Jak na klasickou větrnou turbínu s horizontální osou rotace

Výroba elektrické energie pomocí větrných turbín, malých větrných elektráren, diskuze na téma účinnosti, dostupných řešení, zkušenosti, nápady, praktické rady.
solárník
Příspěvky: 1586
Registrován: pát bře 15, 2013 7:53 pm

Re: Jak na klasickou větrnou turbínu s horizontální osou rot

Příspěvek od solárník »

Podle testů na serveru Friction Facts:

- Ztráty v převodu s novým speciálním řetězem na kolo s molybdenovým mazáním při tahu 80kg činily 9,5 Wattu, pouze řetěz bez úložných ložisek ozubených kol.

- Ztráty speciálního gumového řemenu, vyvinutého také pro jízdní kola, byly za stejných podmínek 4 Watty

Jen připomínám, že se jedná o specializované převody na nejnižší možné ztráty, které v domácích podmínkách není možné sestrojit. Tedy ztráty jakéhokoli převodu doma vyrobeného budou podstatně vyšší.
Uživatelský avatar
fugas
Příspěvky: 2211
Registrován: sob pro 21, 2013 6:58 pm

Re: Jak na klasickou větrnou turbínu s horizontální osou rot

Příspěvek od fugas »

Každé zapouzdřené ložisko,tedy myslím uzavřené prachovkami se točí mizerně vzhledem k našim potřebám.Osobně se pokusím situaci řešit tak,že prachovky odstraním a ložisko po důkladném vymytí vazelíny nainstaluji mezi dvě gufera.Mazání bude zajišťovat olej,jehož množství musí být zhruba do třetiny výšky ložiska.Ložisko,které se už "zaběhlo" je zpravidla v řiti,suché a na nejlepší cestě ke svému konci.Následkem jsou pak velmi nepříjemné vibrace,způsobené hrbolky vytrhaného materiálu z drah ložiskových kuliček zanášené do konstrukce.Na pohled pouhým okem se ale takové ložisko jeví naprosto zdravé a proto se vždy vyplatí koupit rovnou nové.
Isolar 5kW (Axpert klon), LiFePo4 202Ah Lishen 18s.Nyní v přestavbě P106 Electric z projektu LiFePo4 na LiIon 100Ah.

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek