Dešťová voda

Čištění vody, filtrace, čerpání vody, zařízení pro získání pitné vody, zachytávání a zpracování dešťové vody ...
Odpovědět
Kozel.S
Příspěvky: 156
Registrován: úte bře 11, 2014 2:13 pm
Reputace: 7

Dešťová voda

Příspěvek od Kozel.S »

Zdravím všechny.
Potřebuji zkušenosti a rady. Budu řešit malou chatičku, napájení řeším v jiném vlákně a už mám skoro vyřešené, ale co se týče vody, tak jsem zatím na začátku.
Studna pravděpodobně nebude a vrtat taky nebude možný. Solární energie dle propočtů mě dovolí pouze malé 12V čerpadlo.
Na chatu budu jezdit pouze o víkendu a co se týče vaření jídla, nebo kávy, tak si budu vozit pitnou vodu z domu v plastovém kanystru. S tím mám zkušenosti z chaty u strýce a většinou to stačilo.
Ale nejvíce se spotřebuje na umytí třeba ruk, krátké osprchnutí v létě a umývání nádobí.
Idea je taková, že bych schromažďoval dešťovou vodu v plastových nádržích třeba ve sklepě chaty a z těch tuto vodu pak čerpal malým čerpadlem a užíval na výše zmíněné činnosti. Otázka je, jestli je vhodné dešťovou vodu takto využívat, nebo radši toto neriskovat? Samozřejmě voda v nádržích bude zbavena všech mechanických nečistot a vodu v nádržích bych pravidelně dezinfikoval. Popřípadě jakou by jste mě ještě doporučili úpravu vody?
Děkuju za jakoukoli připomínku a radu.
Uživatelský avatar
Marx
Příspěvky: 98
Registrován: čtv pro 25, 2014 9:30 pm
Reputace: 4

Re: Dešťová voda

Příspěvek od Marx »

[quote="Kozel.S"]
dva roky jsem pral v dešťovce, IBC kontejner ve sklepě, jediná úprava byla panáka sava na 1000 litrů. vyčerpával jsem to z ní pračkovým čerpadlem paralelně napojeným k napouštěcímu elektroventilu. zkušenosti dobré, hodně ušetřeno. ještě víc bys ale ušetřil kdybys to čerpal ze sudu natřehého načerno stojícího na sluníčku. marek.
edit na sprchu to shronažďuj v 200 sudu na půdě a pouštěj samospádem ušetříš čerpadlo, pokud se do toho sudu podaří svést rynu :-)
já to mám takto: tlaková nádoba na půdě (80L), přívod odspoda výstup zvrchu, zpětný ventil, pojišťovák, ohřeje se na teplotu půdy. Nahoře je ještě příruba pro možnost topné patrony. když je zima. Budu to likvidovat tak pokud máš zájem...

omlouvám se obrázek je o 90 st pootočen a ta drenážní trubka tam nemá žádnou fci ta s tím nesouvisí mám to přidělané na horní palubě půdy :-)
Přílohy
Snímek 011.jpg
3x panel á45W, 24V 36Ah SLA, step-down, 1ks autobaterie, UPS. (bez MPPT)
Plán: >1kWp.
Kozel.S
Příspěvky: 156
Registrován: úte bře 11, 2014 2:13 pm
Reputace: 7

Re: Dešťová voda

Příspěvek od Kozel.S »

Dekuji za nabidku, ale zatim musim vyresit chaticku obecne. Co se tyce vody a elektriny, tak zatim tvorim koncept jen teoreticky. Kdy sr dostane do realizace zatim nevim.
Jinak zadna dalsi uprava nebyla treba? Nejaka filtrace? A jak jste resil privod destovky do nadrze, aby se zbavila pevnych necistot? Me napadlo nejake sito, pres ktere by to teklo dolu do sklepa do sudu. Ten cetny barel na strese, o nem taky uvazuju, ale tam bych to hnal taky cerpadlem, ktere bych napajrn prebytky ze slunecni energie a pak tim samospadem dolu.
Uživatelský avatar
OTi
Příspěvky: 85
Registrován: ned črc 24, 2011 8:15 pm
Reputace: 0

Re: Dešťová voda

Příspěvek od OTi »

Ahoj, Kozel.S v Indií na místech kde roční srážky nedosáhnou 110mm za rok to řeší s betonovýma cisternama v podzemí nebo s rybníkama. Když vodu skladuješ v tmě a v chladu stačí do toho vjetší kus vápenca a voda se neskazí dá se i pít. Při oddělení smetí a prachu potřebuješ prepadovú nádobu a stím odseparuješ blbosti. Přepadnutá voda bude čistá. trocha pomoci na: http://www.eautarcie.org/en/index.html
Kozel.S
Příspěvky: 156
Registrován: úte bře 11, 2014 2:13 pm
Reputace: 7

Re: Dešťová voda

Příspěvek od Kozel.S »

Děkuju. Ještě jsem se díval na různý videa a dost lidí, když nemá studnu, tak to řeší tímhle.
I když časem bych o nějakým menším vrtu uvažoval možná.
Akorát by byl problém s technikou, jelikož napájení bude solární. Maximálně centrálu a nebo jsem viděl některý lidi, jak si udělali svůj ruční zemní vrták a dělali vrt ručně. Sice to bylo pracný a ne práce na jeden den, ale několik, ale i tak.
Fyzické práce se nebojím :-)

Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek