Cyklování LiFePo za různých podmínek

LiFePO4, LiFeYPO4, atd., zkušenosti, rady, tipy ...
pezizka
Příspěvky: 734
Registrován: úte čer 24, 2014 8:23 pm
Reputace: 68
Lokalita: Kyjovsko
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 9170
Kapacita baterie [kWh]: 33
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Cyklování LiFePo za různých podmínek

Příspěvek od pezizka »

Vy to berete opravdu hodně důsledně. Já bych chtěl to své zadání vyřešit, pokud možno jednoduše. Nejde mi prostě o nějaké extra přesnosti. Jenom chci aby to rozumně sloužilo a nic neničil ;) Jak jsem psal nahoře je to primárně záložní zdroj, který původně měl vypadat úplně jinak. Nemám potřebu to monitorovat až tak precizně. Jestli je to SOC je uchopitelné? Když už tuším oč se jedná, tak bych řekl, že asi tak jak třeba I či U. Ale rozhodně vím že pokud Vás uchopí dotatečné U v součinnosti s přiměřeným I, tak je to dost hmatatelná záležitost :celebrate2: :celebrate2: :celebrate2:
honzaL
Příspěvky: 412
Registrován: pon kvě 21, 2012 11:33 am
Reputace: 18
Bydliště: Hradec Kráové

Re: Cyklování LiFePo za různých podmínek

Příspěvek od honzaL »

pezizka píše:..... K LiFe jsem přifařil 0BA6 na kterém jsem se to učil programovat. Prostě zbylo. Napětí 4 článků vyčerpalo možnosti AI, a těch modulů jsem se již nakupoval dost, tak toto ani moc dál rozšiřovat nechci. ...........
Měření článků přímo LOGem BA7 jsem nepoužil (mám jich 16). V LOGU vyčítám pouze celkové napětí přes napěťový dělič, tam už takový problém s kolísáním napětí není. Pro některá rozhodnutí ale používám také průměrování hodnot, není žádoucí aby proudová špička třeba při nájezdu ledničky ovlivnila rozhodnutí o odpojení akumulátoru. Na hlídání napětí článků používám toto zařízení http://www.ev-power.eu/SBM-CBM-1-1/Simp ... V-60A.html je pravda, že zafungovalo za 2 roky pouze jednou, když jsem dal systému ještě větší volnost než dnes. Dnes už to považuji za zbytečné. Také lze hlídání udělat přes Cellog a jeho spínač vhodně nastavit a vyhodnotit PLC. Hlídací funkce je dobré mít alespoň zdvojené. Další AI používám právě na sledování proudu přes dříve jmenovaná čidla a pro měření teploty v bojleru přes termistor a napěťový dělič.
18x 550Wp, 16xLiFePO 780Ah (stáří 0, 8, 10 let), STUDER: 3x MPPT VT65; 3x Xtender 4000-48. PLC UNIPI
(v minulosti = CEEG 15x230 Wp, 16xLiFePO 500 Ah, MS TS60A, Studer 4000-48, PLC Siemens,)
pezizka
Příspěvky: 734
Registrován: úte čer 24, 2014 8:23 pm
Reputace: 68
Lokalita: Kyjovsko
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 9170
Kapacita baterie [kWh]: 33
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Cyklování LiFePo za různých podmínek

Příspěvek od pezizka »

Díky za náměty a připomínky. Asi s tím nedokonalým napětím vystačím, nevím jestli zvyšování přesnosti má pro mne smysl.... Jsem hlavně rád za potvrzení toho v co jsem doufal, a to že mělké cykly ač na spodnější hranici nejsou problémem, a že ta mělkost je přínosem pro životnost AKU. O toto mi primárně šlo, ale dozvěděl jsem se i jiné zajímavosti a fakty. Pokud k tomuto můžete cokoliv dodat, rád se přiučím. Díky.
Uživatelský avatar
vata
Příspěvky: 1403
Registrován: pon zář 12, 2011 11:32 am
Reputace: 93

Re: Cyklování LiFePo za různých podmínek

Příspěvek od vata »

SOC je pro mě a hlavně pro VALC docela hmatatelný údaj, kriticky důležitý pro rozhodování, které kdy zátěže připojit, případně odpojit a nasyslit si na horší časy pro případ výpadku DS.
soc.gif
(55.09 KiB) Staženo 508 x
Fialová linka SOC v grafech je u lithia uchopitelnější než zelená (batU), které mi už slouží jen jako hraniční napětí pro přechody. Po pravdě, po těch mnoha měsících, co jedu podle SOC jištěném ještě napětím, bych tenhle koncept už měnit nechtěla.
Inteligentní ostrov - www.vati.cz

Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek