Aký hybridný menič

Diskuze na téma zařízení určených pro převod a stabilizaci napětí, zejména DC/AC měniče a DC/DC měniče, zkušenosti, teorie, praxe ...
Uživatelský avatar
ota
Příspěvky: 2298
Registrován: čtv dub 18, 2013 9:37 am
Reputace: 514
Bydliště: na chaloupce u lesa-Příbramsko
Kontaktovat uživatele:

Re: Aký hybridný menič

Příspěvek od ota »

Souhlasím s Trosečníkem a mám ještě připomínku, že vlastní spotřeba se neřeší navýšením baterií ale navýšením solárního pole. Jeden panel 230Wp mi 10 měsíců v roce spolehlivě pokryje vlastní spotřebu měniče. A v prosinci a lednu je to stejně úplně jedno, bo když je inverze, ostrovník musí zapnout centrálu.
70kWp + 10kW Infinity, 25kWh LiFe
rob.brno
Příspěvky: 957
Registrován: sob čer 09, 2012 9:14 am
Reputace: 20

Re: Aký hybridný menič

Příspěvek od rob.brno »

Trosecnik píše: To je podle mne docela špatný a zavádějící odhad. Minimálně v tom, že 1/2 uvedené spotřeby půjde prakticky (až na dva měsíce v roce - tady by ostrovní FVE asi brečela jak želva) přímo ze slunce a nebude mít zásadní vliv na baterie.

Myslím, že 25W ztráta je velká a k 50W se radši nechci vyjadřovat, ale jak říkám asi polovinu této vlastní-spotřeby bych nanejvýše uvažoval jako ztrátu 6Kč/kWh.
Něco na tom je. Tohleto tvrzení by mohlo platit hlavně v létě, kdy je elektriky nadbytek, ale v zimě se každá watth. počítá. V zimě i když ta režijní spotřeba jde z panelů, tak pak citelně chybí a panelama to člověk nijak extra nedože.
rva
Příspěvky: 3459
Registrován: úte dub 23, 2013 10:21 am
Reputace: 526
Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 46000
Kapacita baterie [kWh]: 40
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Kousek od Lysé nad Labem

Re: Aký hybridný menič

Příspěvek od rva »

A kdo je největší optimista, tak tu ztrátu v měniči bere jako úsporu na vytápění přímotopem. Stejně by bylo zajímavé znát nejenom spotřebu naprázdno, ale i průběh spotřeby při různém zatížení. Asi někdy v noci (kdy do toho nebude kecat slunce ani rodina) zkusím zatěžovat Axperta a měřit proudy na vstupu a výstupu.
_______________________________________________________________________
43 kWp, LiFePO4 46 kWh,
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS
rob.brno
Příspěvky: 957
Registrován: sob čer 09, 2012 9:14 am
Reputace: 20

Re: Aký hybridný menič

Příspěvek od rob.brno »

rva píše:A kdo je největší optimista, tak tu ztrátu v měniči bere jako úsporu na vytápění přímotopem. Stejně by bylo zajímavé znát nejenom spotřebu naprázdno, ale i průběh spotřeby při různém zatížení. Asi někdy v noci (kdy do toho nebude kecat slunce ani rodina) zkusím zatěžovat Axperta a měřit proudy na vstupu a výstupu.
Pokud tedy nemá měnič někde zašitý (třebas i v nevytápěné části domu), aby ho hlukem neobtěžoval. Tu charakteristiku účinnosti na zátěži by mohl dodat výrobce. Slušné(alespoň ongridy) měniče to mají v DS.

Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek