,, Probíjení" konstrukce panelů

Montáže panelů na střechy, fasády, terasy, balkóny, konstrukce, háky, spojky, šrouby, upevnění, ukotvení, profily, odolnost proti povětrnostním vlivům
Odpovědět
v.pro
Příspěvky: 28
Registrován: úte lis 03, 2015 10:41 am
Reputace: 0

,, Probíjení" konstrukce panelů

Příspěvek od v.pro »

Zdravím, mám za sebou nemilou příhodu, kdy jsem lezl po hliníkovém žebříku na střechu abych ometl poprašek sněhu a ledu z panelů a když jsem se rukou chytil hliníkového profilu - konstrukce upevňující panely, tak jsem dostal ránu - respektive jsem ucítil poměrně ostré brnění. FV panely mám Poly 1x2m 280W v sérii 5 kusů koupené z druhé ruky cca 4 roky staré, tak mám obavu, zda nejsou poškozené a někde neprobíjí? Dále dodávám, že vše bylo mokré + namrzlé a to včetně střechy, žebříku, panelů i konstrukce. Co může být příčinou tohoto jevu? Na kabeláž jsem koukal, nikde žádné poškození, zástrčky řádně domáčklé - zajištěné, navíc umístěné pod panely.
Martin_fio
Příspěvky: 19
Registrován: sob pro 06, 2014 8:17 pm
Reputace: 3

Re: ,, Probíjení" konstrukce panelů

Příspěvek od Martin_fio »

Zdravím,osobně bych hledal problém s chybějícím pospojování vodivých konstrukcí a spojením s evipotencílní sběrnicí a jejím zemněním. S největší pravděpodobností se pak přes kapacitní vazbu některého spínaného zdroje dostal nakonstrukci nějaký drobný potenciál.
Mě takto před lety nemile překvapil unikající proud z rozbrušovačky přes vodivý film z uhlíků. Úplně čítankově mi zkroutil ruce a nemohl jsem se odpojit a přitom proudový chránič nevypadl. Když jsem pak měřil, tak nepřekročil jednotky mA a tak chráníč správně nevypl.
Při vlhkých rukou umí dát pocítit i 12v přímo z autobaterie.

Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek