HOME-GRID - Vaše vlastní domácí síť.

Obecná diskuze na téma "soběstačnost" s využitím alternativních zdrojů energie, jejich využití v běžném životě, potravinová soběstačnost atd.
Uživatelský avatar
RobertM
Příspěvky: 266
Registrován: sob led 07, 2012 2:47 pm
Reputace: 12

HOME-GRID - Vaše vlastní domácí síť.

Příspěvek od RobertM »

Švýcarská kvalita měničů Studer Innotec spolu se specifickým českým know-how firmy Solární Panely.CZ, s.r.o. Vám nyní přinášejí možnost vydat se také na cestku k energetické nezávislosti.

HOME-GRID je komplexní hybridní energetický systém speciálně navržený pro nezávislost na tradičních dodavatelích energií. Ať bydlíte v bytě, rodiném domě nebo na chatě - máme pro Vás řešení!

A když mluvíme o řešení, myslíme opravdové komplexní řešení domácí energetiky.
HOME-GRID umí řídit domácnost zcela automaticky a učí se nejen podle předpovědi počasí, ale také z chování uživatelů.
mobil-homegrid-new.jpg
Proč HOME-GRID? Vyvíjíme si ho již několik let sami pro sebe a proto jsme ho mohli navrhnout zcela specificky pro prostředí ČR. Systém nejenže vyrábí elektřinu z FV panelů, ale také si ji sám 100% spotřebuje. HOME-GRID 1 již zcela opouští myšlenku "jednoho systémového akumulátoru (baterie)" ve FV systému a zavádí znovu tradiční možnost využívání tzv. "sekundárních akumulátorů" jako jsou např. zásobníky tepla a chladu, bazény nebo elektromobily.

Automatické řízení energetických procesů pokrývá již ve standardní verzi běžné programy jako topení, příprava TUV, řízený nákup elektřiny v NT/VT, prioritní využívání obnovitelných zdrojů dle počasí, predikce spotřeby v objektu, funkce semafor - která doporučuje uživatelům vhodný režim spotřeby, řízení jakýchkoliv zásuvek a spotřebičů v domě řídícím signálem přímo po el. vedení a mnoho dalších zajímavých fukcí.

Systém HOME-GRID Vám taktéž zaručuje naprostou volnost ve výběru aumulátorů. HOME-GRID se dodává ve verzích s bateriemi jak na bázi tradičních trakčních olověných PzS, staničních OPzS, deep cycle GEL, deep cycle AGM, tak na Ni-Fe, Ni-Cd nebo na bázi nejmodernějších Li-Ion a LiFePo s integrovaným BMS systémem na průmyslové sběrnici 232i nebo CAN.

HOME-GRID je jednoduše univerzální a vychytaný systém, který Vám vyřeší komplexně celou domácí energetiku. HOME-GRID jsme postavili na detailech. Od výběru špičkových "transformátorových" švýcarských hybridních měničů Studer Innotec Xtender, přes unikátní, uživatelsky přívětivé, české dotykové mobilní rozhraní, kterým můžete systém ovládat z jakéhokolv místa na světě přes internet. HOME-GRID je již v základu opravdu vychytaný, unikátně jsme vyřešili a otestovali i drobné detaily od řízeného chlazení systému, přes využití předpovědních programů, jednoduché umělé inteligence (AI), která se od uživatelů sama učí až po dálkové řízení běžných zásuvek v domě po běžném elektrickém vedení, až po lineární řízení speciálně navržených tepelných čepadel, které několikanásobně zefektivňují výrobu a akumulaci tepelné energie ze vzduchu, země či vody. Vzájemná provázanost výroby z FV panelů a výroby a akumulace elektřiny a tepla je v systému HOME-GRID zcela zásadní a posouvá celé řešení do nové 4. generace moderních fotovoltaických systémů. Věříme, že na rozdíl od jiných současných bateriových systémů se odlišujeme tím, že přinášíme komplexní a vychytané řešení, které se nespostředí pouze na design ale hlavně automatické a bezproblémové fungování systému jako celku.

HOME-GRID jsme navrhli jako modulární systém, který lze díky mnohaleté stabilní výrobě Xtenderů ve švýcarském Sionu kdykoliv rozšířit. Rozsah výkonů hybridních střídačů Xtender je obrovský a začíná již od 0,5kVA! HOME-GRID se tedy hodí díky fukci SmartBoost (sčítání příkonu ze sítě např. 1x16A s výkonem měniče) do panelákových bytů s možností umístění FV panelů na balkoně. Rodiné domy jsou s HOME-GRIDem omezeny jen velikostí své střechy a fantazíí majitele RD. Nad instalovaný výkon FV panelů 10kWp dodáváme také třífázové verze až do instalovaného výkonu 180kWp a výkonu střídačů 72kVA. HOME-GRID je také dále možné učit dalším fukcím a programům díky nadřazenému řízení výkoným průmyslovým PLC Tecomat Foxtrot.

Cesta k nezávislosti je nyní se systémem HOME-GRID již volná, tak neplaťte zbytečně za nákup energií když máte slunce!
Uživatelský avatar
kybos
Příspěvky: 2699
Registrován: sob zář 08, 2012 10:40 pm
Reputace: 490
Lokalita: Šternberk
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 15000
Kapacita baterie [kWh]: 40
Bydliště: v údolí mezi kopci

Re: HOME-GRID - Vaše vlastní domácí síť.

Příspěvek od kybos »

123.4 kW v soláru, to je spíš systém pro solární barony, ne pro HOME-GRID. U takového výkonu už se pár desítek tisíc korun na řídicí systém ztratí v ostatních nákladech. U domácího systému s nanejvýš jednotkami kW už by ale nákladné řídicí systémy hodně vyčuhovaly z celkového rozpočtu. Nehledě k tomu, že by se uživatel dostal ze závislosti na dodavatelích energie do závislosti na spolehlivosti komplikovaného řídicího systému. Celkově mi to připadá jako taktika "s kanónem na vrabce".
15 kWp JJZ + 3x Tristar MPPT60 + Victron 150/100 + 48V LiFePO 850 Ah + UPS 8kW (MPP-Solar 8048 LC) + 4 x nabíječka 1,2 kW (DELTA) Start: 2012
Uživatelský avatar
RobertM
Příspěvky: 266
Registrován: sob led 07, 2012 2:47 pm
Reputace: 12

Re: HOME-GRID - Vaše vlastní domácí síť.

Příspěvek od RobertM »

Na vrabce jistě kanón netřeba, to naprosto souhlasím a na malinký systém HOME-GRID není průmyslové PLC taktéž potřeba. PLC se vyplatí až u RD s řízením vytápění/rekuperace atd. a to nejen solárním baronům. HOME-GRID nabízíme samozřejmě i v levnějších variantách bez PLC, protože Studer Xtender sám o sobě energeticky zvládá vše potřebné a to zcela plynule a velmi komfortně již v základu. Systémová integrace a používání PLC u nových RD je již běžnou záležitostí, zvláště u novostaveb nebo rekonstrukcí, kdy nadřazený systém PLC řeší více věcí, které vzájemně souvisí. Výroba a spotřeba je jen jednou z nich. Jinak 123kW v grafice je samozřejmě u domácího systému zcela nereálná hodnota, u domácího systému to bude většinou do 10kW. Co se týká závislosti na komplikovaném systému .. to jsou už dnes vpodstatě všecha domácí zařízení od ledničky, pračky, přes TČ, rekuperace, atd. Komplikované je dnes již ze zařízení na elektřinu poměrně všechno, daleko důležitější však je aby bylo dané zařízení spolehlivé a vydrželo. Tomu samozřejmě příslušně odpovídá i cena ať už se jedná a jakékoliv zařízení na elektřinu .. a že jich je :-)
kybos píše:123.4 kW v soláru, to je spíš systém pro solární barony, ne pro HOME-GRID. U takového výkonu už se pár desítek tisíc korun na řídicí systém ztratí v ostatních nákladech. U domácího systému s nanejvýš jednotkami kW už by ale nákladné řídicí systémy hodně vyčuhovaly z celkového rozpočtu. Nehledě k tomu, že by se uživatel dostal ze závislosti na dodavatelích energie do závislosti na spolehlivosti komplikovaného řídicího systému. Celkově mi to připadá jako taktika "s kanónem na vrabce".
Uživatelský avatar
abrams
Příspěvky: 2773
Registrován: ned črc 17, 2011 12:19 pm
Reputace: 427
Lokalita: Brno
Bydliště: Brno

Re: HOME-GRID - Vaše vlastní domácí síť.

Příspěvek od abrams »

Zdravím ,

na konto životnosti si neodpustím poznámku : čím jednodužší věc - tím délší životnost . Zvyšující se stupeň složitosti = přemnožení přesně definovaných či načasovaných kurvítek :hell: . O imunytě obyčejnýho vypínače světel na zdi vůči kyber-útoku z venčí nemluvě :yes: .

Elektronům zdar *cloud*
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
Uživatelský avatar
ota
Příspěvky: 2298
Registrován: čtv dub 18, 2013 9:37 am
Reputace: 514
Bydliště: na chaloupce u lesa-Příbramsko
Kontaktovat uživatele:

Re: HOME-GRID - Vaše vlastní domácí síť.

Příspěvek od ota »

Jedna věc jsou složitá zařízení plná kurvítek, která se podělají v nejnevhodnější dobu.
Druhá věc je promarněný čas, který ovládání a sledování těch kurvítek spotřebuje. Taky zaneprázdnění části mozku, která na ta zařízení podvědomě myslí...

pravidlo KISS - keep it simple, stupid
70kWp + 10kW Infinity, 25kWh LiFe
Uživatelský avatar
kybos
Příspěvky: 2699
Registrován: sob zář 08, 2012 10:40 pm
Reputace: 490
Lokalita: Šternberk
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 15000
Kapacita baterie [kWh]: 40
Bydliště: v údolí mezi kopci

Re: HOME-GRID - Vaše vlastní domácí síť.

Příspěvek od kybos »

Moje reálná zkušenost je zatím bohužel taková, že moderní domácí zařízení napěchovaná elektronikou zrovna neoplývají výtečnou spolehlivostí a použitelností zejména pro domácí FVE. Pokud se mi porouchala žehlička, bylo to selháním řídicí elektroniky. Proto jsem ji vyměnil za klasiku s mechanickým termostatem. Elektronicky řízená pračka při výpadku proudu vyhlásí na pár vteřin po opětovném zapnutí Power failure a potom se vypne, byť přerušení nastalo uprostřed pracího cyklu. Mikrovlnka napěchovaná elektronikou funguje obdobně, proto držím v provozu stále typ s mechanickým časovačem a ledničku s mechanickým termostatem, kterému přerušení dodávky energie nečiní problémy. O elektronice s vyšším stupněm složitosti jako například videorekordér raději ani nemluvím. Tam se po přerušení dodávky proudu nahrávané pořady také nedokončí. Stejně tak u televizoru se satelitním tunerem se po restartu opětovně zjišťuje, zda bylo zaplaceno výpalné poskytovateli služeb, což trvá obvykle tak dlouho, že divákovi mezi tím unikne zápletka v detektivce. Zatím je vývojová úroveň plně elektronizovaných domácích spotřebičů na výrazně nižší spolehlivostní hladině než předcházející generace vybavená mechanickými prvky řízení a to bez ohledu na jejich ceny. Komplikovanost ovládání a složitost vnitřních struktur zatím přináší jen těžko diagnostikovatelné sporadické poruchy zařízení, s nimiž se většinou není schopen vyrovnat ani autorizovaný servis jinak než výměnou vadného kusu v záruční době (po záruce už má uživatel smůlu - dostane doporučení k zakoupení novějšího modelu s ještě komplikovanější výbavou). Bohužel výrobci vesměs používají možnosti komplikované (a v dnešní době výrobně levné) elektroniky v domácích zařízeních pouze proti spotřebitelům a to takovým způsobem aby si zajistili odbyt svých výrobků. Takto komplikovaně řízené výrobky jsou většinou v neautorizovaných opravnách neopravitelné, nelze k nim připojit příslušenství jiných výrobních značek a většina vnitřních algoritmů je přísně utajená. To je pravý opak toho, co potřebuje vlastník domácí FVE. Ten jistě netouží po drahém servisním technikovi, který provádí nutné pravidelné prověrky (protože v opačném případě je v zařízení naprogramováno omezení nebo přímo zastavení funkce). Obdobné trendy se promítají i do jiných odvětví jako například automobilismu (kde u modernějších výrobků uživatel po překročení servisní lhůty ani nenastartuje)... To je trend, který já rozhodně nebudu podporovat tím, že bych si podobně složité zařízení s utajenou vnitřní strukturou pořizoval. Pro mne jsou perspektivní jednoduché systémy se zveřejněnou vnitřní strukturou, jejichž servis zvládnu samostatně a nezávisle na tučném výpalném výrobci.
15 kWp JJZ + 3x Tristar MPPT60 + Victron 150/100 + 48V LiFePO 850 Ah + UPS 8kW (MPP-Solar 8048 LC) + 4 x nabíječka 1,2 kW (DELTA) Start: 2012
Uživatelský avatar
abrams
Příspěvky: 2773
Registrován: ned črc 17, 2011 12:19 pm
Reputace: 427
Lokalita: Brno
Bydliště: Brno

Re: HOME-GRID - Vaše vlastní domácí síť.

Příspěvek od abrams »

Zdravím ,

tak tak Kybosi , je to humus :evil: . Musím zaklepat , ještě se mi daří opravovat "starou" pračku s mechanickým programátorem - po jakkoli dlouhém výpadku pokračuje kde přestal :yes: , při každé drobné závadě (rozžvejkanej řemen , vypálený dveřní kontakt , spráchnivělý konektor ...) slyším že se hned musí jet pro novou pračku :uh: . U vídeí mám PC UPSku :yes: .
Soudobé spotřebiče jsou již navrhovány a konstuovány neopravitelně , a když už tak nový blok stojí kolem 75% novýho celku :hell: :uh: :wall: . Du blejt ::facepalm::

Elektronům zdar *cloud*
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
Uživatelský avatar
RobertM
Příspěvky: 266
Registrován: sob led 07, 2012 2:47 pm
Reputace: 12

Re: HOME-GRID - Vaše vlastní domácí síť.

Příspěvek od RobertM »

Tak každý musíme jednou do důchodu :-)
abrams píše:Zdravím ,

tak tak Kybosi , je to humus :evil: . Musím zaklepat , ještě se mi daří opravovat "starou" pračku s mechanickým programátorem - po jakkoli dlouhém výpadku pokračuje kde přestal :yes: , při každé drobné závadě (rozžvejkanej řemen , vypálený dveřní kontakt , spráchnivělý konektor ...) slyším že se hned musí jet pro novou pračku :uh: . U vídeí mám PC UPSku :yes: .
Soudobé spotřebiče jsou již navrhovány a konstuovány neopravitelně , a když už tak nový blok stojí kolem 75% novýho celku :hell: :uh: :wall: . Du blejt ::facepalm::

Elektronům zdar *cloud*
Uživatelský avatar
RobertM
Příspěvky: 266
Registrován: sob led 07, 2012 2:47 pm
Reputace: 12

Re: HOME-GRID - Vaše vlastní domácí síť.

Příspěvek od RobertM »

Přesvědčivé :yes: Jdu zahodit mobil a vyrvat řídící jednotku z auta. :wood:
kybos píše:Moje reálná zkušenost je zatím bohužel taková, že moderní domácí zařízení napěchovaná elektronikou zrovna neoplývají výtečnou spolehlivostí a použitelností zejména pro domácí FVE. Pokud se mi porouchala žehlička, bylo to selháním řídicí elektroniky. Proto jsem ji vyměnil za klasiku s mechanickým termostatem. Elektronicky řízená pračka při výpadku proudu vyhlásí na pár vteřin po opětovném zapnutí Power failure a potom se vypne, byť přerušení nastalo uprostřed pracího cyklu. Mikrovlnka napěchovaná elektronikou funguje obdobně, proto držím v provozu stále typ s mechanickým časovačem a ledničku s mechanickým termostatem, kterému přerušení dodávky energie nečiní problémy. O elektronice s vyšším stupněm složitosti jako například videorekordér raději ani nemluvím. Tam se po přerušení dodávky proudu nahrávané pořady také nedokončí. Stejně tak u televizoru se satelitním tunerem se po restartu opětovně zjišťuje, zda bylo zaplaceno výpalné poskytovateli služeb, což trvá obvykle tak dlouho, že divákovi mezi tím unikne zápletka v detektivce. Zatím je vývojová úroveň plně elektronizovaných domácích spotřebičů na výrazně nižší spolehlivostní hladině než předcházející generace vybavená mechanickými prvky řízení a to bez ohledu na jejich ceny. Komplikovanost ovládání a složitost vnitřních struktur zatím přináší jen těžko diagnostikovatelné sporadické poruchy zařízení, s nimiž se většinou není schopen vyrovnat ani autorizovaný servis jinak než výměnou vadného kusu v záruční době (po záruce už má uživatel smůlu - dostane doporučení k zakoupení novějšího modelu s ještě komplikovanější výbavou). Bohužel výrobci vesměs používají možnosti komplikované (a v dnešní době výrobně levné) elektroniky v domácích zařízeních pouze proti spotřebitelům a to takovým způsobem aby si zajistili odbyt svých výrobků. Takto komplikovaně řízené výrobky jsou většinou v neautorizovaných opravnách neopravitelné, nelze k nim připojit příslušenství jiných výrobních značek a většina vnitřních algoritmů je přísně utajená. To je pravý opak toho, co potřebuje vlastník domácí FVE. Ten jistě netouží po drahém servisním technikovi, který provádí nutné pravidelné prověrky (protože v opačném případě je v zařízení naprogramováno omezení nebo přímo zastavení funkce). Obdobné trendy se promítají i do jiných odvětví jako například automobilismu (kde u modernějších výrobků uživatel po překročení servisní lhůty ani nenastartuje)... To je trend, který já rozhodně nebudu podporovat tím, že bych si podobně složité zařízení s utajenou vnitřní strukturou pořizoval. Pro mne jsou perspektivní jednoduché systémy se zveřejněnou vnitřní strukturou, jejichž servis zvládnu samostatně a nezávisle na tučném výpalném výrobci.
Uživatelský avatar
kybos
Příspěvky: 2699
Registrován: sob zář 08, 2012 10:40 pm
Reputace: 490
Lokalita: Šternberk
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 15000
Kapacita baterie [kWh]: 40
Bydliště: v údolí mezi kopci

Re: HOME-GRID - Vaše vlastní domácí síť.

Příspěvek od kybos »

Chytrý mobil už jsem odložil a pokorně jsem se vrátil ke starému tlačítkovému, ze kterého zavolám i poslepu a který má nejméně čtyřnásobnou výdrž na baterii o stejné kapacitě. Řídicí jednotku už jsem chtěl z auta také vyškubnout, když se při předjížděcím manévru rozhodla, že je právě ten nejvhodnější okamžik na zastavení palivového čerpadla. Po odtažení vozidla a kontrole palivového systému bez nalezení jakékoliv závady si to zase rozmyslela a prozatím mi nechává za jízdy palivové čerpadlo spuštěné. Po tomto incidentu jsem si uvědomil, že ten nicotný kousek hardwaru má ve své moci i můj život.
15 kWp JJZ + 3x Tristar MPPT60 + Victron 150/100 + 48V LiFePO 850 Ah + UPS 8kW (MPP-Solar 8048 LC) + 4 x nabíječka 1,2 kW (DELTA) Start: 2012
kodl69
Příspěvky: 7379
Registrován: sob črc 19, 2014 8:56 pm
Reputace: 866
Lokalita: severně od Brna
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 8kWp
Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: HOME-GRID - Vaše vlastní domácí síť.

Příspěvek od kodl69 »

řídící jednotky motoru porušují první zákon robotiky - udělat všechno pro přežití člověka - taková nečekaná reakce omezovače otáček při předjíždění mě kdysi značně zvýšila tepovou frekvenci. Pokud se rozhodnu, že ten stroj zničím za cenu přežití, neměl by se tomu stroj takhle bránit.... To jako sw Ynženýři v automobilkách nedokážou ten omezovač naprogramovat plynule, ale jen jako vypínač?
já mám rád i klasický věci, třeba mám rádio z r 1933, které do r 1975 každodenně hrálo 12 hodin, s původníma lampama s výjimkou usměrňovací a elektrolytu, ale sem tam nějaké novotě se nebráním, ale na rozdíl od Kybose máme pračku s elektronickým programátorem, která po přerušení napájení i na několik hodin pokračuje v programu kde skončila, asi se ta věc co to umožňuje jmenuje EEPROM, baterku jsem při pitvě podobné pračky nenašel, ale ta taky umřela na programátor. Mě spíš nebaví dodělávat doma všecky čínský krámy, co si pořídím. To že i auta jsou spotřební zboží se mi nelíbí, ale sám jaksi nic nenadělám. A když je důležitější připojení k ajfónu než to že se s tím nedá normálně jezdit, je dost vypovídající o stavu společnosti....
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
rob.brno
Příspěvky: 957
Registrován: sob čer 09, 2012 9:14 am
Reputace: 20

Re: HOME-GRID - Vaše vlastní domácí síť.

Příspěvek od rob.brno »

kybos píše:Chytrý mobil už jsem odložil a pokorně jsem se vrátil ke starému tlačítkovému, ze kterého zavolám i poslepu a který má nejméně čtyřnásobnou výdrž na baterii o stejné kapacitě.
Tak, tak, já se k chytrému mobilu ani nepropracoval, mám už 7let hloupý Samsung s origo baterkou, co pořád ještě vydrží 4dny(ze začátku vydržela 10dnů). Novotám typu facebook a pod. se ani učit nehodlám. Nemusím holt všecko mít, všecko znát,....
Když už nějakou elektroniku, tak nejlíp, tak abych si to mohl i sám opravit. Jsou, ale věci, kde se tomu nevyhnu - např. u plánovaného pořízení el.auta.
Uživatelský avatar
fugas
Příspěvky: 2127
Registrován: sob pro 21, 2013 6:58 pm
Reputace: 368

Re: HOME-GRID - Vaše vlastní domácí síť.

Příspěvek od fugas »

Na zastavení auta stačí poměrně drobná anomálie například na snímání tlaku paliva.Pak řídící jednotka omezí výkon a je jí úplně jedno v jakém režimu se zrovna nachází.To je ale jen začátek konce.Zvyšují se tlaky na podrobné sledování gůglem a vzájemnou komunikaci automobilů.Například Tesla je dobrým začátkem.Nikdy nevlezu do ničeho,co mi ráno sdělí co všechno mi bylo přes noc nainstalováno.
Pračka se dá naštěstí upravit a pak,když už vím co v ní mám,dá se používat dokud ji zcela neshnije kastle.
Chytrý mobil jsem vrhnul proti zdi,když mi někdo volal a já jezil prstem jak magor a hovor nešlo přijmout.Také mám už několik let nazpět ten hloupý.

EDIT: Fejsbuk je kapitola sama pro sebe.Zatím co v dobách minulých museli příslušníci různých tajných služeb sedět s dalekohledem na čekané,tak dneska na sabe každý uživatel sociálních sítí všechno vykecá sám.Dobrovolně a včetně fotodokumentace a momentální nálady :D
Isolar 5kW (Axpert klon), LiFePo4 202Ah Lishen 18s.Nyní v přestavbě P106 Electric z projektu LiFePo4 na LiIon 100Ah.
Uživatelský avatar
rottenkiwi
Příspěvky: 5451
Registrován: pát úno 13, 2015 2:24 pm
Reputace: 285
Lokalita: SO, SK
Bydliště: SO, SK

Re: HOME-GRID - Vaše vlastní domácí síť.

Příspěvek od rottenkiwi »

Tak berme kosáky a kladivá a poďme vyraziť z nejakých izotopov neutrón či protón :)
Asi to nepojde, že ? Dnes je veľa ľudí s titulom, ale málo ma vedomosti na úrovni docenta,
čo je nutné na to, aby raz ten študent bol vzdelanejší, ako ten docent, lebo ináč, ak nebude,
ideme spat na stromy a človeku sa znova objaví chvost.

Taký systém, aký chcem / aj s fuzzy logikou / si možem urobiť sám, aj s AI, ale nie nejakou jednoduchou,
ale skutočný systém, dokázané všetky vetvenia, sám si budem robiť podporu atď.

Ak niekto nechce internet, auto, mobil, nikto ho nenúti tu žiť. MOže ísť do džungle, aj tam žijú
šťastní ľudia, ktorí nemajú na číslo 2 ani slovo, matematiku nepotrebujú.
Alebo možem ísť zo Zeme, kde chcem, nikto ma tu nedrží, ale tam to už asi bez pochopenia,
čo je deformovaný lúč v Hilbertovom priestore, asi neuspejem, že ? :)

Ano chcem systém na mesiac na vyskúšanie + kód na úpravu, ak mi výrobca odmietne výrobok vyreklamovať,
napriek tomu, že je to zjavne chybné.
DC-AC inverter REC Lion DC-AC ESP32 DIY inv. 15 GB za sekundu DIY MPPT Holder
Zjedz vsetko, co si kupil, v obchode a netreba ti tasku, auto ci chladnicku.
Uživatelský avatar
RobertM
Příspěvky: 266
Registrován: sob led 07, 2012 2:47 pm
Reputace: 12

Re: HOME-GRID - Vaše vlastní domácí síť.

Příspěvek od RobertM »

Ve vaší rekuperační jednotce není řídící jednotka? Čím ji ovládáte? Taky si ji opravíte na koleně když přestane fungovat elektronika? Předpokládám, že ano. Ostatní ale možná nejsou tak elektronicky zdatní a pokud mají elektronické zařízení jsou tedy asi odsouzeni k zániku?
kybos píše:Moje reálná zkušenost je zatím bohužel taková, že moderní domácí zařízení napěchovaná elektronikou zrovna neoplývají výtečnou spolehlivostí a použitelností zejména pro domácí FVE. Pokud se mi porouchala žehlička, bylo to selháním řídicí elektroniky. Proto jsem ji vyměnil za klasiku s mechanickým termostatem. Elektronicky řízená pračka při výpadku proudu vyhlásí na pár vteřin po opětovném zapnutí Power failure a potom se vypne, byť přerušení nastalo uprostřed pracího cyklu. Mikrovlnka napěchovaná elektronikou funguje obdobně, proto držím v provozu stále typ s mechanickým časovačem a ledničku s mechanickým termostatem, kterému přerušení dodávky energie nečiní problémy. O elektronice s vyšším stupněm složitosti jako například videorekordér raději ani nemluvím. Tam se po přerušení dodávky proudu nahrávané pořady také nedokončí. Stejně tak u televizoru se satelitním tunerem se po restartu opětovně zjišťuje, zda bylo zaplaceno výpalné poskytovateli služeb, což trvá obvykle tak dlouho, že divákovi mezi tím unikne zápletka v detektivce. Zatím je vývojová úroveň plně elektronizovaných domácích spotřebičů na výrazně nižší spolehlivostní hladině než předcházející generace vybavená mechanickými prvky řízení a to bez ohledu na jejich ceny. Komplikovanost ovládání a složitost vnitřních struktur zatím přináší jen těžko diagnostikovatelné sporadické poruchy zařízení, s nimiž se většinou není schopen vyrovnat ani autorizovaný servis jinak než výměnou vadného kusu v záruční době (po záruce už má uživatel smůlu - dostane doporučení k zakoupení novějšího modelu s ještě komplikovanější výbavou). Bohužel výrobci vesměs používají možnosti komplikované (a v dnešní době výrobně levné) elektroniky v domácích zařízeních pouze proti spotřebitelům a to takovým způsobem aby si zajistili odbyt svých výrobků. Takto komplikovaně řízené výrobky jsou většinou v neautorizovaných opravnách neopravitelné, nelze k nim připojit příslušenství jiných výrobních značek a většina vnitřních algoritmů je přísně utajená. To je pravý opak toho, co potřebuje vlastník domácí FVE. Ten jistě netouží po drahém servisním technikovi, který provádí nutné pravidelné prověrky (protože v opačném případě je v zařízení naprogramováno omezení nebo přímo zastavení funkce). Obdobné trendy se promítají i do jiných odvětví jako například automobilismu (kde u modernějších výrobků uživatel po překročení servisní lhůty ani nenastartuje)... To je trend, který já rozhodně nebudu podporovat tím, že bych si podobně složité zařízení s utajenou vnitřní strukturou pořizoval. Pro mne jsou perspektivní jednoduché systémy se zveřejněnou vnitřní strukturou, jejichž servis zvládnu samostatně a nezávisle na tučném výpalném výrobci.
Uživatelský avatar
fugas
Příspěvky: 2127
Registrován: sob pro 21, 2013 6:58 pm
Reputace: 368

Re: HOME-GRID - Vaše vlastní domácí síť.

Příspěvek od fugas »

K zániku ne.Jsou odsouzeni svěřit se do rukou někomu,kdo si nechá řádně zaplatit už jen za svoji přítomnost na místě potřeby.Další funkčnost systému je pak zase závislá na této externí komerční osobě.Zažil jsem případy,kdy lidé zaplatili šest set korun opraváři,protože jim nesplachoval záchod.Z toho čtyři sta bylo za cestu.Ale i ty dvě stovky za tu pětiminutovou práci považuji za hyenismus,nehledě na to,že cesta reálně vyšla maximálně na polovinu.Navíc většinou se nejedná o opráváře,ale o výměnkáře,který takto plýtvá Vašimi prostředky,protože ani sám do podrobna netuší,jak daná věc funguje.Mimo to na něj museli přes víkend čekat a byli stejně odkázáni na kýbl.Proto doporučuji vzdělávat se a učit,abyste nikoho externě nemuseli potřebovat.A také si nenechat nasadit do domu složitosti navíc zapečetěné proti přístupu majitele,tedy Vás.S porcí snahy se dá vše řešit svépomocí.
Nedostanete se tak do situace,kdy Vám někdo na klíč postaví elektrárničku 750Wp s Axpertem a trochou olova za 87 000Kč.
To si nedělám legraci,to jsem skutečně našel jako nabídku.

EDIT: Ona ta cesta "back on trees" je podmíněná právě těmito složitostmi a službami.Lidé takto závislí při první sněhové kalamitě zmrznou ve vlastním obýváku dehydrovaní,protože si sami neumí ani utřít zadek.Vlastně to jsou stromoví lidé bez špetky vlastní invence.
Isolar 5kW (Axpert klon), LiFePo4 202Ah Lishen 18s.Nyní v přestavbě P106 Electric z projektu LiFePo4 na LiIon 100Ah.
Uživatelský avatar
kybos
Příspěvky: 2699
Registrován: sob zář 08, 2012 10:40 pm
Reputace: 490
Lokalita: Šternberk
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 15000
Kapacita baterie [kWh]: 40
Bydliště: v údolí mezi kopci

Re: HOME-GRID - Vaše vlastní domácí síť.

Příspěvek od kybos »

solarni-panely.cz píše:Ve vaší rekuperační jednotce není řídící jednotka? Čím ji ovládáte? Taky si ji opravíte na koleně když přestane fungovat elektronika? Předpokládám, že ano. Ostatní ale možná nejsou tak elektronicky zdatní a pokud mají elektronické zařízení jsou tedy asi odsouzeni k zániku?
V mé rekuperační jednotce je pouze časovač a termostat a ovládám ji třemi přepinači a PIR čidlem. Opravoval jsem ji "na koleně" úspěšně již dvakrát. Závadu způsobil vždy kondenzátor v cene několika desítek korun. Jednou fázovací pro motor a podruhé kapacitor pro snížení výkonu ventilace. K jednotce mám od výrobce kompletní schéma zapojení a tak mi oprava nečinila žádné obtíže. K řešení závady postačil šroubovák, vadaska a měřič kondenzátorů. Ti, co nejsou elektronicky zdatní jsou odsouzeni k tomu, aby platili výpalné autorizovaným servisům a nebo se smířili s tím, že při první pozáruční poruše budou muset koupit nové zařízení, jelikož cena opravy toho stávajícího by pro ně byla srovnatelná nebo dokonce vyšší než cena nového.
15 kWp JJZ + 3x Tristar MPPT60 + Victron 150/100 + 48V LiFePO 850 Ah + UPS 8kW (MPP-Solar 8048 LC) + 4 x nabíječka 1,2 kW (DELTA) Start: 2012
Uživatelský avatar
RobertM
Příspěvky: 266
Registrován: sob led 07, 2012 2:47 pm
Reputace: 12

Re: HOME-GRID - Vaše vlastní domácí síť.

Příspěvek od RobertM »

Myslím, že by měl mít majitel systému naopak maximální přístup k uživatelskému nastavení, kterým by měl mít možnost cokoliv podstatného změnit nebo ovlivnit. Zároveň by měl být systém zabezpečen tak aby nemohl uživatel nechtěně tzv. "položit systém". Přesně takto jsme se snažili vyvíjet řešení HOME-GRID. Bylo to vždy o naslouchání přání uživatelů a o tom aby systém lidiem přinášel volnost a příliš je omezoval. Na duhou stranu, je nutné aby měl možnost Instalalátor také možnost k některým parametrům omezit přístup uživatelské skupině Expert, která má možnost tyto klíčové parametry v případě potřeby změnit. Dálková správa systému přes internet a notifikační systém, který zasílá upozornění ve formě zpráv na některé stavy systémunavíc umožňují případný servisní zásah 24/365. Záleží jen na zodpovědnosti instalátora daného systému, jaký osobní postoj k případnému problému zaujme.
Uživatelský avatar
mypower.cz
R.I.P.
Příspěvky: 4927
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am
Reputace: 521

Re: HOME-GRID - Vaše vlastní domácí síť.

Příspěvek od mypower.cz »

fugas: V tady tech malych opravach vznika problem ze je nutne jako firma platit spoustu jinych veci nez jen prime naklady. Je me taky velmi neprijemne, kdyz prijdu do autoservisu a tam prace mechanika 550/h. Za co proboha. Jenze on ten mechanik realne uvidi tak 150/h. Zbytek se rozplizne v danich, odvodech, podilu majitele firmy, obchodnich zastupcich firmy, uklizeckach, najmu za misto / sidlo firmy, energiich, nafte / benzinu pokud se nekam jede, rezerva kdyz se tam ten vyrobni stroj nebo firemni auto poroucha. Nekdy je to slozite s tema cenama.
Uživatelský avatar
RobertM
Příspěvky: 266
Registrován: sob led 07, 2012 2:47 pm
Reputace: 12

Re: HOME-GRID - Vaše vlastní domácí síť.

Příspěvek od RobertM »

Tak to Vám samozřejmě my technicky méně zdatní závidíme .. v dobrém slova smyslu samozřejmě. Jinak máte pravdu s tou závislostí na servisních zásazích. Obávám se že se to dnes už týká většiny populace, pouze zdatní elektrotechnici - lidé jako vy jsou už poněkud vyjímkou. Souhlasím s tím, že cokoliv jde zjednodušit - zjednodušme. Samotné počítače u kterých teď sedíme, ale jistě úplně jednoduché jednoduché nejsou a přesto nám přinášejí pocit svobodného přístupu k informacím. Není tedy na čase naučit se používat i složitější věci?
kybos píše:
solarni-panely.cz píše:Ve vaší rekuperační jednotce není řídící jednotka? Čím ji ovládáte? Taky si ji opravíte na koleně když přestane fungovat elektronika? Předpokládám, že ano. Ostatní ale možná nejsou tak elektronicky zdatní a pokud mají elektronické zařízení jsou tedy asi odsouzeni k zániku?
V mé rekuperační jednotce je pouze časovač a termostat a ovládám ji třemi přepinači a PIR čidlem. Opravoval jsem ji "na koleně" úspěšně již dvakrát. Závadu způsobil vždy kondenzátor v cene několika desítek korun. Jednou fázovací pro motor a podruhé kapacitor pro snížení výkonu ventilace. K jednotce mám od výrobce kompletní schéma zapojení a tak mi oprava nečinila žádné obtíže. K řešení závady postačil šroubovák, vadaska a měřič kondenzátorů. Ti, co nejsou elektronicky zdatní jsou odsouzeni k tomu, aby platili výpalné autorizovaným servisům a nebo se smířili s tím, že při první pozáruční poruše budou muset koupit nové zařízení, jelikož cena opravy toho stávajícího by pro ně byla srovnatelná nebo dokonce vyšší než cena nového.

Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek