Jednotky a veličiny užívané na fóru

Diskuze, rady, nápady, postřehy v oblasti alternativních zdrojů energie, elektrorozvodů, elektrozařízení, regulace, komponent a úsporných spotřebičů.
Uživatelský avatar
kybos
Příspěvky: 2700
Registrován: sob zář 08, 2012 10:40 pm
Lokalita: Šternberk
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 15000
Kapacita baterie [kWh]: 40
Bydliště: v údolí mezi kopci

Re: Jednotky a veličiny užívané na fóru

Příspěvek od kybos »

mobilik píše:... vela som sa naucil, inspiroval, presne na to je forum urcene.
Dalo by se tu snad pochytit více informací kdyby ti, co vědí jak se mají jednotky a veličiny užívat je užívali nevhodně neřku-li zcela chybně?
mobilik píše:...forum by malo byt o tolerantnosti...
Tolerovat lze odlišný názor ale rozhodně ne zjevné chyby. Na chyby je nutno upozornit. Nikdo se se svými znalostmi nenarodil, každý si je musí postupně osvojit ale pokud budeme tolerovat chyby, bude možnost osvojení správných znalostí a návyků pro začátečníky ztížená nebo zcela nemožná. Předpokládám, že většina klientů chodí na fórum právě proto aby neopakovala zbytečné chyby těch, kteří už na ně doplatili. Pokud si tyto chyby nebudeme schopni přiznat a nebo je v horším případě budeme je vydávat za interní normu a budeme je tolerovat, nedáme šanci neznalým se poučit.
mobilik píše:... niekto nerozozna jednotky, veliciny, ale ako elektrikar je dobry a vie co robi...
Elektrikář, který nerozezná základní jednotky a veličiny neví co dělá a je velmi nebezpečný sobě i okolí.
mobilik píše:... a tam su samy pacienti do elektriky co sa trieskaju do hrude kto ma viac panelov na streche a nas obycajnych co by sme chcely mat len ignoruju"...
Výkon FVE je pouhý jeden rozměr ale elegance a krása FVE spočívá v jiných dimenzích (účinnost, spolehlivost, ekonomika, jednoduchost, nezávislost) a na tomto rozměru je pramálo závislá.
15 kWp JJZ + 3x Tristar MPPT60 + Victron 150/100 + 48V LiFePO 850 Ah + UPS 8kW (MPP-Solar 8048 LC) + 4 x nabíječka 1,2 kW (DELTA) Start: 2012
Uživatelský avatar
vata
Příspěvky: 1403
Registrován: pon zář 12, 2011 11:32 am

Re: Jednotky a veličiny užívané na fóru

Příspěvek od vata »

Ah je dobrá jednotka. Kdybychom ji nepoužívali, nemohli bychom počítat bateriové proudy v C, které by minimálně alespoň olověné ostrovníky při návrhu zajímat měly.
O elektrice toho moc nevím - myslím dokonce, že velmi málo z nás přesně chápe, co to vlastně je, možná se to ani intuitivně moc uchopit nedá. Ale přečetla jsem pár knížek a zkoukla pár dokumentů, a pojala jsem úctu k poznání, které je nám k dispozici.
Váhá-li někdo mezi Ah, kW, kWh, C, U, I, P a bůhví čím ještě, pak doporučuju vřele skvělou knížku Od jantaru k tranzistoru, případně výborný dokument Příběh elektřiny https://www.youtube.com/watch?v=SoyNlxdar-g. Člověk nemusí být oštemplovaný na padesátku, aby jej to nadchlo :)
Inteligentní ostrov - www.vati.cz
Felix

Re: Jednotky a veličiny užívané na fóru

Příspěvek od Felix »

Klídek ,
on vlastně elektřině nikdo moc nerozumí :) A tím méně elektrikář :lol:
Poslední kdo to jakž takž dával byl Nikola Tesla ...
honzasl
Příspěvky: 275
Registrován: stř srp 29, 2012 10:25 pm

Re: Jednotky a veličiny užívané na fóru

Příspěvek od honzasl »

Nepředpokládám však, že by některým jedincům chyběla na klávesnici klávesa "h".
A přece se takoví najdou. https://forum.mypower.cz/viewtopic.php?p=30732#p30732
on vlastně elektřině nikdo moc nerozumí :) A tím méně elektrikář
Nedávný rozhovor s mojí mámou:
M: Mě by ta elektrika zajímala, ale měla jsem už od základní školy problém pochopit, že je to taková síla, a přitom to není vidět. Nikdy jsem nechápala, CO to ta elekřina je.
Já: Hm, vidíš, já jsem nikdy nepřemýšlel tak hluboko. V deseti letech jsem přijal její zákonitosti (plus, mínus, drát tam, drát zpátky, V, A,) a už jsem se vezl...
----------------------------------------
http://honzasl.blogspot.cz/
Uživatelský avatar
mypower.cz
R.I.P.
Příspěvky: 4927
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am

Re: Jednotky a veličiny užívané na fóru

Příspěvek od mypower.cz »

Vážení pánové, buďte tak laskaví a nedělejte mi zde na fóru dusno kvůli jednomu h, které jistě kterýkoliv ze zdejších odborníků chápe. Pokud nechápe, pak odborník není, ale je to hlupák, protože se s neodborností za svou odbornou praxi asi nikdy nesetkal a neumí na ni přiměřeně a adekvátně reagovat. Napište jako zkušenější dotyčnému v klidu SZ, nebo požádejte třeba o registraci na wiki, nebo tak učiňte na jakémkoliv jiném webu a napište patřičné odborné výklady, na které ve vhodných chvílích odkazujte ale nikdy, znovu opakuji na tomto fóru se nikdy nesnažte machrovat svou letitou odborností a ukazovat prstem na ty, kteří h nepoužili. No a co, já jim rozumím. Pokud se vám zdejší odbornost zdá upadající a nerozumíte dotyčným, odejděte za odbornější komunitou. Téma zamykám, protože to dál nehodlám číst a hotovo. Myslím si, že je to už dostatečně vystvětleno a už není potřeba dále kolem toho zbytečně diskutovat.

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek