GTI 260W a pět panelů 180W

Porada před realizací, doporučení, rady, nápady týkající se plánovaných ostrovních nebo poloostrovních systémů, projektování, zkušenosti, schémata, vhodné komponenty
vitezslavgach
Příspěvky: 49
Registrován: stř úno 05, 2014 4:17 pm
Reputace: 0

GTI 260W a pět panelů 180W

Příspěvek od vitezslavgach »

Hoj, mám GTI 260W a pět panelů 180W. Panely jsou rozmístěné dokola od JV přes Jih až JZ. Během dne dává měnič stále mezi 100W - 220W. Měření Wattmetru jsem upravil dle rad místních odborníků takže měření funguje perfektně.
Stálá spotřeba domácnosti bez trouby pračky a motorů je 150W. To samozřejmě znamená, že v poledne apod jsou na světě nějaké přetoky. To řeším zapnutím dalších spotřebičů. Ručně.
Ptám se na radu ohledně zapojení proudového relé a chtěl jsem na něj připojit třeba žárovku 60W.
Vím o existenci GB ale přijde mě to na ten můj minisytém trochu HighTech.
předem děkuji za rady
Uživatelský avatar
emsi88
Příspěvky: 126
Registrován: pon čer 23, 2014 6:05 pm
Reputace: 3
Bydliště: SK-Vychod

Re: GTI 260W a pět panelů 180W

Příspěvek od emsi88 »

Prudove rele nie je problem kupit a zapojit. Tiez to nieco stoji, zvlast verzie na vecsie prudy s prudovym trafom.
Vecsinou sa to zapaja tak, aby sa za kazdy cenu zabranilo prietokom, teda sa meria prud spotrebicov(medzi GTI a spotrebicom) a v pripade ze odber presiahne max. vykon menica-panelov, tak zapne GTI ktory tak nemoze vyrobit prebytok, ak odber poklesne GTI sa vypne.

Mozes zapojit ziarovku a spinat ju dalsim prudovym rele ak je maly odber, ale ak sa da slaba ziarovka, tak to nemusit stacit, ak zasa silna, tak zasa bude zbytocne zrat viac zo siete. To uz radsej ten bojler, nech je z toho uzitok. Preto to inteligentne riesenia riesia viacerymi spinanymi zatazami + plynulou regulaciou jednej zo zatazi.

Inak takto zapojene jedno rele na zabranenie prebytkov ma nevyhodu, ze ak je odber mensi ako je nastavene, ale aj vyroba z panelov je mala-je zamracene,zima, tak je stale GTI vypnuty, aj ked by mohol byt zapnuty a vyuzit aj to malo slnecnej energie.
Preto som mal napad zapojit prudove rele este pred GTI, merat odber zo siete a naopak vypinat GTI ak odber zo siete prilis poklesne-blizko k nule. Proste nesledovat odber spotrebicov ale potencionalny vznik prebytkov. Akurat som zatial nevidel take rele za normalnu cenu, ktore by trvalo zvladlo velky prud celej fazy(16A), a vedelo nastavit spinanie uz pri malom prude napriklad pri 0.2A(~50W).
Ak by si nieco take nasiel, alebo vedel ako to inak jednoducho riesit, daj vediet.
10x270Wp poly, VT-80, XTM4000-48, Samsung SDI 13kWh (z Audi E-tron), aktuálne v prestavbe
solárník
Příspěvky: 1586
Registrován: pát bře 15, 2013 7:53 pm
Reputace: 70

Re: GTI 260W a pět panelů 180W

Příspěvek od solárník »

Spínání přívodu 230V do GTI proudovým relé povede k tomu, že během několika dní (dávám tomu max měsíc) GTI odejde. To mám vyzkoušeno na všech možných typech GTI, které se prodávají, včetně mikroinvertorů od Involaru (=GWL Power).

Je to potřeba upravit / zbastlit tak, aby proudové relé třeba ovládalo další relé, které bude paralelně k vypínači GTI. Pokud tedy budete mít rozumné GTI, které vypínačem ovládá elektroniku.
Uživatelský avatar
emsi88
Příspěvky: 126
Registrován: pon čer 23, 2014 6:05 pm
Reputace: 3
Bydliště: SK-Vychod

Re: GTI 260W a pět panelů 180W

Příspěvek od emsi88 »

Inak som tiez skor za dobastlenie vypinaca do GTI, alebo odpinanie vstupu, ako vypinanie siete.

Priame skusenosti nemam, nehadam sa, ale ma potom zaraza preco to takto i4 doporucuje (ma take zapojenie priamo na obrazku) ked tvrdis ze aj ten involvar od nich takto odijde(). Ak davaju zaruku, tak by to zakaznikom predsa nedoporucili aby potom riesili reklamacie.... Asi nie kazdemu to takto hned odijde.

Ty do toho viac vidis, uz si o tom nieco pisal v inom vlakne, vies preco to odchadza? Predsa ak je GTI spravne rieseny a kontroluje si stale prud a napetie ktore generuje, tak ak sa mu odpoji siet, napenie mu naprazdno stupne len kolko sam povoli, lebo ho hned ureguluje a ked nezdetekuje siet, sa sam aj vypne. Nemal by mat dovod odist. K ziadnym stretom sieti tu nedochadza. Hra tam ulohu nejaka jalovina/fazovy posun a chybna/neskora detekcia napetia?

Napadlo ma, ze k stretu by mohlo dojst, ak GTI rele odpoji zo siete, on sam este sa nevypne(nestihne zdetekovat vypnutie siete) a rele ho vtedy hned znova opet pripoji(a ak sa pomery v GTI medzitym zmenia-napetie,sfazovanie).
GTI by asi nikdy nemal byt znova pripojeny na siet, kym nema vypnuty menic. Neviem ci toto prudove rele na 100% zabezpeci.
10x270Wp poly, VT-80, XTM4000-48, Samsung SDI 13kWh (z Audi E-tron), aktuálne v prestavbe
solárník
Příspěvky: 1586
Registrován: pát bře 15, 2013 7:53 pm
Reputace: 70

Re: GTI 260W a pět panelů 180W

Příspěvek od solárník »

Mikroinvertor od GWL Power takto odešel asi po 10 dnech provozu. Odešel v něm varistor (kontrolující DC po usměrňovači před koncovým H-můstkem), jeden mosfet z výstupního kombinovaného H-můstku i s ochranným odporem (jsou tam 2 mosfety a 2 tyristory), cca 2 další odpory v buzení toho mosfetu a samozřejmě pojistky. No pár hodin jsem si s tím hrál, než jsem odhalil osciloskopem všechny vadné součástky.

Za můstkem následuje trojnásobný LC filtr.

Důvody mohou být zhruba dva
a) střídač zareagoval pozdě na ztrátu síťového napětí a na jeho výstupu se objevilo moc vysoké napětí
b) na koncovém trojitém LC filtru se vlivem ztráty zátěže odpojením AC nakmitalo vysoké napětí, které se prorazilo zpět H-můstkem

Bouřka ten den nebyla, chcíplo to asi v 10 dopoledne pod poměrně malou zátěží. Každopádně jsem mikroinvertor po opravě upravil na vzdálené vypínání pomocí přerušení napájení prvního ze dvou mikroprocesorů a budiče střídače. Od té doby to pracuje spolehlivě.

Podle mého mínění nebude moc lidí, kteří mikroinvertor instalují s proudovým relé. Možná že zatím nikdo. Primárně se totiž montuje přímo na střechu pod panely, kam se nějaké vzdálené ovládání vede kabely těžko.

Také pokud některá polovodičová proudová relé odepínají a spínají v nule, pak může být riziko zničení mikroinvertoru menší, oproti klasickému relé.

Na druhou stranu ale musím Involar za princip tohohle mikroměniče pochválit, protože má opravdu vysokou účinnost. Žádná ze součástek nepotřebuje chladič ani ventilátor, teplo stačí odvádět jen plošný spoj. Ani mosfety ve střídači, ani usměrňovač, ani koncový můstek se ani bez chladiče nezahřívá na víc než 50°C. Celková účinnost až 95%.
Naposledy upravil(a) solárník dne pát črc 18, 2014 11:28 pm, celkem upraveno 1 x.
bednar
Příspěvky: 79
Registrován: čtv čer 07, 2012 2:15 pm
Reputace: 3

Re: GTI 260W a pět panelů 180W

Příspěvek od bednar »

solárník píše:Podle mého mínění nebude moc lidí, kteří mikroinvertor instalují s proudovým relé. Možná že zatím nikdo. Primárně se totiž montuje přímo na střechu pod panely, kam se nějaké vzdálené ovládání vede kabely těžko.
Pozn.: Ale odpojení mikroinvertoru od AC 230V nemusím nutně provést na střěše. Ten je někam sveden do domovní elektroinstalace.

Takže odpojení mikroinvertoru na DC straně je z tohoto hlediska čisté ? Samozřejmě při zohlednění DC napětí a velikosti proudu na relé/stykači.
solárník
Příspěvky: 1586
Registrován: pát bře 15, 2013 7:53 pm
Reputace: 70

Re: GTI 260W a pět panelů 180W

Příspěvek od solárník »

Ano , proudy na vstupu by se měly pohybovat okolo max 10A, to je ještě možné rozumně spínat. Pak už je jen možnost to rozebrat a zbastlit vypínání, jako jsem to udělal já.

To ale rozhodně nedoporučuji, ztráta záruky, vodotěsnosti, je to nýtované a celé zalité v takové šedivé břečce, která se musí odstranit.

Ale jak už jsem řekl, proti čínským levným GTI je to technologicky o jednu až dvě třídy výš. Připomínám, což už jsem tu taky někde psal, že zvládá bez problémů i připojení na větší třeba 2kW solární pole.

Zajímavé je, že má vyšší výkon, než je v manuálu. Ten kus, co jsem opravoval, měl stabilně 280W na vstupu a cca 265W na výstupu do sítě.

Co se týče spínání vstupu, Involar osazuje na vstupu elektrolyty o celkové kapacitě tuším 8800uF. To pravděpodobně "připeče" kontakty každého relé. Bude tedy vhodné dát paralelně ke kontaktům relé nějaký výkonový odpor řádu jednotek až desítek ohmů, aby udržoval elektrolyty jemně nabité a proudový náraz nebyl tak veliký. Nebo dát do série nějakou vhodnou tlumivku. Jinak se to relé asi záhy zničí.
Naposledy upravil(a) solárník dne pát črc 18, 2014 11:48 pm, celkem upraveno 1 x.
Uživatelský avatar
emsi88
Příspěvky: 126
Registrován: pon čer 23, 2014 6:05 pm
Reputace: 3
Bydliště: SK-Vychod

Re: GTI 260W a pět panelů 180W

Příspěvek od emsi88 »

Hmm...za 10dni to je rychlovka, netusis kolko vypnuti asi tak mohol urobit?

To po a) snad by nemalo nastat, ved ma regulacnu slucku a napetie si presne drzi, ci nie?

Mam GTI rozobrany na pokusy, ineho vyrobcu. Mam chut urobit test a pomerat si v nom pomery pri odpinani, pripadne urobit test poctu vypnuti kym ho netrafi. Teraz mi to vrta v hlave, asi si to niekedy premeram ked budem mat cas.
10x270Wp poly, VT-80, XTM4000-48, Samsung SDI 13kWh (z Audi E-tron), aktuálne v prestavbe
solárník
Příspěvky: 1586
Registrován: pát bře 15, 2013 7:53 pm
Reputace: 70

Re: GTI 260W a pět panelů 180W

Příspěvek od solárník »

Mohl bych to teoreticky dohledat v logu ale nechce se mi ;) Počítej okolo 50 sepnutí denně.

Nic z toho by nemělo správně nastat :). Podle mne s možností periodicky odpojovat AC výrobce nepočítal už v návrhu. Ale mohu tě "uklidnit", že takhle odejde do zhruba měsíce každé GTI i všechny čínské modely. Už jsem jich opravoval hodně :) a kromě jednoho všechny odešly po odpojení AC.

Třeba PowerJack 1200W odešel taky ani ne po měsíci, taky na přepětí po usměrňovači. nemá tam varistor, takže se prorazil kondenzátor a jeden IGBT tranzistor z můstku. Dal jsem tam kondenzátor na 1600V (místo původních 350AC) a pak to vydrželo rok, než to znovu bouchlo (pak už odešel "jen" jeden IGBT). Nakonec jsem to taky předělal na přerušování napájení procesoru a budiče a od té doby drží bez problému.
vitezslavgach
Příspěvky: 49
Registrován: stř úno 05, 2014 4:17 pm
Reputace: 0

Re: GTI 260W a pět panelů 180W

Příspěvek od vitezslavgach »

to EMSI88
já jsem měl na mysli tu druhou variantu, tedy dát proudové relé před GTI. Mám tři různé mikro invertory na 260W z číny od různých výrobců. Byly vcelku levné. Přestože mají všechny zvládat napětí od 20v do 40v tak se u jednoho děje to, že při napětí 22V ( menší osvit v 10h dopoledne), neběží. Další při stejných podmínkách běží a při napětí 24V a proudu cca7A dává na výstupu 230W.
Rozdělat bych se to nebál, myslím že záruka z číny je pouze teoretická a posílání výrobku zpět nepřipadá v úvahu. kryt je na šroubky, ale upravit bych to sám nezvládl. GTI mám umístěné v obýváku za sedačkou a panely mám vedle sousedící stěny na dvorku asi 4m od GTI
Plyne tedy ze zde uvedených názorů nejaký způsob jak pří 150W odpojovat GTI nebo zapojit 60W žárovku?
Uživatelský avatar
gupa
Příspěvky: 2176
Registrován: sob pro 29, 2012 10:22 pm
Reputace: 96
Lokalita: pod Brnem
Systémové napětí: 24V

Re: GTI 260W a pět panelů 180W

Příspěvek od gupa »

Omlouvám se ale nedalo mi se zeptat, jestli se tyto měniče typu P.R.C. nedají odpojovat přes frekvenci. Díky.
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT
Kostěj
Příspěvky: 576
Registrován: úte úno 25, 2014 9:33 pm
Reputace: 70
Lokalita: Dobrovicko
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 9200
Kapacita baterie [kWh]: 16
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: GTI 260W a pět panelů 180W

Příspěvek od Kostěj »

vitezslavgach píše: Plyne tedy ze zde uvedených názorů nejaký způsob jak pří 150W odpojovat GTI nebo zapojit 60W žárovku?
Ono to tu zaznělo, jen v jiné větvi. Ta otázka zněla, zda jít od počátku do kvalitních komponent, nebo to bastlit co nejlevněji. Pro Váš problém znám jen jedno čisté řešení, a to jsou měniče na plný výkon a přetoky likvidovat navýšením odběru. Zvažoval jsem praktickou realizaci: docela pěkný watmetr má danyk.cz, do něj proud přes proudové trafo, na výstup nějaký jednoduchý triakový regulátor se zátěží topné spirály. Na jednu misku vah jsem dal vlastní vývoj, čas, nervy a zničené součástky, na druhou 4000 Kč za GrennBonO + jistotu + support. Koupil jsem GreenBonO.
Šťastnou volbu!
Uživatelský avatar
emsi88
Příspěvky: 126
Registrován: pon čer 23, 2014 6:05 pm
Reputace: 3
Bydliště: SK-Vychod

Re: GTI 260W a pět panelů 180W

Příspěvek od emsi88 »

Ved som ako som pisal, prudove rele sice pretoky vyriesi, ale ak sa to nereguluje ale len spina, nevyuzije sa tak plne vykon z FV. Ak to ma byt poriadne, bez plynulej regulacie to nepojde. Takze GB OK, ale pre mna to urcite nie je istota. Ak nie su registrovane prietoky, este by som to cele aj tak sledoval prudovym rele, preto ho zhanam(na prud jednej fazy s minimalnym nastavenym prudom). Nech si GB reguluje a prudove rele ho kontroluje a v pripade ze odber z DS poklesne na/pod 0, GTI vypina.
10x270Wp poly, VT-80, XTM4000-48, Samsung SDI 13kWh (z Audi E-tron), aktuálne v prestavbe
Kostěj
Příspěvky: 576
Registrován: úte úno 25, 2014 9:33 pm
Reputace: 70
Lokalita: Dobrovicko
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 9200
Kapacita baterie [kWh]: 16
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: GTI 260W a pět panelů 180W

Příspěvek od Kostěj »

emsi88 píše:Nech si GB reguluje a prudove rele ho kontroluje a v pripade ze odber z DS poklesne na/pod 0, GTI vypina.
Nejsem si jist, zda tahle kombinace má šanci na správnou funkci. GB (s fázovou regulací) reguluje tak, že elektroměrem během jedné půlvlny chvilku teče dodávka (FVE vyrábí víc, než je odběr) a chvíli je odběr (fázově řízený triak sepne topnou spirálu). Zdá se to hloupé, ale je to jediná rozumná metoda, jak fakturační elektroměr "zastavit".Obávám se, že proudové relé tenhle stav nemusí vyhodnocovat podle Vašich představ.
Pokud se někomu nelíbí deformace odebíraného proudu a chtěl by vidět čistou sinusovku, tak ať si na proudové trafo připojí osciloskop. Moderní spínané zdroje (jsou v podstatě všude - TV, DVD, PC, LED, úsporky) mají na vstupu usměrňovač a kondenzátor. Díky tomu je v síti odběr jen krátkými proudovými pulsy kolem vrcholového napětí, kdy se ten kondenzátor dobíjí.
vitezslavgach
Příspěvky: 49
Registrován: stř úno 05, 2014 4:17 pm
Reputace: 0

Re: GTI 260W a pět panelů 180W

Příspěvek od vitezslavgach »

emsi88 píše:Ved som ako som pisal, prudove rele sice pretoky vyriesi, ale ak sa to nereguluje ale len spina, nevyuzije sa tak plne vykon z FV. Ak to ma byt poriadne, bez plynulej regulacie to nepojde. Takze GB OK, ale pre mna to urcite nie je istota. Ak nie su registrovane prietoky, este by som to cele aj tak sledoval prudovym rele, preto ho zhanam(na prud jednej fazy s minimalnym nastavenym prudom). Nech si GB reguluje a prudove rele ho kontroluje a v pripade ze odber z DS poklesne na/pod 0, GTI vypina.
mě by nevadilo že se nevyužije proud z FV. A sehnal jsi nějaké to proudové relé třeba i za nedobrou cenu? dáš mě typ?
Uživatelský avatar
emsi88
Příspěvky: 126
Registrován: pon čer 23, 2014 6:05 pm
Reputace: 3
Bydliště: SK-Vychod

Re: GTI 260W a pět panelů 180W

Příspěvek od emsi88 »

@Kostej: pravda, napadlo ma ze by to nemuselo robit dobrotu pri polvlnom riadeni, pri fazovom by snad nevadilo to prudove rele, zas az tak rychle nemusi byt. Ale to mna osobne netrapi, GB zatial nekupujem, este hladam/vymyslam kvalitnejsie riesenie. Inak prave to co pises - teda dobijanie vstupnej kapacity (spinany zdroj) je ovela cistejsie ako nespojite spinanie celych alebo casti polvln(fazove riadenie).
10x270Wp poly, VT-80, XTM4000-48, Samsung SDI 13kWh (z Audi E-tron), aktuálne v prestavbe
Uživatelský avatar
emsi88
Příspěvky: 126
Registrován: pon čer 23, 2014 6:05 pm
Reputace: 3
Bydliště: SK-Vychod

Re: GTI 260W a pět panelů 180W

Příspěvek od emsi88 »

@vitezslavgach: zatial nezohnal, myslim ze so nieco videl, ale hned som to koli sialenej cene zavrhol...Zatial som ale prilis nehladal, ak sa nic nenajde urobim si vlastne riesenie.
10x270Wp poly, VT-80, XTM4000-48, Samsung SDI 13kWh (z Audi E-tron), aktuálne v prestavbe
solárník
Příspěvky: 1586
Registrován: pát bře 15, 2013 7:53 pm
Reputace: 70

Re: GTI 260W a pět panelů 180W

Příspěvek od solárník »

Abych se vrátil k tématu odpojování GTI, jak tu někdo poznamenal, je opravdu daleko lepší, místo periodického odpojování GTI, zapojovat proudovým relé například 200W žárovku. Nebo tam mít sadu proudových relé, které budou reagovat třeba po 60W a připojovat kombinace několika 60W žárovek tak, aby se zabránilo výrobě do sítě. To vám odejde maximálně ta žárovka (i když občas asi při tom připeče kontakty relé). Pořád lepší, než trápit GTI.

Na nějaké výpadky elektřiny bych nechal UPS jen opravdu na nejdůležitější věci (čerpadlo kotle, pokud máte, já mám samotíž, takže to neřeším).

Ale osobně souhlasím s Kostějem, že GB je dobrá volba. V podstatě asi jediná, než se WattRouter rozhodne udělat taky jednu verzi s fázovým řízením. Do dotování měniče pomocí GTI bych se nepouštěl. Myslím, že to bude nespolehlivé a pravděpodobně i nebezpečné. Použití baterií je potřeba se co nejvíc vyhnout, vzhledem k jejich ceně, životnosti a malé účinnosti.
vitezslavgach
Příspěvky: 49
Registrován: stř úno 05, 2014 4:17 pm
Reputace: 0

Re: GTI 260W a pět panelů 180W

Příspěvek od vitezslavgach »

dotaz je proudové relé PRI 51 ( za 600Kč ) nebo PRI 52 (ze 1100 ) dobrá volba? nebo jsem úplně mimo? Upřesnuju že stálou spotřebu mám cca 120W- 150W a max. příkon mikroinvertoru je asi 230W. to ale jen na 20 min denně. Představoval jsem si to tak že se před invertor zapojí tohle relé které se nastaví např na 0,75A a při vyšším proudu by se zapojila žárovka 60W
Uživatelský avatar
emsi88
Příspěvky: 126
Registrován: pon čer 23, 2014 6:05 pm
Reputace: 3
Bydliště: SK-Vychod

Re: GTI 260W a pět panelů 180W

Příspěvek od emsi88 »

Problem tychto rele je, ze ak je to verzia s nastavenim napr. max do 1A, tak aj max. trvaly prud ma v datasheete pisany len 1A !

@solarnik: spinanie ziarovky prudovym rele(bez plynuleho riadenia s GB) nie je dobry napad, zvysuje to spotrebu zo siete.
Dotovanie menica nespolahlive ani nebezpecne byt nemusi. Zalezi od komponentov a ako sa to urobi.
10x270Wp poly, VT-80, XTM4000-48, Samsung SDI 13kWh (z Audi E-tron), aktuálne v prestavbe

Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek