FV pro laika

Hybridní elektrárny připojené do rozvodné sítě pro rodinné domy a bytové zástavby s možností plynulého řízení toku energie, popis, technické detaily, celkový výkon, fotografie.
Odpovědět
calvera.jarda
Příspěvky: 75
Registrován: úte kvě 17, 2016 4:04 pm
Reputace: 3

FV pro laika

Příspěvek od calvera.jarda »

Dobrý den, jelikož příští rok budu mít nějaké peníze volné zajímal jsem se o FV a její fungování. Zatím jsem u toho co vše potřebuji. Představoval bych si hybridní elektrárnu, nejdříve bez provozu s bateriemi, v budoucnu je dokoupit. Měl bych pár dotazů. V současné době topím (podlahovka) a ohřívám vodu TČ + má bojler 2 patrony na dohřev.
Tzn. nejdřív bych chtěl přebytek posílat na ohřev do bojleru, později s ním nabíjet i baterie. Systém bych chtěl rozšiřovat postupně, tzn. dokupovat panely, baterie. Měnič a střídač aby mě zůstaly stále stejné jelikož se jedná o nejdražší části (kromě baterí samozřejmě)
Ke komponentům
- na střechu dám FV panely spojím kabely podle toho jaký chci proud a napětí a svedu do domu
- uvnitř mám měnič který mě mění kolísavé napětí DC z panelů na stejné napětí DC, také mě zajišťuje nabíjení baterií dle použitého typu
- na měniš napojené baterie, které se nabíjejí měničem
- potom střídač, který mě dělá z DC AC. Ten mám zapojený na baterie nebo do měniče?
- AC si zapojím doma již kam chci do rozvodu.

Co se děje pokud svítí sluníčko, v domě žádná spotřeba a voda v bojleru ohřátá/baterie nabité?

Snad tomu tak je?

- na jaké napětí/proud se panely spojují? tzn. od toho se odvíjí výběr měniče. Na co u něj dále koukat? Určitě bych chtěl aby měl nějaké webové rozhraní, kde je vidět kolik vyrábím spotřebuju, kolik jde do baterií atd.
- jak vybrat střídač? jediné co jsem dočetl, aby měl čistou sinusovku - chápu. Podle čeho zvolit výkon? Chápu, že podle připojených spotřebičů ale uvádí se i nějaký maximální výkon a stálý...

Dotazů mám mraky. Spíš bych to asi bral jako hračku, jelikož vím, že návratnost bude v nedohlednu vzhledem k nízké ceně za kWh díky TČ. Proto bych chtěl postupně rozšiřovat podle toho jak mě to bude bavit a také jak na to budu mít. Něco bych kupoval i bazarové a pak hledal někoho kdo by to zapojil, dotace moc nechci řešit.
Jestli se najde nějaká dobrá duše budu rád :)
Uživatelský avatar
dracekvo
Příspěvky: 1938
Registrován: čtv zář 13, 2012 4:35 pm
Reputace: 155

Re: FV pro laika

Příspěvek od dracekvo »

1. V hybridách se moc nevyznám, ale podle mě je přední nejdříve nabít baterie a až pak pálit elektriku různejma spotřebičema.
2. FV jde většinou naplno využívat jen přes léto a vlétě zas není potřeba vytápět podlahovku. Takže využití jen na ohřev TUV. Když je potřeba topit, tak většinou nesvítí slunce (pominu li pár dní na jaře a pár dní na podzim a několik těch dnů, kdy v zimě vysvitne slunce)
calvera.jarda
Příspěvky: 75
Registrován: úte kvě 17, 2016 4:04 pm
Reputace: 3

Re: FV pro laika

Příspěvek od calvera.jarda »

jj, s tím počítám, že přes zimu to bude , uvidíme, jestli se ještě někdo ozve ohledně výběru těch komponent.
rva
Příspěvky: 3462
Registrován: úte dub 23, 2013 10:21 am
Reputace: 526
Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 46000
Kapacita baterie [kWh]: 40
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Kousek od Lysé nad Labem

Re: FV pro laika

Příspěvek od rva »

Doporučuji tady pročítat zkušenosti ostatních a postupně zjišťovat, co je možné a co teda vlastně chci. A počítat s tím, že co není možné dnes kvůli předpisům, bude třeba možné zítra. Snad nejlevnější FV systém je takový, kdy mám panely a střídač, který je jednofázový a přifázovaný na distributora. Distrubutora pak využíváš jako velkou "baterii", kde přes den a přes léto do něj dodáváš své přebytky, které si v noci a v zimě vybereš zpět. Tak to v Česku nejde. Ale třeba jednou, za rok, v příštím století to půjde. Do té doby se musíš drbat pravou rukou za levým uchem, což stojí peníze. Bez baterií je tvoje max. možná výroba závislá na tom, jak právě svítí na panely. Takže hodně v poledne když svítí Slunce. Typická spotřeba domácnosti je s maximem ráno, než se odjede do práce a pak navečer. Teda v době, kdy moc elektřiny nevyrábíš. Můžeš hodit panely trochu na východ a trochu na západ, abys ráno a večer trochu zvedl výrobu a omezil ji přes oběd. Co přes poledne nevyužiješ, to je ztraceno, teda pokud to nechceš za pár haléřů a spoustu papírování prodávat přes distribuci. Bez baterek se prodává třeba "kapesní" systém gridfree, ale je potřeba zamezit přetoku elektřinu k distributorovi.
Co se týče výběru komponent, tak asi každý tady ti může doporučit sestavu, kterou má sám a se kterou má nejvíc zkušeností. Je to koníček, neexistuje standardní sestava, všechno je jednokusová konfigurace a obvykle se v čase vyvíjí dle potřeb a možností každého z nás. A snad každý tady má baterie.
_______________________________________________________________________
43 kWp, LiFePO4 46 kWh,
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS
Nicholas
Příspěvky: 253
Registrován: stř dub 06, 2016 8:00 pm
Reputace: 21
Bydliště: HK

Re: FV pro laika

Příspěvek od Nicholas »

Hybrid bez baterií neuděláš a bez baterií nemá FVE moc smysl, tedy max. na ohřev vody, ale na to už máš tepelné čerpadlo. Když máš 20 hodin denně nízký tarif a cenu 3 Kč/kWh, tak si nejdřív hodně dobře spočítej, jestli se ti vyplatí investovat několik set tisíc do hybridní FVE. I s dotací 100k můžeš být s návratností nákladů na 15-20 letech a teprv pak začne vydělávat a to je za předpokladu, že všechny komponenty budou tak dlouho fungovat.
Jako hobby každopádně dobrá věc, ale zase pro laika to na domácí bastlení moc není.
4,6 kWp s 30 kWh teplovodní baterií
Uživatelský avatar
marko250
Příspěvky: 3335
Registrován: ned led 12, 2014 7:41 pm
Reputace: 484
Lokalita: Hlučín
Bydliště: Hlučín

Re: FV pro laika

Příspěvek od marko250 »

První kámen úrazu je to TČ,3-f/1-f?Ty patrony mají kW?Stavět FV kvůli osvětlení považuji za nesmysl a pokud má vykrývat i to čerpadlo tak to bude obrovské :-) .V roce 2019 nám ta svinská ERU předhodí to co mělo být už dle populistky Vitáskové letos,jen to veřejně bylo profláknuto dřív než to chtěli uvést do provozu.A jediné co udělají jsou vyjímky pro chataře a samotné důchodce,možná matky s dětmi ještě,ale jinak to uvedou v chod na jistič,tak jak už je vymyšleno dnes.Pak Ti bude spotřeba TČ dobrá jelikoš nebudeš vybočovat ,no a my ostatní se připravujeme na akumulaci do vlastních baterek přez noc a slabý jistič s postupnou eliminací výkonových žroutů v domácnosti :-) a možná jednou i kompletní odstřihnutí od DS.
12.68kWp/JZ-50°/20xChaori 230 ,JV-90°/8xLeapton 650 + <JZ-90° /8xGWL / Sunny Mono 310, regl Midnite Classic 150<89A> , 1x EASUN <80A> a 1x MakeSkyBlue <60A>,baterka 17s 54.4VDC LFP4/784Ah<uloží 42kWh>,měnič XTH 8000-48V špičkově 21kW
Uživatelský avatar
davmou
Příspěvky: 1
Registrován: sob čer 03, 2023 10:24 am
Reputace: 0
Lokalita: Louny
Výkon panelů [Wp]: 7,2
Kapacita baterie [kWh]: 9

Sin měniče vs. Relé

Příspěvek od davmou »

Mám problém s relé 240V na ČOV. Od doby co mam FVE, relé vrčí a pak odejde (2 za 14 dní). Mám nápad, jestli není výstup z měniče pseudo SIN a pak relé neustále spíná a rozepíná. Možná je ale problém jinde a tak prosím o radu. Střídač Solax
Honzík
Příspěvky: 59
Registrován: pát dub 19, 2013 4:10 pm
Reputace: 14
Bydliště: Polnička

Re: FV pro laika

Příspěvek od Honzík »

Mě spíná ČOVka cca 9 let , vše pure sinus měniče... poslední 4 roky Victron a vše v pohodě!
Soban
Příspěvky: 3354
Registrován: pon úno 07, 2022 10:11 pm
Reputace: 164
Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 3600
Kapacita baterie [kWh]: 16
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Zlaté Hory

Re: Sin měniče vs. Relé

Příspěvek od Soban »

davmou píše:Mám problém s relé 240V na ČOV. Od doby co mam FVE, relé vrčí a pak odejde (2 za 14 dní). Mám nápad, jestli není výstup z měniče pseudo SIN a pak relé neustále spíná a rozepíná. Možná je ale problém jinde a tak prosím o radu. Střídač Solax
Pořiď tam relé co jde spínat i DC napětím a neměl by být problém.

Jinak máš nastaven správně kmitočet sítě 50Hz?

Protože pokud relé vrčí tak je tam 1.) DC složka, 2.) Jiný kmitočet než na jaký je relé navrženo, 3.) Podpětí, špatný kontakt - nepředpokládám.
3,6kWp ::pv:: 600Wp (4x 150Wp 4S) + 1kWp (2x 500Wp 2S) + 2kWp (4x 500Wp 2S2P) | 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 16kWh *batt* (2x 12V/200Ah AGM) + 25.6V/120Ah + 25.6V/125Ah + 25.6V/230Ah LiFePO4 | Jak nepostavit FVE Zlaté Hory :home:
Uživatelský avatar
tomas
Příspěvky: 2567
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Reputace: 236
Bydliště: Třinec

Re: Sin měniče vs. Relé

Příspěvek od tomas »

Soban píše:
davmou píše:Mám problém s relé 240V na ČOV. Od doby co mam FVE, relé vrčí a pak odejde (2 za 14 dní). Mám nápad, jestli není výstup z měniče pseudo SIN a pak relé neustále spíná a rozepíná. Možná je ale problém jinde a tak prosím o radu. Střídač Solax
Pořiď tam relé co jde spínat i DC napětím a neměl by být problém.

Jinak máš nastaven správně kmitočet sítě 50Hz?

Protože pokud relé vrčí tak je tam 1.) DC složka, 2.) Jiný kmitočet než na jaký je relé navrženo, 3.) Podpětí, špatný kontakt - nepředpokládám.
Pokud jede v ostrovu tak je to možné. A nebo se někdo hrabal v nuláku a je blbě zapojený a je tam vyšší napětí.
Chci elektrárnu s licencí a s prodejem přebytků nebo komunitní výměnou energie: ANO

Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek