Mikrozdroje do 10 kW

Alternativní zdroje energie a právní úprava, revize, nařízení ...
SJM
Příspěvky: 586
Registrován: pon dub 23, 2012 2:51 pm
Reputace: 6

Re: Mikrozdroje do 10 kW

Příspěvek od SJM »

kyocera píše:Pokud je FV systém v čistě ostrovní režim bez připojování na DS , tak ani ten výše uvedený chytrý elektroměr nepomůže.
Jinak o nás už ví všechno i bez chytrého elektroměru. Bylo sčítaní obyvatelstva a tak mají databáze kolik členů v domácnosti, kolik kdo obývá m2 , z jiné databáze se dozví jaké auto, jaký telefon,kam se volá, lokalizace polohy telefonu, jaká spotřeba plynu, jaká spotřeba energie i na účet v bance se umí podívat atd.
A palatební karty?
brumlaj
Příspěvky: 2467
Registrován: ned kvě 12, 2013 2:24 pm
Reputace: 258

Re: Mikrozdroje do 10 kW

Příspěvek od brumlaj »

Dreambox píše:Galvanické oddělení je
https://cs.wikipedia.org/wiki/Galvanické_oddělení
Transformátorová vazba
Oddělovací NF MF VF trafa
Mechanické vazby
Ano Dreamboxi, ale pokud za trafem vezmeš jeden jeho vývod a například kvůli proudovému chrániči, nebo kvůli uzemnění pólu amorfů jej spojíš s PE, pak máš opět soustavy spojeny. Nespojíš-li, jsi v pohodě. Ještě pro Abramse, hned jak jsme se podivili nad tichem, tak je z ní největší medvědobijka za práva ovčanů. A pak že neslyšíme trávu růst.
Moudrost nepřichází vždy s věkem, někdy věk přichází sám.
kyocera
Příspěvky: 1197
Registrován: čtv led 15, 2015 1:37 pm
Reputace: 275

Re: Mikrozdroje do 10 kW

Příspěvek od kyocera »

Informační článek v odkazu jsem přečetl pozorně. Ale stále mě z toho není jasné, proč navrhovaná pevná složka platby
má být až 80% ? / Těch 80% se neuvádí přesně v tomto článku, ale v jiném. /
Chápu, že současných 15% je málo, ale nestačila by pevná složka jen 30% jako to mají např. v Rakousku ?
% pevné složky a další souvislosti jsou např. zde.

http://ekolist.cz/cz/publicistika/nazor ... -zaplatite
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Dotace NE, 6,9kWp ,reg.Harmonie Ver.1, 60A,aku 4kWh LTO,BMS Sokol 400E,řízení Leonardo, LF a HF měnič vlastní Ver.1 a Ver.2, LF Modrá trojka 3kVA,modul HIS,ohřev vody Malibu L.A.3kW,Ver.1
Příprava instalace panel 18kWp,reg.Harmonie12kW Ver.4,měnič AC-DC-AC 1f PECKA 22kW,BMS Sokol 400E řízení Leonardo 360V, modul HIS, DC modul AFDD,modul chytré řízení,Aku 360V, ohřev vody Malibu L.A.3kW,Ver.4
Uživatelský avatar
abrams
Příspěvky: 2773
Registrován: ned črc 17, 2011 12:19 pm
Reputace: 427
Lokalita: Brno
Bydliště: Brno

Re: Mikrozdroje do 10 kW

Příspěvek od abrams »

brumlaj píše:
Dreambox píše:Galvanické oddělení je
https://cs.wikipedia.org/wiki/Galvanické_oddělení
Transformátorová vazba
Oddělovací NF MF VF trafa
Mechanické vazby
Ano Dreamboxi, ale pokud za trafem vezmeš jeden jeho vývod a například kvůli proudovému chrániči, nebo kvůli uzemnění pólu amorfů jej spojíš s PE, pak máš opět soustavy spojeny. Nespojíš-li, jsi v pohodě. Ještě pro Abramse, hned jak jsme se podivili nad tichem, tak je z ní největší medvědobijka za práva ovčanů. A pak že neslyšíme trávu růst.
Zdravím ,

takže máme snad brát na vědomí , že PEN alias zem po které musíme chodit je nedílnou součástí a vlastnictvím distribučních sítí za jejichž používání (ať čtyři dráty , dva dráty či jen jeden drát ) jsme povini platit ? Nemohu si pomoct , ale to by znamenalo že celá zem patří distributorům :eek2: .
Zem / PEN dle mého názoru není unikátní částí el. ditribučního vedení na úrovni fáze/í :arrow: spoplatněná práce se koná jen za přítomnosti fáze či mezi fázemi . Samotná PEN žádnou práci nekoná , žádnou spoplatnitelnou práci nelze změřit :arrow: tudíž nelze za její nečinost vybírat bakšiš ! Nebo se snad distributorům el. platí za zemění blesko-svodů ?
Za směrodatné považuji číselníky na DS hodinách :mrgreen: ... dokud budou respektovat fyzikální zákony a né zřitivýcucy nějakých ouředníčků :uh: .

Alenka bude zítra v telce v pořadu "Máte slovo" od 21:15 na ČT1 ... jsem zvědav co bude krákat - jestli jen již známé či utrousí-li nějaký další hlod :sm1: .
K zmíněnému článku - nejedou při jeho čtení jsem viděl analogii s prohlášením prezidenta ČSSR o stabilní měně ... a následující den :eek2: :wall: ::cry2:: ::phocos-cx:: ... já to na vlastní kůži nezažil , ale z vyprávění pamětníků mám pokaždé husí kůži :eek2: .

Elektronům zdar *cloud*
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
Uživatelský avatar
tomas
Příspěvky: 2567
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Reputace: 236
Bydliště: Třinec

Re: Mikrozdroje do 10 kW

Příspěvek od tomas »

Ano abrams. Pokud za galvanickým oddělovačem soustavy zase propojíš tak galvanický oddělovač postará smysl a pokud toto "galvanické oddělení" někdo přijde změřit tak změří naopak velmi dobré galvanické spojení. Ono je to celé nesmysl poplatný odborné úrovni ERÚ. V tom vyjádření ERÚ mělo být správně energetické oddělení místo galvanického. ERÚ reguluje energetiku (takže energetické dodělení) a do technických detailů a norem my se neměli v ERÚ pouštět, zvláště když jim tam nikdo nerozumí.
Chci elektrárnu s licencí a s prodejem přebytků nebo komunitní výměnou energie: ANO
Uživatelský avatar
RobertM
Příspěvky: 266
Registrován: sob led 07, 2012 2:47 pm
Reputace: 12

Re: Mikrozdroje do 10 kW

Příspěvek od RobertM »

Tomáši, uvědomte si co od čeho je odděleno. Vstup Ac-In a výstup AC-Out u Studeru samozřejmě není galvanicky oddělen. Naopak je paralelně s distribuční soustavou propojen. Tzn. z hlediska legislativy a typu připojení rozlišujeme mezi AC-Coupling a DC Copupling systémy. Zdroj/generátor u AC-coupling systému (s AC vazbou) je tedy paralelně připojen k DS. Naopak FV panely jsou u DC Coupling systému od DS odděleny. Energetický zákon totiž pojednává o oddělení zdroje/generátoru el. energie od elektrizační soustavy. V našem případě se jedná o FV generátor neboli FV panely, které nejsou u systémů s DC vazbou vůbec ke střídači připojeny. Jsou připojeny přes MPPT do akumulátoru. A akumulátor je včetně AC/DC střídače od distribuční soustavy u Studeru oddělen a to galvanicky. Neodděleujeme tedy Studer Xtender od DS ale FV panely neboli zdroj/generátor od DS! Studer sám o sobě samozřejmě umí dodávat i do sítě, ale tato funkce bývá běžnému uživateli bez povolení dodávek do DS znepřístupněna.
Doporučuji zajít na školení profesní kvalifikace "Montér FV systémů" do Hradce Králové, kde Vám to rádi ostatní vysvětlí a sám si zapojení ověříte.
tomas píše:Studer pracuje paralelně s veřejnou distribuční sítí (když je k síti připojen) tak jako většina jiných hybridních nebo On-Grid střídačů na současném trhu. To že tyto střídače mají NF nebo VF trafo nebo jen tlumivku nemá na nic z právního a výsledného funkčního hlediska na nic vliv. Studer má jen rychlý signálový procesor a vysokou kvalitu, takže dokáže velmi rychle vyhodnocovat toky energií a reagovat na ně. Otázka je jestli je rychlejší (a jak dlouho bude) než elektroměry nebo případné analyzátory sítě od distributora. Pokud se změní iterační konstanta elektroměrů na půlvlnu, tak bude s velkou pravděpodobností v (!) i Studer a elektroměr započítá vše do spotřeby. Potom už jedině On-Line UPSka nabíjená vlastním zdrojem.
A galvanické oddělení dvou TNC(S) sítí je technický nesmysl. Může mít traf kolik chce za sebou, ale jakmile se vytvoří TNC(S) síť, tak ta bude vždy vodivě a měřitelně spojená s ČEZkou distribuční sítí, i kdyby byla třeba v Africe. Nebo má snad Robert mezí fází distribuční sítě a fází za Studerem nekonečný odpor nebo alespoň v řádech M ohm? Nemá, protože obě TNC(S) sítě mají společný jeden pól zdroje - PEN vodič (společnou planetu Zem). Můžete si tak galvanicky oddělovat kolik chcete a stejně je to u TNC(S) sítí prd platné.
Přílohy
schema-studer.jpg
Uživatelský avatar
redcrown
Příspěvky: 1132
Registrován: pát říj 12, 2012 8:15 pm
Reputace: 74
Bydliště: Severní Čechy

Re: Mikrozdroje do 10 kW

Příspěvek od redcrown »

Nejsem nejchytřejší a elektrice moc nerozumím, ale nejde tedy touto analogií jakýkoli on-grid střídat oddělit transformátorem na AC straně a aplikovat na něj toto tvrzení? Jestli tam jsou nebo nejsou baterii přeci není podstatné....
V provozu: poloostrov 19kWp, 4x XTM4000-48, 4xVT80, 18kWh LFP 14S10P + Batrium
Matess
Příspěvky: 1506
Registrován: pon zář 09, 2013 5:16 pm
Reputace: 158
Lokalita: Šumperk
Bydliště: Šumperk

Re: Mikrozdroje do 10 kW

Příspěvek od Matess »

zeptam se mozna blbe... pokud uzemnim konstrukci panelu, pripadne menice, tak to bude stale galvanicky oddelene od PV pokud k zemi nepripojim zadny pol PV. Nebo se pletu? Galvanicke oddeleni by teda melo byt v pohode, ne?
kodl69
Příspěvky: 7378
Registrován: sob črc 19, 2014 8:56 pm
Reputace: 866
Lokalita: severně od Brna
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 8kWp
Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Mikrozdroje do 10 kW

Příspěvek od kodl69 »

Ano, zem naštěstí není vlatnictvím dodavatelů elektrické energie. Ale jinak bych byl opatrný a u poloostrovů se raděj držel normy o náhradních zdrojích, kde je jasně napsáno, že musí být zajištěno, že zdroj nemůže dodávat energii do sítě, a další podrobnosti, jak to má být provedeno - určitě ne jenom přepínacími kontakty ve stykači. Podívej se na podmínky EON -ČEZ -pre - neoprávněná dodávka je stejnej zločin jako neoprávněný odběr - takže jsi postaven na roveň extrémně přizpůsobivých občanů s čokoládou místo elektroměru a duší z kola místo plynoměru.
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
Uživatelský avatar
RobertM
Příspěvky: 266
Registrován: sob led 07, 2012 2:47 pm
Reputace: 12

Re: Mikrozdroje do 10 kW

Příspěvek od RobertM »

Galvanické oddělení u Studeru - zjednodušeně. Primární vinutí - AC-In (ČEZ,EoN,PRE), sekundární vinutí (akumulátor, FV panely, AC/DC střídač). Pokud je napětí na primárním vinutí vyšší než na sekundárním - za žádných okolností nemůže systém dodávat do sítě. Pokud je povolena dodávka do sítě, lze nastavit parametr Grid-Feeding na YES a je možné do sítě za určitých okolností i dodávat. Tento parametr lze u Studeru zamknout a běžný uživatel v EXPERT módu jej následně nemůže změnit. Parametr Grid Feeding YES fyzicky povoluje vyšší napětí na sekundárním vinutí než je na primárním a tím je případně možné dodávat i do sítě. Většina uživatelů Studeru má tento parametr samozřejmě nastaven na NO. Přenos energie mezi primárním a sekundárním vinutím je realizován indukčním tokem v jádře transformátoru (viz. obrázek). U AC-Coupling systémů (systémů s AC vazbou) naopak nelze FV panely od distribuční soustavy oddělit (jsou umístěny na straně AC-Out z měniče). FV systém s AC vazbou je tedy naopak s distribuční soustavou paralelně propojen. S měniči Studer Innotec Xtender je možné realizovat oba typy systémů jak AC tak DC Coupling, tzn. jak prokazatelně oddělené zdroje/generátory od DS tak paralelně připojené zdroje/generátory, případně kombinace obou. Oba způsoby jak AC tak DC mají své výhody i navýhody. Pro maximální nezávislost je vhodný typ s DC vazbou, pokud je povolena dodávka do sítě a zdroj může být paralelně připojený s DS je možné realizovat i sysém s AC vazbou.
Přílohy
galvanicke-oddeleni.jpg
Naposledy upravil(a) RobertM dne čtv kvě 05, 2016 12:59 am, celkem upraveno 2 x.
kodl69
Příspěvky: 7378
Registrován: sob črc 19, 2014 8:56 pm
Reputace: 866
Lokalita: severně od Brna
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 8kWp
Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Mikrozdroje do 10 kW

Příspěvek od kodl69 »

A co když k té dodávce předse jenom dojde? je to věc řízená počítačem, a ty, jak známo žijí vlastním životem. Zamčených parametrů už jsem viděl přepsaných, že by to bylo na knížku. Trafo nezajistí to, že nedojde k dodávce energie do sítě, to vyhodnocuje nějaká elektronika okolo, a u AC je to i o fázových posuvech, ne pouze směr proudu jak u DC, takže to vyhodnocuje ten počítač vevnitř, a co když, třeba díky rušení to vyhodnotí špatně - prostě nevidím to dobře, pokud nemá systém jeno DC vazbu, tj. jako on-line UPS. Ale když je potřeba něco prodat, tak se pro to musí i něco ohnout...
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
Uživatelský avatar
RobertM
Příspěvky: 266
Registrován: sob led 07, 2012 2:47 pm
Reputace: 12

Re: Mikrozdroje do 10 kW

Příspěvek od RobertM »

kodl69 píše:A co když k té dodávce předse jenom dojde? je to věc řízená počítačem, a ty, jak známo žijí vlastním životem. Zamčených parametrů už jsem viděl přepsaných, že by to bylo na knížku. Trafo nezajistí to, že nedojde k dodávce energie do sítě, to vyhodnocuje nějaká elektronika okolo, a u AC je to i o fázových posuvech, ne pouze směr proudu jak u DC, takže to vyhodnocuje ten počítač vevnitř, a co když, třeba díky rušení to vyhodnotí špatně - prostě nevidím to dobře, pokud nemá systém jeno DC vazbu, tj. jako on-line UPS. Ale když je potřeba něco prodat, tak se pro to musí i něco ohnout...
Vyhodnocuje to velmi rychlý signální DSP procesor přímo ve Studeru cca 100x za sekundu - a fakt to neběží na Windows. :-) K přetokům opravdu nedochází NIKDY a to ani při přechodových jevech, změřeno a odzkoušeno přímo na 4Q elektroměrech distributorů :-) Parametr dodávky do sítě nemůže po uzamčení změnit nikdo jiný než servisní partner Studeru. Fázový posun je samozřejmě řešen také a to dokonce na značně rušených pseudosinusoidách z benzínových hobby-generátorů! Se Studerem zatím funguje 100% elektrocentrál včetně číňanů z Hornbachu a spol. Za 8 let co pracujeme s Xtenderem se nám, na rozdíl od jiných bateriových střídačů, nikdy nestalo že by se Studer Xtender nenafázoval na nějakou elektrocentrálu nebo síť.
Uživatelský avatar
abrams
Příspěvky: 2773
Registrován: ned črc 17, 2011 12:19 pm
Reputace: 427
Lokalita: Brno
Bydliště: Brno

Re: Mikrozdroje do 10 kW

Příspěvek od abrams »

Zdravím ,

vidím a cítím to stejně jako Kodl69 :arrow: 100% zamezení dodávky z FVE systému do DS jedině přerušením vodičů :yes: ato přepínač 1-0-2 , pořádný přepínací stykač , soustava vzájemě blokovaných stykačů , sekerou přetnutý přívod z DS ... . Kdekoli v systému včleněný AC/AC oddělovací trafo sice je galvanickým oddělením , ale vůbec nezabrání obousměrným tokům el. energie :uh: . Mimochodem , i můj obyč HF DC/AC měnič má galvanicky oddělený DC vstup od AC výstupu :mrgreen: . Přifázovaným měničům / střídačům nemám důvěru . Bo důvěřovat ňákýmu prográmku v nějakým kousíčku černýho plastu že nikdy neklopítne , neutrousí něco ven , děkuji , nikdy nechci . Pokud by někdy došlo k selhání mého přepínacího stykače v důsledku čehož by se do měniče dostala DS , tak měnič nejspíše udělá bum :hell: ale že by došlo k nelegální dodávce el. do DS nevěřím .

Elektronům zdar *sun*
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
Uživatelský avatar
gupa
Příspěvky: 2176
Registrován: sob pro 29, 2012 10:22 pm
Reputace: 96
Lokalita: pod Brnem
Systémové napětí: 24V

Re: Mikrozdroje do 10 kW

Příspěvek od gupa »

Přepětím měnič běžně reaguje při odepínání zátěže. Taková běžná situace je u odporového typu zátěže kdy měnič reaguje docela slušně a proto neodpálí ostatní spotřebiče domácnosti. Velký problém ale nastává u triakové regulace a vůbec, u polovodičové regulace jako jsou invertorové svářečky a tp. Indukční zátěž je také docela pohyblivým napěťovým činitelem. Nevěřím, žeby měnič Studer byl takový zázrak a nedokázal pomrkávat s napětím. Ty testy by mne proto zajímaly, jak byly provedeny, jaký typ 4Q elektroměru byl použit, jaké spotřebiče a jaké simulace prověřeny.

Edit: Vůbec mne nezajímají kecy, typu to a ono, zamyká to v suprnastavení servisák, nepřetékáto, zajímá mne nejlépe video s osciloskopem a s napojenými měřáky a chybovým stavem 4Q elektroměru, protože ty dojdou do baráků po ACE 2000 co tu máme nyní po celé Moravě. A ion už error paměť má a funguje dobře.
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT
xxtt

Re: Mikrozdroje do 10 kW

Příspěvek od xxtt »

gupa píše:Přepětím měnič běžně reaguje při odepínání zátěže. Taková běžná situace je u odporového typu zátěže kdy měnič reaguje docela slušně a proto neodpálí ostatní spotřebiče domácnosti. Velký problém ale nastává u triakové regulace a vůbec, u polovodičové regulace jako jsou invertorové svářečky a tp. Indukční zátěž je také docela pohyblivým napěťovým činitelem. Nevěřím, žeby měnič Studer byl takový zázrak a nedokázal pomrkávat s napětím. Ty testy by mne proto zajímaly, jak byly provedeny, jaký typ 4Q elektroměru byl použit, jaké spotřebiče a jaké simulace prověřeny.

Edit: Vůbec mne nezajímají kecy, typu to a ono, zamyká to v suprnastavení servisák, nepřetékáto, zajímá mne nejlépe video s osciloskopem a s napojenými měřáky a chybovým stavem 4Q elektroměru, protože ty dojdou do baráků po ACE 2000 co tu máme nyní po celé Moravě. A ion už error paměť má a funguje dobře.
Ne, na zmenu záteže menič obvykle nereaguje prepetím. Neznám takové typy meniču a to je i navrhuji.
Triaková regulace se používá prakticke jen na softstartérech nebo regulaci bodových sváreček, jinde zrídka.
Invertorová svárečka nezpusobuje žádné problémy. Obecne muže nastat problém jen pri náhlém porerušení svárecího proudu na sekundární strane, ale ne v meniči, ale ve vnejším obvodu, pokud je náhodou nejaký ješte pripojený. Jinak to nevadí.
Indukční zátež je treba chápat jako indukčnost, a ne jako "pohyblivý napeťový činitel", to je takové vyjádrení jako amerika, které nic neríká.
xxtt

Re: Mikrozdroje do 10 kW

Příspěvek od xxtt »

solarni-panely.cz píše:
kodl69 píše:A co když k té dodávce předse jenom dojde? je to věc řízená počítačem, a ty, jak známo žijí vlastním životem. Zamčených parametrů už jsem viděl přepsaných, že by to bylo na knížku. Trafo nezajistí to, že nedojde k dodávce energie do sítě, to vyhodnocuje nějaká elektronika okolo, a u AC je to i o fázových posuvech, ne pouze směr proudu jak u DC, takže to vyhodnocuje ten počítač vevnitř, a co když, třeba díky rušení to vyhodnotí špatně - prostě nevidím to dobře, pokud nemá systém jeno DC vazbu, tj. jako on-line UPS. Ale když je potřeba něco prodat, tak se pro to musí i něco ohnout...
Vyhodnocuje to velmi rychlý signální DSP procesor přímo ve Studeru cca 100x za sekundu - a fakt to neběží na Windows. :-) K přetokům opravdu nedochází NIKDY a to ani při přechodových jevech, změřeno a odzkoušeno přímo na 4Q elektroměrech distributorů :-) Parametr dodávky do sítě nemůže po uzamčení změnit nikdo jiný než servisní partner Studeru. Fázový posun je samozřejmě řešen také a to dokonce na značně rušených pseudosinusoidách z benzínových hobby-generátorů! Se Studerem zatím funguje 100% elektrocentrál včetně číňanů z Hornbachu a spol. Za 8 let co pracujeme s Xtenderem se nám, na rozdíl od jiných bateriových střídačů, nikdy nestalo že by se Studer Xtender nenafázoval na nějakou elektrocentrálu nebo síť.
Technicky na to pri techhle frekvencích stačí jakýkoliv primitivní procesor, Atmel apod. Není treba ani žádné DSP. Jejich vec, jak to vyrešili. Nafázování a pretok je relativne banální technický problém, který pokud je vyrešený korektne, tak také korektne funguje. Nemel bych s podobným softem a zapojením nejmenší problém. Síti se nevenuju z jiného duvodu - jak je neco s nečím spojené, tak do toho protistrana vždy bude rýpat. Proto preferuji ostrov.
PavelR
Příspěvky: 3104
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm
Reputace: 220
Lokalita: Žabčice
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 29139
Kapacita baterie [kWh]: 12
Chci prodávat energii: ANO
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Mikrozdroje do 10 kW

Příspěvek od PavelR »

Mam teda cinskej PJ a ten ma celkem flikr. Aspon ten muj. Po odpojeni velke zateze zarovka blikne znatelne jasneji, takze nejaky napetovy spicky tam budou. Zatim na to nic neodeslo.
Obecne se me zda ze je v nem zpetna vazba dost pomala, pac rozbiha i veci u kterych na DS pada spolehlive jistic.

Kdyz uz bylo zmineni svarovani tak u me TIG do cca 80A jde v pohode na menic. Pri vetsich proudech uz na menic hur zapaluje oblouk, pri 130-150A uz znatelne hur. Radsi to na tu chvilku prepnu na DS.

Bylo by zajimavy vyzkouset jak se chova studer pri tomto druhu zateze. Preci jenon je to mercedes tak verim ze by snad mel zvladat cokoli do jmenovite zateze. Nezkousel nekdo?

Ohledne zamceneho nastaveni. Stejne jako u cehokoliv jinyho je jen otazka casu nez unikne origo SW nebo to nejaky sikovny clovek prolomi a povesi na net. Zamceny nastaveni povazuji za prasarnu nejhrubsiho zrna. Nasledky spatneho nasteveni jsou muj problem ale chci mit moznost delat co chci.

Edit: obecne sw muze byt problem. diskretni soucastky pomerim, vymenim. Ale kdyz chcipne procesor a nemam sw tak stroj je na vyhozeni. Chtelo by to sin menic rizeny analogove...
Uživatelský avatar
tomas
Příspěvky: 2567
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Reputace: 236
Bydliště: Třinec

Re: Mikrozdroje do 10 kW

Příspěvek od tomas »

solarni-panely.cz píše:Galvanické oddělení u Studeru - zjednodušeně. Primární vinutí - AC-In (ČEZ,EoN,PRE), sekundární vinutí (akumulátor, FV panely, AC/DC střídač).
Zvláštní, když jsem Studer otevřel tak toroidní trafo mělo pouze dvě vinutí a nebylo zapojeno mezi svorky AC in a AC out aby oddělovalo distribuční síť tak jak to popisujete. Ale pracovalo paraleně do distribuční sítě tedy do svorek AC out, tedy úplně stejně jako většina jiných hybridních střídačů (z trafem i bez trafa). A mezi AC in a AC out je pouze relátkový bypass.
Viz. Principle schemat na straně 7/85 zde:
http://www.vxipower.com/uploads/product ... ACT-R1.pdf

Na žádném schématu zapojení Studer není transformátor zapojen tak aby odděloval distribuční síť tak jak to popisujete:
http://www.studer-innotec.com/media/doc ... sol___.pdf

Ve skutečnosti je takto: Primární vinutí - AC/DC střídač, sekundární vinutí - síť (distribuční a rozvod v domě.)

Jediné galvanické oddělení od distribuční sítě je pouze v případě že máte vlastní trafostanici připojenou do VN nebo VVN, ale ani to stejně nic neřeší. Jakékoliv galvanické oddělení transformátorem (ať už nízkofrekvenčním nebo vysokofrekvenčním ani dokonce tenkou izolací (dielektrikum kondenzátoru) nezabrání toku střídavé elektrické energie v jakémkoliv směru a o to tu jde především.

Můžete prosím dát sem informace který Studer je zapojen tak, aby odděloval distribuční síť a nejlépe sem vložit i fotku toho transformátoru?
Chci elektrárnu s licencí a s prodejem přebytků nebo komunitní výměnou energie: ANO
Uživatelský avatar
abrams
Příspěvky: 2773
Registrován: ned črc 17, 2011 12:19 pm
Reputace: 427
Lokalita: Brno
Bydliště: Brno

Re: Mikrozdroje do 10 kW

Příspěvek od abrams »

Zdravím ,

dyť jo , hybridní měniče/střídače jsou jen trochu upravený chytřejší klasický ON-GRID střídače :!: .
Jsou jen na nižší DC vstupní napětí a upravenej softwér . Jak sem pochopil fungovaní hybridů obecně , tak jsou stále přifázovaný k DS , jen udržují mírný posun fáze DS vůči DC/AC trafa k udržení cca 10% toku energie Z DS . Něco jako rozběhový kondenzátor u 1f asychroních AC motorů .

Solarni-panely.cz správně píše o galvanickém oddělení DC vstupu od AC , ale tím to končí . O použití oddělovacího autotransformároru ke galvanickému oddělení ON-GRID měniče/střídače od DS s cílem zamezení přetoků el. do DS snad netřeba více slov :wall: ... je to stejné jako se bavit o komfortní jízdě na čtvercových "kolech" :uh: .

Elektronům zdar *sun*
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
Nicholas
Příspěvky: 253
Registrován: stř dub 06, 2016 8:00 pm
Reputace: 21
Bydliště: HK

Re: Mikrozdroje do 10 kW

Příspěvek od Nicholas »

abrams píše:O použití oddělovacího autotransformároru ke galvanickému oddělení ON-GRID měniče/střídače od DS s cílem zamezení přetoků el. do DS snad netřeba více slov :wall:
Nezdá se mi, že by někdo psal o použití transformátoru k zamezení přetoků do sítě. Ten je míněn čistě k uspokojení ERÚ a jejich chybné vyhlášky. Znáte tu o koze, že?
4,6 kWp s 30 kWh teplovodní baterií

Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek