Poloostrov SC

Porada před realizací, doporučení, rady, nápady týkající se plánovaných ostrovních nebo poloostrovních systémů, projektování, zkušenosti, schémata, vhodné komponenty
alp
Příspěvky: 90
Registrován: úte led 29, 2013 10:11 pm
Reputace: 3

Re: Poloostrov SC

Příspěvek od alp »

a tak to je ovsem velmi krasny pomer ... doufam ze se na podobne hodnoty taky casem dostanu :)
Uživatelský avatar
gupa
Příspěvky: 2176
Registrován: sob pro 29, 2012 10:22 pm
Reputace: 96
Lokalita: pod Brnem
Systémové napětí: 24V

Re: Poloostrov SC

Příspěvek od gupa »

alp píše:V obecne rovine, ted to mam postaveno a funkci a chci se prez zimu zamerit prave na komunikaci a vyhodnocovani apod., tak snad se zadari ...
Chtělo by to něco takového, ale ta cena, 15apůl. Dost mne to irituje, ale asi si nato našetřím.
VEmonitoring.JPG
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT
alp
Příspěvky: 90
Registrován: úte led 29, 2013 10:11 pm
Reputace: 3

Re: Poloostrov SC

Příspěvek od alp »

no vypada to na zajimavou vecicku a jak sem pochopil, tak je to linux base a lze k tomu za urcitych podminek ziskat i root heslo ... skoda te ceny ...
bert
Příspěvky: 365
Registrován: stř zář 07, 2011 10:09 pm
Reputace: 11

Re: Poloostrov SC

Příspěvek od bert »

Vata tomu sa hovorí motivačný graf! :yes:
Ja to nemám tak presne zmerané, no po I. roku som pokryl spotrebu zo slnka 21,15%, II. rok už to bolo 56,52%. Pozitívom je, že každý rok znížili zálohu o 10Euro a zároveň vrátili 100Euro(+-).
Prajem všetkým veľa slnka. *sun*
alp
Příspěvky: 90
Registrován: úte led 29, 2013 10:11 pm
Reputace: 3

Re: Poloostrov SC

Příspěvek od alp »

Zdravim zdejší komunitu. Rok se s rokem sešel a nedá mi to zhodnotit provoz hybridní fv elektrárny. Přestože se to trošku míjí s zaměřením tohoto fóra a hlavní myšlence "ostrovního provozu a soběstačnosti", pojal sem svůj počin už od počátku kapku odlišně, jako ostatně mnoho kolegů tady. Ono je to dáno i formou vzniku a to vlastně tím, že na počátku stála "kvalitnější UPS" a prázdná střecha :) v kombinaci s 2ma miminky. Suma sumárum 12x295Wp, k tomu 48V systém a po určitých slepých větvích postaveno na Victronu(5kW) a Lifeypo (100Ah).

Pokusy a laborování mne dovedlo k závěrům:
- máš.li přípojku, nesnaž se řešit vše, zaměř se na trvalou, či déle využívanou spotřebu namísto té krátkodobé, tu raději živ z DS (u mne je sporák a trouba z DS (neb 2f) a zbytek z hybridního měniče)
- výkon měniče je třeba volit rozumně, ani málo, ani moc. 5kW je velmi rozumnou volbou pro "běžnou domácnost 2+2", přestože 90% času jede na "málo".
- nejlepší energie je ta, která se vyrobila, ale nemusela se uskladnit (pračka/myčka/sušička s odloženým startem je fajn)


Pro dokreslení situace. Nejen, že ušetříme drahocené korunky placené ČEZu, ale zároveň jsme si mohli dovolit vyšší životní standard. Jsme obyčejnou konzumní domácností, která defakto "plýtvá" energií pro vlastní komfort na druhou stranu vše co jde tak v úsporných variantách (kategorie A a několik +, ledky místo žárovek apod.). No ono s těma malýma svištěma, kdy pračka kvílí každý den se teda zrovna moc šetřit nedá :). Oproti situaci před rokem jsme si pořídili sušičku prádla (ano kvůli dětem) a s vhodnou kombinací zapínání v době osvitu v kombinaci s odloženým startem se nám z toho stal výborný likvidátor přebytků, který navíc dost pomůže v domácnosti. Někdo by mohl říci, že 100Ah v bateriích je málo a budu s ním i souhlasit. Na druhou stranu vhodnou (a nikterak drastickou) reorganizací domácnosti se dá energie využít i bez toho, aniž by vlastně více energie bylo potřeba uložit. Zároveň jsem pro likvidaci extrémních přebytků pořídil i klimatizaci (myšlenka když nejvíc svítí, je největší vedro, tudíž než nevyužít, tak prostě chladit a chladit spací místnosti se v létě osvědčila). Přesto se mi nepodařila část přebytků využít (ano chce to doplnit baterie)

V řeči čísel.
Odebráno za 365dní z DS: 2.300kWh
Spotřebováno: 5.166kWh
Vyrobeno FVe: 2.866kWh

Tohle skóre považuji za více než slušné a troufám si říci, že to naplnilo má očekávání a důvody pořízení. Navíc když vím, že poměr i za stávajícího stavu by mohl být ještě lepší, neb se né vždy chováme rozumně a fotovoltaicky správně. Prostě se vlastně neomezujeme a když je potřeba prát o půlnoci, tak prostě pereme o půlnoci i když to není zrovna "za levno".
tikonik
Příspěvky: 42
Registrován: pát srp 24, 2012 10:12 pm
Reputace: 6

Re: Poloostrov SC

Příspěvek od tikonik »

Dobry den,

takto to ma zapojeno uz vice lidi a myslim ze to je rozumne reseni pro vetsinu domacnosti. Dokonce i s baterii jen 80Ah ma jeden kolega pokrytou spotrebu jaro az podzim skoro kompletni. Domacnost 2 + 2, RD. Jeste poridit nejaky starsi elektromobil a je kam ukladat. Ja jezdim prumerne 140Wh / km. A baterie auta se da vyuzit jako pekna zasoba energie v pripade nejakeho problemu DS.
Vase vysledky jsou pekne, pouzivate TC v zimnim obdobi na topeni z DS?
7500Wp, system 48V, 5KW Victron, 3KW Victron, 20KWh NiCd, 10KWh LiFePo, DC/DC 48V/12V 1000W, 2x TSMPPT, 1x EPsolar. DC ukladani prebytku do bojleru, 2x elektromobil Kangoo. TC 9KW pres Victron na jaro a podzim ke zpracovani prebytku.
alp
Příspěvky: 90
Registrován: úte led 29, 2013 10:11 pm
Reputace: 3

Re: Poloostrov SC

Příspěvek od alp »

Nene, TC nepouzivam. Jedeme v peletkach a klasicky elektrokotel pro pripad zalohy. Elektromobil by byl fajn, az na tu jejich dostupnost a financni narocnost :( I by nam to davalo doma logiku, neb dojizdime a v budoucnu do prace budeme oba kazdy den. Tudiz sleduji po ocku co noveho a treba se k tomu nekdy propracujem ...
Uživatelský avatar
jose
Příspěvky: 277
Registrován: pon zář 12, 2011 2:25 pm
Reputace: 12
Bydliště: Kvasice

Re: Poloostrov SC

Příspěvek od jose »

Někdy se dá po očku sledovat i co staršího. Přece jen i těm elektromobilům postupně klesá pořizovací cena. Třeba http://auta.yauto.cz/peugeot/peugeot-ion/
Měnič Xantrex XW6048; 0,5 baterie Tesla Model 3 (40 kWh)

Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek