Planovana FVE kemp Kajlovec - Hradec nad Moravici

Porada před realizací, doporučení, rady, nápady týkající se plánovaných ostrovních nebo poloostrovních systémů, projektování, zkušenosti, schémata, vhodné komponenty
RCZf
Příspěvky: 305
Registrován: stř dub 10, 2013 5:48 pm
Reputace: 8
Bydliště: Ostrava

Planovana FVE kemp Kajlovec - Hradec nad Moravici

Příspěvek od RCZf »

Rad bych pritomne seznamil se svym novym projektem.
Duvod vystavby:
Hlavnim duvodem vystavby bylo minimalizovat nasledky zmeny tarifni struktury cen energie. Vzhledem k tomu , ze celou dobu se uvazovalo o omezeni nasledku techto zmen pouze pro domacnosti , a zmeny mely naplno dopadnout na firemni tariy pripojene z NN. A vzhledem k tomu, ze jsem po prepoctu na nove tarify zjistil, ze celkova rocni cena pri stejne spotrebe stoupne zhruma o 100 000 Kč . Takze jsem se snazil najit technicke reseni, ktere by tomu dokazalo zabranit. Vzhedem k tomu , ze s nejvetsi pravdepodobnosti dojde k odlozeni techto zmen , nebudu muset na realizaci az tak spechat.
Soucasny stav:
Jedna pripojka 3X125A sazba akumulace 8 a druha zalozni napajena z jineho VN 3X25A . Musim podotknout , ze 3X125 je na hrane a parkrat za sezonu pretizenim padne.
Planovane reseni:
Plan pokud se jeste nezmeni legislativa. Zrusit zalozni pripojku a nahradit ji elektrocentralou, ktera bude natvrdo pripojena na dobijeni baterek. Hlavni pripojku snizit na 3X60A. Pridat 60 kW UPS s dvoji konverzi, kterou uz nekolik let vyuzivam ve svem RD ( Pro RD se mi podarilo sehnat 30 kW, ktera by mi mela stacit ) Jako baterie chci pouzit KPM 360 a mam vyzkouseno, ze system nejlepe funguje pri 315 clancich (vyrobce udava 300) coz je 105 beden a par tun to vazi. Proto to dat dohromady za rozumnou cenu nebude az tak snadne. Co se tyce panelu .. Uvidime co kde bude... Sringy o napeti 500V DC... Srech je tam dost.
Vzhledem k povinnosti udrzeni koeficientu NT pro zachovani tarifu Akumulace 8 planuji v NT nabijet baterie a prelevat to do casu VT. Vzhledem k tomu ze UPS odebira energii naprosto sounerne ze vsech tri fazi hodlam odber v NT ridit tak , aby se proud pohyboval tesne pod hranici hlavniho jistice. Takze s koncem NT se vypina pripojeni k DS a cely system jede pouze z baterek , slunce a v planu je i voda a vitr. Pri vybiti baterek do kritickeho stavu jsou 2 moznosti :
A : Energie z FVE je vetsi nez rezie UPS V tomto pripade se pouze pripojuje DS a system se chova jako hybrid a veskera vyrobena energie jde rovnou do spotreby.
B: Energie z FVE je mensi nez rezie UPS. V tomto pripade UPS vycuca z baterek vechnu efektivne vyuzitelnou energii a pote zapina elektronicky bypass, takze rezie UPS se v teto dobe priblizuje "0" Po zvyseni napeti baterek se zapina stridac a cely cyklus se opakuje. Takze vlastne cela vyroba jde rovnou do spotreby.
V cem vidim usporu:
Hlavnim cilem celeho projektu byla moznost snizit hodnotu hlavniho jistice na polovinu, pri zachovani plne funkcnosti celeho systemu. Vzhledem k tomu , ze jsme sezoni zarizeni, a ze mame on-line odecet spotreby a podle soucasneho vykladu musime dodrzet pomer mezi NT a VT bohuzel kazdy mesic, takze to musim resit technickym resenim i na ukor uplne zbytecne spotrebovane energie. Bohuzel ekonomika ma prednost a stat to tak chce...
Predpokladana cena projektu :
S cenou pilotniho projektu bych se chtel vejit do 100 000 Kc plus spousta prace. Ekonomicky to vyjde na rocni usporu a o cene vlastni prace jsme uz se dlouze bavili jinde.
Vyhledove FVE rozsirit az nekam ke 30KW vlastne 30 muze byt soucet vsech zdroju takze 30 - voda - vitr ...
luky
Příspěvky: 838
Registrován: pon kvě 19, 2014 11:38 am
Reputace: 72

Re: Planovana FVE kemp Kajlovec - Hradec nad Moravici

Příspěvek od luky »

A nešlo by v první řadě ohřívat vodu slunkem? Mám na mysli fototermiku. Pro sezonní zařízení takového rozsahu to musí ušetřit dost elektřiny při krátké návratnosti, protože slunko se dost kryje s obsazeností. (Pokud teda už toto nepouživáte)
Chci tím říct, jestli by nestálo za úvahu nejprve zrevidovat spotřebu.
mobilní elektrárna: viewtopic.php?t=4597, 290Wp mono, Winston 12V/130Ah, Victron MPPT 75/15, Victron inverter 12/250VA, Victron charger 20A
domácí elektrárna: viewtopic.php?t=6898, FV 4010Wp (6x415+4x380), CATL 48V/120Ah, Axpert King 48/5000 + PCM60X + MakeSkyBlue
RCZf
Příspěvky: 305
Registrován: stř dub 10, 2013 5:48 pm
Reputace: 8
Bydliště: Ostrava

Re: Planovana FVE kemp Kajlovec - Hradec nad Moravici

Příspěvek od RCZf »

Fototermiku mam v planu pridat na jednu z budov take. Jedna se o samostatne odberve misto TUV , kde mi v soucasnem stavu nestaci akumulace, dohrev musi jet v sezone cely den a vetsi akumulacni nadrz neni fyzicky kam dat.
Jinak soucasny ohrev TUV je ,ze 4 000 l TUV ohriva TC s prikonem 2,5 kW v NT.
Pozdeji to samozrejme chci ohrivat pres den z prebytku kdyz budou...
RCZf
Příspěvky: 305
Registrován: stř dub 10, 2013 5:48 pm
Reputace: 8
Bydliště: Ostrava

Re: Planovana FVE kemp Kajlovec - Hradec nad Moravici

Příspěvek od RCZf »

Zrevidovat spotrebu ...
Moderni kuchyn si sve mezme a s tim nejde moc delat...
Omezovat a ridit chovani ubytovanych je taky celkem nerealne..
A tim ze je tam jen sezonni provoz, tak predelani cele koncepce vytapeni je investice , ktera ma navratnost daleko za hranici deseti let ...
Tak jak z toho ven ... ???
Uživatelský avatar
ota
Příspěvky: 2298
Registrován: čtv dub 18, 2013 9:37 am
Reputace: 514
Bydliště: na chaloupce u lesa-Příbramsko
Kontaktovat uživatele:

Re: Planovana FVE kemp Kajlovec - Hradec nad Moravici

Příspěvek od ota »

Napadá mě jiné řešení, které se používá u řízení extra velkých odběrů v průmyslu:
Mám nějaký maximální odběr. Ten nesmím pod pokutou překročit. Počítač řídící energetiku mi hlídá odběry a pokud se blížím k hranici kterou nesmím překročit, vypne na chvíli nějaký odběr. To jsou třeba některé bojlery, co natápí teplou vodu, přímý ohřev vzduchu ve vzduchotechnikách, chlaďáky, vzduchové kompresory, atd. Stojí to okolo 100-150kKč a v práci se to vyplatilo za rok a půl na úspoře technického maxima. Nešlo by použít něco podobného, aby se například nezapínaly všechny bojlery zároveň, nebo by se vypnulo něco neposdtatného - neznám strukturu odběrů v kempu.
70kWp + 10kW Infinity, 25kWh LiFe
RCZf
Příspěvky: 305
Registrován: stř dub 10, 2013 5:48 pm
Reputace: 8
Bydliště: Ostrava

Re: Planovana FVE kemp Kajlovec - Hradec nad Moravici

Příspěvek od RCZf »

S rizenim zateze se samozrejme pocita - bez ni by system vubec nemoh fungovat..
Nejaky dalsi napad ...???
PapoS
Příspěvky: 172
Registrován: úte zář 01, 2015 9:56 pm
Reputace: 5

Re: Planovana FVE kemp Kajlovec - Hradec nad Moravici

Příspěvek od PapoS »

Ohrievanie vody TC sa da casto optimalizovat - ohrievat vtedy ked je najteplejse mediu z ktoreho beries teplo a ked je najstudensia voda v zasobniku. Moj bojler ma COP pri zohriati vody z 8 na 34 stupnov 3,9 ale z 34 na 55 iba 2.
Ale pokial ide iba o leto tak fototermika vychadza lepsie ako TC..
Optimalizaciou roznych nastaveni, som zmenil spotrebu elektriny na zohriatie 1m3 vody za mesiac (vratane tepelnych strat) na cca 23 kWh z povodnych vyse 40.

Inak dost malo informacii, v kazdom pripade dobre je mat detailny prehlad o spotrebe v realnom case - nie celkovej ale vsetkych vacsich zrutov a podla toho zistit ktore nemusia ist paralelne atd..
5kWp Solyndra + 3f Fronius Symo Hybrid 4kW https://forum.mypower.cz/viewtopic.php?f=4&t=2638
RCZf
Příspěvky: 305
Registrován: stř dub 10, 2013 5:48 pm
Reputace: 8
Bydliště: Ostrava

Re: Planovana FVE kemp Kajlovec - Hradec nad Moravici

Příspěvek od RCZf »

Kemp je v provozu vetsinou od dubna do listopadu. TC jsem po zrale uvaze zvolil proto, ze ma zhruba stabilni ucinnost po cele obdobi. Jedna se o to, ze 2,5kW prikonu neni pro FVE zadny problem a za neprizne pocasi dodavka z DS taky neni problem. Kdyz jsem uvazoval o fototermice , tak jsem se dostal do situace, cim dohreji a za jakou cenu 4 kubiky vody pri spatnem pocasi. Kombinace fototermika + TC je sice velice ucinna, ale zbytecne drahe a musim predevsim resit ekonomiku.
Docela by me zajimalo, kdyby se nekomu chtelo porovnat ucinnost FVE jako univerzalni zdroj energie v kombinaci s TC a porovnal to s ucinnosti fototermiky. Nepocital jsem to, ale typuji a osobne uprednostnuji prvni moznost.
LIX
Příspěvky: 856
Registrován: pon črc 30, 2012 3:43 pm
Reputace: 48
Lokalita: Trnava
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 4900
Kapacita baterie [kWh]: 7,5
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Planovana FVE kemp Kajlovec - Hradec nad Moravici

Příspěvek od LIX »

Ja by som začal úplne od základov.
Možno to príde byť niekomu primitívne ale pri väčšom alreáli to môže byť dosť zásadná spotreba a to je osvetlenie. Ak namiesto každej 60W žiarovky dáte 10W ledku a namiesto 36W trubice 18W LED trubicu a namiesto 250W sodíkov na stožiaroch 50W LED reflektory, myslím si že by sa spotreba mohla dosť rapídne znížiť.
Týmto by sa znížil nočný odber a za peniaze ktoré Vám ostanú by som postavil ongrid elektráreň na aktuálnu dennú spotrebu.
Viete vlastne čo Vám zožerie v areáli najviac el. energie?
Uživatelský avatar
vlkazajac
R.I.P.
Příspěvky: 3481
Registrován: úte čer 11, 2013 10:40 pm
Reputace: 527

Re: Planovana FVE kemp Kajlovec - Hradec nad Moravici

Příspěvek od vlkazajac »

Mohli by ste prosím uviesť podstatnú informáciu - aké je časové rozvrhnutie VT a NT počas dna? Bude stále alebo v čase premenlivé ?
Moja predstava, ako som si ju vytvoril aj z doterajších podnetov je takáto:
Minimalizovať kapacitu v batériach a v najteplejšom lete neprevádzkovať tepelné čerpadlo. Prepanelovať a akumulovať v zásade len do vody. Transfer NT - batérie - VT je ekonomický, nie technický nezmysel.

Vytvorte si model spotreby pre slnečný, zamračený a obecný den pre jún a apríl/september a počítať, počítať, počítať do bezvedomia. Excell je na to ako stvorený.
750 Wp, LS3024B, 18650 - 198P8S 30,4 V, Multiplus C 800 nonstop / všetky slabé spotrebiče
1950 Wp, 2 x LS3024B, VS2024N, olovo - 330 Ah / 24 V, Carspa 3000 sin deň / silné spotrebiče a ohrev TUV
5995 kWh za meničmi za posledné 2 roky.
RCZf
Příspěvky: 305
Registrován: stř dub 10, 2013 5:48 pm
Reputace: 8
Bydliště: Ostrava

Re: Planovana FVE kemp Kajlovec - Hradec nad Moravici

Příspěvek od RCZf »

Vetsina osvetleni jiz funguje na technologii LED. Jen na stozarech jsou jeste rtutove a sodikove vybojky. Tam moc neusetrim a dokud to jeste funguje tak do toho nechci rypat. Vlastni plosinu nemam, takze i servis by nebyl prilis levny natoz navratnost 50WLED reflektoru. Skuste si to zpocitat. Svetla totiz nesviti celou noc. Jako doplnek nocniho osvetleni jsou LED reflektory s pohybovymi cidly.
Jinak NT je 00-05. h a pak 19-22.h a jsou dany pevne. Chtel jsem to trochu posunout ,ale bylo to zamitnuto.
Ucinnost prenosu energie NT do VT vubec neresim. Nejde tady o nejakou usporu ,ale hlavne o dodrzeni daneho koeficientu v ramci mesice, abych neprisel o tarif akumulace 8.
Model spotreby je naprosto nerealny jelikoz nezalezi jen na pocasi, ale hlavne na poctu ubytovanych. 20,30,150- 200 to nejsem schopen ovlivnit. Navic je znacny rozdil jestli maji sravu vlastni , nebo jim ji zajistujeme my.
Takze strasne mnozstvi promennych a vypocet nerealny.
RCZf
Příspěvky: 305
Registrován: stř dub 10, 2013 5:48 pm
Reputace: 8
Bydliště: Ostrava

Re: Planovana FVE kemp Kajlovec - Hradec nad Moravici

Příspěvek od RCZf »

Bezne zname poucky tu obcas trochu neplati.
Minimalizovat kapacitu v baterkach . Chci tam dat KPM 360 . Planuji z nich realne vytahnout 150 Ah coz je zruba 65kWh a odpovida to zruba 3h provozu , kdyz je fofr. Je to moc ? Je to malo ?
V lete nepouzivat TC - Proboha proc ???
Prepanelovat - Urcite nechci aby celkova vyroba presahla 30 kW z duvodu legislativy.
Prevazne akumulovat do vody- To prave chci. Na to mam to TC.
Uživatelský avatar
abrams
Příspěvky: 2773
Registrován: ned črc 17, 2011 12:19 pm
Reputace: 427
Lokalita: Brno
Bydliště: Brno

Re: Planovana FVE kemp Kajlovec - Hradec nad Moravici

Příspěvek od abrams »

Zdravím ,

proč ono omezení na 30kWp ::pv:: ? To je jako plánováno s ON-grid FVE ? Nebylo by lepší zapojit ::pv:: přes napěťoné relé či patřičný PWM regl přímo na *batt* ?

Elektronům zdar *cloud*
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
Uživatelský avatar
vlkazajac
R.I.P.
Příspěvky: 3481
Registrován: úte čer 11, 2013 10:40 pm
Reputace: 527

Re: Planovana FVE kemp Kajlovec - Hradec nad Moravici

Příspěvek od vlkazajac »

Nepočítal som nič, máte v tom viac jasno. Mal som za to, že by panely ( obidvoch druhov ) vedeli dodať dostatok tepla a tepelné čerpadlo by v najteplejších dňoch mohlo oddychovať. Vy ste vďaka podmienkam tarifu pod tlakom, musíte čerpať NT kvôli vyrovnanosti odberu. Výhodné by bolo podporiť nočný život v kempe za každú cenu :roll: .
Ospravedlňujem sa za nepozornosť, vy TČ už máte a nie je to vyvolaná investícia. V tom prípade Vám dávam za pravdu - ak je TUV nedostatok, je nočný doohrev na NT úplne na mieste.
Naposledy upravil(a) vlkazajac dne úte bře 01, 2016 8:29 pm, celkem upraveno 2 x.
750 Wp, LS3024B, 18650 - 198P8S 30,4 V, Multiplus C 800 nonstop / všetky slabé spotrebiče
1950 Wp, 2 x LS3024B, VS2024N, olovo - 330 Ah / 24 V, Carspa 3000 sin deň / silné spotrebiče a ohrev TUV
5995 kWh za meničmi za posledné 2 roky.
RCZf
Příspěvky: 305
Registrován: stř dub 10, 2013 5:48 pm
Reputace: 8
Bydliště: Ostrava

Re: Planovana FVE kemp Kajlovec - Hradec nad Moravici

Příspěvek od RCZf »

ON-grid to nebude. Bral jsem že limit 30kW je pro jakoukoli vyrobnu.Nejen pripojenou k DS. Budu si to muset jeste lepe nastudovat. Panely jsou k baterkam pripojene pouze pres jistic, stykac a diodu. Na PWM regulator jsem rezignoval. To uz se tady taky resilo ,kdyz jsem to stavel doma.
Uživatelský avatar
abrams
Příspěvky: 2773
Registrován: ned črc 17, 2011 12:19 pm
Reputace: 427
Lokalita: Brno
Bydliště: Brno

Re: Planovana FVE kemp Kajlovec - Hradec nad Moravici

Příspěvek od abrams »

Zdravím ,

... výrobna = oficiélně nahlášený zdroj + licence + kupa byrobordelu :wall: .
Mám zato že si celou svou stodolu můžu klidně oplácat panely a jestli jimi svítím ve sklepě nebo ohřívám bazén je jen a pouze má věc :D .

Elektronům zdar *cloud*
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
RCZf
Příspěvky: 305
Registrován: stř dub 10, 2013 5:48 pm
Reputace: 8
Bydliště: Ostrava

Re: Planovana FVE kemp Kajlovec - Hradec nad Moravici

Příspěvek od RCZf »

No tim si prave nejsem tak jisty. Doma to tak mam a odebiram pouze v NT a CEZu se to moc nelibi. Take uz se v tom byli stourat. Nastesti technik byl rozumny a kdyz zjistil ze v celem baraku je jine napeti nez v DS tak mi to pochvalil sepsal a byl klid. Prave te kupe byrobordelu se chci za kazdou cenu vyhnout.
JiříK
Příspěvky: 1020
Registrován: pon bře 21, 2011 6:29 pm
Reputace: 65
Bydliště: 345m n.m. v Chřibech

Re: Planovana FVE kemp Kajlovec - Hradec nad Moravici

Příspěvek od JiříK »

RCZf píše:No tim si prave nejsem tak jisty. Doma to tak mam a odebiram pouze v NT a CEZu se to moc nelibi. Take uz se v tom byli stourat. Nastesti technik byl rozumny a kdyz zjistil ze v celem baraku je jine napeti nez v DS tak mi to pochvalil sepsal a byl klid. Prave te kupe byrobordelu se chci za kazdou cenu vyhnout.
Tys ho pustil do baráku??? :o PROČ??? Tady máte hádéesku, tady prosím elektroměr... Už jste si to prohlídl? Plomby v ókeju? Tak naschle!!!
Pokud mě uvidíte tančit a nehraje hudba, vypněte, prosím, hlavní jistič...
brumlaj
Příspěvky: 2467
Registrován: ned kvě 12, 2013 2:24 pm
Reputace: 258

Re: Planovana FVE kemp Kajlovec - Hradec nad Moravici

Příspěvek od brumlaj »

RCZf píše:ON-grid to nebude. Bral jsem že limit 30kW je pro jakoukoli vyrobnu............
No názor právní kanceláře je: "....do jednoho doběrného místa je možné připojit více mikrozdrojů, či jiných výroben s výkonem do 10 kW provozovaných bez licence........" Takže bych nestahoval podvlékačky příliš daleko před brodem.
JiříK píše:Tys ho pustil do baráku??? :o PROČ??? Tady máte hádéesku, tady prosím elektroměr... Už jste si to prohlídl? Plomby v ókeju? Tak naschle!!!
Barák je jedna věc a kemp což je řekl bych veřejně přístupné místo je věc druhá. Netuším jak by se dalo zabránit měření ubytovaným klientem....... ideálně mít v lokální síti jiný kmitočet (např 60Hz) ;-)
Moudrost nepřichází vždy s věkem, někdy věk přichází sám.
xxtt

Re: Planovana FVE kemp Kajlovec - Hradec nad Moravici

Příspěvek od xxtt »

RCZf píše:Na PWM regulator jsem rezignoval.
Mužete krátce, proč? Prošel jsem vaše príspevky za nejaký čas... kvuli tem 0.9V? To by šlo udelat spolehlive. Ale musím ješte stihnou do jara nejaké meniče. Delal jsem i turbiny.

Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek