Prihrev vody Solarnymi kolectormi?

Čištění vody, filtrace, čerpání vody, zařízení pro získání pitné vody, zachytávání a zpracování dešťové vody ...
Odpovědět
PavelR
Příspěvky: 3104
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm
Reputace: 220
Lokalita: Žabčice
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 29139
Kapacita baterie [kWh]: 12
Chci prodávat energii: ANO
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Prihrev vody Solarnymi kolectormi?

Příspěvek od PavelR »

Takze dal jsem Vam zadani Vy jste mi dal cenu. Dekuji. O jake informace jsem prisel. Ohriva to vodu, zere to 500W, je to tepelny cerpadlo. Pro 4 lidi do 85k. To je informaci az az. Ocividne mate skvele ceny od dodavatelu ostatnich komponent a velmi levne montazniky (nerikam spatne).

Par poznamek: pokud se musim nekde na eshopu proklikavat k cenam - vadi mi to nenakupuji jdu jinam kde je napsano toto a toto za tolik a tolik. Vic me na eshopu nezajima.

Pokud se rozhodnu ke koupi cehokoli, tak rozhodne nehledam informace a klady a zapory v eshopech a u obchodaku. Papir snese vsecko a odchodaci jsou kapitola sama pro sebe. Informace hledam od uzivatelu na forech atp.

Nejsem rozhodne zaujaty proti tepelnym cerpadlum. Toto je podobna diskuze jako byva na tzb-info. Ale toto je kapanek jinak zamerene forum - je to spise komunita kde si vymenujeme komplet informace.

Vase stranky jsou zvlastni dejte mi email ja Vam poslu 12 nezbytne nutnych otazek :-D boha jeho to to tam nemuzete rovnou napsat?
Uživatelský avatar
mypower.cz
R.I.P.
Příspěvky: 4927
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am
Reputace: 521

Re: Prihrev vody Solarnymi kolectormi?

Příspěvek od mypower.cz »

Mirek píše:Váš požadavek by se dal v dnešní době realizovat na klíč a s DPH okolo 80 - 85 tisíc. Dotaci na to nedostanete, přesto tvrdím, že je to levnější než solární systém o podobném využitelném výkonu s dotací. Cenu jste ze mě dostal, ale o informace jste tímto přišel. Gratuluji, je po vašem.
Naopak.. az ted jsme se dozvedeli, zdali ma smysl se zajimat o dalsi informace, prave proto, ze z vas cena konecne vypadla. Alespon odhad. A to je prinos. Pokazde kdyz se vas tu nekdo zepta na cenu a vy budete schopen rici odhad, muzete dotycneho hned odradit, nebo naopak motivovat k blizsimu pruzkumu dalsich informaci a cenu doladit. To je silne individualni, protoze kazdy jsme individualni a mame rozlicne moznosti v tom co si dovolit muzeme a co ne. Pokazde kdyz se vas nekdo zepta na cenu a vy reknete "najdete si sam informace a pak me kontaktujte", je to prilis pracne a castokrat zbytecne. Podivejte se na to i z druhe strany. Otocte si role a zeptejte se sam sebe, zdali mate vy sam cas na prochazeni vsech z drtive vetsiny nezajimavych marketingovych do nebes vychvalovacnych kecu na vsech webech zamerenych na prodej konkretniho (toho jejich) produktu - je mozne ze na to cas mate a nekdo vas za to plati. Me za to nikdo nezaplati. A ze jich je takovych webu a na nich marketingovych kecu jeste vice. Tak v takovem pripade je prvnim meritkem cena, protoze ta je predevsim limitni v tom, co si muzu dovolit a co ne a zuzim tak vyber a muzu se soustredit na vyber toho nejlepsiho z toho co si dovolit muzu a teprve pote zjistuji blizsi informace. Co si dovolit nemuzu je pro me predem zbytecne zkoumat, protoze na to nemam. System, ktery bude perfektni a dle prodejce dokonaly je mi uplne na dve veci, pokud bude krute drahy a ja se to dozvim az pote co stravim hodiny badanim nad informacemi o dotycnem produktu. To je pak naprosto promarneny cas.

Udelejte to naopak. Zeptejte se kolik do toho muze kdo investovat a navrhnete system takovy, jaky by za danou investici byl skutecne realizovatelny. Udelejte modelovy cenik, pripadove studie, verejne online logovani a mereni. Ja to zde na webu delam z pohledu sveho systemu take tak a to fotovoltaicke systemy neprodavam ani nemontuji (ovsem kdyby nekdo chtel... tak se formou vypomoci a predanim zkusenosti nebranim za prijatelnou protihodnotu). Priznam se ze kdyz me nalakate na celodenni zkoumani vaseho webu a pote zjistim ze cena za to co se mi libi je 200k, tak je to na facku a na vymahani z vas nahrady ztracene hodinove mzdy za promarneny cas ctenim informaci o vami nabizenem produktu.
camel1cz
Příspěvky: 764
Registrován: pon bře 21, 2011 11:12 pm
Reputace: 52
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 3780
Kapacita baterie [kWh]: 18

Re: Prihrev vody Solarnymi kolectormi?

Příspěvek od camel1cz »

Příjde mi, že základní rozpor je tu v tom, že nechápeme stejně účel tohoto fóra... já (a věřím, že hodně ostatních) se tu snažím něco naučit, pochopit a podle toho, co se dozvím i třeba realizovat.

Od vás je tu vidět spíš čistý sales... nediskutujete o "svém" produktu, ale nabízíte ho. Nevysvětlujete, jak funguje, ale používáte marketingové nástroje místo odpovědí. Navíc i ty odkazy na jiný web nejsou podle mého názoru OK - diskutujete tady, tak to tady i prezentujte.

Jednou jsem na váš web odklikl a prostě jsem s informacemi nebyl spokojen - jsem technicky smýšlející a radostná zvolání typu "už se to používá v XY zemích a všichni spokojeni" mě fakt spíš nadzdvihávají ze židle.

Toť můj názor.
5 kVA Axpert King @ 3,78 kWp [12x AUO 315Wp mono]
18 kWh [5x Pylontech US3000]
Rozpracováno:
Fangpusun MPPT 150/70 Tr @ 1,89 kWp [6x AUO 315Wp mono]
5 kVA Axpert King II @ 5,52 kWp [12 x AS 460Wp mono]
Uživatelský avatar
dracekvo
Příspěvky: 1938
Registrován: čtv zář 13, 2012 4:35 pm
Reputace: 155

Re: Prihrev vody Solarnymi kolectormi?

Příspěvek od dracekvo »

Na firemní stránky na free doménách (jaká může být úroveň firmy, která nemá ani na koupení vlastní domény) obvykle neklikám, ale dnes jsem udělal vyjímku. Vydržel sem na stránce asi tak 5 vteřin. Jsou nepřehledné, zmatené a nic neříkající. Asi jako prezentace toho úžasného výrobku p.Bednářem.
Mirek
Příspěvky: 92
Registrován: úte bře 29, 2011 5:42 pm
Reputace: 0
Kontaktovat uživatele:

Re: Prihrev vody Solarnymi kolectormi?

Příspěvek od Mirek »

Tak tomu fakt nerozumím. Když vás směřuji na informace - neprodávám, tak mi vynadáte, že chcete cenu. Když vám dám cenu, tak řešíte, že vám prodávám a hodnotíte věci, co s tématem vůbec nesouvisí. Připomínám, že to téma je Příhřev vody solárními kolektory a na to jsem navrhl řešení. V tom neřeším žádný prodej a mohli jste si najít jakéhokoliv prodejce, jen říkám, že zisk využitelných 4000 kWh za rok je víc než dokáží jiné systémy. Co vím je, že pokud se zde nebudeme přetahovat co je lepší, ale budeme hledat další přínos v kombinaci FV a termodynamického systému, tak se spotřeba energie na ohřev vody může ještě snížit. Pokud je tu někdo, kdo chce své vědomosti uplatnit, navrhuji založit na to nové téma na kterém zkusíme něco vymyslet.
Jaromír Bednář
honzasl
Příspěvky: 275
Registrován: stř srp 29, 2012 10:25 pm
Reputace: 33
Kontaktovat uživatele:

Re: Prihrev vody Solarnymi kolectormi?

Příspěvek od honzasl »

Když vás směřuji na informace - neprodávám, tak mi vynadáte, že chcete cenu.
Ale on po vás nechtěl obchodní nabídku, on po vás chtěl rychlou informaci, kolik to plusmínus stojí. Vy furt nechápete, že když se "jen tak nezávazně" bavíte o tom vašem Tboxu, prostě musíte ihned přidat cenu, bez ní nemá diskuze žáný význam.
----------------------------------------
http://honzasl.blogspot.cz/
Mirek
Příspěvky: 92
Registrován: úte bře 29, 2011 5:42 pm
Reputace: 0
Kontaktovat uživatele:

Re: Prihrev vody Solarnymi kolectormi?

Příspěvek od Mirek »

Někdo si tu cenu našel u mě, někdo si ji vygooglil. No a co? Cenu tedy ví, tak co dál? Podle mého, bez informací, co za tu cenu dostane, je informace o ceně bezcenná. Nechci dělat letákový prodej, kde je obrázek cena před slevou, cena po slevě a slovíčko SUPER. To jde možná u obecně známých produktů, ... Ale toto fórum není o obchodování, tak proč ho sem pořád taháte?
Jaromír Bednář
Uživatelský avatar
mypower.cz
R.I.P.
Příspěvky: 4927
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am
Reputace: 521

Re: Prihrev vody Solarnymi kolectormi?

Příspěvek od mypower.cz »

Mirek píše:Někdo si tu cenu našel u mě, někdo si ji vygooglil. No a co? Cenu tedy ví, tak co dál? Podle mého, bez informací, co za tu cenu dostane, je informace o ceně bezcenná. Nechci dělat letákový prodej, kde je obrázek cena před slevou, cena po slevě a slovíčko SUPER. To jde možná u obecně známých produktů, ... Ale toto fórum není o obchodování, tak proč ho sem pořád taháte?
Dejete cele informace o produktu dohromady vcetne ceny a bude to komplet. Vy jste vzdy napsal nejake nekompletni informace, bez ceny, a odkazujete lidi at si najdou, at si proctou. Ne.. Najdete, proctete a prineste zde hotove modelove reseni vcetne ceny. Leckdo to neumi rozlisit, napriklad majitele i4wifi vubec ne, to je pod jejich rozlisovaci schopnost, co je business a co prinosna informace pro komunitu, ale napriklad vas se snazim donutit, aby jste informace dal zde komunite tak nejak ucelene a vcetne ceny. Vzdy kdyz se vas nekdo zeptal na cenu, zacal jste se tak nejak kroutit. A to je fakt neprijemne a dela to takove reakce, jake dostavate. A ja se nedivim.
Mirek
Příspěvky: 92
Registrován: úte bře 29, 2011 5:42 pm
Reputace: 0
Kontaktovat uživatele:

Re: Prihrev vody Solarnymi kolectormi?

Příspěvek od Mirek »

mypower.cz píše:Dejete cele informace o produktu dohromady vcetne ceny a bude to komplet. Vy jste vzdy napsal nejake nekompletni informace, bez ceny, a odkazujete lidi at si najdou, at si proctou. Ne.. Najdete, proctete a prineste zde hotove modelove reseni vcetne ceny. Leckdo to neumi rozlisit, napriklad majitele i4wifi vubec ne, to je pod jejich rozlisovaci schopnost, co je business a co prinosna informace pro komunitu, ale napriklad vas se snazim donutit, aby jste informace dal zde komunite tak nejak ucelene a vcetne ceny. Vzdy kdyz se vas nekdo zeptal na cenu, zacal jste se tak nejak kroutit. A to je fakt neprijemne a dela to takove reakce, jake dostavate. A ja se nedivim.
Obávám se, že nevíte, co po mě chcete. Ucelené informace na všechny varianty představují mnohastránkový web. Mám vám ho sem zkopírovat? To asi nebude přínosem pro nikoho.
Znovu a po několikáté navrhuji vrátit se k tématu a přestat řešit věci kolem.

Téma je příhřev vody solárními kolektory a já jsem navrhl řešit to EnergyPanelem s jednotkou TERMOBOX. Proti jiným uvedeným návrhům toto řešení je schopno dodávat mnohem více tepla a záleží na spotřebě vody, kolik jí dokáže kdo využít. Běžné je u normální 4 členné rodiny úspora okolo 4000 kWh za rok. Jak jste si už asi přečetli, EnergyPanel je vlastně solární panel, ze kterého je vysáváno, vyčerpáváno,vycucáváno veškeré teplo do té míry, že se panel neohřívá. Jestliže je panel studený, nemá tepelné ztráty a nepotřebuje žádnou izolaci. Proto vypadá tak, jak vypadá, je to jen holý absorbér bez skla, vany, izolace a je mnohem menší než jste zvyklí. Tím, že se teplo z panelu vysává, ten může být dokonce studenější než okolní vzduch. Pak jej okolní vzduch ohřívá a čerpá se tak teplo z okolí. Aby toto mohlo vše fungovat, je potřeba něco, co teplo v takové míře odebírat dokáže. To zařízení je termodynamická jednotka která pracuje na principu tepelného čerpadla. Náplní v systému tedy není jako u solárních systémů nemrznoucí kapalina, ale chladivo, respektive jeho výpary. Systém se tudíž nemůže ani přehřát, ani nemůže zamrznout. Mezi jednotkou pak již nic není, jen propojovací trubičky. Jednotek je celá řada a je tedy možnost výběru. Existují i silnější jednotky GTC kterými by bylo možné i topit, jsou na to ale nákladné. Tyto jednotky GTC se však velmi dobře hodí na velkoobjemový ohřev vody.

Informace jsou pro ty, co to zajímá, také na jiném vláknu tohoto fóra, stejně jako jste je mohli nalézt na dalších webech. Nejedná se totiž o novinku, systémy se instalují víc jak 5 let. To, že se o nich na fórech moc nepíše svědčí o tom, že s nimi nejsou žádné vážné problémy, které by lidé měli potřebu touto formou řešit.
Jaromír Bednář
Uživatelský avatar
mypower.cz
R.I.P.
Příspěvky: 4927
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am
Reputace: 521

Re: Prihrev vody Solarnymi kolectormi?

Příspěvek od mypower.cz »

Mirek píše:Obávám se, že nevíte, co po mě chcete. Ucelené informace na všechny varianty představují mnohastránkový web. Mám vám ho sem zkopírovat? To asi nebude přínosem pro nikoho.
Znovu a po několikáté navrhuji vrátit se k tématu a přestat řešit věci kolem.
Prominte ale tohle je uz asi jak u blbych na dvorku.. Tak vymyslete jeden jediny uceleny prikladovy a pripadovy a modelovy system pro predstavu a popiste ho vcetne ceny. Treba vasi domacnost s takovou spotrebou TUV jakou mate a vasim systemem a cenou, kterou by jste za neho dal, nebo kterou jste za neho dal. At mame predstavu. Nicmene nejake ceny tu uz prolitly, takze asi mozna i staci .... pro predstavu. Uz nic radeji nechci :))

Treba ... naklady na moji FVE LINK: https://forum.mypower.cz/viewtopic.php? ... 584#p32558
Za 2013 vyrobeno suma sumarum 1MWh bez par Wh.

Hotovo.

Co je na tom sloziteho ?
Mirek
Příspěvky: 92
Registrován: úte bře 29, 2011 5:42 pm
Reputace: 0
Kontaktovat uživatele:

Re: Prihrev vody Solarnymi kolectormi?

Příspěvek od Mirek »

Kalkulace zde navržené instalace EnergyPanelu a jednotky TERMBOX při spotřebě teplé vody 200 litrů /den:
Roční spotřeba: 4394 kWh

Energie dodaná EnergyPanelem po odečtení dohřevu 4033 kWh, spotřeba na ohřev a dohřev 361 kWh + spotřeba kompresoru 957 kWh. Spotřebované energie celkem za rok je tedy 1318 kWh (případně část může ještě nahradit FV).
Přestože jde o teoretický výpočet, je výsledek mnohem vyšší proti FV i FT a to i po případném zohlednění rozdílných podmínek instalací.

Cena za instalaci na klíč se může u jednotlivých prodejců lišit, orientačně to bude 60 - 65 tisíc.

Víc polopaticky to neumím - i to je na webu.
Jaromír Bednář
PavelR
Příspěvky: 3104
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm
Reputace: 220
Lokalita: Žabčice
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 29139
Kapacita baterie [kWh]: 12
Chci prodávat energii: ANO
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Prihrev vody Solarnymi kolectormi?

Příspěvek od PavelR »

Mirek píše:Někdo si tu cenu našel u mě, někdo si ji vygooglil. No a co? Cenu tedy ví, tak co dál? Podle mého, bez informací, co za tu cenu dostane, je informace o ceně bezcenná. Nechci dělat letákový prodej, kde je obrázek cena před slevou, cena po slevě a slovíčko SUPER. To jde možná u obecně známých produktů, ... Ale toto fórum není o obchodování, tak proč ho sem pořád taháte?

Jaky porad informace? jako jakou barvou to je natreny? dival jsem se na technicke parametry a Vy jste dodal cenu vice netreba. Co potrebuji dokazu si spocitat dle spotreby vody, vstupni teploty vody, pozadovane teploty vody, tepelneho vykonu termboxu, jeho prikonu, ceny enegrie
brumlaj
Příspěvky: 2467
Registrován: ned kvě 12, 2013 2:24 pm
Reputace: 258

Re: Prihrev vody Solarnymi kolectormi?

Příspěvek od brumlaj »

A jak probíhá instalace? Natáhnou se trubky původně prodané na metry, pak přijede instalatér, který navaří vnější jednotku, vnitřní jednotku, vysaje vzduch a naplní chladivem?
Moudrost nepřichází vždy s věkem, někdy věk přichází sám.
fukuši
Příspěvky: 356
Registrován: úte úno 19, 2013 10:27 pm
Reputace: 11

Re: Prihrev vody Solarnymi kolectormi?

Příspěvek od fukuši »

Mirek píše:Kalkulace zde navržené instalace EnergyPanelu a jednotky TERMBOX při spotřebě teplé vody 200 litrů /den:
Roční spotřeba: 4394 kWh

Energie dodaná EnergyPanelem po odečtení dohřevu 4033 kWh, spotřeba na ohřev a dohřev 361 kWh + spotřeba kompresoru 957 kWh. Spotřebované energie celkem za rok je tedy 1318 kWh (případně část může ještě nahradit FV).
Přestože jde o teoretický výpočet, je výsledek mnohem vyšší proti FV i FT a to i po případném zohlednění rozdílných podmínek instalací.

Cena za instalaci na klíč se může u jednotlivých prodejců lišit, orientačně to bude 60 - 65 tisíc.

Víc polopaticky to neumím - i to je na webu.
Když jsem začal s termikou (45 trubic) tak jsem měl pořízení za 60 000Kč a spotřebu na dohřev cca 1000Kw/h,300l bojler
4 členná domácnost tak mi to nějak nedává smysl.Před pořízením cca 5500Kw/h.Jistě ta termika má delší životnost a dokážu si na ní vše opravit sám.Je to jednoduchej systém.Ale TČ to už je problém a že už mám doma 4 té TČ tak věřte
že o nich něco vím.Netvrdím,že to nefunguje ale životností se to srovnávat jistě nedá.Vždy je lepší jít jednodušší cestou.
Prostě jak říká kolega v zimě zima v létě teplo.A něco na tom je.Starej praktik
PavelR
Příspěvky: 3104
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm
Reputace: 220
Lokalita: Žabčice
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 29139
Kapacita baterie [kWh]: 12
Chci prodávat energii: ANO
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Prihrev vody Solarnymi kolectormi?

Příspěvek od PavelR »

Ohledne zivotnosti mam jobovku. Bojler drazice smart varianta - tedy elektronika. Co odeslo ihned po zaruce v nedeli?

Ne elektronika jako takova lec spinany zdroj do DPS 5V 0,5A. Co mi rekl servis bojleru? Jo pane deska stoji 2900,- bez DPH.
Existuji dneska OPRAVARI?
Oprava ? SOS elektronik stejny zdroj 170,- s DPH.

At jdou vsici do haje s menici dilu a spinanymi zdroji ve vecech kde se ocekava 24/7 po mnoho let.
Mirek
Příspěvky: 92
Registrován: úte bře 29, 2011 5:42 pm
Reputace: 0
Kontaktovat uživatele:

Re: Prihrev vody Solarnymi kolectormi?

Příspěvek od Mirek »

brumlaj píše:A jak probíhá instalace? Natáhnou se trubky původně prodané na metry, pak přijede instalatér, který navaří vnější jednotku, vnitřní jednotku, vysaje vzduch a naplní chladivem?
Technik přijede a namontuje celý systém, není v tom žádný další náklad. Instalace trvá pár hodin. Jediné co se připlácí je konstrukce na rovnou střechu, je-li potřeba
Jaromír Bednář
brumlaj
Příspěvky: 2467
Registrován: ned kvě 12, 2013 2:24 pm
Reputace: 258

Re: Prihrev vody Solarnymi kolectormi?

Příspěvek od brumlaj »

Nechápete, že řemeslník u mne doma může dělat jen to co je nezbytně nutné? Nenechám si nějakým debilem vrtat do baráku. A konstrukci na střechu už vůbec nee. Vy nás snad máte za retardy podobné těm co chcou všechno na klíč od těch co tu zbyli potom, kdy ti co umějí dávno zdrhli makat tam, kde maj čím platit.... a zapláčou ........
Moudrost nepřichází vždy s věkem, někdy věk přichází sám.
zozan
Příspěvky: 34
Registrován: sob črc 06, 2013 3:17 pm
Reputace: 3
Kontaktovat uživatele:

Re: Prihrev vody Solarnymi kolectormi?

Příspěvek od zozan »

Zdravím všechny. Kdo má napětí na solárech víc než 240V, tak nejlepší a nejlevnější vyhřívání boileru je regulátor od p.Oplockého. Má účinnost kolem 95%. Doplnil jsem ho Atmegou 328, která ho řídí a vyhledává nejvyšší bod účinnosti (MPPT). Pomocí propojek si můžu nastavit omezení výkonu podle použité spirály u boileru. Používám obyčejný boiler s jednou spirálou, který se připojí po 18h k rozvodné síti a ta ho dohřeje pokud je zataženo a regulátor boiler nenahřeje... Vše je plně automatické a nemusím si toho všímat. Pokud vypne u boileru termostat, tak se soláry připojí k akumulačkám a nahřívají je a zároveň dobíjejí baterie. Mám udělaný po baráku stejnosměrný rozvod ze solárů a z něj napájím všechnu elektroniku , která má impuzní zdroj...jelikož je elektronika připojená před regulátorem, tak má odběrovou přednost... Nic lepšího a levnějšího mě zatím nenapadlo.
10 x panel Chaori 230W, dělaný 3kW regulátor MPPT - vyhřívání boileru a akumulaček...
16 x panel 380W, Axpert Max 3,6kW, 3 x GF-SUN-1000G2.
http://elektro.caslav.cz/
mobilik
Příspěvky: 2673
Registrován: úte úno 04, 2014 9:06 am
Reputace: 265
Bydliště: Neďaleko Košic (SR)
Kontaktovat uživatele:

Re: Prihrev vody Solarnymi kolectormi?

Příspěvek od mobilik »

Staviam momentalne nieco podobne u kamarata na dome. Tiez vyuzivam oplockeho regulator, jeho posledne verzie maju uz v sebe MPPT. Ja to riesim este prepinacom sieti rucne/automaticky. Automat berie do uvahy svetelne podmienky vonku a podla neho sa riadi ci zohrieva vodu DS, alebo FV. Tiez 230Wp 10kuskov do regulatora no a zbytok sa riadi sam automaticky, alebo rucne tlacidlamy.
Čo bolo bolo, bude len horšie...
brumlaj
Příspěvky: 2467
Registrován: ned kvě 12, 2013 2:24 pm
Reputace: 258

Re: Prihrev vody Solarnymi kolectormi?

Příspěvek od brumlaj »

výborně, a kontakt na p. Oplockého by nebyl? Dva měsíce už mu stránky nefungují. Mimochodem, to že jde o škodlivý obsah pro ČEZ je vlastně pravda.
Naposledy upravil(a) brumlaj dne stř srp 06, 2014 10:31 am, celkem upraveno 1 x.
Moudrost nepřichází vždy s věkem, někdy věk přichází sám.

Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek