Topeni drevem versus plynem

Obecná diskuze na téma "soběstačnost" s využitím alternativních zdrojů energie, jejich využití v běžném životě, potravinová soběstačnost atd.
Gmouse
Příspěvky: 97
Registrován: čtv zář 15, 2011 11:50 am

Re: Topeni drevem versus plynem

Příspěvek od Gmouse »

Ono to asi nebude tak horké, ale bylo mi vysvětleno, že má na používání potravin jako paliva svůj názor. V podstatě má pravdu. Dotovat pěstování např. kukuřice, kterou se pak přiloží do kamen je zhovadilost. :(
Ještě k těm peletám: když jsem čerpal u souseda rozumy, tak říkal že byl spokojený, jenom ta cena je mazec. Tvrdil, že mu násypka vydřela stejnou dobu jak s uhlím, ale uhli stoji víceméně polovinu.
Ještě nemůžu rozdávat rozumy, ale nestačilo by ty tvrdé pelety smísit s nějakým jiným palivem?
PavelR
Příspěvky: 3118
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm
Lokalita: Žabčice
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 29139
Kapacita baterie [kWh]: 12
Chci prodávat energii: ANO
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Topeni drevem versus plynem

Příspěvek od PavelR »

Jak jsem uz rikal. Zalezi na tom s cim srovnavas. My jsme topili plynem, takze pelety levnejsi. Kdo topi uhlim tak pelety mu vyjdou draz. Kdysi davno se u nas topilo take uhlim - to uz vazne ne, to bych byl doma inzultovan nebo jak si to psal :-D

Ja nemuzu misit vubec s nicim. Pac mam horak na cisty peletky. Nemam retortovej. To byla kapku chyba pri vyberu ale co uz...
burda
Příspěvky: 209
Registrován: pát kvě 25, 2012 11:15 pm

Re: Topeni drevem versus plynem

Příspěvek od burda »

Roger píše:Lidi ja resil, jestli opravdu

1m3 zemniho plynu < 2,3 kg drivi a kolik asi tak vazi prms/srpm nejakeho definovaneho drivi :-)

a zda nemam chybu ve sve uvaze, a zda muj odhad, ze plyn je 2x drazsi jak drevo, je presny, thats all... Na plynove motory si zalozte jine vlakno... :-) ono zakove uvahy slozitych rekuperaci a spalovani plynu konci tam, ze "je to prilis slozite pro normalni aplikaci" a ty investovane naklady casove a jine se asi nikdy nevrati, leda to ma nekdo jako hobby a misto do hospody na tom pracuje. Bohuzel zatim vsechna ta invence nadsencu tocicich se kolem volne energie zrejme nikam nevedla, coz me uprime mrzi.
....

Tuhle jsem se dival na ty pece a hruza, zabere to pulku baraku :-)
Topím třetím rokem dřevem v interiérových kamnech Verner. (teplovodní 8kw do vody a 2 povrchem kamen). Pokud je do -5C topím jednou za 2 dny a méně. Pokud mrzne víc "musím topit " každej den aspoň 3h;) Za poslední dva roky spálím průměrně 5,7m3 dřeva ročně. (To je i včetně ohřevu TUV, od jara do podzimu se o něj stará slunce) no a maximální spokojenost;) Ono je rozdíl jestli musíš pokaždé vynášet popel, anebo jednou za tři topeni... Jo topím tvrdým dřevem, poměr cena výkon popel, je pro mě ideální...
kodl69
Příspěvky: 7396
Registrován: sob črc 19, 2014 8:56 pm
Lokalita: severně od Brna
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 8kWp
Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Topeni drevem versus plynem

Příspěvek od kodl69 »

já teda taky topím dřevem, ale nejlevnější topení v meziobdobí (venku 0-15st.) je nejlevnější obyčejná klimatizace s cenou elektriky pro přímotopy. V uzavřeným krbu spálím v cca bedničku dřeva (bedna jako na ovoce, cca 40x60cm, polena 40cm na vysoko) za den, což sem nějak odhadl na 40-50 kč za bednu - den, nepočítám řezání, štípání, přemisťování apod, klimatizace všechny tři v tomto provozu spotřebují cca 5-10kWh za den, tj 12-25kč.... ale oheň je oheň, asi něco z pračlověka.... Když už mrzne doopravdy, nezbývá než topit dřevem, asi 2 bedničky za den, nebo přímotopy cca 30-50kWh za den, to je za jiný peníze. Plyn mě do baráku nesmí, vybuchuje. A pořád mi někdo volá z ČEZu, že mi zlevní plyn. Nechápu, jak se dá snížit cena 0kč - že by mi připláceli?
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
pezizka
Příspěvky: 734
Registrován: úte čer 24, 2014 8:23 pm
Lokalita: Kyjovsko
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 9170
Kapacita baterie [kWh]: 33
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Topeni drevem versus plynem

Příspěvek od pezizka »

Já topím dřevěnými briketami v Atmosu DC 30 RS. Za minulou "nezimu" jsem stopil cca 1,5t a otápím 150m2 dílnu a nad ní stejně velký byt. Zimu předminulou jsem stopil cca 2,8t. Včetně teplé užitkové vody. Neberte to na bedničky, plnometry, prostorové metry a podobné blbosti :lol: ale na obyčejnou váhu. Štípání a ostatní položky počítejte, taky to stojí čas a energii. Mně dovezli brikety až k nosu za 4200 t a uklizeno paleťákem za 20 min :yes: Jinak nevybuchuje jen zemní plyn, ale i dřevoplyn :hell:
rob.brno
Příspěvky: 957
Registrován: sob čer 09, 2012 9:14 am

Re: Topeni drevem versus plynem

Příspěvek od rob.brno »

U dřeva záleží za kolik je koupeno. 1kg suchého tvrdého dřeva shořením vydá cca 4kWh.

Pro srovnání za současných cen EE - tč mi topí za 65hal na 1kWh tepla. Na tuto cenu bych se dostal bez započtení dopravy, práce se sekáním, rovnáním přenášením, pokud bych měl dřevo koupeno za 2,6kč na kg, 2600kč na tunu, 1820kč na m3 rovnaného dřeva.

Pokud započtu cenu práce a dopravy výjde mě topení tč mírně levněji, samozřejmě proti je vysoká pořizovací cena tč, ale je to o komfortu.
RCZf
Příspěvky: 305
Registrován: stř dub 10, 2013 5:48 pm
Bydliště: Ostrava

Re: Topeni drevem versus plynem

Příspěvek od RCZf »

Jak to tak ctu co je bezne tak bych si mel prehodnotit efektivitu sveho domu. Topim TC a v mrazech pritapim drevem. Drevo ziskavam obcasnym provadenim rizikoveho kaceni. Vetsinou se domluvime ze si necham drevo, nez by mou praci meli platit za obvyklou cenu. Za sezonu protopim v prumeru kubik dreva takze naklady na drevo se rovnaji zhruba me jednodenni praci. Minuly tyden mi prislo rocni vyuctovani elektriny se spotrebou VT 650 kwh a NT 1360 kwh tarif akumulace8. Zbytek dodalo slunce. To vse pro 2 domacnosti v plnem vyuziti a pro 3. domacnost bez vyuziti kuchyne a topeni. Jo a vcetne provozu studny na uzitkovou vodu pro vsechny domacnosti. *sun*
pezizka
Příspěvky: 734
Registrován: úte čer 24, 2014 8:23 pm
Lokalita: Kyjovsko
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 9170
Kapacita baterie [kWh]: 33
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Topeni drevem versus plynem

Příspěvek od pezizka »

Těžko se to nějak srovnává, těch fartorů je hafel.
RCZf - nebyl by vhodnější tarif? Neznám je, ale akunulace pro TČ?
Jinak při těch levných tarifech "šetříte" i el. troubou.

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek