Energia na chatu

Porada před realizací, doporučení, rady, nápady týkající se plánovaných ostrovních nebo poloostrovních systémů, projektování, zkušenosti, schémata, vhodné komponenty
Odpovědět
Fysh
Příspěvky: 1
Registrován: čtv pro 25, 2014 5:01 pm
Reputace: 0

Energia na chatu

Příspěvek od Fysh »

Zdravim,

chcel by som vas poprosit o radu. Kupil som chatu bez inzinierskych sieti a nie je ani moznost dodatocneho napojenia do siete. Preto uvazujem akym sposobom ziskat elektrinu. Na chatu budem chodit cca kazdy druhy vikend, Potrebujem ju kvoli osvetleniu cca 90 m2 plochy a nabijaniu 2 telefonov a 2 notebookov tak raz za vikend (pri navstevach mozno viacerych). Tiez budem potrebovat male cerpadlo na vodu, ale naozaj male s nizkym vykonom a na leto asi malu chladnicku. Som uplny laik a aj ked som si to tu snazil nastudovat, mam z toho skor gulas ;-)

Kedze v zime na chatu vobec nesvieti slnko, uvazujem zacat s bateriami a elektrocentralou z ktorej by som dobijal baterie + realizoval vacsie odbery v pripade potreby.

Na baterie by islo viacmenej len svetlo, mam tri male izbicky + malu chodbicku v podkrovi, cca 45 m2 , cize tam potrebujem 4 zdroje svetla, asi LED, na prizemi je rovnaka plocha + nejake male osvetlenie vonku pred vchodom.

Z centraly by som dobijal baterie + notebooky, telefony a pohanal male cerpadlo (ktorym precerpam za vikend cca 300 litrov vody zo studnicky do zasobnika ktory je skoro na jej urovni a odtial uz pojde samospadom), ak mi neporadite ze je to vyhodnejsie z baterii. Baterie chcem kvoli tomu aby som nemusel mat hlucnu centralu pustenu stale, a ako pripravu na panely ak sa pre ne rozhodnem.

V lete na chatu svieti slnko ale neviem ako presne, uvazujem vsak o nejakych paneloch ktore by mi v lete pomohli k mensiemu vyuzivaniu centraly a mozno k napajaniu malej chladnicky. Chata ma sedlovu strechu s vikiermi, je orientovana celom na juhojuhozapad cca. Cize jedna strana strechy je skor na vychod a jemne na juh a druha na zapad a jemne na sever. Slnko na nu svieti vraj od aprila do neviemakeho mesiaca :-) Tiez neviem v ktorych hodinach pretoze je na cistinke uprostred lesa cize mozu tienit stromy, ale vyzera to ze by to v lete mohlo byt skoro cely den cca od 8 do 17

Mam na februar dohodnutych elektrikarov ktori mi maju urobit v chate rozvody, a chcel by som to mat spravne pripravene aj na tie panely ak sa pre ne rozhodnem.

Kurim krbom, varim na PB varici.

Chcel by som sa spytat:
1. Ake baterie by ste odporucili a s akou kapacitou? Citam tu o tom ake su super tie LiFeYPO, maju do takehoto sytemu zmysel?
2. Aku elektrocentralu vzhladom na potreby vyssie? s akym vykonom, benzin, propanbutan?
3. Osvetlenie LED? Viete mi poradit s akym vykonom a ktory typ svetla - biele teple, tudene...? Mozno konkretne linky? Nerad by som tam mal kvoli setreniu energiou polosero...
4. Chcem tam mat okruh aj so zasuvkami, dali by ste do nich 12V alebo ich zapojili na centralu na 230V? Su nabijacky na mobily a notebooky na 12 V s vidlicami? Pripadne male lampy na svietenie na 12V? Cerpadla na 12V?
5. Ako nabijat tie baterie, cez nabijacku alebo kupit centralu s vystupom 12V? Aku nabijacku?
6. Ake komponentny vlastne musi obsahovat zostava ako som ju laicky popisal? Elektrocentrala + baterie + nabijacka + ...??

Viem ze chcem od vas vela ale ak je nieco z tohoto pre vas lahko zodpovedatelne, budem vdacny, ak by sa dalo aj s linkami na konkretne komponentny aby som ich rovno kupil.

Velka vdaka
solárník
Příspěvky: 1586
Registrován: pát bře 15, 2013 7:53 pm
Reputace: 70

Re: Energia na chatu

Příspěvek od solárník »

Já myslím, že odpovědi se budou celkem přesně krýt s tímto dotazem, tak si to pročtěte:
https://forum.mypower.cz/viewtopic.php?f=55&t=1734
;-)
...a pak napište jen dotazy, které tam zodpovězeny nejsou.
rva
Příspěvky: 3462
Registrován: úte dub 23, 2013 10:21 am
Reputace: 526
Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 46000
Kapacita baterie [kWh]: 40
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Kousek od Lysé nad Labem

Re: Energia na chatu

Příspěvek od rva »

Nejlevnější a možná optimální je jenom benzínový agregát. Jednou za čas ho zapnete, dobijete co potřebujete a nachladíte lednici.
_______________________________________________________________________
43 kWp, LiFePO4 46 kWh,
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS
luky
Příspěvky: 838
Registrován: pon kvě 19, 2014 11:38 am
Reputace: 72

Re: Energia na chatu

Příspěvek od luky »

Osobně jsem viděl člověka, fungujícího polovinu roku (léto, pasení ovcí) na elektřinu z auta/traktoru (měnič v autě+prodlužovačka). Když se obden jelo autem, stačilo to na osvětlení, mobily i notebook.
K tomu centrála na nářadí a čerpání vody z vrtu do nádrže na půdě.
Lednička byla sklep pod domem.

Já lednici na chatě řešil jinak, protože sklep je z půlky nad terénem a v létě je tam teplo. Stačí bedna z polystyrénu s víkem. V pátek jsem si přivezl 3ks zmražené 1,5l lahve s vodou. Do neděle se v tom chladilo maso i pivo bez problémů. I v neděli večer ještě nebyly lahve zcela rozmrzlé. Bedna cca 0,5x0,5x1m, EPS 100, tl. 5cm.
mobilní elektrárna: viewtopic.php?t=4597, 290Wp mono, Winston 12V/130Ah, Victron MPPT 75/15, Victron inverter 12/250VA, Victron charger 20A
domácí elektrárna: viewtopic.php?t=6898, FV 4010Wp (6x415+4x380), CATL 48V/120Ah, Axpert King 48/5000 + PCM60X + MakeSkyBlue
Uživatelský avatar
Tonicek
Příspěvky: 127
Registrován: pát úno 21, 2014 12:25 pm
Reputace: 20
Bydliště: Prešov

Re: Energia na chatu

Příspěvek od Tonicek »

Vyborna téma, ktorá bohužiaľ skončí pri niekolkotisicovej investícií.
1x ::pv:: 230Wp, *batt* NI-CD 210 Ah, 12V, Victron MPPT 100/15A
Kozel.S
Příspěvky: 156
Registrován: úte bře 11, 2014 2:13 pm
Reputace: 7

Re: Energia na chatu

Příspěvek od Kozel.S »

To Fysh:
Doporučuji opravdu pročíst odkazované vlákno FVE na malé chatičce. Probírali jsme tam celkem dopodrobna menší ostrov, dost podrobně i lednici, problém s měničem k lednici a batere olověné i LiFePo4.
Co se týče lednice, tak pokud budete jezdit autem, tak jsem si teď vzpoměl, že jsem viděl někde v dokumentu starší dřevěnou lednici (izolační materiál neznámý, ale dnes bych to řešil asi polyšem), dole regály na potraviny a nahoře šuplík, kde se dal větší kus ledu a v boxu bylo chladno skoro 2 týdny.
Jak psal luky, dovést pár pet lahví s ledem by na víkend stačit mělo na chlazení pár piv a nějakého toho masa na grilování.

Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek