Vyplatí / nevyplatí se FVE

Obecná diskuze na téma "soběstačnost" s využitím alternativních zdrojů energie, jejich využití v běžném životě, potravinová soběstačnost atd.
kodl69
Příspěvky: 7377
Registrován: sob črc 19, 2014 8:56 pm
Reputace: 866
Lokalita: severně od Brna
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 8kWp
Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Vyplatí / nevyplatí se FVE

Příspěvek od kodl69 »

jo, takhle vypadaly donedávna origo kogenerační jednotky TEDOM, ale životnost motorů v tomhle provozu není nic moc, výměny oleje, a tak dál, navíc pro rd je to moc velký, co bys dělal s 20kW elektriky a 40kW tepla? http://kogenerace.tedom.com/spocitatusporu.html ti řekne, že tak malou jednotku nemají. A cyklický provoz typu hodina denně je taky k ničemu, baterky by asi takový nabíjení těžko nesly, navíc ohřev po nastartování - zvýšená spotřeba, zvýšené opotřebení.
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
Uživatelský avatar
dracekvo
Příspěvky: 1938
Registrován: čtv zář 13, 2012 4:35 pm
Reputace: 155

Re: Vyplatí / nevyplatí se FVE

Příspěvek od dracekvo »

Ono to s tou údržbou nebude tak horký. Než sem zlikvidoval favorita tak sem posledních 50 tisíc jezdil stále na jeden olej.
Takže při takovém zatížení jako záloha doma by stačilo olej měnič jen 1x za rok.
TEDOM ovšem taky běžel na max. co motor dal. Takže na olej tam byli jiné nároky, protože pracoval při daleko výšších teplotách.
Mám doma motor z fáčka s kompletním LPG a mám v plánu si z toho takovou malou kogenerační jednotku udělat. Nemusí běžet na plno. Stačí nějak vhodně zvolit poměr řemenic, aby nějaký 100A alternátor vybudil aspoň na 50-60A.
Předehřev se dá řešit prohnáním teplé vody z akumulační nádrže zkrz motor.

Vydím několik výhod proti centrále na lpg.
Motor je lépe odhlučněn na výfukové části. jednoduchá realizace kogenerace, neběží naplno, takže bude mít delší servisní intervaly, dostupnost běžných dílů. Celý motoro do 2 tisíc.
Taky je pro mě zásadní cena. Motor mám zadarmo, LPG taky. Jediný co budu muset sehnat jsou dva 24V alternátory.
Pak je tam jen troška kutění s nádrží na LPG abych jí mohl vzít a dojet natankovat k čerpačce, výfukem, zapojením vody, chladiče, přidělání alternátorů.
Když vidím cenu Centrály na LPG + dostacečně výkonné nabíječky LIFE, tak se raději pustím do kutění. Stejně u vzduchem chlazenýho motoru kogeneraci nikdy nijak rozumě nezprovozníte.
Uživatelský avatar
rottenkiwi
Příspěvky: 5451
Registrován: pát úno 13, 2015 2:24 pm
Reputace: 285
Lokalita: SO, SK
Bydliště: SO, SK

Re: Vyplatí / nevyplatí se FVE

Příspěvek od rottenkiwi »

Ak si kúpim centrálu, ktorá spotrebuje cca. 0,6 kg PB / kWh, resp. úmerne tomu drevoplyn,
vyrobím si čistý drevoplyn z dreva / vlhkosť 6 % /, kde ma jedna kWh vyjde na 0,04 €,
koľko mi vydrží taká bežná centrála s výkonom 2,5 kWh AC ?
1. na LPG
2. na zemný plyn
3. na drevoplyn
4. na benzín

Bude tam výrazný rozdiel v životnosti motora centrály ak budem pravidelne meniť predpísaný olej ?
DC-AC inverter REC Lion DC-AC ESP32 DIY inv. 15 GB za sekundu DIY MPPT Holder
Zjedz vsetko, co si kupil, v obchode a netreba ti tasku, auto ci chladnicku.
Uživatelský avatar
marko250
Příspěvky: 3335
Registrován: ned led 12, 2014 7:41 pm
Reputace: 484
Lokalita: Hlučín
Bydliště: Hlučín

Re: Vyplatí / nevyplatí se FVE

Příspěvek od marko250 »

Nej pro motor je vždy prvotní palivo a další jen po úpravách.Pokud to bude ve vztahu ke klasickému vzducháči z 4-T centrály tak takto:
1.benzín
2.E85
3.LPG
4.Zemní
5.třaskavý z elektrolízy
6.dřevoplyn

Smysl ekonomický má pouze dřevoplyn,ale těžce to degraduje ta příprava a samotné čištění plynu.Pokud se použije vyvíječ s dřevem bez podílu DU(dřevěného uhlí) a to suchého do 20% vlhkosti(pod 15% se nelze dostat přírodním sušením!) a bude mít trysku z žáruvzdorného "betonu" pro vyšší teplotu(1200-1400°C),pak to pude do prvního cyklonu,druhý je ochlazovač se spomalením,třetí hrubý filtr,čtvrtý jemný,pátý ochlazovač s odvodem kondenzu(možná vodní mlha) tak na konci stejně bude nečistota a srážející se dehet vstupující do směšovače na sání motoru.A tady se to podepíše na klasickém motoru u vodítek ventilů,na samotných ventilech oblepením a zaklepáváním o sedla ventilů(jeden u našeho typu).Následně tato směs pokračuje svou negativní prací na nikasilu válce,na bočním vedení pístu,kroužcích a šup do oleje kde je klika a na druhou stranu pod výfukový ventil. Takže pokud se nevyrobí dokonalý filtr tak dávám motoru s jednodenním spouštěním po dobu půl roku tak max rok života a bude značně KO.
K tomu právě ten bonus tahání dřeva,jeho hrubé štěpkování(jemné piliny vadí!),sušení,skladování,klenbování,roztápění,čištění,sem tam výbuch :-) . Tak nějak tam vidím více energie vložené,než získám.A je třeba počítat s 40-50% silou motoru při použití na dřevoplyn oproti původnímu benzínu!!!!!!Koketuji s mikrokogenerací,ale pokud spalovací motor tak jednoznačně na bázi olejů(diesel) a dvě možné cesty: stabilák,nebo novější rotační čerpadlo-přímý vstřik a úprava mapy pro jiné pásmo otáček a na to ušitý DC generátor s magnety.Výhodou je účinnost,integrovaný startér,voda a robustnost co něco vydrží a hlavně ještě relativně sehnatelné palivo.
12.68kWp/JZ-50°/20xChaori 230 ,JV-90°/8xLeapton 650 + <JZ-90° /8xGWL / Sunny Mono 310, regl Midnite Classic 150<89A> , 1x EASUN <80A> a 1x MakeSkyBlue <60A>,baterka 17s 54.4VDC LFP4/784Ah<uloží 42kWh>,měnič XTH 8000-48V špičkově 21kW
JirkaK
Příspěvky: 116
Registrován: čtv zář 27, 2012 1:38 pm
Reputace: 1

Re: Vyplatí / nevyplatí se FVE

Příspěvek od JirkaK »

Drevoplyn je urcite velice zajimava alternativa, ale hodne pracna, a s tim filtrovanim, a tudiz pevnymi casticemi + dehtem v nasavanem drevoplynu to nebude uplne jednoduche. Pokles vykonu taky, ale snad ne az tolik - aspon co si pamatuju, ze jsem kdysi cetl v tomhle vlaknu - velice zajimave cteni, co si vzpominam: http://upramene.cz/forum/viewtopic.php?p=46383#p46383 a pak jeste od toho sameho cloveka tady: http://www.nasetraktory.eu/forum/viewto ... =2&t=16110

Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek