Jak používat grafy na MyPower.CZ?

Home Assistant, Arduino, SDS, Raspberry, Linux, vzdálený dohled, automatizace, měření, opensource, closedsource, hotová řešení, DIY, stavebnice, komponenty, software, postupy, návody, schémata, rady, zkušenosti ...
Odpovědět
Uživatelský avatar
mypower.cz
R.I.P.
Příspěvky: 4927
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am
Reputace: 521

Jak používat grafy na MyPower.CZ?

Příspěvek od mypower.cz »

Zdravím,
v tomto článku bych rád zdejší komunitu seznámil s možnostmi použití grafů, kterými se to zde na MyPower.CZ jen hemží :) Článek bude pravděpodobně užitečný spíše pro ty, kteří zde mají měření své FVE, nicméně i pro ostatní to může být velmi zajímavý zdroj informací o tom, jak například dát korektně graf na fórum aby se neposunoval v čase, jak ho dát na fórum tak, aby se naopak v čase posunoval automaticky, jak graf vložit do příspěvku tak, aby měl přesně tu ideální velikost v obrazových bodech a také jak to celé udělat, aby člověk nemusel graf stáhnout, ukládat na disk, odtud zpět na fórum a graf použít jako zmenšenou přílohu, kde v náhledu prakticky obvykle není nic moc vidět. I ostatní uživatelé tak mohou použít graf jiného a poukázat například na blížící se problém, nebo něco, čeho si na chování FVE někoho jiného všimli a majitel FVE třeba díky menším zkušenostem v oboru elektro toto z chování průběhu grafu není schopen rozlišit či správně interpretovat.

Mějme tedy opět k dispozici graf typický standardní mypowerovitý, třeba napětí na mých bateriích a panelech v měření mé FVE.

Obrázek

Jak jistě řada ze zdejších uživatelů ví, lze na graf kliknout a toto zobrazí okno s vetším grafem, konkrétně 700x400 obrazových bodů (dále už jen pixelů, neboli ve zkratce "px" [něco jako cm]).

Obrázek

Graf je přesně takový, jaký jsme si nastavili předtím v panelu měření (vím, dlouho tohle nefungovalo, až včera jsem to spravil a už by si to i nastavení mělo pamatovat).

Nachází se zde ve spodní části okna jedno kouzelné tlačítko s nápisem Možnosti. Pokud na něho klikneme, dostaneme nabídku dalších funkcí, co s grafem můžeme dělat. Můžeme graf uložit na disk v různých formátech (volba Uložit jako...) a můžeme si zobrazit jisté technické informace o kterých se zmíním v některých z příštích článků (volba Zobrazit informace o grafu).

Co je však pro téma tohoto článku důležité, jsou možnosti Trvalý odkaz na aktualizovaný graf a Trvalý odkaz na statický graf.

Obrázek

Kliknul jsem na volbu aktualizovaný graf a dostal jsem okýnko s přímým odkazem na aktualizovaný graf, tedy takový, který se v čase dále posunuje.

Odkaz je:

Kód: Vybrat vše

https://mypower.cz/cmsdata/graphs/fve-mypower/fvlog_fvlog_2d_700x400.png
Obrázek

Pokud kliknu na políčko s odkazem, obvykle dojde k automatickému výběru celého odkazu z důvodu zkopírování pomocí clipboardu pomocí kombinace klávec CTRL+C a vložení na fórum, nebo kamkoliv jinam opět z clipboardu pomocí CTRL+V.

Obrázek

Na fóru je pro tyto účely určen tag (formátovací značka) img. Budeme-li tedy chtít tento graf zobrazit uvnitř textu příspěvku, který píšeme, klikneme v editačních nástrojích umístěných nad polem, kde na fórum obvykle píšeme příspěvek, na tlačítko Img.

Fórum nám do textu vloží něco jako

Kód: Vybrat vše

[img][/img]
Značka vlevo

Kód: Vybrat vše

[img]
znamená že fóru říkáme "Začíná odkaz na obrázek". Značkou

Kód: Vybrat vše

[/img]
diskuznímu fóru říkáme "Končí odkaz na obrázek a dál už zase pokračuje text". Pokud mezi tyto dvě značky vymezující začátek a konec odkazu vložíme dříve získaný odkaz na graf, dostaneme následující kód:

Kód: Vybrat vše

[img]https://mypower.cz/cmsdata/graphs/fve-mypower/fvlog_fvlog_2d_700x400.png[/img]
který po odeslání příspěvku, nebo v náhledu příspěvku bude vypadat následovně:

Obrázek

No bomba :D Vlastně jsme tak dosáhli toho, že jsme graf adminova napětí na panelech a bateriích napřímo z jeho měření vložili na fórum, aniž bychom cokoliv kamkoliv museli ukládat a dělat nějakou aktivitu navíc, kterou dělat nezbytně nutně nemusíme. Díky tomu, že jsme vložili přímý link na graf (doména mypower.cz - viz dále o subdoménách a slave serverech), systém si je schopen zajistit aktuální nejvhodnější zdroj (slave server) pro vykreslení grafu podle aktuální situace sítě serverů projektu mypower.cz.

Vzhledem k tomu, že jsme vložili aktualizovaný graf, tento se nám v čase bude dále posunovat zprava doleva. To je samozřejmě nevhodné, pokud se bavíme o nějaké konkrétní události na grafu a potřebujeme, aby se nám graf nevysunul v čase, ale zůstal tam, kde jsme ho časově jakoby "zmrazili".

Přesně na tyto případy je volba Trvalý odkaz na statický graf.

Obrázek

Pokud si to pozorný uživatel vyzkouší, zjistí, že se odkaz liší o něco navíc téměř na konci odkazu.

Kód: Vybrat vše

https://mypower.cz/cmsdata/graphs/fve-mypower/fvlog_fvlog_2d_700x400_2014-05-20-02.png
Výsledek po vložení do tagů IMG je následující:

Kód: Vybrat vše

[img]https://mypower.cz/cmsdata/graphs/fve-mypower/fvlog_fvlog_2d_700x400_2014-05-20-02.png[/img]
Obrázek

Rozdílem je právě ono datum, kterým systému vnutíme časovou značku, kde má graf na pravé straně končit a už se dále v čase neposunovat. Můžeme tak s klidným svědomím, aniž by nám data v grafu časem odcestovaly doleva, admina upozornit, aby si více hlídal napětí na baterkách a po ránu netopil elektrikou až tak, až se mu baterky vybijí, slunce to brzo z rána není schopno tak krmit a měnič mu vypne na podpětí (zlaté DC rozvody, ty takové výpadky nepocítí, protože DCAC měnič vypíná dříve než DCDC 24/12 měnič :D )

V okně pro získání odkazu na graf jsou ještě dvě jistě užitečné funkce a to Otevřít v novém okně a Upřesnit formát. Po kliknutí na první zmíněnou funkci Otevřít v novém okně dojde k tomu, co by leckdo očekával a to otevření odkazu na graf a zobrazení takového obrázku v novém okně, kde si s ním dále můžeme dělat co chceme, třeba si ho klidně dát na plochu jako pozadí :D

Obrázek

Další funkce je ještě užitečnější a to Upřesnit formát. Po kliknutí na tuto možnost přejdeme do nejzákladnějšího webového rozhraní projektu mypower.cz, určeného pro zobrazení grafů a takovou jakoby příručku, nebo nástroj pro tvorbu odkazu na graf, který nezbytně nutně potřebujeme.

Obrázek

Zde si můžeme vybrat, jestli chceme upřesnit čas konce či začátku vykreslení grafu a z aktualizovaného grafu tak vytvořit graf statický, který se nám nebude sám od sebe posunovat v čase. Můžeme si zde také zvolit jeden z několika formátů výstupu grafu, v současnosti PNG, SVG, nebo SVGZ. Dále je zde volba TXT, která zobrazí technické údaje o aktuálně systémem rozpoznaných parametrech grafu z adresy grafu a nějaké další technické informace.

Můžeme se také vrátit (alébrž doklikat) pomocí odkazu zpět až na úplný úvod tohoto webového rozhraní, čímž získáme výběr ze všech dostupných FVE, které na mypower.cz jsou k dispozici

Obrázek

Výběrem konkétní FVE se nám zobrazí všechny možné a nakonfigurované typy grafů pro tu konkrétní FVE.

Obrázek

Následuje výběr časového rozsahu (intervalu), ve kterém chceme graf vykreslit.

Obrázek

Dalším parametrem je výběr rozlišení v px, ve kterém chceme graf vykreslit.

Obrázek

Zbývá už jen vybrat formát a máme vykresleno. To už jsme ale řešili výše a tak se teď podíváme na jednu z dalších možností a tou je možnost specifikovat čas.

Obrázek

Po kliknutí dostáváme nabídku možností a různých formátů specifikace času včetně nápovědy, co která volba znamená. Kliknutím lze samozřejmě kdykoliv vyzkoušet a samostatně zjistit co to dělá. Přesnější popis je níže. Ve zkratce je možno specifikovat nejen čas pravé strany grafu, tedy do kdy bude graf vykreslen, ale také levou část grafu, tedy odkdy bude graf vykreslen. Všimněte si prosím písmenka s před specifikací času, což znamená START, neboli levá strana grafu. Konec, tedy pravá část grafu je END a pokud je čas specifikován, systém chápe tento čas ve výchozím stavu (implicitně nebo-li defaultně) jako čas konce grafu. Toto lze vnutit i písmenkem e, dle slova END, kterémužto formátu systém mypower.cz také rozumí, ale specifikovat to není nutné, protože je to výchozí chování. Oproti tomu pokud máme v úmyslu specifikovat začátek grafu, tedy START, nebo-li odkdy chceme graf vykreslit, musíme písmenko s uvést vždy.

Obrázek

Při klikání na jednotlivé možnosti parametrů grafu si prosím povšimněte, jak se postupně URL adresa doplňuje o tyto vámi zvolené parametry. Víceméně z toho lze také dovodit, jak je odkaz na obrázek tvořen, kde který parametr patří a znalejší uživatel (takzvaný geek :D ) tak dokáže konkrétní graf specifikovat už i přímo napsáním přesné adresy odkazu z hlavy.

Obrázek

Po specifikaci času nám však opět chybí poslední nezbytný parametr, bez kterého systém mypower.cz neví, co po něm chceme a tím je formát obrázku grafu.

Obrázek

Opět tedy zvolíme formát, často obvykle PNG a dostáváme konečně výsledek.

Obrázek

Pozorný čtenář jistě stejně jako já při vytváření a úpravě screenshotů pro tento článek zbystří a řekne si "Sakra, vždyť tam chybí půlka dat"... ??? :shock:

Inu nechybí. Příjde na to po zkoumání stejně jako já včera :) Jsou v budoucnosti a ještě na server nedorazily.

Při výběru času jsme totiž specifikovali parametry tak, že chceme graf za 14 dnů (14d) a specifikovali jsme časovou značku vynucení začátku grafu tak, že graf začíná 7 dnů před aktuálním datumem.

Obrázek

Takže se dostáváme do situace, že vidíme 7 dnů dat, které na mypower.cz do databáze už byly zapsány a dalších 7 dnů je v budoucnosti a teprve zapsáno bude. Vzhledem k tomu, že graf je aktualizovaný a čas není pevně stanoven, ale je stanoven relativně vůči aktuálnímu datumu a času, tak vlastně k dokreslení dat v budoucnu nikdy nedojde a takový graf bude vždy stále sice ukazovat aktuální data a posunovat se v čase, ale vždy bude půlka prázdná a umístěna v budoucnu.

V titulku grafu se nám zobrazuje vždy typ grafu a čas, pro který je graf vykreslen.

Obrázek

V případě, že specifikujeme čas začátku, dojde ke zobrazení odkdy je graf zobrazen a počet dnů, pro které je graf zobrazen.

Změníme-li například ručním přepsáním konečný čas na -14 dnů relativně vzhledem k aktuálnímu datumu a času, tedy e-14d ...

Obrázek

... dostáváme v titulku opět přesnou informaci, že vidíme 14 dnů a datum a čas, kdy graf na pravé straně končí.

Obrázek

Celé tyhle kouzla s grafy jsou záležitosí označené části URL adresy obrázku grafu.

Obrázek

Formát kupříkladu pro tento graf:

Kód: Vybrat vše

https://s2.mypower.cz/cmsdata/graphs/fve-mypower/fvlog_fvlog~watts_2d_700x400_2014-05-20-14.png
Obrázek

je následující:

Kód: Vybrat vše

http://         - HTTP protokol
s2              - s = s nebo v, specifikující výchozí (s) nebo alternativní 
                      (v) internetový spoj k témuž serveru
                - 2 = číslo serveru
.mypower.cz/    - doména projektu mypower.cz
cmsdata/graphs/ - cmsdata z historických důvodů, graphs volá systém pro 
                  renderování grafů
fve-            - budeme specifikovat FVE od které grafy chceme
mypower         - specifikace konkrétní FVE
/fvlog_fvlog    - z historických důvodů, následuje typ grafu, nebo bez 
                  specifikace bude zobrazen výchozí graf
                  obvykle graf s napětím.
~watts          - graf zobrazující okamžitý výkon v čase
_2d             - graf bude zobrazovat 2 dny. Možnosti jsou h pro hodiny,
                  d pro dny
_700x400        - velikost grafu, musí být jedna z možných. Z bezp. důvodů 
                  nelze specifikovat libovolnou velikost.
_2014-05-20-14  - nepovinné vynucení času začátku, nebo konce relativně 
                  vzhledem k aktuálnímu datu nebo absolutně
.png            - formát výstupu grafu
Pokud ručně umažeme kus adresy na obrázek, systém odkazu neporozumí a tak nás přepne zpět do webového rozhraní, kde dospecifikujeme to, co systému ke zdárnému vykreslení grafu chybí.

Obrázek

Například dospecifikujeme jiný čas, který můžeme i vepsat ručně do adresy obrázku poté, co jsme si přečetli informace výše.

Obrázek

Opět můžeme v titulku grafu zkontrolovat, zdali systém našemu časovému zadání správně porozuměl a zdali vykreslil to, co jsme po něm vykreslit chtěli.

Obrázek

Můžeme samozřejmě manuálními úpravami v adrese obrázku zobrazení grafu doladit přesně tak, jako potřebujeme, třeba specifikací začátku, od kdy graf chceme vykreslit...

Obrázek

... nebo specifikací konce, tedy do kdy chceme graf vykreslit.

Obrázek

Změny se nám opět náležitě projeví v titulku a samozřejmě v celém obrázku grafu.

Obrázek

Jak výše uvádím. existuje jeden speciální netradiční formát grafu a tím je formát TXT.

Obrázek

Po kliknutí na tento formát, nebo jeho zavoláním pomocí vepsání do URL adresy grafu dojde ke zobrazení technických informací a v horní části parametrů, které systém rozpoznal, serveru, který graf vykreslil a internetové linky, kterou ze serveru do našeho prohlížeče graf doputoval.

Obrázek

U některých serverů jsou linky 2. Například u s2.mypower.cz existuje i linka v2.mypower.cz, což je jeden a tentýž server umístěný na chatě u admina, který je však natolik paranoidní, že má do města 2 wifi linky a jedna z nich je právě s2.mypower.cz a druhá v2.mypower.cz, obě přes na sobě nezávislé internetové poskytovatele. To pro případ, že by jedna z linek vypadla, tak je málo pravděpodobné, že vypadne i ta druhá :mrgreen: a když už vypadne, systém si automaticky stahne graf z jiného serveru, který funguje jako server projektu mypower.cz.

Výše jsem také zmiňoval, že se pověnuji tomu, odkud je graf stažen. Doporučuji vždy z URL adresy umazat začátek, tedy místo s5, s2, v2.mypower.cz specifikovat doménu vždy mypower.cz. Toto je hlavní server, který každé dvě minuty obdrží od všech slave serverů jejich stav, dostupnost a rychlost linky. Pokud graf na fóru bude stažen z mypower.cz, hlavní server na základě aktuálních informací o stavu sítě serverů mypower.cz vyhodnotí na který slave server vás přesměruje a automaticky zajistí směrování na ten nejdostupnější. Je nejdostupnější pro hlavní server.

Obrázek

To samozřejmě neznamená, že může být nejdostupnější i z místa vašeho připojení, ale obvykle tomu tak bývá. Do panelů měření jsem implementoval nedávno i funkci, která automaticky nezávisle na hlavním serveru přepne na jiný dostupný slave server přímo ve vašem prohlížeči, pokud se graf dlouho nepodaří zobrazit. Tudíž pokud nebude slave server zrovna z místa odkud se připojujete dostupný, váš prohlížeč toto zdetekuje a pokusí se vás přesměrovat jinam do té doby, dokud se graf odněkud nezobrazí a na tomto serveru už vás nechá dokud je dostupný, nebo neuplyne 5 minut, kdy se za platné považují opět informace z hlavního serveru.

Který ze serverů a kdy tento graf vykreslil je možno vždy zjistit v patičce grafu, kde se nám server hezky pod graf podepíše za správnost jeho vyhotovení, stejně jako na technických výkresech v ČKD :D.

Obrázek

V adrese samozřejmě lze vynutit konkrétní server pomocí vepsání subdomény před odménu mypower.cz.

Obrázek

To nás však vždy pošle už na konkrétní server a jinam už nepřesměruje. Může se tak stát, že tento přímý odkaz bude nefunkční, pokud například vypadne u slave serveru elektrika, nebo vypadne subdoménou specifikovaná internetová linka (s2/v2).


Tolik tedy ke grafům na mypower.cz a k jejich používání.
Snad to bude k užitku.


:))

Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek