MicroInvertor GWL/Power

Měniče stejnosměrného proudu na střídavý proud, porovnání účinnosti, ztráty, optimalizace použití měničů, střídače v UPS - záložní zdroje.
PavelR
Příspěvky: 3104
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm
Reputace: 220
Lokalita: Žabčice
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 29139
Kapacita baterie [kWh]: 12
Chci prodávat energii: ANO
Chci/Mám dotaci: NE

Re: MicroInvertor GWL/Power

Příspěvek od PavelR »

V tomto systemu vidim jedinou nevyhodu. Energii dodava pouze kdyz sviti tedy pres den. V mem pripade jsme vsichni do 16:00 v praci a tedy je pouze stand by spotreba vetsi spotreba u nas zacina tak 18-19:00. Pokud jsem pochopil spravne ze to funguje pokud je odber vetsi nez vykon menice skrz pretoky tak je to pouzitelne pouze pro provozy kdy je vetsina odberu pres den. Napr mensi firma od rana do odpoledne jedou pocitace osvetleni vyrobni zarizeni atd. tam bych smysl videl. Jednoducha instalace ....
bis69
Příspěvky: 32
Registrován: sob bře 23, 2013 4:43 pm
Reputace: 0

Re: MicroInvertor GWL/Power

Příspěvek od bis69 »

střídač píše: Předpokládám, že jsi jej jen tak z dlouhé chvíle, cvičně nestrkal po nedělním obědě do auta.
Je někde jen tak volně loženě opřenej.
To bylo myšleno tak, že když jsi se ptal na zkušenost, tak jsem napsal svojí zkušenost i s nákupem. Prostě jsem přijel do i4wifi a panel v pohodě strčil do auta a odvezl :-) .
střídač píše: Ne né, ono to k té desitce vyleze.
Joooo vyleze, ale to vyleze o něco výše i u jiných řešení. Každopádně moje investice do funkčního řešení byla pouze 7.200,-Kč. Končim v tomto směru již se budu snažit nepolemizovat :-) .
střídač píše: Nezpochybňuji samotný princip, vcelku mi přijde jako dost užitečný, jen je cenově mimo současnou realitu,
NECHÁPU?. JAK CENOVĚ MIMO REALITU?
Popiš mi, prosím, cenově výhodnější řešení, které mi bude přeměňovat 230Wp ze slunce na elektřinu a bude takto snadno zprovoznitelné. Honem, sem s tím.
mypower.cz píše: Zdravim, s dovolenim si dovolim vstoupit do diskuze a zeptat se jak s celym vypoctem navratnosti souvisi veskere poplatky za vlastnictvi pripojky, tedy ty, ktere nejsou "cena energie". Ono rekl bych ze pravdepodobne souvisi protoze mikroinvertor bez DS nebo bez neceho na co by se mohl nafazovat proste nejede, takze to vlastnictvi a platby za pripojku jsou nezbytne. To ale mozna by asi bylo na dlouhou filosofickou debatu.
ANO, SAMOZŘEJMĚ. Mikroinvertor tak jak funguje nemůže fungovat bez DS. S tímto vědomím jsem to pořizoval. Ale když si vezmeš, že máš doma elektrické spotřebiče, které ti kontinuálně spotřebovávají 250W, tak toto řešení, kde je výkon maximálně (např.) 230Wp, je ÚPLNĚ IDEÁLNÍ (já si myslím) jak tuto energii, kterou bych jinak platil dodavateli el.en. tak si sám přeměním ze slunce na vlastní el.en. TO NEMŮŽE NIKDO POPŘÍT. ANI CÍRKEV :-) .
PavelR píše:V tomto systemu vidim jedinou nevyhodu. Energii dodava pouze kdyz sviti tedy pres den.
To je fakt. Chtělo by to vymyslet něco aby ty panely přeměňovaly energii i v noci :-) (It was joke.) Jinak přesně z toho důvodu jsem to koupil, abych snižil spotřebu, kterou mi generují stáleběžící spotřebiče. Něchtěl jsem řešit snížení absolutní spotřeby, protože to je výrazně dražší než by se mi chtělo investovat.
Wagoneer
Příspěvky: 180
Registrován: stř kvě 30, 2012 2:46 pm
Reputace: 6

Re: MicroInvertor GWL/Power

Příspěvek od Wagoneer »

Zdravím,
napájet tímto zařizením a panelem 230Wp větev s trvalým odběrem cca nad 250W mi přijde jako dobrý nápad.
Zajímalo by mne však, jak mate ošetřeny přetoky do sítě v případě, že neni nikdo v dohledu a dojde k poruše nějakého zařízení na této větvi a spotřeba spadne třeba na 50W. Zbytek by se tedy tlačil do DS?
bis69
Příspěvky: 32
Registrován: sob bře 23, 2013 4:43 pm
Reputace: 0

Re: MicroInvertor GWL/Power

Příspěvek od bis69 »

Wagoneer píše:Zdravím,
napájet tímto zařizením a panelem 230Wp větev s trvalým odběrem cca nad 250W mi přijde jako dobrý nápad.
Zajímalo by mne však, jak mate ošetřeny přetoky do sítě v případě, že neni nikdo v dohledu a dojde k poruše nějakého zařízení na této větvi a spotřeba spadne třeba na 50W. Zbytek by se tedy tlačil do DS?
Toto se dá řešit poměrně snadno použitím hlídacího proudového relé (http://shop.mypower.cz/hlidaci-rele-pro ... 32-20a-977), kde se nastaví hranice protékajícího proudu a jak proud klesne pod tuto hranici, tak relé odepne mikroinvertor (např.).
střídač
Příspěvky: 544
Registrován: stř led 02, 2013 4:28 pm
Reputace: 17

Re: MicroInvertor GWL/Power

Příspěvek od střídač »

bis69 píše: Končim v tomto směru již se budu snažit nepolemizovat
Jsem vždy v rozpacích, rozchází-li se cokoli s realitou. Pokud si řeknu, že cesta je nulový náklad, upevnění a cesta pro upevnění je nulový náklad, pak ano, investice je 7200,-.

Osobně jsem vskutku vděčný za sdělené zkušenosti, tudíž ohromný dík. Nechci v žádném případě zpochybnit to, když si toto zařízení kdokoli koupí za jakoukoli cenu. Je to jeho výsostné právo.
bis69 píše: NECHÁPU?. JAK CENOVĚ MIMO REALITU? Honem, sem s tím.
Polemizuji pouze a jenom nad efektivitou daného řešení. Přiznám se, že toto posuzuji svým, navíc jednostranným pohledem.

Probůh nezpochybňuji snadnost řešení, vzít panel, narazit krabičku a čouhající drát zasunout do zásuvky. Ona snadnost je vyvážená krajní neefektivitou. Pokud bych měl v průběhu dne stabilní 200w odběr, utíkám ihned a kupuji a montuji. V tomto okamžiku asi nehledím na cenu. Kolísající odběr v průběhu dne mezi 50w-4kW mne nabádá hledat jiná, vhodnější řešení.
Budu-li mít jeden panel, snad dobrý, dva, začínají těžkosti, tři, určitě problém.

Dovedu si dokonce představit, že si pořídím 10 panelů a 10 mikroinvertorů, uhlídám přetok a přebytky uložím do bojleru.
Pokud bude i tak nadbytek, tak přece uložím, no do baterek. No a v tento okamžik mi přijde investice 36000,- do 10 ks mikroinvertorů jako čiré bláznosvtví.

Jsem rád za poskytnuté zkušenosti a budu ještě radši, pokud poreferuješ i po nějakém čase. Případně poreferovat o rozšíření, či rozšiřování.
Držím pěsti. Nabité a sdělené zkušenosti pomohou mnohým k vytvoření názoru jak se pohybovat ve fotovoltaické džungli.
Uživatelský avatar
mypower.cz
R.I.P.
Příspěvky: 4927
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am
Reputace: 521

Re: MicroInvertor GWL/Power

Příspěvek od mypower.cz »

Jeste jeden dotaz na elektro odborniky z pohledu norem. Ma ten mikroinvertor klasickou zastrcku do zasuvky? Pokud ne, zbytek meho prispevku ignorujte. Pokud ano, pak mam dotaz. Nevim co je na tom pravdy, ale ze zastrcky, proste ze samce od zasuvky by nikdy nemel tect proud, vzdy musi tect dovnitr samce od zasuvky. Jak se na tento vyjimecne obraceny tok proudu diva norma? Na funkcnost to samozrejme nema vliv a kdyz odepneme mikroinvertor ze zasuvky, napeti by tam nemelo co delat jinak je to asi chybova funkce, ale preci jen ten tok proudu je v tomto pripade opacny nez by mel dle norem patrne byt. Predem rikam ze nejsem odbornik na normy ale prijde mi to tak nejak logicke, proto zasuvka ma vodive casti schovane a zastrcka nikoliv.
bis69
Příspěvky: 32
Registrován: sob bře 23, 2013 4:43 pm
Reputace: 0

Re: MicroInvertor GWL/Power

Příspěvek od bis69 »

střídač píše: Pokud bych měl v průběhu dne stabilní 200w odběr, utíkám ihned a kupuji a montuji.
A právě o tom to je. Když mám stálý odběr nad výkonem mikroinvertoru, tak tohle je dle mého názoru ideální řešení pro normální lidi (i zedníka). Koupim - nastavim na slunce - zapojim - a když se to do 7mi let nerozbije, tak se to zaplatí a pak to šetří.

Jediný problém s návratností těchto systémů je jejich případná porucha, odchod do věčných lovišť apod. Pokud by byla návratnost řešení FVE (jakékoli) 3 roky (což si osobně myslím je ideální stav), tak tu nediskutujeme a jenom se kocháme jak venku nádherně svítí slunce. Bohužel odejít může cokoli a v tu chvíli je návratnost v pr..... Odejít mohou krásné LiNěco akumulátory, měniče napětí atd. A návratnost se začne hoooodne vzdalovat.

Proto já VŮBEC neuvažuju o nějakém větším řešení FVE. Jedině v případě, že by celá FVE ještě například dokázala umýt nadobí, vyprat prádlo, vyčistit bazén, posekat trávu, vytrhat trávu v záhonech, dodělat závlahu na zahradě, manželce umýt okna, za mě ustlat každé ráno postel. Pak bych si to asi rozmyslel :-) .
bis69
Příspěvky: 32
Registrován: sob bře 23, 2013 4:43 pm
Reputace: 0

Re: MicroInvertor GWL/Power

Příspěvek od bis69 »

mypower.cz píše:Jeste jeden dotaz na elektro odborniky z pohledu norem. Ma ten mikroinvertor klasickou zastrcku do zasuvky? Pokud ne, zbytek meho prispevku ignorujte. Pokud ano, pak mam dotaz. Nevim co je na tom pravdy, ale ze zastrcky, proste ze samce od zasuvky by nikdy nemel tect proud, vzdy musi tect dovnitr samce od zasuvky. Jak se na tento vyjimecne obraceny tok proudu diva norma? Na funkcnost to samozrejme nema vliv a kdyz odepneme mikroinvertor ze zasuvky, napeti by tam nemelo co delat jinak je to asi chybova funkce, ale preci jen ten tok proudu je v tomto pripade opacny nez by mel dle norem patrne byt. Predem rikam ze nejsem odbornik na normy ale prijde mi to tak nejak logicke, proto zasuvka ma vodive casti schovane a zastrcka nikoliv.
Ne, není tam protikus do prasečího čumáku :-)

Správně by to mělo být zapojeno do rozvaděče, jištěno apod. Ta zásuvková koncovka se tam dává z lenosti, jednoduchosti připojení a snahy co nejdříve to rozchodit :-)
atom
Příspěvky: 436
Registrován: sob čer 02, 2012 8:22 pm
Reputace: 8
Bydliště: 580m n.m. na Vysočině

Re: MicroInvertor GWL/Power

Příspěvek od atom »

bis69 píše: ANO, SAMOZŘEJMĚ. Mikroinvertor tak jak funguje nemůže fungovat bez DS. S tímto vědomím jsem to pořizoval. Ale když si vezmeš, že máš doma elektrické spotřebiče, které ti kontinuálně spotřebovávají 250W, tak toto řešení, kde je výkon maximálně (např.) 230Wp, je ÚPLNĚ IDEÁLNÍ (já si myslím) jak tuto energii, kterou bych jinak platil dodavateli el.en. tak si sám přeměním ze slunce na vlastní el.en. TO NEMŮŽE NIKDO POPŘÍT. ANI CÍRKEV :-) .
U běžné přípojky je to pravda jen z 1/3. Protože taková přípojka má 3fáze a tyto fáze jsou rovnoměrně rozděleny mezi zásuvky/světla/patra/místnosti/větší spotřebiče... . Jeden mikroinvertor nepokryje tedy režijní spotřebu domu. Museli by být 3 a nebo popřepojovat fáze v rozvaděčích. Obojí bude zase něco stát.
2x Tristar / 17kWh v lithiu / 7,3kWp na střeše / 2xXTM-4000 / >31MWh :o / start 05/2012 s 440Wp.
bis69
Příspěvky: 32
Registrován: sob bře 23, 2013 4:43 pm
Reputace: 0

Re: MicroInvertor GWL/Power

Příspěvek od bis69 »

atom píše:
bis69 píše: ANO, SAMOZŘEJMĚ. Mikroinvertor tak jak funguje nemůže fungovat bez DS. S tímto vědomím jsem to pořizoval. Ale když si vezmeš, že máš doma elektrické spotřebiče, které ti kontinuálně spotřebovávají 250W, tak toto řešení, kde je výkon maximálně (např.) 230Wp, je ÚPLNĚ IDEÁLNÍ (já si myslím) jak tuto energii, kterou bych jinak platil dodavateli el.en. tak si sám přeměním ze slunce na vlastní el.en. TO NEMŮŽE NIKDO POPŘÍT. ANI CÍRKEV :-) .
U běžné přípojky je to pravda jen z 1/3. Protože taková přípojka má 3fáze a tyto fáze jsou rovnoměrně rozděleny mezi zásuvky/světla/patra/místnosti/větší spotřebiče... . Jeden mikroinvertor nepokryje tedy režijní spotřebu domu. Museli by být 3 a nebo popřepojovat fáze v rozvaděčích. Obojí bude zase něco stát.
UF. Jo, je to tak. Omlouvám se, že jsem to vysloveně nezmínil.

Mikroinvertor je jednofázový a tím pádem pokrývá svojí přeměnou sluneční energie na elektrickou energii pouze jednu fázi. Takže ti co mají v domě rozvod rozdělen do 3 fází musí počítat s tímto "omezením". Ti co mají rozvod pouze v jedné fázi (i tací jsou, viz. můj bratr :-) ) se nemusí o nic starat (přesouvat stáleběžící spotřebiče na solární fázi).
JiříK
Příspěvky: 1020
Registrován: pon bře 21, 2011 6:29 pm
Reputace: 65
Bydliště: 345m n.m. v Chřibech

Re: MicroInvertor GWL/Power

Příspěvek od JiříK »

mypower.cz píše:Jeste jeden dotaz na elektro odborniky z pohledu norem. Ma ten mikroinvertor klasickou zastrcku do zasuvky? Pokud ne, zbytek meho prispevku ignorujte. Pokud ano, pak mam dotaz. Nevim co je na tom pravdy, ale ze zastrcky, proste ze samce od zasuvky by nikdy nemel tect proud, vzdy musi tect dovnitr samce od zasuvky. Jak se na tento vyjimecne obraceny tok proudu diva norma? Na funkcnost to samozrejme nema vliv a kdyz odepneme mikroinvertor ze zasuvky, napeti by tam nemelo co delat jinak je to asi chybova funkce, ale preci jen ten tok proudu je v tomto pripade opacny nez by mel dle norem patrne byt. Predem rikam ze nejsem odbornik na normy ale prijde mi to tak nejak logicke, proto zasuvka ma vodive casti schovane a zastrcka nikoliv.
Vzhledem k tomu, že mikroinvertor, pokud není připojen na DS nedává (neměl by) nic, protože není přifázován, tak by ta zástrčka (teoreticky) vadit neměla. Jeden z ochranných prvků by mělo být- není k čemu se přifázovat (spadne DS) - nevyrábím nic.
Pokud mě uvidíte tančit a nehraje hudba, vypněte, prosím, hlavní jistič...
PavelR
Příspěvky: 3104
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm
Reputace: 220
Lokalita: Žabčice
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 29139
Kapacita baterie [kWh]: 12
Chci prodávat energii: ANO
Chci/Mám dotaci: NE

Re: MicroInvertor GWL/Power

Příspěvek od PavelR »

Jen pro zajimavost. Má někdo kontinualni spotrebu domu 250W ci vic? Celkem by me zajimalo co ji tvori? Moje stand by spotreba je do 20W a cca pulku z toho dela VDSL modem. S lednici to je 100W

Jedine co me napadlo je server ale pokud by bral 250W to uz by byla poradna masinka
Uživatelský avatar
mypower.cz
R.I.P.
Příspěvky: 4927
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am
Reputace: 521

Re: MicroInvertor GWL/Power

Příspěvek od mypower.cz »

PavelR píše:Jen pro zajimavost. Má někdo kontinualni spotrebu domu 250W ci vic? Celkem by me zajimalo co ji tvori? Moje stand by spotreba je do 20W a cca pulku z toho dela VDSL modem. S lednici to je 100W

Jedine co me napadlo je server ale pokud by bral 250W to uz by byla poradna masinka
Napadaji me ruzne akvarka, kamerove dohledy a podobne.
MareC3k
Příspěvky: 491
Registrován: pát říj 05, 2012 8:37 pm
Reputace: 56
Bydliště: SK pri Presove

Re: MicroInvertor GWL/Power

Příspěvek od MareC3k »

napr. u mna WiFina, kamerovy system, alarm, radiobudik, hifi veza, domace kino, 2xTV+sat, ovladanie na garaz a branu, mikrovlnka, el. varna doska, chladnicka, cisticka odpadovych vod. kazde jedno z toho ide v stby rezime nonstop s prikonom cca 1-5W. Takze v pohode dokopy aj 100-200W
+- 25kWp, 53V 700Ah LifeYpo4+zaloha olovo, 2x5kW Axpert + 3x XTM 4000+Victron quattro 15.000, 5x Victron 250/100, https://forum.mypower.cz/viewtopic.php?t=780 KIA EV6
xmasin
Příspěvky: 1765
Registrován: čtv čer 28, 2012 9:45 pm
Reputace: 101

Re: MicroInvertor GWL/Power

Příspěvek od xmasin »

mypower.cz píše: Napadaji me ruzne akvarka, kamerove dohledy a podobne.
Stand-by spotřeba mojí domácnosti je cca 140W, v tom je plynový kotel, alarm, kamerový systém (ten bere nejvíc cca 120W) a pak spotřebiče jako myčka, mikrovlnka atd. Lednice má za den spotřebu cca 0,7 kWh (není počítána do stand-by spotřeby). Všechno je reálná měřená spotřeba nikoliv odhad. Za den to dělá včetně lednice cca 4,3 kWh, proto taky uvažuji, že bych na střechu nějaký ten panel hodil.
PavelR
Příspěvky: 3104
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm
Reputace: 220
Lokalita: Žabčice
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 29139
Kapacita baterie [kWh]: 12
Chci prodávat energii: ANO
Chci/Mám dotaci: NE

Re: MicroInvertor GWL/Power

Příspěvek od PavelR »

Ten kamerovej system je pekne rozezranej kolik mas kamer?
xmasin
Příspěvky: 1765
Registrován: čtv čer 28, 2012 9:45 pm
Reputace: 101

Re: MicroInvertor GWL/Power

Příspěvek od xmasin »

PavelR píše:Ten kamerovej system je pekne rozezranej kolik mas kamer?
Aktuálně 8, ale je v tom i spotřeba připojení k Internetu, switche, WiFi AP, UPS (ta bere naprázdno 30W) a řídících modulů pro ovládání domu. Mám to napájené z jednoho centrálního 12V zdroje, takže měřím tuhle spotřebu dohromady. A kamerový systém je řešen jako PC i když úsporné a napájené 12V přes PicoPSU.
Uživatelský avatar
mypower.cz
R.I.P.
Příspěvky: 4927
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am
Reputace: 521

Re: MicroInvertor GWL/Power

Příspěvek od mypower.cz »

Muzu se zeptat, to je domacnost nebo firma? Popripade co muze cloveka motivovat k provozu osmikameroveho systemu? Napriklad lokalita s "vysokou mirou kriminality"?
xmasin
Příspěvky: 1765
Registrován: čtv čer 28, 2012 9:45 pm
Reputace: 101

Re: MicroInvertor GWL/Power

Příspěvek od xmasin »

mypower.cz píše:Muzu se zeptat, to je domacnost nebo firma? Popripade co muze cloveka motivovat k provozu osmikameroveho systemu? Napriklad lokalita s "vysokou mirou kriminality"?
Je to rekreační chata, bohužel v místě, kde přes týden prakticky nikdo není a okolní stavení už byla několikrát vykradena. Mě osobně se při rekonstrukci ztratil nějaký materiál, který byl volně přístupný. Takže hlídám 6ti kamerami okolí domu a 2 kamery mám v kůlně za chatou a ve stodole.
MilanK
Příspěvky: 161
Registrován: ned led 15, 2012 11:31 pm
Reputace: 4
Bydliště: Slavkov
Kontaktovat uživatele:

Re: MicroInvertor GWL/Power

Příspěvek od MilanK »

Provozuji systém se třemi mikroinvertory 250W Involar na každou fázi jeden. Co se týče uhlídání přetoků do sítě je na prvním místě si rohodit na jednotlivé fáze spotřebiče které jsou stále on-line. (plynový kotel u mě 100W) počítače, switche, Oběhová čerpadla, spotřebiče co jsou ve stand by atd. Já chci řešit hlídání přetoku pomocí elektroměru s M-bus komunikací než přes hlídací proudové relé. Jelikož přes chytřejší elektroměry jde měřit činný výkon (W) ● napětí (V) ● proud (A) ● kmitočet (Hz) ● účiník (cos φ) atd. Další důvod proč jsem šel tímto způsobem je monitoring spotřeby a výroby.
je tu nekdo kdo hoví Adruinu nebo Rapsbery a dokázal tu komunikaci pořešit ? Jsem ochoten ten vývoj zafinancovat na trhu jsou rúzne aplikace ale žádná neumí to co si představuji.
Jinak Mikroinvertory jsem bral od i4wifi se zárukou 60měs.
Pro ty co potřebují samotné konektory pro připojení mikroměniče u i4wifi nemají v nabídce pouze s kabelem tak jsem je našel tady. - http://www.solar-elektro.cz/?sidx=0&br=&catg=2555&sort=

Provozuji 12Fvp 255WP , 3 Panely jsou pro mikroměniče a zbylých 9 panelů ohřev vody přes regulátor Pana Oplockého.
Mikroměniče mají každý svůj jednofázový elektroměr s M-bus komunikací.
např. http://www.kralgroup.cz/zc/elektromery- ... i/nova-32b

Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek