Solární regulátor k ukumulátoru 120V

Diskuze na téma solárních, větrných a ostatních regulátorů, datové komunikace mezi regulátory a PC, instalace software, zapojení regulátorů, chování a zkušenosti s různými typy regulátorů.
Uživatelský avatar
fugas
Příspěvky: 2126
Registrován: sob pro 21, 2013 6:58 pm
Reputace: 368

Re: Solární regulátor k ukumulátoru 120V

Příspěvek od fugas »

Dobré ráno.
Abrams měl možná na mysli napájet DC původní vestavěnou nabíječku elektromobilu,namísto 230VAC.Ale o tom já nemám ani tušení :dontknow:
Isolar 5kW (Axpert klon), LiFePo4 202Ah Lishen 18s.Nyní v přestavbě P106 Electric z projektu LiFePo4 na LiIon 100Ah.
Uživatelský avatar
abrams
Příspěvky: 2773
Registrován: ned črc 17, 2011 12:19 pm
Reputace: 427
Lokalita: Brno
Bydliště: Brno

Re: Solární regulátor k ukumulátoru 120V

Příspěvek od abrams »

Zdravím ,

přesně tak ;) , otázkou je jaké napětí vestavěnou nabíječku rozběhne a také jak pojede s s určitým počtem panelů :dontknow: . 100% výkon by měla dát při 325V DC a kWp dle výkonu nabíječky - při menším výkonu ::pv:: by mohla remcat :? .
Není jednoduchého řešení ... klasika ::pv:: :arrow: regl :arrow: *batt* :arrow: DC/AC měnič :arrow: origo nabíječka v Eutě je schůdné , ale celková účinnost pokulhává a záleží na patřičně dimenzovaných komponentech celého řetězce :| . Nej triviálnější je připojit patřičné napětí ::pv:: přímo na EV *batt* a odpojovat dle napětí *batt* ... PWM regl na 120V :mrgreen: .

Elektronům zdar *cloud*
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
Uživatelský avatar
fugas
Příspěvky: 2126
Registrován: sob pro 21, 2013 6:58 pm
Reputace: 368

Re: Solární regulátor k ukumulátoru 120V

Příspěvek od fugas »

Měničí DC/AC bych se právě chtěl vyhnout.Protože i když by byl dostatek panelů,tak přijde mráček a začne to nestydatě dojit baterky systému.Za další odběr 3kW z PJ 5kW odstaví ostatní AC spotřebu,takže takové řešení není funkční bez obrovského předimenzování.Proto přemýšlím,jak to udělat nezávisle na samotném systému,aby se to o sebe staralo samo.A v zimě by panely od euta sloužily normálně systému.Myšlenka na zimní nabíjení euta solárně je samozřejmě utopie.
Současně samozřejmě nechci aby to bylo nákladné jak pořízení elektromobilu samotné.Pocit ze solární jízdy si užiji maximálně čtyři měsíce v roce.Někdy v loni byl v inzerci P106,který si vozil panel na střeše.To je ideál.Doma ho pak jen posílit o další panely a pokud stojí 12 hodin na parkovišti,dá to střízlivě 2kWh.Kde je najdeš ;)

EDIT: Aha,tak tady jsi ho dokonce zvřejnil ty Abramsi ;)

https://forum.mypower.cz/viewtopic.php?t=1704
Isolar 5kW (Axpert klon), LiFePo4 202Ah Lishen 18s.Nyní v přestavbě P106 Electric z projektu LiFePo4 na LiIon 100Ah.
xxtt

Re: Solární regulátor k ukumulátoru 120V

Příspěvek od xxtt »

Bylo zmíneno neco jako 5 FV panelu. Na tohle žádná normální nabíječka nepojede ani pulsní. Nezapomínejte, že o co menší napetí nabíječka má na vstupu, o to vetší se snaží potáhnout proud. Nabíječka bude chtít výkon na vstupu a zacykluje se. O mppt ani reči.

Abramsi, vy asi ani porádne nečtete, co jsem napsal. Je snad jasné, že jsem na vaše poznámky o (jakémkoliv standardním) nabíječi odpovedel predtím výše.
Místo toho opakujete stejnou nejasnost. Vyzkoušejte si nejprve napájet jakýkoliv pulsní zdroj, co zmiňujete mekkým napetím na vstupu. V tomhle píšete od veci. Z vašeho komentáre je jasné, že jste nikdy nic podobné nedelal. Já ano. Stejne tak není jasné, zda by fugas, nebo nekdo jiný zvládl úpravu standardní nabíječky na neco jiného. Pri dnešních težko opravitelných konstrukcích by to byl (zbytečný) problém i pro mne. A to mám desítky let praxe v opravách elektroniky.

Nejjednodušší rešení je posadit panely na 150V, nebo lépe chlup nad + paralelní regulátor. Je možné též najít nekoho, kdo dodá nabíječ NiCd s výstupem na 150V.
Pokud je nabíječka k P106 s trafem, tak nemá smysl uvažovat o jejím solárním napájení ani pri prebytku výkonu na vstupu. Pokud je pulsní, tak není treba delat nejspíš nic, ale je nutný prebytek výkonu na vstupu. To je horší rešení, než tech 5 panelu, protože se ani trochu nenavodí mppt, jako v prípade tech 5 panelu, když jsou napetím správne posazené na baterie.
Také není jasné, co to je puvodne za nabíječ, a zda je vubec NiCd.
Uživatelský avatar
abrams
Příspěvky: 2773
Registrován: ned črc 17, 2011 12:19 pm
Reputace: 427
Lokalita: Brno
Bydliště: Brno

Re: Solární regulátor k ukumulátoru 120V

Příspěvek od abrams »

Zdravím ,

Fugasi , není-li možné nabíjecí výkon origo nabíječky řídit externím signálem pro sladění s ostatními spotřebiči připojenými k PJ , tak to moc schůdně nevypadá :( . O mppt regl bych v tomto moc asi neusiloval :arrow: poskládat panely na 150V + regl v podobě napěťového relé .

Vážený xxtt : o napájení spínaných (pulsních) zdrojů určených na 231V AC pomocí nízkých DC napětí mám své vlastní reálné poznatky . Dle dosavadních zkušeností z reálných testů mohu říci že na 52V DC fungují téměř všechny starší universální spínané zdroje 90 - 250V AC , u nejnovějších chytrých to není zaručené díky jejich chytrosti :uh: . Konkrétně malý AC/DC spínaný zdoj 5V 4A se probudí už při 36V DC a od 43V DC funguje na plný výkon :yes: , jiný spínaný zdroj 3,3V 2A nabíhá při 18V DC a od 26V DC jede na plný výkon :yes: ... trváte-li i nadále na nemožnosti napájet AC/DC spínané zdroje nízkým DC napětím , laskavě se obraťe na zdejšího člena Kodl69 .

Mimochodem , zde diskutované Euto není z počátku minulého století , ale z počátku nynějšího a vzhledem k důrazu na úsporu hmotnosti nabíječe bude onen na 99,9% spínané konstrukce .

Elektronům zdar *cloud*
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
xxtt

Re: Solární regulátor k ukumulátoru 120V

Příspěvek od xxtt »

abrams píše:Vážený xxtt : o napájení spínaných (pulsních) zdrojů určených na 231V AC pomocí nízkých DC napětí mám své vlastní reálné poznatky . Dle dosavadních zkušeností z reálných testů mohu říci že na 52V DC fungují téměř všechny starší universální spínané zdroje 90 - 250V AC , u nejnovějších chytrých to není zaručené díky jejich chytrosti :uh: . Konkrétně malý AC/DC spínaný zdoj 5V 4A se probudí už při 36V DC a od 43V DC funguje na plný výkon :yes: , jiný spínaný zdroj 3,3V 2A nabíhá při 18V DC a od 26V DC jede na plný výkon :yes: ... trváte-li i nadále na nemožnosti napájet AC/DC spínané zdroje nízkým DC napětím , laskavě se obraťe na zdejšího člena Kodl69 .
Abramsi, ješte jednou, laskave čtete pozorne a nepodsouvejte mi veci, které jsem nenapsal, a které interpretujete po svém, nebo až naopak.

Mícháte zde nekolik vecí dohromady, z kterých pak vypadá, jakobych napsal neco špatne. Udelejte si v tom porádek.
1. Napsal jsem, že ne každý pulsní zdroj dá pri sníženém napetí i (trvale) plný výkon.
2. Napsal jsem, že pri nižším napetí bere zdroj úmerne vetší proud, a abychom se rozumeli, tak dodávám, že nejde o problém spínaného zdroje, ale o to, že pri takhle úmerne zvýšeném proudu nebude stačit solární zdroj. Vy jste patrne nepochopil myšlenku, proto stále opakujete neco jiného.
3. Z ničeho nevyplývá, že jsem tvrdil, že pulsní nabíječe není možné napájet sníženým napetí, nechápu proto, proč me odkazujete na jiného diskutéra.

Navrhoval a stavel jsem meniče sám a nekopíroval, pwm šváby znám i vnitrní struktury, nepotrebuji podobné rady. Jak jsem ríkal, nevyzkoušel jste takový zdroj na mekké záteži, jinak by jste to takhle nekomplikoval. Je to též vecí konkrétního zdroje, srovnání s nejakými též "adaptéry" nemá smysl, každá konstrukce je kolikrát jiná.

Predtím jsem vám odmítl zduvodnit, proč je Teslova turbina nevýhodná. Bylo by to složité, a dopadlo by to asi podobne, jako výše. Navíc nemám chuť dávat všechno zdarma, co me stálo pár let práce. Nejsem povinen napsat všechno. Tak nekazte i to málo co jsem prispel. Je na vás jak to vezmete, to vaše se promítne vám, moje mne. Doporučuju více a lépe číst.
kyocera
Příspěvky: 1197
Registrován: čtv led 15, 2015 1:37 pm
Reputace: 275

Re: Solární regulátor k ukumulátoru 120V

Příspěvek od kyocera »

Co se týče spínaných zdrojů, tak bych s Abramsem nesouhlasil. Je pravda, že malo výkonové zdroje
třeba 50W, tak funkční být mohou jak popisuje. Ale více výkonové ne. To jsem si ihned před několika minutami
ověřil praktickým pokusem. Spínaný zdroj 400W / 24V - ne chytrý, ale ten co má na vstupu jen usm. můstek jsem
zapojil na několik regulovatelných DC zdrojů do serie. Dostal jsem se až na moje nejvyšší možné napájecí DC napětí 91V
a to jsem připojil na vstup toho spínaného zdroje 400V / 24V. Ale vůbec NIC. Je to jasné, větší zdroje už se navrhují s menším
rozsahem napájecího napětí, Zde u toho 400W je uvedený rozsah AC 110V až 220V. Což je minimální DC nějakých
155V. Tohle napětí už na svých DC zdrojích nemám, takže neumím říct, jestli by byl funkční už třeba na 149V DC. A nutno podotknout, že spínané zdroje ještě s větším výkonem
mají rozsah vstupního napětí ještě menší, od jmenovitých 220V, a více výkonové spínací zdroje jsou spíše na U vstup. 380V AC.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Dotace NE, 6,9kWp ,reg.Harmonie Ver.1, 60A,aku 4kWh LTO,BMS Sokol 400E,řízení Leonardo, LF a HF měnič vlastní Ver.1 a Ver.2, LF Modrá trojka 3kVA,modul HIS,ohřev vody Malibu L.A.3kW,Ver.1
Příprava instalace panel 18kWp,reg.Harmonie12kW Ver.4,měnič AC-DC-AC 1f PECKA 22kW,BMS Sokol 400E řízení Leonardo 360V, modul HIS, DC modul AFDD,modul chytré řízení,Aku 360V, ohřev vody Malibu L.A.3kW,Ver.4
kodl69
Příspěvky: 7379
Registrován: sob črc 19, 2014 8:56 pm
Reputace: 866
Lokalita: severně od Brna
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 8kWp
Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Solární regulátor k ukumulátoru 120V

Příspěvek od kodl69 »

To není o rozsahu, a návrhu, ale je tam Undervoltage protection, přímo v řídícím IO, takže jedině tohle nějak obalamutit. Tahle funkce v malejch adaptérech není, protože celkem nic nehrozí, prostě se to jenom nerozjede. Můj tip je, žes skončil těsně pod hranicí zapnutí, musí to spolehlivě fungovat od necelejch 100V AC, - tolerance napětí v síti - a taky to nesmí vypadávat kvůli poklesu napětí na filtrační kapacitě mezi periodami 50Hz.
I zdroje s PFC mají na vstupu můstek, ale jenom malou kapacitu kvůli odrušení a pak je step up konvertor jako aktivní PFC, a za ním teprve filtrační kapacitu, nebude to tahle varianta?
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
xxtt

Re: Solární regulátor k ukumulátoru 120V

Příspěvek od xxtt »

kodl69 píše:To není o rozsahu, a návrhu, ale je tam Undervoltage protection, přímo v řídícím IO, takže jedině tohle nějak obalamutit. Tahle funkce v malejch adaptérech není, protože celkem nic nehrozí, prostě se to jenom nerozjede. Můj tip je, žes skončil těsně pod hranicí zapnutí, musí to spolehlivě fungovat od necelejch 100V AC, - tolerance napětí v síti - a taky to nesmí vypadávat kvůli poklesu napětí na filtrační kapacitě mezi periodami 50Hz.
I zdroje s PFC mají na vstupu můstek, ale jenom malou kapacitu kvůli odrušení a pak je step up konvertor jako aktivní PFC, a za ním teprve filtrační kapacitu, nebude to tahle varianta?
S PFC dopadne pripojení na mekký zdroj možná i hur, nemá co podržet proud na vstupu. To asi škoda rozebírat, s tím by se zapotil i znalý. Undervotage protect nebo podobné zásahy nic nevyreší, pokud nabíječ neumí udelat výstupní proud podle vstupního napetí. Pri již mírném oslabení svetla to začne kmitat, pulzovat, takové rešení je krajne neefektivní. Takovou vec není problém pri podobných pokusech i podelat, a odepsat tím hotovou nabíječku je zbytečné riziko.
kyocera
Příspěvky: 1197
Registrován: čtv led 15, 2015 1:37 pm
Reputace: 275

Re: Solární regulátor k ukumulátoru 120V

Příspěvek od kyocera »

Pro kondl 69 : Mě nejde o to, abych zdroj 400W mohl provozovat třeba při 50VDC.
Jen jsem chtěl názorně ukázat, že zdroje s větším výkonem tak nefungují jak maličké zdroje.Jejich konstrukce je jiná.
U maličkých zdrojů je zpravidla jeden spínací prvek a maličký zdroj má opravdu velký rozsah vstupního
napětí z povahy své topologie. Více výkonné zdroje zdroje už mají půl most nebo plný most a taková topologie už není určena pro velký rozsah vstupního napětí.
A ani není vhodné do velmi výkonných zdrojů zasahovat a snažit se je nějak obalamutit.
Pokud je potřeba zdroj kde rozdíl mezi vstupním a výstupním napětím je malý, je lepší navrhnout podle potřeby
step up nebo step down konvertor. Volba topologie má i zásadní dopad na účinnost.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Dotace NE, 6,9kWp ,reg.Harmonie Ver.1, 60A,aku 4kWh LTO,BMS Sokol 400E,řízení Leonardo, LF a HF měnič vlastní Ver.1 a Ver.2, LF Modrá trojka 3kVA,modul HIS,ohřev vody Malibu L.A.3kW,Ver.1
Příprava instalace panel 18kWp,reg.Harmonie12kW Ver.4,měnič AC-DC-AC 1f PECKA 22kW,BMS Sokol 400E řízení Leonardo 360V, modul HIS, DC modul AFDD,modul chytré řízení,Aku 360V, ohřev vody Malibu L.A.3kW,Ver.4
kodl69
Příspěvky: 7379
Registrován: sob črc 19, 2014 8:56 pm
Reputace: 866
Lokalita: severně od Brna
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 8kWp
Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Solární regulátor k ukumulátoru 120V

Příspěvek od kodl69 »

sice off topic, ale s některými tvrzeními nesouhlasím. Je jasný, že polomost s převodem trafa 1:5 co normálně dává 24V je nikdy nemůže dát z 50V DC. Ale skoro všechny pc zdroje jsou 85-230V AC, takže převod trafa je menší a jsou prostě kratší pulzy. Pokud potřebuju napájecí zdroj izolovanej, step up nebo down nemůžu použít, snad jednočinný blokující, nebo propustný jedno nebo dvoj činný, dle výkonu, a pokud se dobře navrhne, tak s účinností nemusí být problém. Obecně nejvyšší rozsah vstupního napětí při částečné zátěži mají jednočinné blokující zdroje, tj. dnes všechno do cca 80W.
A některé na 50V fungují a jiné ne, ale to už je jiná písnička.

Ale k původnímu tématu: pokud je potřeba nabíjet 150V Aku, tak 5 panelů po 30V jsou někdy málo, nebude využit maximální výkon, protože když je fakt teplo, tak u mých panelů klesá Umpp z 30V na cca 26-27, a kdoví kolik proudu to bude dávat při 150V. A NiCd je potřeba nabíjet dostatečnými proudy, jinak se nikdy nenabijí doplna...
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
xxtt

Re: Solární regulátor k ukumulátoru 120V

Příspěvek od xxtt »

kodl69 píše:Ale skoro všechny pc zdroje jsou 85-230V AC, takže převod trafa je menší a jsou prostě kratší pulzy.
Jenže práve toto už závisí na výkonové rezerve trafa. Pokud je trafo vytíženo na maximum, tak tam ta rezerva pri širokých pulsech a nízkém napetí není.

Dodelávat/predelávat/menit charakteristiku nejakému nabíječi podle vstupního napetí je dost práce i pro zkušeného. Vznikne další regulační smyčka, a zdroj nemusí pracovat stabilne, jsou nutné docela náročné testy. Možností na rozkmitání vznikne dost. To je spíše na vývoj serie než kusu. To není jako upravit nejakému pulsnímu zdroji výstupní napetí.
kyocera
Příspěvky: 1197
Registrován: čtv led 15, 2015 1:37 pm
Reputace: 275

Re: Solární regulátor k ukumulátoru 120V

Příspěvek od kyocera »

Pro kodI69. Potvrdil jste moje slova , větší rozsah vstupního napětí mají zdroje s malým výkonem a jedním spínacím prvkem.
Jen jste zaměnil vstupní a výstupní napětí DC 50V. Já jsem psal, proč výkonový zdroj nebyl funkční při vstupním napětí pro 50V a Vy píšete o výstupním napětí 50V. Psal jsem, že nepotřebuji do zdroje zasahovat a snažit se ho obalmutit aby pracoval při vstupním napětí 50V. Jinak se v této oblasti ztotožňuji se závěry xxtt.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Dotace NE, 6,9kWp ,reg.Harmonie Ver.1, 60A,aku 4kWh LTO,BMS Sokol 400E,řízení Leonardo, LF a HF měnič vlastní Ver.1 a Ver.2, LF Modrá trojka 3kVA,modul HIS,ohřev vody Malibu L.A.3kW,Ver.1
Příprava instalace panel 18kWp,reg.Harmonie12kW Ver.4,měnič AC-DC-AC 1f PECKA 22kW,BMS Sokol 400E řízení Leonardo 360V, modul HIS, DC modul AFDD,modul chytré řízení,Aku 360V, ohřev vody Malibu L.A.3kW,Ver.4
Uživatelský avatar
fugas
Příspěvky: 2126
Registrován: sob pro 21, 2013 6:58 pm
Reputace: 368

Re: Solární regulátor k ukumulátoru 120V

Příspěvek od fugas »

Zdravím ve spolek.
Jelikož ta věc začíná být velmi aktuální,došel jsem k závěru že jediná dostupná možnost je jistá verze tohoto:
http://shop.mypower.cz/regulator-midnit ... -lite-2632

Výhoda je že displej je možno instalovat přímo do palubní desky a mít tak přehled o nabíjení,celkově spotřebované energii a napětí během jízdy.DC vstup původně navržený pro rychlonabíječku bude použit pro připojení pole ::pv:: ,které při napětí 150V mohou paralelně sloužit domácímu systému.Antiblbostně a konfortně.
Isolar 5kW (Axpert klon), LiFePo4 202Ah Lishen 18s.Nyní v přestavbě P106 Electric z projektu LiFePo4 na LiIon 100Ah.

Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek