Drain back systém

Popis a ukázky systémů určených pro vytápění či ohřev vody, které jsou určeny pro výrobu tepla a nevyrábí elektrickou energii.
pezizka
Příspěvky: 734
Registrován: úte čer 24, 2014 8:23 pm
Lokalita: Kyjovsko
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 9170
Kapacita baterie [kWh]: 33
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Drain back systém

Příspěvek od pezizka »

Chtěl bych se všech zeptat jaký mají na tento systém názor. Klady, zápory a vše okolo. Provozuji již rok a půl tento systém jenž jsem stvořil na základě mnoha hodin na netu a selského rozumu. Zkusím to na rychlo popsat. Bojler 620l pro 4 člennou domácnost, izolace 40cm vata a víc, slunce taky nesvítí pořád a je třeba nějaká rezerva, další možnost nabití jen kotlem na dřevní brikety, a proto že jsem líný (lenost je dle mne matka pokroku) nechci zatápět v létě. Kolektor Heat-pipe China 60 trubic. V případě přebytku, nad 65°C dole v bojleru přečerpáváno do AKU nádrží 7,5m3 (izolace vata 60 cm a víc) jako rezerva kdyby nesvítilo slunce třeba 14 dní. Topil jsem v letošní "nezimě" naposled začátkem února a v AKU je průměrně (vrch, střed, spodek) 58°C. Přečerpávám to přes bojler kde jsou samozřemě dva výměníky, ne přímo. Navíc jsem do primárního okruhu soláru vřadil třícesťák, který se snaží dosáhnout teplotního spádu proti spodku bojleru alespoň 5°C. Prostě raději méně teplé vody jak mega vlažné. Celé to řídím PLC. Asi největší úskalí bylo zvolit teplotu spuštění, v tento moment je systém bez vody a je vlastně měřena teplota vzduchu na kolektoru. Vůbec neznám tovární systémy a docela rád bych měl nějaké porovnání pro "moje dítě". Pokud to někoho zaujme rád předám zkušenost, pokud je prostor pro vylešení rád se přiučím.
Uživatelský avatar
tomas
Příspěvky: 2568
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec

Re: Drain back systém

Příspěvek od tomas »

Drain back systém jsem také navrhl pro dům mého otce, ale k jeho realizaci už asi nedojde, spíše bude fotovoltaika.
Dobře navržený a namontovaný drain back systém odstraňuje problémy solárních systémů s nemrznoucí kapalinou a jejich vysokou stagnační teplotou.
Chci elektrárnu s licencí a s prodejem přebytků nebo komunitní výměnou energie: ANO
pezizka
Příspěvky: 734
Registrován: úte čer 24, 2014 8:23 pm
Lokalita: Kyjovsko
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 9170
Kapacita baterie [kWh]: 33
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Drain back systém

Příspěvek od pezizka »

Ano, souhlasím. Tento systém jsem začal dával dohromady (jak finančně, tak fyzicky) tak před 5 lety. Tehdy jsem ani neuvažoval o FV systému. Prostě byl příliš drahý. Dnes jeto mnohem příznivější, a navíc je elektrická energie lepší zpracovatelná. Dokonce jsem uvažoval o prodeji nachystaných komponentů a o FV. Ale tratil bych dost..... Jde mi ale o zkušenosti z praxe. Je toho všude plno jak je onen drain-back vynikající, ale z praxe nikde nic.... Prostě bych chtěl zjistit jak se mi to povedlo. Nebo naopak.

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek