
Registrován: ned srp 14, 2011 10:13 pm
Reputace: 136
Lokalita: poblíž Hodonína
Systémové napětí: >48V
Výkon panelů [Wp]: 7200
Kapacita baterie [kWh]: 9

Re: 2,5 kWp hybrid pre pasivny dom s dotaciami na SK

Příspěvek od FRSO »

rottenkiwi píše:AKo sa dá vyrobiť 31,74 kWh z 2,5 kWp ? :)
a nejsou to náhodou 4kWp ??
5,4 kWp JJZ 4deg,1,8kWp JV 24deg, do 13.8.2022 bylo 3,6 kWp, MPII 5k, Victron MPPT 250/85-TR, aku 9,45 kWh Lion 15S, BMS 200A, Smart Shunt 500A.
k 6.3.2024 8115kWh
PapoS
Příspěvky: 172
Registrován: úte zář 01, 2015 9:56 pm
Reputace: 5

Re: 2,5 kWp hybrid pre pasivny dom s dotaciami na SK

Příspěvek od PapoS »

Povodny nazov temy uz nesedi. Panely maju dokopy 5kWp a menic je 4kW. Trosku som to predimenzoval. Solyndry samo o sebe davaju realne menej ako je na stitku a preco neprikupit ked su lacne. Plus do buducnosti este urcite pridam 2kWp (kedze menic to zvladne) ked bude stat v garazi dovod. Pre zaciatok mat na streche 7 kWp bez baterie sa mi zdalo predsa len trosku zbytocne :)

Mohol by niekto kto ma kluce od miesacky zeditovat nazov temy na na 5kWp... ?
5kWp Solyndra + 3f Fronius Symo Hybrid 4kW https://forum.mypower.cz/viewtopic.php?f=4&t=2638
Uživatelský avatar
rottenkiwi
Příspěvky: 5451
Registrován: pát úno 13, 2015 2:24 pm
Reputace: 285
Lokalita: SO, SK
Bydliště: SO, SK

Re: 2,5 kWp hybrid pre pasivny dom s dotaciami na SK

Příspěvek od rottenkiwi »

Tá aplikácia bude hard na určitý OS, alebo bude crossplatform na Win, Lin, iOS, Android, .... ?
DC-AC inverter REC Lion DC-AC ESP32 DIY inv. 15 GB za sekundu DIY MPPT Holder
Zjedz vsetko, co si kupil, v obchode a netreba ti tasku, auto ci chladnicku.
Uživatelský avatar
kybos
Příspěvky: 2699
Registrován: sob zář 08, 2012 10:40 pm
Reputace: 490
Lokalita: Šternberk
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 15000
Kapacita baterie [kWh]: 40
Bydliště: v údolí mezi kopci

5 kWp hybrid pre pasivny dom s dotaciami na SK

Příspěvek od kybos »

Název tématu je možno editovat v kolonce "Předmět". Případně lze založit nové téma a provést přesměrování diskuse i bez pomoci admina.
15 kWp JJZ + 3x Tristar MPPT60 + Victron 150/100 + 48V LiFePO 850 Ah + UPS 8kW (MPP-Solar 8048 LC) + 4 x nabíječka 1,2 kW (DELTA) Start: 2012
PapoS
Příspěvky: 172
Registrován: úte zář 01, 2015 9:56 pm
Reputace: 5

Re: 5 kWp hybrid pre pasivny dom s dotaciami na SK

Příspěvek od PapoS »

Vdaka, tema zmenena. (Aj ked mam dost dilemu ako pomenovat system s 5kWp panelmi a 4kW menicom)

Aplikacia vznika momentalne pre Android. Dalej podla zaujmu a uspechu. Musim sa dokopat vydat uz nejaku alfa verziu, nech to ludia s Froniusmi mozu vyskusat. JSON API co ma ten datalogger vo Froniuse obsahuje dat viac nez dost. Celkom dost trva to vsetko porobit.

Len napr. pre bateriu tam je pre kazdy 1,2 kW modul celkove napatie, prud, Najvyssia, teplota clanku, najnizsia teplota clanku, najvyssie, najnizsie napatie clanku, pocet cyklov, status, ... Aj ked za tu sumu co ich predavaju by to mohlo mat aj integrovany televizor. Zase ak vydrzia tych 8 tisic cyklov (max. prud pre nabijanie aj vybijanie je C2)
5kWp Solyndra + 3f Fronius Symo Hybrid 4kW https://forum.mypower.cz/viewtopic.php?f=4&t=2638
Uživatelský avatar
mypower.cz
R.I.P.
Příspěvky: 4927
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am
Reputace: 521

Re: 5 kWp hybrid pre pasivny dom s dotaciami na SK

Příspěvek od mypower.cz »

kybos píše:Název tématu je možno editovat v kolonce "Předmět". Případně lze založit nové téma a provést přesměrování diskuse i bez pomoci admina.
OT: Zdravim, zalozeni noveho tematu v tomto pripade kdy vlakno je uz takto rozjeto je mnohem lepsi. Musel bych totiz prejmenovat vsechny prispevky ve vlakne, coz je obvykle s prominutim "drbacka". Forum ma bohuzel (i kdyz ono to ma svou logiku) tu vlastnost, ze kdyby nekdo odpovedel (quote) na prispevek, ktery je pojmenovany jeste puvodnim predmetem, dojde k prejmenovani zpet na puvodni predmet. Dalsi prispevky se budou ridit predmetem prvniho prispevku. Pak mam moznost jeste to prejmenovat natvrdo hromadne pomoci SQL dotazu do databaze, ale to bych nerad delal, pze je s tim taky drbacka a abych neco nepokazil, bylo by dobre udelat zalohu databaze, coz tak nejak je opet ponekud komplikace. Takze idealka je vytvorit nove tema a jako posledni prispevek puvodniho vlakna dat odkaz na nove vlakno, do noveho vlakna do prvniho prispevku dat info ze to je pokracovani z puvodniho vlakna, vcetne odkazu na puvodni vlakno a pak mi treba napsat SZ at to puvodni zamknu at se vlakno tak nejak nerozdvoji na dve vetve a at diskuze pokracuje uz v tom novem.
PapoS
Příspěvky: 172
Registrován: úte zář 01, 2015 9:56 pm
Reputace: 5

Re: 2,5 kWp hybrid pre pasivny dom s dotaciami na SK

Příspěvek od PapoS »

Tak mi SSE-D vymenil elektromer za cinsky bazmek s menom Sanxing SX5A2-SELS04, ktory meria asi fakt vsetko, ma v sebe SIM kartu a data posiela na server. Bohuzial poriadny navod nie je. Data by mali byt pristupne v 15 min intervaloch na online.sse.sk. Zatial nie su, cakam kedy nabehnu. Je v tom aj odpajac ktorym to vedia vypnut na dialku.
Nejak som nebol schopny zistit ci to vie merat vykon po fazach, ale vyzera ze skor nie.
5kWp Solyndra + 3f Fronius Symo Hybrid 4kW https://forum.mypower.cz/viewtopic.php?f=4&t=2638

Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek