Ostrovní systém z Číny

Porada před realizací, doporučení, rady, nápady týkající se plánovaných ostrovních nebo poloostrovních systémů, projektování, zkušenosti, schémata, vhodné komponenty
Odpovědět
Petr84

Ostrovní systém z Číny

Příspěvek od Petr84 »

Dobrý den,
rád bych Vás poprosil o radu. Plánuji rekonstrukci RD a mám záměr využít ostrovního solárního systému. Jelikož pracuji ve výrobní společnosti jako strategický nákupčí pro Čínu, tak mě napadlo že bych se po takovém systému mohl podívat právě tam. Každý den řeším dopravu zásilek různého zboží z asijských zemí a také celní řízení, takže jistá zkušenost tam je s tímto procesem. Bohužel mám také zkušenost s kvalitou jejich vyrobků, takže raději se zde zeptám zda má někdo zkušenost s těmito systémy z Číny a zda to není úplný šrot. Je jasné že se tam najde kvalitní i nekvalitní dodavatel.

Přiznávám, že co se týká solárních systému jsem absolutní lajk, takže ani nevím jak výkonný systém budu potřebovat. V RD bude 500l bojler a elektrický kotel pro vytápění, dále celkem 5 bytů. Každý byt standartní spotřebiče jako lednička, mikrovlna, pračka, televize, router, počítač, el. trouba a osvětlení.

Našel jsem na Aliexpres například tuto 6kW stavebnici:
http://www.aliexpress.com/store/product ... 68716.html

Cena je bez baterie, kterou bych pravděpodobně koupil v čr z důvodu záruky. Na Aliexpres jsem hledal záměrně z toho důvodu, že zde je riziko podvodu nejmenší jelikož peníze platíte provozovateli stránky nikoliv přímo dodavateli.

Co se týká baterie je možné si koupit baterii s kapacitou například 18kW a přitom mít panely jen s výkonem 6kW?

Pokud někdo má zkušenost s instalací podobného anebo stejného systému z Číny, budu velmi rád za jakoukoliv pomoc a radu. Předem děkuji za ochotu.
kodl69
Příspěvky: 7379
Registrován: sob črc 19, 2014 8:56 pm
Reputace: 866
Lokalita: severně od Brna
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 8kWp
Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Ostrovní systém z Číny

Příspěvek od kodl69 »

nějak mtam není napsaný, co za ty peníze vlastně dostaneš. Nezapoměň na clo a dph, recyklační daň z panelů a dolar za23kč.... - potom je to asi lepší koupit u nás, třeba kvůli záruce. Čínskej rozvaděč asi taky nebude uplně dle čsn en....Jaký by asi měly být ty baterky, lifepo4?
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
Uživatelský avatar
Lui
Příspěvky: 1222
Registrován: pon srp 08, 2011 3:14 pm
Reputace: 136
Lokalita: Senec
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: cca 35kwp
Kapacita baterie [kWh]: malá
Bydliště: Slovensko

Re: Ostrovní systém z Číny

Příspěvek od Lui »

Neviem po anglicky...ale tiez mi nejako nie je jasne z toho popisu ze co presne za ten peniaz ponukaju....ale ak balik obsahuje aj ten regulator.....tak ten je tam hned na nic...je to obycajne PWM-ko :(
málo kwp ::pv:: , 60V 1,2kAh , 15S 600P Lion *batt* + 60V 198Ah Lifepo4 *batt* , 10 x MPPT VT-80 , 4xStuder XTH 8000 vo výstavbe ,
Záloha:180Wp ::pv:: ,12V LiFePO4 60Ah *batt* , epsolar 10 ,victron 350w sinus
petrs
Příspěvky: 429
Registrován: pon čer 30, 2014 7:02 am
Reputace: 30

Re: Ostrovní systém z Číny

Příspěvek od petrs »

Obavam se,ze solarni panely v zakladni nabidce budou mit jen 1,6 kWp

Solar panel Pmax 100W*16pcs
Vmp 72V/144V
Imp 22.22/11.11A
...a viděl jsem Křižíka nazpět se otáčeti ...
Uživatelský avatar
tomas
Příspěvky: 2567
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Reputace: 236
Bydliště: Třinec

Re: Ostrovní systém z Číny

Příspěvek od tomas »

Dům bude mít zdroj elektřiny pouze ostrovní FVE? Pokud ano, tak 6kW nemá šanci v zimě utáhnout 5 domácností ani kdyby jste měl na střeše 30kW a s elektrokotlem už vůbec ne. Tolik energie v zimě není, musel by jste mít akumulaci z léta na zimu.
A pokud to chcete předimenzovat tak, aby to v zimě utáhlo 5 domácnosti bez elektrokotle, tak potom v létě tolik energie nevyužijete pokud tedy nechte třeba vařit vodou v bazénu.
Bojler 500l je málo pro 5 domácností a pokud bude ohřívaný jen sluncem tak už vůbec to nebude stačit.
Viděl bych to spíše na hybridní FVE.

Maximální velikost kapacity akumulátorů je neomezená, ale pod určitou minimální hranici kapacity při určitém výkonu zdroje jít nelze kvůli velkému proudu.
Chci elektrárnu s licencí a s prodejem přebytků nebo komunitní výměnou energie: ANO
Uživatelský avatar
Marx
Příspěvky: 98
Registrován: čtv pro 25, 2014 9:30 pm
Reputace: 4

Re: Ostrovní systém z Číny

Příspěvek od Marx »

To je tak na 200 kWp :-) nemá to smysl, radši najdi a doprav do čr levnější panely a rozprodej s nějakým rozumným ziskem. Topení udělej na uhlí dřevo TUV taky přes tetnýž kotel a elektriku si zařiď nízký tarif za 2,50 nebo tak, na akumulátory a stavebnice zapomeň, tohle je internetová teorie, v praxi potřebuješ tak 1mega na podobnou reailkzaci aby to nějak fungovalo plus kogenerační jednotku na co? na drahý plyn. Pokud nemáš chatu nebo zahradní domek, tohle není o normálním životním stylu na úrovni 90tých let (jaký už nikdy většina mít nebude), ale uskromnění na trvale udržitelnou úroveň marek
3x panel á45W, 24V 36Ah SLA, step-down, 1ks autobaterie, UPS. (bez MPPT)
Plán: >1kWp.
Botas
Příspěvky: 252
Registrován: pon pro 03, 2012 8:53 pm
Reputace: 10

Re: Ostrovní systém z Číny

Příspěvek od Botas »

Já to chápu tak že fve by asik měla být jen jako doplněk aby se snížila celková spotřeba celého domu.
Pak je asi nesmysl dělat to ostrovním systémem s bateriemi a tak pač je to strašná darda.
Co takhle normální chod na ds a na střechu nahodit panely s microinvertory bez baterií bez ničeho prostě co se vyrobý se spotřebuje samo udělat nějaké globální řízení a ochranu proti přetokům a tak.
Ale když vezmu 5bytů tj 5x lednice a další stálý žrouty nějakej ten výkon by se tam uživil.
Ale ostrov v takovém měřítku je neufinancovatelnej.
Uživatelský avatar
gupa
Příspěvky: 2176
Registrován: sob pro 29, 2012 10:22 pm
Reputace: 96
Lokalita: pod Brnem
Systémové napětí: 24V

Re: Ostrovní systém z Číny

Příspěvek od gupa »

Mám s rekonstrukcí takových malých bytů nějakou zkušenost a popravdě nevím, jak budete řešit počítadla spotřeby. Je to typ baráku, tzv. privátu. V tomto případě bych na ostrovní systém zapomněl žádného případného nájemníka nebude nějaké šetření zajímat, protože si chce užít za svoje peníze maximální pohodu. Dále. Možná to nevíte, ale energie o kterou se zajímáte je ve výsledku mnohem dražší než od distributora. Takže pochybuji, že opravdu ušetříte. Zatím je FV energie buď využívána mafiány a poslanci k dojení tohoto státu, nebo druhá sorta lidí je naprosto zapálená v tom, že si vyrábí trochu energie pro sebe a tu energii si také samy spotřebují.

Nedokážu si to tedy představit, jak by jste zdůvodnil zájemci o pronájem bytu to, že cena za pronájem je o x peněz vyšší protože jsou na střeše panely které se započetly do koncové ceny za pronájem. A znovu jsem u toho, jak by jste řešil počítadla spotřeb.

Jinak 500l bojler je až moc, protože pokud je napojen na okruh s plynovým kotlem, ohřátí v takovém dnešním boileru který má přes 2m2 plochy trubek je do cca 20 minut.
Ale opět nevím, jak si představujetoe to, že by někdo z bytu 1 platil ostatním teplou vodu.edit: ztráty jsou u 500l bojleru až 3kW denně, které někdo musí zaplatit.

Takové bytaření je jen o kalkulacích meřidel a to jak přesně pro každého zákazníka zvlášť.

Takže verdikt, zohledněte v projektu měřidla na úplně všechno co do bytu poskytujete. To je pro začátek taková investice daleko pod cenou FVE o kterou se zajímáte, ale mnohem efektivnější forma přehledu nad spotřebami. Dále bych nachystal předem nějaké přepínatelné okruhy, které by eventuálně mohly být v ostrovním provozu, ale přitom by neomezovaly komfort nájemníků, jsou to okruhy ke světlům na chodbu, ohřev vody a jiné okruhy co mohou být přerušovány přepínačem sítí.

Dejte vědět a odpovězte co vy nato.

Edit: Místo toho kupování nějakého bazmeku z Číny si nechte poradit od českého prodejce. Jsou tu specifické podmínky proto co by mohlo být vhodné a tady je tzv. Bazar - inzerce, tam si můžete určitě zadat poptávku a nějaká firma se Vám určitě ozve.
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT
Petr84

Re: Ostrovní systém z Číny

Příspěvek od Petr84 »

Hmm, tak to nemá vůbec cenu kupovat nějakou stavebnici z Číny. Věděl jsem, že kdybych měl pouze ostrovní systém určitě by to nezvládlo ale mám i DS.

Takže jestli to jako lajk chápu dobře, tak mohu mít ostrovní systém klidně i s baterií ale maximálně to sníží aktuální spotřebu energie s tím, že v momentě kdy systém už nebude stíhat tak se automaticky přepne na DS. Tímto přenutím mohou být zasaženy jen některé spotřebiče viz výše dle gupy, takže televize v obyváku by nájemníkovi zhasla jestli to dobře chápu, tím bych samozřejmě zasahoval do jeho komfortu a to opravdu nechci. Ok, takže napojit skutečně jen ty okruhy, které nájemníka neomezí.

Teď bych se rád zeptal jak je myšleno, že energie z FVE je dražší než z DS to nechápu. Myslel jsem, že když už investuji do ostrovního systému a budu využívat energii ze slunce aspoň částečně co daný systém zvládne, tak se omezí příjem energie z DS a tím klesnou i platby dodavateli. S tím bych spojil i otázku jak to, že nájemník by platil více? Nechápu to.

Co se týká bytů, tak nechtěl jsem původně nájemníky vůbec obtěžovat tím, že využíváme sluneční energie ale to jsem netušil, že to pozná při přepínání solárního systému na DS. S přítelkyní vlastníme několik bytů a s nájemníky se domlouváme bez vyučtování a zatím s tím nebyl problém, takže stanovíme si pevnou částku za služby a energie a tu nájemník platí. Tento způsob jsme nastolili z toho důvodu, že vyučtování nám chodí od správce najemního domu až v květnu následujího roku, takže kdyby nájemník odešel například v lednu, tak bysme ho v květnu těžko naháněli aby doplatil nedoplatek což se nám již bohužel stalo.

Kapacitu bojleru ještě nemám definitivně vyřešenou ale 500l beru jako minimum na 5 domácností, když v každé jsou vždy 2 nájemníci a bude samostatný tzn. nebude zapojen do okruhu spolu s plynovým kotlem.
Uživatelský avatar
gupa
Příspěvky: 2176
Registrován: sob pro 29, 2012 10:22 pm
Reputace: 96
Lokalita: pod Brnem
Systémové napětí: 24V

Re: Ostrovní systém z Číny

Příspěvek od gupa »

Ono nejde o zákazníkovou televizi nebo PC, to mne špatně chápete, jde o ten návrh. Hybridní měniče umí přepínat bezvadně v řádu několika milisekund, , ale například nyní je mám vyplé z jednoho prostého důvodu, mají vlastní spotřebu, která je neúsporná když není kvalitní svit, takže dochází mnou k prostému manuálnímu přepnutí přes přepínač1-0-2 (umne prosté vytažení ze zásuvek a propojka smyčky) na DS a úplnému vypnutí měničů, což u mne manuální úkon který se zřejmě bude podle dvouletých zjištění provádět okolo listopadu a znovu se měniče zapnou někdy v březnu. No a to je moment krátkého přerušení dodávky kdy vše zhasne a rožne což lze samozřejmě také vyřešit automaticky, jenže i ta automatika má nějakou spotřebu zatu zimu. Také se musí hlídat maximum co měnič může poskytnout, bavíme se tady například o měniči, který je spolehlivý ale nikdy neposkytne to, co tvrdá síť. Ostrovní měniče bez podpory DS jsou měkké zdroje a lehko se to pozná stálým vyrovnávání napětí co řídí logika. Ostrovní měniče se nemohou přetěžovat a nějakému zákazníkovi v bytě to může být ukradený že se může ostrovní měnič přetížit.

Během zimní doby je samozřejmě nějaká výroba, ale vhodné by bylo takovou ostrovní výrobu pokud nějaká je, ponechat ztrátám baterie nebo, nasměrovat např. do spirál ohřívače ( Dražice s 6/4 vstupem nebo vstupy pro více spirály) což může být naprosto ostrovní např na jedné spirále a na druhém 6/4 vstupu může fungovat souběžně na jednom ohřívači nezávisle s vlastním termostatem energie z DS.

Pokud nechápete náklady co obnáší FVE, nechte si nezávazně poradit od odborných firem. Vše co je, má nějaké náklady na bytí. Na takové ekonomické výpočty jsou vzorce o návratnosti a rentabilitě. Rozhodně pokud žijete a pozorujete Slunce jak svítí, si ho všimnete jen tehdy pokud svítí a to proto, že by mohlo šetřit, jenže když nesvítí si ho nevšímáte a ta energie v ostrovním provozu je nákladná na uložení.

Asi budete muset přemýšlet o ongrid měničích(tzv. síťové měniče), to jsou měniče, které nemají vlastní generátor kmitočtu střídavého napětí a tzv. se nafázují na stávající síť. Potom k ongrid budete potřebovat hlavně systém, který vám zaručí, že nedojde k přetoku energie do DS a dokáže podle výše výkonu všechnu energii spotřebovat před měřičem el. energie. Vhodné by bylo se zaměřit asi na tu teplou vodu v boileru, což je vlastně také akumulátor.
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT
brumlaj
Příspěvky: 2467
Registrován: ned kvě 12, 2013 2:24 pm
Reputace: 258

Re: Ostrovní systém z Číny

Příspěvek od brumlaj »

Pokud bude mít FVE dimenzovánu na ohřev H2O, tak ongrid měnič je finančně zbytečný luxus. Oplocký je přesně nákladově efektivní řešení. A tím nejkratší návratnost vložených chechtáků.
Moudrost nepřichází vždy s věkem, někdy věk přichází sám.
Matess
Příspěvky: 1506
Registrován: pon zář 09, 2013 5:16 pm
Reputace: 158
Lokalita: Šumperk
Bydliště: Šumperk

Re: Ostrovní systém z Číny

Příspěvek od Matess »

A) Nejlepsi z vaseho pohledu by byl legalni rezim zeleneho bonusu a dodavkach prebytku do DS s tim, ze najemnici v dome by nemeli elektrinu od dodavatele ale od vas v ramci najemni smlouvy (vy by jste mel pouze jeden hlavni elektromer) Bohuzel tohle je dost komplikovane - potom by se vetsina vyrobene energie snad spotrebovala v dome a pretoky vas netrapi - jen vam nevydelaji tolik (za predpokladu ze k najemnikum bude nejake podruzne mereni osetrene smluvne - coz je docela seda zona)

B) Dalsi moznost se jevi on-grid menice s watt routerem - vlastne stejny pripad jako ten predchozi jen s tim rozdilem ze prebytecnou energii vam wattrouter na nejakem spotrebici spali (bojler, primotop). Bohuzel tohle je taky seda zona, protoze wattrouter neni dokonaly pristroj s kristalovou kouli a k pretokum do DS ikdyz velmi kratkym dochazet asi bude, takze je to taky docela seda zona. (pokud nekdo z vas meril co dela wattrouter pri jeho cinnosti tak se asi shodneme ze byt distributerem, tak tyhle zarizeni zakazuju jako prvni)

C) za me tedy souhlasim s brumlajem... Oplockeho regulator je skvela vec - levne, jednoduche, legalni, bez starosti.
Osobne vidim jako idealni zpusob pouziti nejaky velky bojler (ci akumulacni nadrz) a z ni potom tepla voda do bytu, kde bude mit kazdy svuj bojler - pro pripad ze nesviti / velke spotreby / zimni obdobi.

Tezko se potom jen uctuje tem najemnikum neco... protoze pokud je to pres leto tak teoreticky si muzete merit kwh jdouci do bojleru a vodomery pred vstupy do bytu merit spotrebu vody. Potom nejak pomerove urcit kolik kdo zaplati. Problem je ze to neni uplne fer, protoze ten kdo se zacne koupat prvni dostane nejteplejsi vodu, ale v pomeru ke spotrebovane vode ten posledni teda zaplati nejvic, protoze uz bude muset i sam dohrivat.

Jak merit teplotu vody v dobe prutoku to nevim...

D) Posledni moznost potom je ohrivat tim akumulacni nadrz / bojler a v pripade nedostatecneho svitu dohrivat elektrinou. Najemnikum do bytu uz bojlery nedodavat, ale tohle ma hodne problemu...
dlouha cesta od nadrze do bytu = obrovske ztraty - vypusti moc vody nez zacne tect tepla..
ikdyz topeni pujde resit ze do urcite teploty jede distribucni sit a od urcite FV, tak stejne jak chcete zjistit kdo byl ten kdo vyuzil tu teplejsi z FV? (nejvetsi spotreba je vecer, takze nadrz je nahrata z FV, ale pres velkou spotrebu vam stejne v noci pojede ze site)

narazi to tedy na stejny problem jako v pripade C, jeste navic je tam problem dlouhe cesty vody.

Nejlepsi a nejcistsi je varianta A, ale je velice komplikovana pres veskere povoleni a pravidelne papirovani.
Mozna je nejlepsi volit variantu C, s tim ze jistou vyhodu v dodavce predehrate vody zohlednite rovnou fixne u najmu vsech - jestli na to najemnici uslysi je ale uplne jina vec (napriklad panel vyrobi 200kWh za rok - je jich tam 8 takze 1,6MWh/rocne - pokud kazdemu bytu zdrazite najem o 400kc, tak vam to prinse rocne 2000kc, takze jim vlastne date predehratou vodu za 1,25kč / kWh (2000kc/1600kWh)
honzaL
Příspěvky: 412
Registrován: pon kvě 21, 2012 11:33 am
Reputace: 18
Bydliště: Hradec Kráové

Re: Ostrovní systém z Číny

Příspěvek od honzaL »

Podle mne je možno začít i z druhé strany. Předpokládám, že jistý investiční budget je k dispozici. Začal bych rozpočtem, kolik panelů je možno umístit na střeše (případně nad okny jako určité stínění). Podle toho by šlo odvodit, kolik lze využít pro ohřev vody a kolik pro vlastní elektřinu. Rozhodně bych počítal jako největší žátěž současné použití varných konvic 2kW a k tomu třeba i nějakou pračku. Měniče by pak měly mít funkci přisávání energie z DS. Viděl bych to tak na dva měniče 4kW paralelně s možností brát ze sítě součsně až 15kW. (nebo i přepnout na DS).
Pro 5 bytů bych použil zpáteční smyčnu pro teplou vodu.( Případně i směšovač pro zrovnoměrnění dodávky vody nebo vícestupňové ohřívání)
18x 550Wp, 16xLiFePO 780Ah (stáří 0, 8, 10 let), STUDER: 3x MPPT VT65; 3x Xtender 4000-48. PLC UNIPI
(v minulosti = CEEG 15x230 Wp, 16xLiFePO 500 Ah, MS TS60A, Studer 4000-48, PLC Siemens,)
kodl69
Příspěvky: 7379
Registrován: sob črc 19, 2014 8:56 pm
Reputace: 866
Lokalita: severně od Brna
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 8kWp
Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Ostrovní systém z Číny

Příspěvek od kodl69 »

to Matess podle platných norem pro rozvody vody může být "slepý" konec jenom cca 1m ke kohoutku, takže všude smyčky, prej kvůli bakteriím... takže ztráty ano, ale v cirkulaci, pokud je udělaná smyčka k bytovýmu vodoměru, tak pro větší byt by měla být další smyčka v bytě -tj trochu opruz. Pokud je to ala panelák, tak od šachty ty vývody nemají víc než metr, nebo se to aspň může tvrdit. Proste EU FOREVER :wall:
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
Matess
Příspěvky: 1506
Registrován: pon zář 09, 2013 5:16 pm
Reputace: 158
Lokalita: Šumperk
Bydliště: Šumperk

Re: Ostrovní systém z Číny

Příspěvek od Matess »

ja ososbne mam byt v panelaku ale s vlastnim kombi kotlem. Od kotle vede trubka k vane a ma 8 metru (prestoze vzdusnou carou to jsou metry 3) jiste se shodeneme ze v prutokovem ohrivaci je zpetna smyska kravina... muzu rict ze trva cca 30 vterin nez zacne tect tepla a to ma kotel neustale predehratou vodu... Ztraty na vedeni jsou tedy obrovske. Planuji z toho duvodu jeste bojler, protoze ten bude jen cca 3m od vsech baterii... jen takovy mensi nastenny.
kodl69
Příspěvky: 7379
Registrován: sob črc 19, 2014 8:56 pm
Reputace: 866
Lokalita: severně od Brna
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 8kWp
Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Ostrovní systém z Číny

Příspěvek od kodl69 »

Co je stávající, to je jak je, ale v novostavbě to musí být tak jak píšu, pokud bys chtěl, můžu najít i číslo normy. Ještě že o tom skoro žádnej úředník nemá ani tuchy...
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.

Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek