Nabíječka notebooku

Měniče stejnosměrného napětí zvyšující i snižující, stabilizátory ...
Odpovědět
pavelkrcal
Příspěvky: 16
Registrován: sob bře 05, 2016 1:49 pm
Reputace: 0

Nabíječka notebooku

Příspěvek od pavelkrcal »

Zdravím všechny fotovoltaiky,
na úvod se chci přiznat, že bohužel nemám elktrotechnické vzdělání. Před pár lety jsme pořídili rodinný dům, kde jsem si nechal udělat solární kolektory, protože jsem netušil, jaký potenciál se skrývá v fotovoltaice, ale to je už rozlité mléko. Postupně asi jako vy, jsem se velmi nadchl pro toto téma a postavil si prozatím malou elektrárničku (165 Wp). Přebytky zbírám do olova(24V cca 70Ah).
Teď už trochu k tématu. Dřív jsem živil notebook z měniče 12V/230V (mod. sinus) a originální zdroj. Jelikož nemám Wattů na rozdávání, začal jsem hledat nějaký DC-DC. Nechci za to utrácet velké peníze, protože to si pak můžu dát notebook do sítě a ještě ušetřím. Tak jsem vzal z eBaye asi za 140,- univerzální zdroj.[img]
zdroj.jpg
[/img] Je celkem rozšířený i v CZ ale cca za 300,- Chvilí fungoval na asi 10let starou Toshibu (19V) a před dvěma měsíci jsem dostal nové Fujitsu(opět 19V). Cca po 14 dnech mi z ničeho nic nešlo zapnout a v servise vyměnili celou základní desku. Zdroj jsem měl nastavený na 18V protože naprázdno má 18,6V a při zatížení 18,2V. Pokud zvolím 19V tak se to navyšuje o 1V tedy na 19,6V a 19,2V což jsem si říkal aby to nebylo moc, tak jsem raději zvolil menší napětí. Možná to byla chyba?? za týden se notebook vrátil s novou deskou, tak jsem pro jistotu znovu zkotroloval napětí zdroje a fungoval dál. neuběhlo ani 14 dní a stejný problém! Včera se mi vrátil opět s novou deskou, ale už jsem se neodvážil zapojit ho na soláry. Proto se chci poradit s vámi zkušenými, jestli se vám nestalo něco podobného, nebo máte jakýkoliv nápad čím to je. Volal jsem do servisu abych zjistil, kde byl problém, ale jediné co mi byli schopni říct, že je vadná deska, ale neví proč. Moje jediné postřehy jsou to nižší napětí na zdroji, univerzální zdroj nemá naprosto identický konektor, ale pasuje. Jednou se mi stalo, že do notebooku nešla šťáva kvůli konektoru. V obouch případech jsem neměl zapojenou baterii a notebook byl zapojený přes HDMI k televizi. Napadlo mě trochu sci-fi, že z solárů prošel přes HDMI nějaký bludný proud nebo co?? Jinak nedošlo k žádnému zkratu, žádný sebemenší zápach při té nehodě kdy se už notebook nezapnul.
Vůbec si to nedokáži vysvětlit a nemůžu pokusničit z notebookem za 12tis. Tak mě zajímá co používáte vy za zdroje(měniče) a jaký na to celé máte názor, jakýkoliv. Budu nesmírně vděčný za jakékoliv písmena.
Hledal jsem ve starých příspěvcích i na dalších stránkách, ale nic co by mě pomohlo, tak snad jsem nezaložil zbytečně toto téma
Uživatelský avatar
fugas
Příspěvky: 2127
Registrován: sob pro 21, 2013 6:58 pm
Reputace: 368

Re: Nabíječka notebooku

Příspěvek od fugas »

Také zdravím.Já dal za zdroj 750 peněz.Musím říci že je to jedna z věcí o které vím,že se už zaplatila a jede dál.Musel jsem ale vyměnit napájecí kabel,protože se prostě časem zlámal.Notebook se nedá.Prostě pokud se mu nezdají parametry na vstupu,tak nabíječku neregistruje a nenabíjí.Záleží jak moc notebook používáte.Ten můj si bere 40W a tudíš to s návratností kvalitní nabíječky není tak zlé.I když já to původně začal dělat z nadšení a pro dobrý pocit a cena nabíječky mě moc nezajímala.Ani já nemám elektrotechnické vzdělání,ale možná zdroj posílal po větším zatížení nějaké špičky,což zaregistruje elektronika nabíjení,ale samotný notebook se tomu nedokáže bránit.
Isolar 5kW (Axpert klon), LiFePo4 202Ah Lishen 18s.Nyní v přestavbě P106 Electric z projektu LiFePo4 na LiIon 100Ah.
Uživatelský avatar
dracekvo
Příspěvky: 1938
Registrován: čtv zář 13, 2012 4:35 pm
Reputace: 155

Re: Nabíječka notebooku

Příspěvek od dracekvo »

Mám přesně tuhle čajnu na starém IBM, který používám pro vzdálený přístup abych se mohl koukat jak elektrárna pracuje. Minulé celé léto jel bez problému nonstop. Může to bejt náhoda na špatné základní desky v notebooku. Teď přes léto bude elektriky dost, tak ho zkusit provozovat normálně na 220V a pak připojit opět na tento adaptér, když reklamace probíhají bez problému, tak bych se toho až moc nebál. I kdyby to mělo špatné napětí, tak by snad odešla jen nabíjecí část a na baterku by měl fungovat pořád dál.
pavelkrcal
Příspěvky: 16
Registrován: sob bře 05, 2016 1:49 pm
Reputace: 0

Re: Nabíječka notebooku

Příspěvek od pavelkrcal »

Notebook má překvapivě nízký odběr pokud nenabiji. Je to okolo 10W. Rozhodně je pro něj krizové zapnutí. To co píšete dává určitě smysl. Taky jsem narazil na názor, že notebooky mají jistý pud sebezáchovy a chrání se sami před špatným zapojením. Možná je to jedno z druhým. Nižší napětí je jedna věc, ale v tom případě to musí dohnat proud i když se bavíme v řádech desetin a v kombinaci s špatným kontaktem na vstupu notebooku...? O špičkách toho moc nevím, ale po první poruše notebooku mě něco v tomto smyslu napadlo a tak jsem začal vždy prvně zapojovat zdroj k soláru pod dojmem, že se hezky stabilizuje a teprve potom jsem ho připojil k NB. Při druhé poruše jsem ovšem zjistil, že to bylo zbytečné. Také jsem zkoušel různě zatěžovat zdroj ale dle multimetru vždy pokorně pokleslo lehce napětí, ale žádné jiné výkyvy jsem nezaznamenal.
Velmi lituji, že jsem vyndal tu baterii. Myslíte, že výpadek proudu v určitém špatném okamžiku může NB poškodit? Myslím, že jsem slyšel, že se to může stát pevnému disku nebo třeba Flash disku když ho bez varování odstrihnete. Pokud ste se trefil s tou špičkou, tak ten zdroj můžu nejspíš hodit do koše. Nenašel by se někdo, kdo by z dobré fotografie dokázal říct, jestli ten čínský zdroj je nebezpečný?
Pane Fugas vy jak jsem pochopil máte zdroj už delší dobu,ale stejně jestli mi o něm něco napíšete, tak bych se po něm rád podíval. Je tady někdo, kdo teď nějaký kupoval a mohl by o něm říct, že je dobrý? Ideálně na 12/24V? Já jsem totiž strávil spoustu hodin hledání autonabíječky NB a nic do 1000,- mě nenadchlo. Když už bych za to utratil tolik peněz, tak jedině 12/24V aby sloužil doma nebo v kamioně, tak i v osobáku.
pavelkrcal
Příspěvky: 16
Registrován: sob bře 05, 2016 1:49 pm
Reputace: 0

Re: Nabíječka notebooku

Příspěvek od pavelkrcal »

Já jsem doufal, že něco dostanu z toho servisu, abych měl jistotu že je to tou čajnou, ale oni sami v podstatě neví co to je. Jenom umí vyměnit celý mainboard za nový. Já jsem vděčný, že mi to opraví a opravdu bych nerad prožíval další reklamaci. Na druhou stranu jsem na ten zdroj nenašel žádný špatný komentář a je k dostání ve spoustě obchodů a kdyby likvidoval NB, tak by se snad někdo ozval. Ale co mi v servise řekli, že to moc častá závada není a 2x po sobě? Každopádně děkuji za zkušenost.
Popravdě při každém zapínání NB i když teď trapně z sítě mám hrůzu jestli naskočí. Pro úplnou jistotu jsem schoval do šuplíku i měnič na 230V i když mě to rozčiluje když venku tak svítí a já mám furt baterie na 100% to díky manželce, která tvrdí, že si za to můžu asi sám, když furt vymýšlím nějaké kraviny.
TyTycko
Příspěvky: 110
Registrován: pon zář 03, 2012 8:47 pm
Reputace: 1

Re: Nabíječka notebooku

Příspěvek od TyTycko »

Já mám na notebooku Acer aspire one (taky na monitoring s dálkovým přístupem k FVE ) použitý klasický step down měnič s LM2596 a už mi to běží bez problémů cca 2 roky. Není to ale klasický ebay modul ale ještě poctivě udělanej plošnák s lepší indukční cívkou a více filtračníma kondama a lepším chlazením.Běhá to zatím bez problémů.......
Polánka 2790W (24v),8 x MoserBaer 195w Jih,6 x 205W Sever :-( ,Midnite 150 Lite,NiCd 4x160Ah(life blackout)+18650 2,5kW+LiFePo 160Ah Winston+LiFePo 2x 120Ah by Mivvy, PowerJack LF 6kW by Matěj +5kW záložní by Matěj, HomeAssistant s komunikací BT BMS
rob.brno
Příspěvky: 957
Registrován: sob čer 09, 2012 9:14 am
Reputace: 20

Re: Nabíječka notebooku

Příspěvek od rob.brno »

Přesně tento adapter jsem koupil z ebay lehce přes 100kč. Používal jsem jej jen v autě(pro ntb 12let starý) po cestě na dovolenou pro děti k přehrávání pohádek. Můj pracovní ntb bych na to nepřipojil, těmto věcem z ebaye nevěřím. Pokud bych jej přeci jen chtěl použít pro napájení prac.ntb, doplnil bych na jeho výstup přepěťovou ochranu - nejspíš s transilem a pojistkou.

EDIT: Stejně je v ntb asi ještě nějaký step down měnič, který z těch 19V vyrobí zase těch 11-12V, na kterých celý ntb ve finále jede. Baterky mám např s napětím 11,1V.
Co takhle to napájení zapojit rovnou na 12V přímo k baterkám?
pavelkrcal
Příspěvky: 16
Registrován: sob bře 05, 2016 1:49 pm
Reputace: 0

Re: Nabíječka notebooku

Příspěvek od pavelkrcal »

Taky mě napadlo, udělat si to z step Down měniče i když jistota by byla step up aby se tam kdyžtak nějak nedostalo na přímo 24v respektive 28V při nabitých bateriích. Používám XL4015 jako DC-DC 24->12V může přes ně jít až 5A. Ale je koupené z ebaye. Vlastní výrobě plošných spojů jsem se raději vyhnul. Z důvodu neznalosti elektra jsem raději koupil zdroj přímo určený k napájení NB protože mi ten step Down měnič přišel až moc jednoduchý a bez žádných ochran, takže jsem nechtěl riskovat zničení NB. Myslíte, že by nějaká ta neplecha mohla vzniknout už v tom step Down měniči a dostat se i přes zdroj doNB?? Mám na to zapojený WiFi router a anténu na internet, která je podle mě poměrně citlivá a nikdy s tím nebyl problém...
Přílohy
s-l1600.jpg
Uživatelský avatar
fugas
Příspěvky: 2127
Registrován: sob pro 21, 2013 6:58 pm
Reputace: 368

Re: Nabíječka notebooku

Příspěvek od fugas »

Po svých nedávných zkušenostech bych doporučil ten stepdown více parametrově předimenzovat.Pokud bude pracovat nad horní polovinou svých možností,bude se ukrutně hřát.
Já jsem nedávno pořídil odtud: http://www.ispshop.cz/index.php?main_pa ... x&cPath=80
Některé měniče jsou tam až za poloviční cenu oproti jiným eshopům.Dá se vybrat i s nastavením proudu.Ten bych nastavil podle štítku z originál nabíječky 220V a mělo by to snad fungovat bez problému.Musím říci že jste mi vnuknul nápad.Nemohl jsem najít nic přijatelného k druhému NTB.Tohle by to řešilo za rozumnou cenu.
Isolar 5kW (Axpert klon), LiFePo4 202Ah Lishen 18s.Nyní v přestavbě P106 Electric z projektu LiFePo4 na LiIon 100Ah.
mobilik
Příspěvky: 2675
Registrován: úte úno 04, 2014 9:06 am
Reputace: 265
Bydliště: Neďaleko Košic (SR)
Kontaktovat uživatele:

Re: Nabíječka notebooku

Příspěvek od mobilik »

Pavelkrcal tento menic s uspechom pouzivam na trvale napajanie tabletu, ktory je v rozvadzaci a vkuse zobrazuje MES control idahe z FVE. Uz rok aj nieco to slape jak hodinky, obcas tablet necham vybit, ale neprehrieva sa. Je pravda ze ten odber tam bude isto mensi. ;-)

Odoslané z Lenovo Vibe Z2 Pro.
Čo bolo bolo, bude len horšie...
Uživatelský avatar
mati
Příspěvky: 363
Registrován: ned bře 03, 2013 12:11 pm
Reputace: 29
Bydliště: Paka - city

Re: Nabíječka notebooku

Příspěvek od mati »

Po svých nedávných zkušenostech bych doporučil ten stepdown více parametrově předimenzovat.Pokud bude pracovat nad horní polovinou svých možností,bude se ukrutně hřát.
Já jsem nedávno pořídil odtud: http://www.ispshop.cz/index.php?main_pa ... x&cPath=80
Některé měniče jsou tam až za poloviční cenu oproti jiným eshopům.Dá se vybrat i s nastavením proudu.Ten bych nastavil podle štítku z originál nabíječky 220V a mělo by to snad fungovat bez problému.Musím říci že jste mi vnuknul nápad.Nemohl jsem najít nic přijatelného k druhému NTB.Tohle by to řešilo za rozumnou cenu.

Přešně tento měnič ( ale přímo od číňana za 4USD ) již dva roky používám pro dohledové Fijitsu a není s ním nejmenší problém. Noťas je sice bez dipleje , tzn. odebírá standartně cca 0,6A/19V a chladič je jemně vlažný - prostě funguje..
2x 390Wp Trina Solar ,6x 240Wp Schutten, 10x NexPower 145Wp ,2x Solyndra 200Wp, Victron SmartSolar MPPT 150/35 ,Victron SmartSolar MPPT 250/60 , Victron BlueSolar MPPT 100/50 , Axpert MKS2400WPlus , 2x200Ah 24V Winston LiFePo4 , 4x Pylontech UP2500 , Victron Multiplus II 24/3000/32
pavelkrcal
Příspěvky: 16
Registrován: sob bře 05, 2016 1:49 pm
Reputace: 0

Re: Nabíječka notebooku

Příspěvek od pavelkrcal »

Dle odkazu se mi ukazuje celá nabídka měničů. Ale asi tuším který myslíte. Taky jako pan Mati jsem ho našel okolo 100,- ale asi jsem měl smůlu na špatný kus a při nastavování proudu zřejmě odešel ten potenciometr (to modré s šroubkem) a už jsem ho nerozchodil. Naštěstí mi vrátili peníze, ale znovu už jsem to nezkoušel. Ale jestli s ním máte dobrou zkušenost, tak taková volba by se mi líbila a na 12V bych nechal v záloze ten DC-AC (12/230)
Pro jistotu posílám foto toho silnějšího Číňana jestli je to on? Umí dát 12A v mém případě by to bylo 19*12=228W takže tu mou šumku z 10W nemůže ani pocítit. A jako menší ochrana by mohlo sloužit jak psal pan Fugas omezit max proud na 3,42A v mém případě. Co na to říkají ostatní?
Přílohy
s-l1600.jpg
pavelkrcal
Příspěvky: 16
Registrován: sob bře 05, 2016 1:49 pm
Reputace: 0

Re: Nabíječka notebooku

Příspěvek od pavelkrcal »

Pane mobilik, na notebook by to bylo asi na hraně. Při nabíjení můj notebook téměř využije celý výkon zdroje (3,42A) a když při počtu nějakou ztrátu a fakt že to musí jet třeba 2 hodiny, tak ten malý měnič by to asi nedal. Proto jsem měl vytaženou baterií z NB aby nezačalo nabíjení a spotřeba se držela okolo 10W a pak jsem to beze strachu přes tento měnič který mám na 12V zapojil pomocí univerzálního zdroje k NB... Jaké napětí potřebuje váš tablet?
mobilik
Příspěvky: 2675
Registrován: úte úno 04, 2014 9:06 am
Reputace: 265
Bydliště: Neďaleko Košic (SR)
Kontaktovat uživatele:

Re: Nabíječka notebooku

Příspěvek od mobilik »

Jasne, ved som aj pisal ze tam budu ovela mensie prudy. Vam treba nieco vykonnejsie isto. ;-)

Odoslané z Lenovo Vibe Z2 Pro.
Čo bolo bolo, bude len horšie...
pavelkrcal
Příspěvky: 16
Registrován: sob bře 05, 2016 1:49 pm
Reputace: 0

Re: Nabíječka notebooku

Příspěvek od pavelkrcal »

Tak už cca týden používám nový DC-DC měnič. je to step-down takže to mám přímo z 24V soustavy. unese až 10A proudu, takže je maximálně předimenzovaný. Celou baterii v NB jsem zatím nenabíjel ale 25W ho nechává chladným. Účinost velmi dobrá. Naprázdno bere cca 0,5W. Zatím spokojenost, utratil jsem i s konektorem k NB 200,-
Přílohy
s-l1600.jpg
Uživatelský avatar
hurvayz
Příspěvky: 951
Registrován: čtv bře 20, 2014 9:17 pm
Reputace: 112
Bydliště: Skoro u SK

Re: Nabíječka notebooku

Příspěvek od hurvayz »

Mam ho taky a už je i odpojený. Nastavil jsem 5V a na druhý den se rozjel na 6.2V. Zařizeni citlive, odeslo. Takze super kseft.
Okolo 11kWp, soustava několika měničů krmící soustavu několik bojlerů.
Uživatelský avatar
vlkazajac
R.I.P.
Příspěvky: 3481
Registrován: úte čer 11, 2013 10:40 pm
Reputace: 527

Re: Nabíječka notebooku

Příspěvek od vlkazajac »

Moja jediná skúsenosť je zatiaľ so step-up Victronom 12/24 V, ktorý dá 10 A na výstupe a má nastaviteľné výstupné napätie. Dodržal som odporúčané vybavenie poistkami na vstupe aj výstupe ( mám tam autopoistky 35 / 20 A ) a to sa zrejme oplatí. Pripojený na 12 V zdroj s rozdielom nastaveného výstupného napätia a napätia 400 Ah batérie ( z ktorej aktuálne záťaž odoberá 5 A aj viac ) 0,2 V zvláda zapnutie dobre a maká - dobíja batériu 24 V.
Skúšal som zapínať aj pri väčších napäťových rozdieloch, dvakrát to bolo potom cez 40 A na vstupe, poistka urobila svoje. Ale deklarovaných 20 A trvalo a 40 A krátkodobo skutočne zvláda.
Účinnosť je výborná - prúdy merané na bočníkoch zodpovedali pomeru napätí takmer presne.

Je asi výhoda, keď má nabíjačka nastaviteľný prúdový limit, to by som rád k plnej spokojnosti...........
750 Wp, LS3024B, 18650 - 198P8S 30,4 V, Multiplus C 800 nonstop / všetky slabé spotrebiče
1950 Wp, 2 x LS3024B, VS2024N, olovo - 330 Ah / 24 V, Carspa 3000 sin deň / silné spotrebiče a ohrev TUV
5995 kWh za meničmi za posledné 2 roky.

Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek