360Wp Napajedla

Popis a ukázky samostatných ostrovních elektráren nepřipojených do rozvodné sítě s akumulací energie.
Odpovědět
alterego.mypower.cz

360Wp Napajedla

Příspěvek od alterego.mypower.cz »

Hoj.. jsem adminovo alterego a přicházím vám představit svou novou pokusnou parazitní FVE o výkonu 360Wp.

Admin ty dva panely montoval někdy před rokem a nebyl je schopen celou dobu zapojit. To jsou ty dva poslední úplně napravo ... nad sebou.
Obrázek

Celé je to připarazitováno na dveře adminova plechového rozvaděče. tedy EP solar o výkonu 20A a dva jističe. Ten zbytek vedle, to je adminův bordel z jeho FVE, jakési proudové čidla, bastl čokoládky ... :roll: . jak tohle může fungovat .. :D
Obrázek

Udělal jsem tam hned za 25A jističem od baterek odbočku k adminovi, protože to je 12V system, tak tím přikrmím jeho DC rozvody, což mu bude krmit DC rozvody pokaždé, když napětí na bateriích dosáhne napětí většího než napětí z výstupu adminova DCDC měniče, tedy >12.8V, obvykle tedy celý den. Pokud si admin sníží napětí z DCDC měniče na 12.2, tak leckdy třeba i v noci .. To je na něm .. :mrgreen:
Obrázek
Nahoře je připravena kabeláž k připojení 600W 12V DCAC měniče .. možná na remosku, nějaké nabíječky, osvětlení zahrady na noc... kdo ví .. něco se najde, kam tu elektriku nacpat .. :D Možná čerpadlo a čištění dešťovky ..

U admina jsem našel frenkyho olovo, tak jsem to hodil celé paralelně, chudáky některé baterky měly i 4.3V, některé 8.6, zbytek tak nějak normál po delším odstátí (pár měsíců) cca 12.1-12.4 a dvě z nich měly 12.8. teď to dostalo zlehka dobití přes den, a zůstává to na 12.3, nechám to chvíli dobíjet a uvidím.
Obrázek
Trojani vlevo jsou adminův 24V systém. a ta malá olověná 7Ah baterka je tam na zítřek na podepření 12V rozvodů při šachování s jističem od adminových DC rozvodů a připarazitování parazitní FVE na jeho DC rozvody.

Tak nějak to vypadá pohromadě
Obrázek
ještě to není káblově úplně učesané :) Musím k tomu admina dokopat.. nemá furt čas .. tak to tak pak vypadá... ::facepalm:: tak jak to vypadá... Ten vypadlý jistič v rozvaděči není vypadlý ale schválně vytažený.. to jsou ty DC rozvody, tam je ideální místo na připarazitování se...


:)) :arrow: ::pv:: :arrow: *batt* :arrow: :home:

Zatím to neloguju, jen voltmetr a dobíjí se ty frenkyho aku.... Musím admina zasuportovat, ať mi nastaví microlog,
ať to mám čím zobrazit v grafech. A hlavně ať vím, kolik mu krmím do DC rozvodů, ať jsme vyrovnáni :yes:


Cena 0,-
Vše bylo věnováno ve prospěch MyPower.CZ.
JiříK
Příspěvky: 1020
Registrován: pon bře 21, 2011 6:29 pm
Reputace: 65
Bydliště: 345m n.m. v Chřibech

Re: 360Wp Napajedla

Příspěvek od JiříK »

No to je dost, že se do toho někdo pustil, když sám velký admin je časově zaneprázdněn! Admine, měl bys tomu altergigolovi líbat ruce od slunka do slunka! :mrgreen:
Pokud mě uvidíte tančit a nehraje hudba, vypněte, prosím, hlavní jistič...
timpomat
Příspěvky: 92
Registrován: úte zář 13, 2011 3:18 pm
Reputace: 4
Bydliště: Bratislava

Re: 360Wp Napajedla

Příspěvek od timpomat »

Tie epsolary takto pokope a prichytene na uzatvaratelny (nebodaj aj uzatvoreny) rozvadzac mi sposobuju mravencenie, mne uhorel 4215RN volne polozeny v pivnici kde je o ~5 stupnov chladnejsie ako vonkajsia teplota, pozostale epsolary potom cele poobedie prosikali o aktivne vetraky ... :)

apropo, ja rozsirujem system o druhu bateriu a druhy menic a prechod na dualny 12/24V rezim, caka ma aj podobna schyzo-diagnoza? :)
Botas
Příspěvky: 252
Registrován: pon pro 03, 2012 8:53 pm
Reputace: 10

Re: 360Wp Napajedla

Příspěvek od Botas »

Zajimalo by me jak si stoji trojany po nejake dobe provozu zda by se dalo zhodnotit skusenosti precejen uz nejaky patek frci tak jaka je skusenost s nimi po rozsireni systemu budu muset resit bat tak jestli lifepo nebo neco takoveho
Uživatelský avatar
mypower.cz
R.I.P.
Příspěvky: 4927
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am
Reputace: 521

Re: 360Wp Napajedla

Příspěvek od mypower.cz »

Jedna zkusenost u trojanu je nalezeni jednoho teplejsiho mista pri absorbci, ktere jak jsem zjistil je stabilni a necestuje, tedy priste ho najdu tam kde minule. U jinych baterek (3 ze 4 trojanu) jsem takove misto zatim nezpozoroval, mozna je nekde vzadu u steny. Je to teplota asi takova jako kdyz si sahnu na stul a pak na svou ruku. Tak je o neco teplejsi nez ten stul... Nevim jestli je to normalni chovani.. je to takovy flek 2cm2 o vyssi teplote a jen kdyz jsou baterky v absorbci.

Druha zkusenost (takova rekl bych pocitova) s trojany je takova, ze pote co jsem se maximalne energeticky vyoptimalizoval diky zmensovani meho energetickeho manevrovaciho prostoru u starnoucich puvodnich baterii, se po zapojeni novych trojanu citim jako by kapacita byla skoro neomezena... Drive mit 225Ah, bych toto nerekl. Je videt, ze clovek je znacne adaptabilni a kdyz jsou pote moznosti rozsireny, zacne to fungovat velmi dobre .. i s rezervou.

Jinak cele chovani baterek v ruznych situacich je mozne videt a detailne prozkoumat v libovolnych intervalech z libovolnych uhlu pohledu v mych grafech. :))
Uživatelský avatar
mypower.cz
R.I.P.
Příspěvky: 4927
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am
Reputace: 521

Re: 360Wp Napajedla

Příspěvek od mypower.cz »

timpomat píše:Tie epsolary takto pokope a prichytene na uzatvaratelny (nebodaj aj uzatvoreny) rozvadzac mi sposobuju mravencenie, mne uhorel 4215RN volne polozeny v pivnici kde je o ~5 stupnov chladnejsie ako vonkajsia teplota, pozostale epsolary potom cele poobedie prosikali o aktivne vetraky ... :)
zavirat uz dele nezaviram, protoze by se to tam neveslo a chtelo by to pak aktivni ventilaci, jinak by se to upeklo, s tim souhlas, kontroloval jsem dnes, ten maly EP solar 20A je tak nejak normalne pracovne zahraty, zadny extrem, je videt ze pracuje a neflaka se :)
timpomat píše: apropo, ja rozsirujem system o druhu bateriu a druhy menic a prechod na dualny 12/24V rezim, caka ma aj podobna schyzo-diagnoza? :)
u bastleni kolem FVE je mozne je ledacos :mrgreen:

Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek