Odpadní voda / WC

Čištění vody, filtrace, čerpání vody, zařízení pro získání pitné vody, zachytávání a zpracování dešťové vody ...
Kozel.S
Příspěvky: 156
Registrován: úte bře 11, 2014 2:13 pm

Odpadní voda / WC

Příspěvek od Kozel.S »

Zdravím všechny.
Chtěl jsem se Vás zeptat, jak řešíte odpadní vodu a WC na odlehlých místech, kde není možnost přípojení na kanalizaci.
Jedná se o chatu na víkendové obývání a WC bych řešil asi chemické. Ale stále nevím co s odpadní vodou.
Trativod není povolen, septik s přepadem do trativodu už taky ne, septik s kořenovou čističkou je pro mě drahá záležitost a hlavně ne vždycky ji povolí, domácí elektrická čistička je pro chatu elektrifikovanou solárními panely nevhodná a u klasické jímky se bojím, že vyvážení se mě prodraží.
Zase kdybych měl jímku, tak tam můžu svést rovnou aji záchod.
Nebo místo záchodu kadibudku. U té vím, že se jen zasype vápnem a nepamatuju se, na vesnicích, když byla kadibouda, že by se někdy vyvážela a když už, tak třeba jednou za rok, ani to ne.
A co se týče ostatní vody, tak ruce a nádobí by se dalo umyt v lavoru a vím, že jsem viděl na jedný chatě, jak tuto vodu měl člověk svedenou k záhonkům a zalíval tím kytky.
Říkal, že když nebudu používat chemický sr.čky ale šetrný mýdlo (už nevím, co on používal) tak to klidně můžeš lit aji do potoka. A co si pamatuju, tak kytičky mu rostly pěkně :-)
No zkrátka mě zajímalo Vaše řešení, názory a rady na toto téma.
joseff
Příspěvky: 810
Registrován: pon srp 08, 2011 9:55 am

Re: Odpadní voda / WC

Příspěvek od joseff »

Ahoj Kozel.S!

Chata uz stoji nebo se bude teprve budovat? Pokud uz stoji, tak se hlavne nikoho na nic neptej, nedoprosuj se nejakeho schvalovani, protoze kdo se moc pta, moc se dozvi. Kdyz pouzijes zdravy rozum a budes se k vode chovat slusne, neni problem.

Kolik lidi a jak casto bude chatu pouzivat?

Nejjednodussi a nejlevnejsi reseni je, aby nevznikala zadna odpadni voda nebo aby ji bylo alespon co nejmene.

Na chemicke WC (water closet) se vykasli a pouzij radeji DC (dry closet)! Pak budes mit odpadni vody jen minimum z myti a nadobi a bude to vlastne jen seda voda, kterou muzes v pohode pouzit v zahrade. Provoz i porizeni muze byt za 0,-. Bud to muze byt klasicka kadibudka venku nebo radeji separacni, ktera nesmrdi (staci ji zasypavat nejakym materialem, ktery mas k dispozici - popel/posekana trava/seno/slama/piliny/pisek/hlina/papir ze skartovacky ...) a muzes ji umistit bud venku nebo i vevnitr. Obsah pak vyprazdnis nekde venku na specialni kompost - a neboj, nesmrdi to a nebude to zadna obrovska hromada a da se to vtipne zamaskovat zasazenim nejakych rostlin kolem, vapno na zasypavani pouzivat nemusis.

Zalezi co chces, separacni zachod si muzes vyrobit sam z nejake plastove nadoby a materialu, ktery najdes nekde doma za 0,- (pro inspiraci jednoduchy pilinak treba zde:http://www.appropedia.org/How_to_make_a ... ust_toilet) nebo si muzes koupit nejakou hotovou toaletu, ktera nepotrebuje vodu za 1000,- az 100 000,- i vice. Pokud chces, muzu ti k tomu poslat vice materialu a obrazku od nejjednodussich zachodu az po ty sofistikovanejsi, urcite by se ti neco zalibilo a inspirovalo by te to, dej vedet.

Predpokladam, ze na chate se travi hodne casu venku, tak pak treba udelat venku nejaky jednoduchy pisoar treba z nejakeho kanystru nebo podobne vhodne nadoby aspon pro pany a ten svest proderavenym potrubim pod zemi nekam ke stromum/kerum/nebo k jakemukoliv jinemu bujnemu porostu nebo chodit primo do krovi:) - kdyz se necura na jedno misto (a nejlepe pokud se cura na nejakou biomasu - listi/seno/slama...), tak to nesmrdi.

Zbylou vodu po myti rukou, sprchovani (sprchu nejlepe zase nejakou venkovni) a nadobi pak snadno pouzijes pro zalivku rostlin. Pro inspiraci jak jednoduche to muze byt a jak to muze vypadat, delku i provedeni si uprav pro svoji potrebu, inspiruj se jen principem:
minikorenovka.JPG
Voda ze studny tece do drezu, ve drezu je nerezove sitko, ktere zachyti hrube necistoty po myti zeleniny a ty staci podle potreby odhodit nekam pobliz do krovi, pod drezem je plastova nadoba od avivaze, ktera je cca 15 cm nad dnem proderavena - diky tomu se na dne usazuje hlina a pisek po myti rukou a zeleniny a nezanasi se korenovka, obsah staci jednou za cas vylit nekam do krovi. Dale voda bez hliny pokracuje do "minikorenovky", kterou tvori stara medena hlina (muzes ji nahradit cimkoliv nepropustnym co doma (nebo na sbernem dvoru) najdes. Do ryny muzes dat napr. nejake kaminky nebo rozbite tasky, cihly, ale neni to nezbytne a do toho zasadit nejakou vodni rostlinu (sitinu, kosatec, rakos, orobinec ...) Jestli chces, rad ti rostliny daruju. Spad ryny je co nejmensi, aby se v ni voda co nejdele zdrzela a tekla co nejpomaleji. Voda bez pevnych castic z teto minikorenovky konci v jezirku osazenem dalsimi vodnimi rostlinami, kde se dale naredi a procisti a postupne pak prepada a odteka mezi krovi, stromy a travu, rostliny vsechnu vodu vypiji, nebo se da voda pouzit na zalivku, byva vzdy pruzracna a jezirko je plne pulcu a dalsich vodnich zivocichu. Do jezirka je svedena i ryna, takze kdyz prsi, voda se naredi jeste vice.

Kdyz vodu neznecistis, tak ji pak v podstate nemusis ani cistit a neni se ceho bat - tzn. kdyz nepouzijes zadne chemicke prostredky, ale pouzijes jen neco setrneho - napr. jakekoliv tvrde mydlo, nadobi lze myt i jen horkou vodou, pripadne s trochou octa nebo koupis nejakou ekodrogerii (Missiva, Ecover ...).
NuclearDave
Příspěvky: 73
Registrován: pát črc 11, 2014 2:33 pm

Re: Odpadní voda / WC

Příspěvek od NuclearDave »

Brčo
Příspěvky: 126
Registrován: čtv říj 20, 2011 8:04 am
Bydliště: Trnava

Re: Odpadní voda / WC

Příspěvek od Brčo »

ja riesim WC kompostovacim vo vnutri-teda je zabudovane priamo v chate na principe clivusa a voda minikorenovka,samozrejme bez chemie.zatial vsetko vo vystavbe,testovat budem az v lete...
joseff
Příspěvky: 810
Registrován: pon srp 08, 2011 9:55 am

Re: Odpadní voda / WC

Příspěvek od joseff »

Brčo:

Mas krasny domecek - v dobrem ti zavidim!

Tak to je super, ze mas primo Clivus - das pak nejake fotky toho zachodu i minikorenovky?
Brčo
Příspěvky: 126
Registrován: čtv říj 20, 2011 8:04 am
Bydliště: Trnava

Re: Odpadní voda / WC

Příspěvek od Brčo »

Dik.
Momentalne je to hruba stavba,dokoncovat budem v lete,ked dozarabam financie,tak fotky budu az v lete....
joseff
Příspěvky: 810
Registrován: pon srp 08, 2011 9:55 am

Re: Odpadní voda / WC

Příspěvek od joseff »

Ok, i tak jsem si "chrochtal blahem", kdyz jsem si prochazel tvoji fotogalerii, proste luxus! V pohode, na fotky pockame.
Kozel.S
Příspěvky: 156
Registrován: úte bře 11, 2014 2:13 pm

Re: Odpadní voda / WC

Příspěvek od Kozel.S »

Moc zajímavý odkazy. Děkuju.
Zatím nemám došteno celou stránku, ale pár článků už ano.
Sice to budeme mít jen jako víkendovou chatu, ale i tak by nebylo špatný tam něco pěstovat :-)

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek