Paralelní zapojení aku

Olověné baterie, údržba, servis, dobíjení, rady, tipy, návody ...
Trosecnik

Re: Paralelní zapojení aku

Příspěvek od Trosecnik »

Na níže přiloženém obrázku máš možné způsoby propojení do baterie. Ten způsob který jsi nakreslil (říká se mu také sério-paralelní) ty je ten u mne druhý a je to s ním přesně jak napsal VlkZajac.

Tento způsob je dobrý. Doporučuji ti ještě připojit balancér, obrázek přikládám. Při připojení balancéru právě musíš použít sério paralelní zapojení (viz. šedý vodič balancéru).

Jde o stejný model, s rozdílnou cenou. Podle MyPower je vhodný i na LiFeYPO4, podle Solar Energy PCE je určen pro olovo. Vyrovnávací proudy 0-5A, balancování do 30mV.

http://shop.mypower.cz/balancer-equaliz ... terie-2504
http://solar-elektro.cz/?action=detail&id=ID1836&catg=0

Na MyPower lze zakoupit rovnou i ztrojený balancér, který lze použít pro čtyři sériově spojené články do baterie.

http://shop.mypower.cz/balancer-equaliz ... terie-2831

P.S.
Když klikneš na můj podpis, nebo jak se tomu říká (to úplně dole na konci mého příspěvku, pod linkou) tak tam uvidíš i fotku že to takto propojené mám (přesně jak jsi to nakreslil + balancér) a snad na ní bude něco poznat.

P.P.S.
Nezapomeň si správně navrhnout uzly s ohledem na zátěž baterie při provozu střídače. Moc se tu o tom nemluví, podle mne je to velmi důležité. Pokud dojde k elektromagnetickému rušení budeš možná muset zapojení změnit, nebo uzemňovat (pokud teď neuzemňuješ). Doporučuji použít propojky stejných délek a tedy se stejným odporem.
Uživatelský avatar
abphoto
Příspěvky: 103
Registrován: úte zář 01, 2015 12:13 am
Reputace: 5

Re: Paralelní zapojení aku

Příspěvek od abphoto »

ano stat sa nemoze nic... je to dobre zapojenie s/p, pri spravnom zaobchoadzani balancer ani nepotrebujes, len musisi dorzat
- spravny prierez vodica vzhladom na pozadovany odber a nabijanie
- vsetky vodice rovnako dlhe v jednotlivych urovniach prepojenia, tym dosiahnes rovnomerne vyvazenie
- a poistky! lebo neni ci lepsie ako ohen v baterkarni...
SunPower 1050Wp+MidNite150classic+WBjr, LPF4 12kWh@13,2V, skoro vsecko pekne na DC, 2400W DC/AC sinus
testovacia prevadzka - ostrov amorf 99,6kWp , 3F DC/AC Sinegry 12x5kW, SMA 6x 17kW, Pb 16000Ah@48V...


Revizie VTZ elektrickych E1 A B
lzahradil
Site Admin
Příspěvky: 921
Registrován: ned srp 12, 2012 1:18 am
Reputace: 285
Lokalita: blízko Plzně
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5840
Kapacita baterie [kWh]: 28
Bydliště: CZ

Re: Paralelní zapojení aku

Příspěvek od lzahradil »

Trosecnik píše:Na níže přiloženém obrázku máš možné způsoby propojení do baterie. Ten způsob který jsi nakreslil (říká se mu také sério-paralelní) ty je ten u mne druhý a je to s ním přesně jak napsal VlkZajac.

Tento způsob je dobrý. Doporučuji ti ještě připojit balancér, obrázek přikládám. Při připojení balancéru právě musíš použít sério paralelní zapojení (viz. šedý vodič balancéru).
tyhle balancery mam. me to prave zajimalo hlavne z duvodu, ze pokud mam napr balancer na jedne 24V sade, tak ty dalsi balancovane nejsou. Tim pospojenim stredove casti by se balancovalo vse.
Kdyz to vidim na obrazku, tak mi to potvrzuje ze se nic stat nemuze a skusim to propojit jakej to bude mit vysledek.

Poistky mam prave na tom stredu mezi bateriema. Je vhodne dat poistku i mezi tim paralelnim propojem ? Tusim ze jo, protoze kdyz by doslo k problemu, a odhorela poistka mezi, tak to nebude 24V ale diky paralelnimu propojeni by doslo ke zkratu na 12V vetvi.
FVE 5,84kWp [Axpert 5048MK - LiFePO4 580Ah@48V (zatím) | 3x Axpert MSXE 2400W - NiCd 800Ah@24V]
Trosecnik

Re: Paralelní zapojení aku

Příspěvek od Trosecnik »

Pokud máš balancér jen na "jedné větvi paralelně propojené výsledné baterie" (na mém prvním obrázku z předchozího příspěvku, horní zapojení, kde balancér je jen na spodní nebo horní větvi), balancuješ jen ty dva články dané větve (vzájemně mezi sebou) a články druhé větve nejsou balancovány (není srovnáno napětí mezi nimi).
Ty hovoříš v množném čísle. Tedy pokud máš dva balancéry (a nemáš právě sério-paralelní propojení článků baterie), každý na jedné zmíněné větvi, balancuješ vždy dva články horní větve mezi sebou a dva články spodní větve mezi sebou. Získáváš tak dva a dva shodně vybalancované články, ne čtyři shodně vybalancované články.

Pokud připojíš balancér (jeden, pokud ti stačí proud do 5A) na sério-paralelně uspořádanou baterii, vyrovnává se napětí a kapacita všech článků baterie.

U mého sério-paralelního zapojení celkové/globální baterie reaguje balancér prakticky jen při prázdné a při plné baterce. Takže se pravděpodobně nic zásadního nestalo pokud máš teď udržovanou shodu napětí jen mezi těmi dvěma články.

Co se stane, když ti shoří pojistka na sério-paralelním propoji? Baterie budou zapojeny jinak (řekněme paralelně, ať máme nějakou terminologii i když záleží vždy na pohledu). Tedy, dle mého ručního obrázku, ti zapojení spodní přejde na zapojení horní.

Nepoužívám pojistky, používám jističe. Jsou vhodné i na odpojení a také levnější. Pokud bych už chtěl pojistky, tak jedině pojistkový odpínač aby ho šlo použít i pro odpojení, to uvádím proto že se tu často doporučují automobilové pojistky.

Co se stane, když při sério-paralelním zapojení zkolabuje jeden článek (chápeš snad že zmíněný článek je u tebe pravděpodobně soustavou článků - řekněme sub-baterií)? Elektřina se bude snažit jít cestou nejmenšího odporu a ostatní články budou prostě jen namáhány více, začne asi neustále pracovat balancér ale nic hrozného se ještě nestane.
Pokud zkolabuje hodně nešťastným způsobem i druhý článek v "odlišné větvi" (na mém prvním obrázku z předchozího příspěvku, spodní zapojení, zkolabuje v levé i pravé paralelní sub-baterii jeden článek) tak opět proud nějak proteče. Pokud zkolabují oba články levé či pravé paralelně zapojené sub-baterie, tak to bude stejné jako by jsi propojil sériově dva články rozdílné kvality či kapacity.

Takže já jistím/odpínám jen výslednou baterii jako celek. Zvlášť jistím baterie-regulátor, zvlášť baterie-střídač. To je myslím logické, ale souvisí to právě s tím jak si uspořádáš uzly. Doporučuji ti udělat si náčrtek a spočítat si proudy jednotlivými větvemi a uvažovat nad provozními stavy elektrárny.
kodl69
Příspěvky: 7379
Registrován: sob črc 19, 2014 8:56 pm
Reputace: 866
Lokalita: severně od Brna
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 8kWp
Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Paralelní zapojení aku

Příspěvek od kodl69 »

Tak to sérioparalelní zapojení jsem si myslím zdokonalil: mám paralelní propojky u článků snadno zdemontovatelné, takže když budou články plně nabité a bude potřeba provést kapacitní test, tak rozpojím paralelní propojky a na voltmetrech můžu sledovat, který článek z které sady je nejslabší, a potom třeba články mezi sebou vyměnit, ale to už tak easy vyřešené nemám.
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.

Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek