EPsolar vs Tristar

Diskuze na téma solárních, větrných a ostatních regulátorů, datové komunikace mezi regulátory a PC, instalace software, zapojení regulátorů, chování a zkušenosti s různými typy regulátorů.
dedo2
Příspěvky: 135
Registrován: úte úno 14, 2012 7:47 am
Reputace: 11

Re: EPsolar vs Tristar

Příspěvek od dedo2 »

To by som ani nepovedal,páni majsri,že tá demokracia až takto tu na tomto fore zaposobí./škoda/
Uživatelský avatar
mypower.cz
R.I.P.
Příspěvky: 4927
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am
Reputace: 521

Re: EPsolar vs Tristar

Příspěvek od mypower.cz »

Tak panove.. a dale prosim uz pouze na tema EP versus Tristar. Dekuji za pochopeni.
Wagoneer
Příspěvky: 180
Registrován: stř kvě 30, 2012 2:46 pm
Reputace: 6

Re: EPsolar vs Tristar

Příspěvek od Wagoneer »

Za sebe mohu říci, ze mám v provozu už dva Epsolary a jedou jak mají. Chovají se korektně stejně, jak zde již někdo přede mnou psal. Nedlám si iluze o kvalitách této levnější čínské rady, je to určitě i trochu štěstí.
Na druhé straně je tu i vlákno o problémech mnohem dražšiho emerického Morningstaru. Myslím, že toto forum právě dává dobrou představu o vlastnostech různých komponentů tak, aby si zájemce dokázal vybrat sám, univerzální platná pravda není dostupná nikde.
pezizka
Příspěvky: 734
Registrován: úte čer 24, 2014 8:23 pm
Reputace: 68
Lokalita: Kyjovsko
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 9170
Kapacita baterie [kWh]: 33
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: EPsolar vs Tristar

Příspěvek od pezizka »

Překvapuje mne jak rozdílné jsou názory... Je to samozřejmě jen technika, a vyznávám názor mnohokrát ověřený, že laciné nemusí být automaticky zlé a drahota ještě není zárukou kvality..... Abych pravdu řekl jsem z toho ještě "chytřejší" jak před tím. Docela jsem se nakonec zamyslel nad měřením, do kterého se opřel střídač. Ono asi hlavně záleží na tom jak to chcete používat. Pokud chcete stabilní dohled, asi bude ekonomičtější bočník, ty kleště, alespoň ty moje docela "baští". Pokud žádáte občasnou kontrolu či tak něco, tak, alespoň dle mne tam ten bočník opavdu jen "smrdí" jak jsem napsal. Přesnost měření bych až tak kriticky neviděl, ať už tím či tím. Rozdíl 3% neřeším. řešil jsem to, že display ukazoval okolo 25A a realita byla poloviční, takže jsem neřešil jestli běží float fáze. To je 50%!!! Jinak, myslím, že měřit jednotky až desítky mV s nějakou rozumnou přesností by chtělo měřidlo, patrně digitální v ceně okolo pětikila. Takové ty "otloukací" multimetry kupuji do litru a chci z pohodlí aby to byl automat. Pokud možno TRUE RMS. Ty za to kilo nechcu vidět, docházející baterie dokáže udělat strašnou paseku. Mimo jiné mám dva kleštáky 40/400A Voltcraft, typ bych se musel podívat a nefungují zle. Musím upozornit, že kleště používám při měření v autech, a až tak moc mne netankuje přesnost v rozsahu, ale zajímé mne rychlost reakce, kterou potřebuji v rámci max několika desítek us. Ten Voltcraft je pomalejší, ale jen trochu, a na spoustu měření mně to stačí bohatě. A stál 1300, zhruba. To zas není tak moc. Jinak bočníky jsem si jako kluk vyráběl, ale je to skoro 40 roků nazpět. Tehdy jsem hojně využíval křemíkové trafoplechy, dnes jsou lepší možnosti, ale věřím že i dnes by to obstálo. No a klasika Avomet, kteráho dodnes lituji, že jsem se ho zbavil s příchodem C520D.... Ale to jsem se zakecal. Mohli by jste prozradit co Vás vedlo k nákupu toho, či onoho? Recenze, cena, něčí osobní zkušenost atd? Když jsem toto vlákno založil, čekal jsem spíš reakce typu, že pokud si přišetříš není o čem uvažovat a ono je to dle Vašich zkušeností jinak. Asi, pokud nemá někdo takovýho peška jak já, tak je schopný EP slušné funkce za půl ceny. Ještě jsem pročítal nazptět. Střídač píše, že jeden z jeho EP nefuguje taky ideálně. Jak je to možné, že jeden funguje slušně a druhý ne? A pak že by pro EP nebrečel. Tak co by to bylo potom?
Uživatelský avatar
vlkazajac
R.I.P.
Příspěvky: 3481
Registrován: úte čer 11, 2013 10:40 pm
Reputace: 527

Re: EPsolar vs Tristar

Příspěvek od vlkazajac »

pezizka píše:.....Mohli by jste prozradit co Vás vedlo k nákupu toho, či onoho?..........Jak je to možné, že jeden funguje slušně a druhý ne.....
Za seba môžem odpovedať, že pre voľbu komponentov bolo dôležité predstaviť si KONCEPT. Nechcel som veľa investovať, nechcel som sa odpojiť od DS, nechcel som systém pripájať na web, chcel som zo systému aspoň trocha primeraný efekt. Výsledkom bol systém s menovitým výkonom 1 KW.
Horeuvedené atribúty by pre mňa nesplnil systém 0,5 kW v paneloch s 12 V / 40 Ah batériou LIFE s regulátorom Tristar, ktorý má potenciál ak sa nemýlim 3,2 kW !!! Aký má zmysel merať prúd v hociktorej vetve v systéme s prístrojom za 30-100 EUR s presnosťou 0,5 % ? Viem predsa zmerať úbytok napätia ( nepriamo prúd ) prístrojom za 8 EUR na povedzme 50 cm vodiča 16 mm2, aby som zistil, že sa regulátor nefláka.
Takže zhutnená odpoveď na Vašu otázku je: koncept + informácie z netu.

Druhá Vaša otázka zostane nezodpovedaná. Mám v rodine chlapa, ktorý si v sklade sám siahne na 1 zo 100 základných dosiek k PC, ktorá potom ani nenabootuje, vyberie z regála krabičku klincov, ktoré nemajú hlavičky, raz za 10 rokov sa opije a zlomí si kľúčnu kosť - prosto smola smolovatá. Alebo talent ? Mne sa nepodarilo dosiaľ pokaziť ani kábelové očko. Treba len vyčkať.
750 Wp, LS3024B, 18650 - 198P8S 30,4 V, Multiplus C 800 nonstop / všetky slabé spotrebiče
1950 Wp, 2 x LS3024B, VS2024N, olovo - 330 Ah / 24 V, Carspa 3000 sin deň / silné spotrebiče a ohrev TUV
5995 kWh za meničmi za posledné 2 roky.
Botas
Příspěvky: 252
Registrován: pon pro 03, 2012 8:53 pm
Reputace: 10

Re: EPsolar vs Tristar

Příspěvek od Botas »

Taky přidám tedy svůj pohled.A ten je že není moc co porovnávat pač dle mě se porovnává nesrovnatelné. Vidím to jako auto můžu jet škodovkou nebo bavorákem obě mě nějak dovezou do cíle bavorák luxusněji rychleji atd..ale ta cena
Dnes si vezmu že tracer od epsolaru stoji do 5000.a tristar stoji cca 15000 tak někde rozdíl proste musí být.A nebude to jen v renomé za značku zaplaceny prachy.
Já konkrétě kupoval 4515 ku epsolar asi za 4300kč. Régl šel ke dvoum panelům 140wp.Z mého pohledu bych byl blázen kupovat tristár jo je to víc zábava než nějaká ekonomická efektivita ale prostě 15 za regl jsem nechtěl dát.
Nějakou dobu jel bez problémů vše šlaplo jak má.Po výměně baterií za jiný typ jsem začal pozorovat že přejíždí nastavené max napětí a shazovalo to i měnič což se mi nelíbilo.Přitom zde na fóru jsou majitelé kterým tento régl jede v podstatě nadoraz skoro po celou dobu a jede bez problémů max maj přídavný chlazení.
V záruční době proběhla perfektní spolupráce s p Kapicem z eskutru zapůjčil mi jiný régl aby se zjistila chyba.
Nakonec poroběhla reklamace a régl jsem vyměnil.Získal jsem nějakou zkušenost a tak jsem si dovolil malou rezervu a koupil ET 6415.Stále je o cca 1/3 levnější než tristár.Tento régl funguje dle mě bez problému včetně lan,nastavení parametrů,ochran atd.Nyní 24v systém 740wp a další 460 čeká na namontování.
Těsně jsem minul a unikla mě informace o Itracer 6415ND Pokud bych chtěl srovnávat s tristárem srovnával bych tento model pač se cenově blíží k sobě. Parametrově už je velmi zajímavý včetně párování a komunikace mezi více kusy réglů.
http://www.solar-elektro.cz/index.php?a ... &id=ID1784
brumlaj
Příspěvky: 2467
Registrován: ned kvě 12, 2013 2:24 pm
Reputace: 258

Re: EPsolar vs Tristar

Příspěvek od brumlaj »

Vím že jsem OT, ovšem z prvního příspěvku mám pocit, že pezizka váhá "kudy dále". Sám omezil volbu na duel, proto se omlouvám za pokus o rozšíření tématu, je-li omezení striktní. Připadá mi však, že takový Midnite má také zajímavou užitnou hodnotu (minimálně 250V na FV vstupu je hodno zřetele) a lidé zde se v případě zájmu pezizky také případně mohou podělit se zkušenostmi.
Moudrost nepřichází vždy s věkem, někdy věk přichází sám.
Uživatelský avatar
vlkazajac
R.I.P.
Příspěvky: 3481
Registrován: úte čer 11, 2013 10:40 pm
Reputace: 527

Re: EPsolar vs Tristar

Příspěvek od vlkazajac »

OK, ak má téma vyústiť k nasmerovaniu pezizka k voľbe regulátora, opakujem potrebu vytvoriť si koncept, ktorý zodpovedá predstavám. Do hry sa dostávajú regulátory Tristar, ET 6415, Midnite a pod. Spoločným znakom je posun k vyšším výkonom ( oproti EP ) okolo 3 kW pri 48 V. Takže začnite krokovať :
1/ aký cieľový výkon predpokladáte
2/ zvoľte zodpovedajúce napätie ( 48 V výhoda aj z hľadiska účinnosti )
3/ zvážte, aké batérie použijete
4/ doplnte menič
5/ urobte si ekonomickú rozvahu
6/ Go !

P.S. Drahá klasika v regulátoroch na fóre akosi vypadáva z hry...
750 Wp, LS3024B, 18650 - 198P8S 30,4 V, Multiplus C 800 nonstop / všetky slabé spotrebiče
1950 Wp, 2 x LS3024B, VS2024N, olovo - 330 Ah / 24 V, Carspa 3000 sin deň / silné spotrebiče a ohrev TUV
5995 kWh za meničmi za posledné 2 roky.
pezizka
Příspěvky: 734
Registrován: úte čer 24, 2014 8:23 pm
Reputace: 68
Lokalita: Kyjovsko
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 9170
Kapacita baterie [kWh]: 33
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: EPsolar vs Tristar

Příspěvek od pezizka »

Já už neváhám, prostě jsem praštil s prkenicí o stůl a koupil po bleskové zkušenosti s EP a Carspa, Tristar a Victron Phoneix 1kw. (jinak to je pěkný tvrďák) Taky jsem do toho nechtět valit groše, jak tu padlo je to spíš koníček.. Já návratnost počítal na prstech a kalkulačku jsem radši ani do ruky nevzal. Já ty čísla ani radši vědět nechcu. To využití kabelu co by bočníku taky není zlý nápad. Jinak klidně zmiňujte i další výrobky, třeba to pomůže dalším bláznům a hračičkům co jsou ochotni do toho jít.....
Uživatelský avatar
dracekvo
Příspěvky: 1938
Registrován: čtv zář 13, 2012 4:35 pm
Reputace: 155

Re: EPsolar vs Tristar

Příspěvek od dracekvo »

Já sem také zkoušel oboje. A výsledek je takový.
Epsolar + olovo - fungje to celkem dobře. Občas se mi stávalo, že EP přestřelil napětí a schodil měnič. Pro mě nepřijatelná situace, takže řešení bylo dobastlit udělátko. Jinak to tak nějak fungovalo.

Tristar + LiFe - k bateriím za x desítek tisíc bych si nikdy epsolar nedovolil připojit protože nelze nastavit napětí a dobu udržování jednotlivých nabíjecích cyklů. To že má web rozhraní je jen takový bonus. Po testování jednotlívých nastavení sem se toho nemusel všimnout. Regulátor funguje tak jak má. Napětí drží velice precizně protože má i zvláštní vstup a nehrají tak roli úbytky na kabelech.
Botas
Příspěvky: 252
Registrován: pon pro 03, 2012 8:53 pm
Reputace: 10

Re: EPsolar vs Tristar

Příspěvek od Botas »

Ne že bych se epsolaru nějak výrazně zastával ale pro přehlednost téma a informací prosím od jednotlivých lidí by to chtělo vždy specifikovat o jakém epsolaru je řeč jelikož jsou tu serie
Tracer
New tracer
ET tracer
IT tracer

většina lidí asi hovoří o trcer v různém výkonovém provedení.
Třeba u ET se da už nastavit kde co na kolik se má nabíjet v boost kdy je horní hranice nabíjení kdy má dojít k odpojení panelu když by náhodou vylítlo napětí,kdy se má znovu přejít do boost a tak různě což už je celkem ok též má zvláštní vstup na teploměr který je na bateriích vnitřní teploměr zvláštní vstup na připojení aku aby je monitoroval.Zaznamenává data a daj se přes veb prohlížet daly by se určo vysosnout a dělat z nich grafy což by moh být námět i pro vatu má to normál bud rs port a nebo klasika internet zásuvku a záznam dat nevím teď po jaké době je jestli co 10 min?
Přehled verzí a parametrů asi nejlépe na
http://www.epsolarpv.com/en/index.php/Product
Uživatelský avatar
vlkazajac
R.I.P.
Příspěvky: 3481
Registrován: úte čer 11, 2013 10:40 pm
Reputace: 527

Re: EPsolar vs Tristar

Příspěvek od vlkazajac »

pezizka píše:..... a koupil ......
Môžete doplniť, ktorú napäťovú verziu Victrona ste zvolili ?
750 Wp, LS3024B, 18650 - 198P8S 30,4 V, Multiplus C 800 nonstop / všetky slabé spotrebiče
1950 Wp, 2 x LS3024B, VS2024N, olovo - 330 Ah / 24 V, Carspa 3000 sin deň / silné spotrebiče a ohrev TUV
5995 kWh za meničmi za posledné 2 roky.
rva
Příspěvky: 3462
Registrován: úte dub 23, 2013 10:21 am
Reputace: 526
Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 46000
Kapacita baterie [kWh]: 40
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Kousek od Lysé nad Labem

Re: EPsolar vs Tristar

Příspěvek od rva »

Já začínal s Tristar 60A. Po cca půl roce vyhodil jistič na výstupu, když jsem nebyl doma. Po nahození fungoval dál, pak zas jedou vypadl. Když jsem ho nahodil, Z Tristaru vyšlehl blesk + čmoud. Teď mám Epsolar ET6415N, dělá, co má. Občas (1x za cca 2 dny) vypadne webová komunikace a pokud jí chci obnovit, musím ho restartovat (odpojit panely + baterii). Souběžně s ním provozuji Axpert PWM i Axpert MPPT a při přepočtu na počty panelů obvykle všechny tři dávají to, co odpovídá panelům. Skoro si myslím, že u 48V systému a neostrovního provozu stačí jen PWM regulátor (ztráty na vedení od panelů budou při 48V-PWM i při 90V-MPPT nepodstatné a při nízkém osvitu, kde MPPT ještě pracuje, je stejně výroba tak nízká, že si přepnu na DS).
_______________________________________________________________________
43 kWp, LiFePO4 46 kWh,
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS
Uživatelský avatar
ok1lpd
Příspěvky: 19
Registrován: pon říj 08, 2012 6:45 pm
Reputace: 0
Bydliště: Neggercity near Prag

Re: EPsolar vs Tristar

Příspěvek od ok1lpd »

Jistič na výstupu, taky mazec:-))
Uživatelský avatar
dracekvo
Příspěvky: 1938
Registrován: čtv zář 13, 2012 4:35 pm
Reputace: 155

Re: EPsolar vs Tristar

Příspěvek od dracekvo »

Jak byl jistič silný? A při tom nahození jističe, byly odpojený panely?
pezizka
Příspěvky: 734
Registrován: úte čer 24, 2014 8:23 pm
Reputace: 68
Lokalita: Kyjovsko
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 9170
Kapacita baterie [kWh]: 33
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: EPsolar vs Tristar

Příspěvek od pezizka »

vlkazajac píše:
pezizka píše:..... a koupil ......
Môžete doplniť, ktorú napäťovú verziu Victrona ste zvolili ?
12V, Dnes bych asi zvážil vyšší napětí, ale využívám dost i přímo 12, a celé jsem to tak od začátku koncipoval, rozšiřovat nebudu.
K tomu EP, já měl 4215. :(
Uživatelský avatar
vlkazajac
R.I.P.
Příspěvky: 3481
Registrován: úte čer 11, 2013 10:40 pm
Reputace: 527

Re: EPsolar vs Tristar

Příspěvek od vlkazajac »

Tušil som to, preto sa pýtam. To sa Tristar moc nezapotí, aspoň dlhšie vydrží. Ďakujem za diskusiu. ::stop::
750 Wp, LS3024B, 18650 - 198P8S 30,4 V, Multiplus C 800 nonstop / všetky slabé spotrebiče
1950 Wp, 2 x LS3024B, VS2024N, olovo - 330 Ah / 24 V, Carspa 3000 sin deň / silné spotrebiče a ohrev TUV
5995 kWh za meničmi za posledné 2 roky.
Uživatelský avatar
ok1lpd
Příspěvky: 19
Registrován: pon říj 08, 2012 6:45 pm
Reputace: 0
Bydliště: Neggercity near Prag

Re: EPsolar vs Tristar

Příspěvek od ok1lpd »

Se divím, že mu TS neodešel už při prvním vypadnutí jističe, zřejmě malý výkon na panelech, osobně jsem viděl takhle dýmit při 6x245W při plném slunci, naštěstí si toho majitel všimnul brzo a připojil zpět baterii. TS to kupodivu přežil.
rva
Příspěvky: 3462
Registrován: úte dub 23, 2013 10:21 am
Reputace: 526
Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 46000
Kapacita baterie [kWh]: 40
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Kousek od Lysé nad Labem

Re: EPsolar vs Tristar

Příspěvek od rva »

dracekvo píše:Jak byl jistič silný? A při tom nahození jističe, byly odpojený panely?
Jistič byl "co dům dal" 200A a je v pořádku, teď slouží k odpojování baterie od měničů. Protože jsem u žádného výpadku tohoto jističe osobně nebyl, nechtělo se mi věřit, že může vypadnout a příčinu jsem hledal spíš v tom, že ho někdo vypnul. Při vypnutí jističe zůstaly panely připojeny, snad několik hodin. Odpojil jsem je až před nahazováním jističe k baterkám.
_______________________________________________________________________
43 kWp, LiFePO4 46 kWh,
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS
dub042
Příspěvky: 272
Registrován: pát kvě 09, 2014 8:11 pm
Reputace: 14

Re: EPsolar vs Tristar

Příspěvek od dub042 »

Taky se podělím se zkušenostmi, měl jsem dokonce dva stejné 60A EPsolary a nehledě na to,že komunikace pře ethernet tuhla,což je slabina epsolaru, tak mi neustále lítalo napětí nad 31V pro 24V systém, což mi vyhazovalo měniče, bohužel oba dva kusy stejná závada. Nakonec jsem skončil u tristaru a jsem maximálně spokojen. Jinak u epsolaru byl výhodou display, který je k tristaru za další paníze, ale to jsem vyřešil arduinem s dispalyem, který mě vyšel ani ne na polovinu a data si zobrazuji, jaké chci.

Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek