Provizorium Brno - FVE 490Wp, 24V DC/200Ah, 1000VA/230V AC

Popis a ukázky samostatných ostrovních elektráren nepřipojených do rozvodné sítě s akumulací energie.
Trosecnik

Re: Provizorium Brno - FVE 490Wp, 24V DC/200Ah, 1000VA/230V

Příspěvek od Trosecnik »

Botas píše:Zdravim
Zajimala by me spokojenost s novym reglem epsolar jak vam funguje.menic jste tu zrecenzoval pekne taky sem o nem jednu dobu uvazoval.sesli se me dva druhy panelu a tak bych k tristaru potreboval jeste reglig.druhej tristar se mi na 4 panely kupovat fakt nechce.ale se stary m epsolarem tusim 4215 sem moc spokojenej nebyl pac byl schonej prelitavat napetim az lehce pres 30volt coz se neliby menici a ani by se nelibylo baterkam. Tak jestli tydle nove modely jsou na tom uz lepe a chova se dle nastaveni a drzi si zadane parametry a snad tam de neco nastavit i vic ci plynule potrebuju aby regl nabijel na 28 v
Dik za postrehy
Nastavené parametry drží (ale myslím že všechny parametry baterií jsou zjišťované při připojeném napětí z regulátoru/panelů, nedochází tedy k proměření jen samotných baterí). Vidím zatím problémy dva.

1. SOC je katastrofa. Na ten obrázek baterky ani na číselný údaj se nemá cenu dívat. Je to přesně jak jste tu v minulosti řešili na fóru, vychází se pravděpodobně hlavně z minimálního a maximálního napětí na baterii během cyklu/dne.

V nastavení nabíjení (Charge Mode) je možné zvolit Voltage Compensate či SOC. Jediný pro mne viditelný rozdíl je v tom, že připnutí zátěže (LOAD) je při režimu SOC možné až při definovaném SOC (skrze Control Parameter, kde se zjeví položka Battery Discharging SOC), zpravidla 30%. Jinak je to celé naprostá blbárna.

Z toho důvodu prostě sleduji napětí na bateriích, včetně toho jak drží. Dále si udržuji představu kolik energie jsem získal a kolik vydal. Jde to podvědomě docela dobře.

2. S tím ovšem souvisí do určité míry režimy BOOST a FLOAT. Regulátor má standardně nastaveno, že při dosažení 100%SOC (v tomto případě se ale podle mne orientuje podle napětí baterie a ne podle diference max/min napětí během dne), že má být BOOST režim udržován ještě po dobu dalších 120 min (nastavitelné maximum je 180 min), poté přepíná nabíjení na FLOAT, kde se drží dokud nepoklesne napětí pod stanovenou mez.

Během slunečných dnů se stane, že baterie je plně nabitá třeba v poledne a vy vidíte, že namísto aby se 400W přesouvalo do baterky (pokud máte pocit, že není plná), tak se přesouvá jen 50W a večer máte někdy pocit, že baterie má nízké napětí.
Podle mne je, to ale spíše o pocitech, než o skutečném stavu. Dokonce bych řekl, že opravdu dlouhý režim FLOAT baterce prospívá (má právě vliv na tvrdost, to jak napětí drží/ubývá při zatížení/odběru).
Problém je tedy (u mne) spíše v čekání se spotřebou na plně nabitou baterii, která je pak vyčerpána a už se nestihne plně dobít (učím se s FVE teprve žít). Relativně nízké napětí na baterii večer potom jak bylo uvedeno o ničem nevypovídá (možná spíše o stáří baterie) a doporučuji sledoval uvedenou tvrdost s jakou se napětí drží a klesá při zátěži.

Pokud by bylo přece jen třeba zasáhnout... Možná řešení vidím dvě. Ale doporučuji moc nad tím nehloubat a užívat si komfort, že to někdo nastavil za mě a správně (mimochodem přednastavené hodnoty uvedené v manuálech se liší od hodnot skutečných, které výrobce nahrál do regulátoru).
Nastavit vlastní napětí při kterém se ukončí režim FLOAT a přejde se zpět k BOOST, to by snad mělo jít přes parametr Boost Reconnect Charging Voltage (default nastavení 13,2 V DC) - je tu asi vhodné si uvědomit o kolik je napětí na svorkách baterie vyšší kvůli připojeným panelům ale opatrně. Nebo lze prodloužit dobu trvání režimu BOOST při SOC 100%, jak jsem již uvedl na maximálně 3 hodiny (takhle jsem to chvíli provozoval, ale nechtěl jsem zbytečné vypařovat destilovanou vodu, když energie jsem měl dost).
Trosecnik

Re: Provizorium Brno - FVE 490Wp, 24V DC/200Ah, 1000VA/230V

Příspěvek od Trosecnik »

FRSO píše:U těch Victron Energy Phoenix C (Compact) a další vyšší verze se dá měnič nastavovat pomocí MK2-USB kabelu.
No tohle je zajímavé. Lze nastavit i mnou žádaná věc - zátěž při jaké je opuštěn power-saving mód?

EPSOLAR má port RS485, ale ještě jsem nenašel, že by s ním někdo komunikoval, že by šlo updatovat firmware,...
Podle chování při odpojenní při nízkém vstupním napětí DC myslím, že tam musí být buďto natvrdo nějaké plně mechanické relé, nebo nějaké programovatelné relé (přímo napájené z baterií) - prostě nic s velkou spotřebou a tedy žádná velká živá logika.
Trosecnik

Re: Provizorium Brno - FVE 490Wp, 24V DC/200Ah, 1000VA/230V

Příspěvek od Trosecnik »

Trosecnik píše:Existuje řada SHI.
To že jde o HF berte s rezervou, měl jsem vlčí mhu, zaměnil jsem vysokou účinost (high efficiency) za co jsem neměl.

V každém případě zde naleznete lepší podklady (EPEVER patří stejně jako EPSOLAR pod BEIJING)
SHI - http://www.epsolarpv.com/en/index.php/P ... /am_id/135
STI - http://www.epsolarpv.com/en/index.php/P ... /am_id/135
RadekS
Příspěvky: 105
Registrován: čtv bře 19, 2015 6:41 pm
Reputace: 5
Bydliště: Jizni Cechy

Re: Provizorium Brno - FVE 490Wp, 24V DC/200Ah, 1000VA/230V

Příspěvek od RadekS »

Trosecnik píše:Když jsou baterie plné slunce může klidně nabízet 390W, ale na udržování baterí a chod domácností se zrovna využívá třeba jen 100W. Celkem by mne zajímalo zda takovýto provoz nějak šetří panely (dochází k menšímu vyrážení elektronů) nebo prostě je opotřebování panelů stále stejné.
Je to trochu jinak.Například v létě, když při plném osvitu zůstane ležet z důvodů nedostatečného odběru část výroby na střeše,tak se panely více zahřívají - tím se může zkracovat jejich životnost(závislost teploty a životnosti polovodiče).Proto je vhodné v době přebytků tyto nějakým smysluplným způsobem pálit, např.nahříváním bojleru.
480Wp Mono+EP3215+40Ah LiFePO4@12V, 12x300Wp SHUTTEN Poly+12x amorf Avancis 125Wp+Axpert MKS 4kW+ 8kW LiFePO4@48V
Trosecnik

Epsolar MPPT Tracer 4215BN - režim EQUALIZE

Příspěvek od Trosecnik »

Botas píše:Zdravim
Zajimala by me spokojenost s novym reglem epsolar jak vam funguje.
Ještě jedna věc mne, řekněme zaráží. Popíši ji a rád bych znal názor ostatních ostrovanů i ostatních hawaistů (ostrovních dovolenkářů, poloostrovanů).

Když totiž delší dobu pořádně nenabijete regulátor to vyhodnotí jako potřebu provést equalizaci a nabíjení přejde do režimu EQUALISE.
Nedovedu si teď vybavit zda do něj přejde, hned jak je detekováno "hodnotné" nabíjení - více slunce, nebo prostě za jakýchkoli podmínek. Ale jak jednou tento režim nastane, tak neskončí dříve než je dosaženo plného nabití baterie a neproběhne definované setrvání při plně nabitých bateriích (default 120 min).
Jenže, když slunce svítí málo a baterie byly značně vybité, tak tento režim může trvat klidně dva dny (asi i více). Sice equalizace probíhá zejména při nižších napětích (prý kvůli vývoji plynů), ale nakonec jde napětí na baterii výše než při BOOSTu. Pokud vím tak tento režim nejde ukončit (snad jen dobít baterii externě a restartovat regulátor), regulátor ho má plně ve své správě.

Máte na to názor? Vlastní zkušenost? Podělte se.
Uživatelský avatar
vlkazajac
R.I.P.
Příspěvky: 3481
Registrován: úte čer 11, 2013 10:40 pm
Reputace: 527

Re: Provizorium Brno - FVE 490Wp, 24V DC/200Ah, 1000VA/230V

Příspěvek od vlkazajac »

S novým Epsolarom mám nulové skúsenosti, ale k textu "Když totiž delší dobu pořádně nenabijete" by som mal dve poznámky:
1/ Ak sa tak stane, odpojím všetky spotrebiče vrátane meniča a nechám batérie riadne dobiť fotovoltikou. Dobíjanie zo siete je prehra.
2/ Ak je na zajtra výhľad na zlé počasie, obmedzím primerane spotrebu už dnes od súmraku.

Všeobecne nemá význam prevádzkovať v zime dennú spotrebu 2 kWh pri priemernom zisku 0,5 kWh. Tak sa vyrobí citovaný problém príliš často a batérie trpia. Ten malý zisk energie nestojí za to.

Ak je však nutnosť prevádzkovať spotrebiče za každú cenu ( alebo nie je možný dohľad a obsluha ), potom je jediné východisko zvýšiť inštalované Wp.
750 Wp, LS3024B, 18650 - 198P8S 30,4 V, Multiplus C 800 nonstop / všetky slabé spotrebiče
1950 Wp, 2 x LS3024B, VS2024N, olovo - 330 Ah / 24 V, Carspa 3000 sin deň / silné spotrebiče a ohrev TUV
5995 kWh za meničmi za posledné 2 roky.
Uživatelský avatar
fugas
Příspěvky: 2127
Registrován: sob pro 21, 2013 6:58 pm
Reputace: 368

Re: Provizorium Brno - FVE 490Wp, 24V DC/200Ah, 1000VA/230V

Příspěvek od fugas »

Můj regulátor to dělá kadý třicátý den provozu.Přebije baterky na nastavenou hodnotu napětí,aby srovnal napětí jednotlivých článků.U olova není nijaká tragédie,když se napětí na článcích lehce rozjede,takže se nepoužívají balancery,ale balancování dělá regulátor tímto způsobem.Režim trvá,dokud neojde k nabití na eqalizační napětí a tím srovnání jednotlivých článků.
Isolar 5kW (Axpert klon), LiFePo4 202Ah Lishen 18s.Nyní v přestavbě P106 Electric z projektu LiFePo4 na LiIon 100Ah.
Uživatelský avatar
rottenkiwi
Příspěvky: 5451
Registrován: pát úno 13, 2015 2:24 pm
Reputace: 285
Lokalita: SO, SK
Bydliště: SO, SK

Re: Provizorium Brno - FVE 490Wp, 24V DC/200Ah, 1000VA/230V

Příspěvek od rottenkiwi »

Epsolar je blbý v tom, že on nevie variabilne nastaviť absorpciu ani ekvalizovať na potrebnom
napatí v zavislosti od teploty, takže potrebných 15.2 na absorpciu a 16 V na ek. pre bežné
autobatérie resp. solary, ktoré sú len autobatérie s prelepenou nálepkou, ale elektródy
rovnaké, nikdy nenastaví, a baterky idú do hája po pár mesiacoch.
Preto buď sa tomu reglu vyhnúť, alebo prepáliť firmvér, alebo je nutné každodenné
dobíjanie zo siete, čo znižuje efektivitu systému, ale výrazne šetrí peniaze za Pb baterky. :)
DC-AC inverter REC Lion DC-AC ESP32 DIY inv. 15 GB za sekundu DIY MPPT Holder
Zjedz vsetko, co si kupil, v obchode a netreba ti tasku, auto ci chladnicku.
Trosecnik

Re: Provizorium Brno - FVE 490Wp, 24V DC/200Ah, 1000VA/230V

Příspěvek od Trosecnik »

vlkazajac píše:S novým Epsolarom mám nulové skúsenosti, ale k textu "Když totiž delší dobu pořádně nenabijete" by som mal dve poznámky:
1/ Ak sa tak stane, odpojím všetky spotrebiče vrátane meniča a nechám batérie riadne dobiť fotovoltikou. Dobíjanie zo siete je prehra.
2/ Ak je na zajtra výhľad na zlé počasie, obmedzím primerane spotrebu už dnes od súmraku.

Všeobecne nemá význam prevádzkovať v zime dennú spotrebu 2 kWh pri priemernom zisku 0,5 kWh. Tak sa vyrobí citovaný problém príliš často a batérie trpia. Ten malý zisk energie nestojí za to.

Ak je však nutnosť prevádzkovať spotrebiče za každú cenu ( alebo nie je možný dohľad a obsluha ), potom je jediné východisko zvýšiť inštalované Wp.
Jo dělám to přesně jak popisuješ, ale díky za tip. Spotřebiče příliš neodpojuji, nemusím neb nemám skryté žrouty, prostě vypnu měnič. Nebo ho vypnu jen na noc a zapnu až potřebuji světla nebo něco. Ledničku jsem na zimu odstavil.

fugas píše:Můj regulátor to dělá kadý třicátý den provozu.Přebije baterky na nastavenou hodnotu napětí,aby srovnal napětí jednotlivých článků.U olova není nijaká tragédie,když se napětí na článcích lehce rozjede,takže se nepoužívají balancery,ale balancování dělá regulátor tímto způsobem.Režim trvá,dokud neojde k nabití na eqalizační napětí a tím srovnání jednotlivých článků.
Podle manuálu a toho co jsem slyšel by takové chování mělo být v pořádku. Jednou za čas je automaticky provedeno srovnání.

Mne spíše trápí to, že srovnání se zahájí za neideálních podmínek a trvá dlouho. Myslím, že dochází k přílišnému plynování.
Jestli vše kolem olověných baterek správně chápu, tak ideální by bylo kdyby člověk zmáčkl čudlík a teprve tehdy by byl spuštěn EQUALIZE, který by doběhl dle programu (asi by měl jít i ukončit či spíše přerušit s tím že si regulátor zapamatuje napětí a pak se podle toho zařídí příště). Člověk by v té době nechal baterky napokoji.
Uživatelský avatar
fugas
Příspěvky: 2127
Registrován: sob pro 21, 2013 6:58 pm
Reputace: 368

Re: Provizorium Brno - FVE 490Wp, 24V DC/200Ah, 1000VA/230V

Příspěvek od fugas »

Nevím jak to má řada BM,ale u mého reglu jsou napětí i doba nastavitelné.Takže se to dá přenastavit v případě potřeby na krátkou dobu a napětí třeba jen o desetinu vyšší,než je maximální nabíjecí.Pak články srovnat zvýšením nabíjecího napětí až budou podmínky a tím vlastně simulovat plnohodnotný proces eqalizace.Ale než dělat takové vifikundace,raději bych sháněl lednici propan-butan/DC.Vše ostatní k běžné potřebě se dá provozovat na DC a odpadne významná stálá zátěž měničem.Měnič plýtvá a tam kde nemusí být,ať raději není.Četl jsem výše,že máš ledky na 220V a nechceš kupovat nové,což samozřejmě chápu.Ale není nutné kupovat značkové LED za pět stovek.Já je nakupuji naprudko v Lidlu.Vyhovují mi naprosto ve všech ohledech a třípokojový byt se dá za těch pět set osvítit celý.A navíc jsem je kupoval v postatě po jedné na zkoušku a mají do poslední stejnou barvu.
Isolar 5kW (Axpert klon), LiFePo4 202Ah Lishen 18s.Nyní v přestavbě P106 Electric z projektu LiFePo4 na LiIon 100Ah.
Trosecnik

Re: Provizorium Brno - FVE 490Wp, 24V DC/200Ah, 1000VA/230V

Příspěvek od Trosecnik »

fugas píše:Nevím jak to má řada BM,ale u mého reglu jsou napětí i doba nastavitelné.Takže se to dá přenastavit v případě potřeby na krátkou dobu a napětí třeba jen o desetinu vyšší,než je maximální nabíjecí.Pak články srovnat zvýšením nabíjecího napětí až budou podmínky a tím vlastně simulovat plnohodnotný proces eqalizace.Ale než dělat takové vifikundace,raději bych sháněl lednici propan-butan/DC.Vše ostatní k běžné potřebě se dá provozovat na DC a odpadne významná stálá zátěž měničem.Měnič plýtvá a tam kde nemusí být,ať raději není.Četl jsem výše,že máš ledky na 220V a nechceš kupovat nové,což samozřejmě chápu.Ale není nutné kupovat značkové LED za pět stovek.Já je nakupuji naprudko v Lidlu.Vyhovují mi naprosto ve všech ohledech a třípokojový byt se dá za těch pět set osvítit celý.A navíc jsem je kupoval v postatě po jedné na zkoušku a mají do poslední stejnou barvu.
Díky za tip na LEDky. Lídl neznám, ale asi navštívím. Obecně jsem zatím z těch na DC (ale nevím už jaké napětí) a k tomu levných (v běžném obchodě nejsou, ty na AC i DC na internetu jsou šíleně drahé) ještě neviděl nic co by světelností odpovídalo mým 10W a12W LED-žárovkám.
Jen pro informaci 5.5W LED - 400lm, 10W LED - 775lm, 12W LED - 1000lm. Pochopitelně záleží na úhlech otevření (tedy svítící ploše) a osvětlovaném prostoru, respektive i umístění světla. Jen pro mou inspiraci, jaké "značky" (či jakého označení) v tom Lídlu kupuješ, jakých parametrů?

Co se týká ručního přestavování regulátoru. Snad by to jít mohlo ale já u svého na první pohled vidím jen možnosti:
- Equalize duration (0-3 hodiny, standardně 2 hodiny, což chápu a pozoruji jako dobu trvání v režimu EQUALIZE od plného dobití baterie)
- Equalize charging voltage (9-17V, standardně 14.8V pro Flooded Pb, což chápu jako napětí na kterém equalizace započne - myslím že ji nemá cenu zvedat protože plynování pak bude větší i když celkově možná equalizace bude probíhat kratší dobu)

Jaký ty máš názor na tu dvoudení equalizaci, přerušenou nocí a její škodlivost či neškodnost? Díky.
Botas
Příspěvky: 252
Registrován: pon pro 03, 2012 8:53 pm
Reputace: 10

Re: Provizorium Brno - FVE 490Wp, 24V DC/200Ah, 1000VA/230V

Příspěvek od Botas »

Ja nakupuju ledky v ikei a taky maximální spokojenost cena více než příznivá.jednou za čas je tam sleva 2é proc na ikea kartu a to je pak za hubičku.Zatím žádná neodešla a fungujou ok oproti značkovejm co už mi dvě z 6ti odešli a mezitím je přestali vyrábět tak se to super kombinuje pak.
Jinak ten regl jsem měl na mysli že se mi choval následovně. Nastaveno na boost 28 v regl dobíjel dolezl třrba až na nastaveny volty stará verze měla jen tři přednastaveny režimy. Na tech řekněme 28 měl začít omezovat dodávaný ampéry a krýt jen spotřebu jenže třeba přes panely prošel mrak slunko se schovalo najednou ostře vykoukne regl najel aby tam pustil co se da ale ma nastavenejch těch 28 tak zas by se měl omezit neměl by dat plnej výkon.no a než si to přemelduje tak na chvilku mi tam pouštěl špičku a pak klido šel lehce přes 30v než to stahl a ureguloval.Ale ta špička stačila aby mi shodila měnič ten se vypl na přepětí po odeznění se zas zapl měnič porostě nad 30v nejede no a pokud by to tak udělal 10x deně moc mu to neprospěje
tak mi šlo o to jestli si regl korektně drží nastavenou hodnotu.jak třeba tristar nastavím 28 a prostě za všech okolností regl tam nepusti víc a drží si to snad na setinu přesně a ten víkon si ukočíruje i při 60 A a to tam mám víc panelů než si papírově žádá
nevím jestli to byl vadnej kus nebo nejaká vlastnost staré verze
Uživatelský avatar
fugas
Příspěvky: 2127
Registrován: sob pro 21, 2013 6:58 pm
Reputace: 368

Re: Provizorium Brno - FVE 490Wp, 24V DC/200Ah, 1000VA/230V

Příspěvek od fugas »

Tohle je taky neznačka.Když je tam mají,jsou prostě v letáku.Hlavně mají teplotu 2700K,což je pro mě ideální.Beru tedy bodovky.Jiné na 12V tam pokud vím pořídit nelze.Odešla mi zatím jedna,ale to bylo pravděpodobně z blbosti,protože jsem ji narouboval do pouzdra,kde se patrně přehřívala.Jinak k těm značkovým,jak píše Botas.Koupil jsem LED pásek 3m dlouhý v tom hobby krámu na tři písmena.Vlezl jsem tam abych si zkrátil čekání,jinak hřebíky 5Kč/kus nepeferuji.Dal jsem to pod linku a paráda.Teplota paráda,světlo paráda.Jenže bych si představoval ještě asi půl metru pod jednu skříňku,tak spíš z pečlivosti,vidět je tam stejně.Nuže jsem se řádně praštil přes kapsu a koupil ještě jednou ten samý pásek s tím že zbytek využiji v koupelně.Jenže stejný je jen obal.Ten druhý pásek produkuje to bílomodré odporné světlo.Já vůl si to nejdřív rozměřil a nasříhal,jinak bych tam na tom někoho uškrtil.Takže s tím samozřejmě svítím,páč to nezahodím,ale ten kousek jsem nedoplnil a tam kde to je mě to se.e!
Doporučuji v takovém případě si nechat v obchodě zaručit že za ty prachy to není,jak se zrovna povedl kus a že to svítí stejně.
Isolar 5kW (Axpert klon), LiFePo4 202Ah Lishen 18s.Nyní v přestavbě P106 Electric z projektu LiFePo4 na LiIon 100Ah.
Trosecnik

Epsolar MPPT Tracer 4215BN & LED-žárovky

Příspěvek od Trosecnik »

Botas píše:..tak mi šlo o to jestli si regl korektně drží nastavenou hodnotu.
Ten můj udržuje napětí i proud dobře, nedochází k žádným špičkám, 30V (pro 24V systém) je již hodnota pro odpojení napětí (v nastavení Over Voltage Recconect Voltage). Akorát MT50, uživatelské rozhraní pro regulátor, má poruchu.
fugas píše:Ten druhý pásek produkuje to bílomodré odporné světlo.Já vůl si to nejdřív rozměřil a nasříhal,jinak bych tam na tom někoho uškrtil.Takže s tím samozřejmě svítím,páč to nezahodím,ale ten kousek jsem nedoplnil a tam kde to je mě to se.e!
Také jsem se jednou spletl, nebo to vzal spíše na zkoušku. Odporná bílá až modrá jako u zářivky. Strčil jsem ji do prostoru kde byly šaty, teď je v prostoru kde má být elektroměr, tam mi nepřekáží.
Svého času mne kdosi strašil, že tyhle LED-žárovky dost poblikávají (neděs se ale tebe se to netýká, prý kvůli elektronice/převodníku) a že to namáhá zrak. Jsem na to citlivý a u klasického monitoru 60-70Hz poznám. U těch warm white (3000K) jsem nepozoroval nic, ale u té modré jsem si jistý nebyl (já prostě v bílém světle nic nevidím a nemohu při něm ani nic číst, ještě horší je fialová či od halogenek). Časem jsem obcházel barák s foťákem, ten má display, a asi při frekvenci toho displaye a frekvence té modro-bíle svítící LED-žárovky se to nějak sešlo a bylo na display krásnět vidět jak bliká, na ostatních opět nic.
vla
Příspěvky: 1188
Registrován: čtv bře 12, 2015 10:18 pm
Reputace: 124
Lokalita: Praha 6
Bydliště: Praha 6

Re: Provizorium Brno - FVE 490Wp, 24V DC/200Ah, 1000VA/230V

Příspěvek od vla »

Ledky nakupuji zde: http://www.penta.cz/cz/zarovky-a-zarivky rozhodně 12V nejsou jen bodovky, ceny slušný, zatím vše co jsem koupil funguje DC i AC. Co je v popisu to je pravda. Mám několik prakticky od všech typů v provedení teplá bílá a naprostá spokojenost.
Nemám rád tenhle stát.
Uživatelský avatar
fugas
Příspěvky: 2127
Registrován: sob pro 21, 2013 6:58 pm
Reputace: 368

Re: Provizorium Brno - FVE 490Wp, 24V DC/200Ah, 1000VA/230V

Příspěvek od fugas »

Jo jo,tyle "stromečky" a "placičky" tam mají také.Předělával jsem na ně několik lampiček.Ale pokud si chce člověk číst pod pořádným světlem,tak dám přednost bodovce.Také už jsem si vyzkoušel,že pod provedením teplá bílá si každý výrobce představuje něco jiného.Koupil jsem takové pěkné zalité v silikonu.Bílá,hnus.Udělal jsem z nich parkovačky do auta.Pro mě je jediné akceptovatelné světlo to nažloutlé žárovkové.Jinými slovy,kdyby nebyly dostupné ty žluté LED,raději bych živil autožárovky.Ty ceny tam jsou srovnatelné.Pokud jim zbydou,nasypou je do koše "za 99".Trh se pomalu nasytil a ne každý si dělá zásoby jako já :D
Isolar 5kW (Axpert klon), LiFePo4 202Ah Lishen 18s.Nyní v přestavbě P106 Electric z projektu LiFePo4 na LiIon 100Ah.
kodl69
Příspěvky: 7379
Registrován: sob črc 19, 2014 8:56 pm
Reputace: 866
Lokalita: severně od Brna
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 8kWp
Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Provizorium Brno - FVE 490Wp, 24V DC/200Ah, 1000VA/230V

Příspěvek od kodl69 »

za 99 Kč je ještě hodně, zkus ebay, tam je levněj. Vezmu si dycky 1-2 na zkoušku, a když dobrý, tak potom objednám víc...
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
brin
Příspěvky: 930
Registrován: sob úno 18, 2012 3:59 pm
Reputace: 87

Re: Provizorium Brno - FVE 490Wp, 24V DC/200Ah, 1000VA/230V

Příspěvek od brin »

Já bych zkusil aliexpress. Obvykle doprava zdarma, i když tedy dodání nějakou dobu trvá.
Trosecnik

EPSOLAR MPPT Tracker 4215BN & PC

Příspěvek od Trosecnik »

Hele Fugas-i,

Četl jsem někde tvé staré poznámky v tématu ohledně komunakace s Epsolarem a jeho propojením s PC.

Myslím si že ten můj regulátor funguje tak, že v nějakého vnitřní paměti má uložené své nastavení a aktuální hodnoty měřených veličin. To jak často si pro tyto hodnoty MT50-ka či SW šáhne je už na nich a požadavku uživatele (SW Solar Station Monitor má nejkratší nastavitelný interval každých 10 vteřin).

U BN verze je komunikace pomocí MODBASu, po kabelu. RS485 na straně regulátoru, na straně počítače USB konektor. U mne propojeno pomocí kabelu CC-USB-RS485-150U.
Pokud je i u tvého regulátoru komunikace řešena podobně (neznám RN verzi) čti dál, popíši problém ohledně komunikace a nastavení driveru.

Používat SW dodaný pro regulátro "Solar Station Monitor" (pro Windows) byl totiž trochu ořech. Byl problém s navázáním komunikace, který nastal kvůli nepochopitelnému výchozímu nastavení driveru.

Ve Windows je ovladač k nalezení v sekci Porty COM a je nazván a označen COM portem následovně "XR21B1411 USB UART (COM??)". Je potřeba připojit USB konec do počítače. V nastavení portu (u ovladače) musí být zaškrtnuto RS-485 a zrušeno zaškrtnutí Wide Mode. Ve vlastní aplikaci se port nastaví správně sám automaticky (u mne je to bez parity).

Při řešení problémů kolem komunikace jsem i neprozřetelně provedl změnu ID zařízení/regulátoru na dost velké číslo. Na to pozor, MT50-ce trvalo dost dlouho než se k regulátoru při novém připojení prokousala, asi zkouší komunikovat s jedničkou a čeká dokud to nevyhodnotí jako chybu, pak zkusí komunikovat s dvojkou,... jednička je prostě jednička.

Dodaný SW je celkem o ničem, ale na to udělat si lepší představu o tom jak vypadá situace na nebi do hodiny či na pár hodin to stačí. Podobně lze monitorovat baterii při zátěži a podobně. Na dlouhodobé sledování to není vhodné. Některé funkce jsou dostupné jen když je aplikace spuštěna s právy správce počítače (s výběrem uživatele jako Administrator či Guest při přihlašování do vlastní aplikace to nemá nic společného). Slibně vypadající položku Maintenance Record jsem nepochopil, nějak nefunguje nebo aplikaci příliš často odmítám spouštět s právy správce počítače.
Uživatelský avatar
Viktor X
Příspěvky: 115
Registrován: čtv črc 16, 2015 12:56 pm
Reputace: 5
Bydliště: Praha a okolí

Re: Provizorium Brno - FVE 490Wp, 24V DC/200Ah, 1000VA/230V

Příspěvek od Viktor X »

Na i4wifi mají u kabelu ke stažení verzi 1.0, je u ní i návod na instalaci http://files.i4wifi.cz/inc/_doc/attach/ ... ftware.zip.
Nicméně mi s ní nešly zapisovat hodnoty, problém se vyřešil verzí 1.2 ze stránek výrobce http://www.epsolarpv.com/en/index.php/T ... l/download.
Pokud jde o LEDky, svítím s nimi v celém bytě, příjemné jsou ty COBové bodovky "warm white" co mají kolem 3500K, samozřejmě ty "non dimmable" s převodníkem. Většinu LEDek mám od alíka nebo z ebay, odešla jen jedna 6W, vadný COB čip. Nějaké výkonější E27 mám Livarno z Lidlu - ze žárovek 8, 10 a 13W mi odešla po pár měsících ta nejsilnější - rád jsem se jí zbavil, z těhle tří, co měly v popisu 2700K měla zdaleka nejžlutější světlo, na to se nedalo koukat.

Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek