Rozdíl výkonu dvou paralelně zapojených FVE

Home Assistant, Arduino, SDS, Raspberry, Linux, vzdálený dohled, automatizace, měření, opensource, closedsource, hotová řešení, DIY, stavebnice, komponenty, software, postupy, návody, schémata, rady, zkušenosti ...
Odpovědět
Uživatelský avatar
mypower.cz
R.I.P.
Příspěvky: 4927
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am
Reputace: 521

Rozdíl výkonu dvou paralelně zapojených FVE

Příspěvek od mypower.cz »

Hoj.. zprovoznil jsem si u sebe takovy novy graf .. tak uvidim co to casem rekne a co za informace to prinese ..

Jedná se o vizualizaci toho, ktera FV, jestli FV1, nebo FV2 v dany okamzik vitezi z pohledu vyrabene energie, tedy okamziteho vykonu. Pokud vitezi FV1, je plocha cervena, pokud FV2, je plocha zelena. Zaroven take vidime o kolik wattu vitezna FV vitezi.

Obe FVE maji rozdilna napeti na panelech, obe FVE maji rozdilne vykony.

Srovnavam, to s napetim na bateriich, kdy vidim stav a co se na nich zhruba deje. Orientacne, jestli jsou ve floatu, absorbci, nebo pod zatezi, atd...

To je wono:
Obrázek

pro srovnani okamzite vykony (FV2 je posazena nad FV1, aby byl videt soucet. FV2 tedy nezacina v 0 ale tam kde konci FV1)
Obrázek

Napeti na panelech a bateriich - napeti na panelech u obou FVE zacina v nule. Neni tedy nad sebou jako u vykonu, tady by to nemelo moc ani smysl ty napeti scitat.
Obrázek

No a jen pro mozne souvislosti proudy v systemu tekouci...
Obrázek

Jsem zvedav na co zajimaveho me to privede casem pri sledovani chovani tohoto systemu. U regulatoru, ktere spolu komunikuji muze byt chovani uplne odlisne. U mych epsolaru jedine propojeni a jediny prenos informace je skrz napeti na bateriich, na ktery jsou oba pripojeni paralelne. Nejsou se tedy schopny dohodnout na casech absorbce, spolecnem prechodu do floatu, atd.
Uživatelský avatar
mypower.cz
R.I.P.
Příspěvky: 4927
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am
Reputace: 521

Re: Rozdíl výkonu dvou paralelně zapojených FVE

Příspěvek od mypower.cz »

V jinem vlakne se diskutuje o paralelnim propojeni dvou regulatoru .. s ohledem na souvislost s wdif si ale dovolim napsat zde .. ze v podstate otazkou je, ceho chceme u komunikace dvou regulatoru dosahnout...

To jake je napeti na bateriich vi oba ..

To aby behaly oba tak nejak paralelne tak jak potrebujeme muzeme ridit ovlivnovanim vyse uvedeneho pomeru wdif, Pokud chceme aby obe FVE vyrabely stejne mnozstvi vykonu, nastavime MPPT tak aby wdif nam vychazelo co nejmensi. Takhle vlastne dochazi k rizenemu loadbalancingu mezi jednotlivymi FVE :D zajimava hra s FVE a dvema MPPT regulatory...

Pak tedy muzeme se snazit drzet absorbci na predepsanych hodnotach, tedy pro olovo 3h a pak prejit do floatu. To by se dalo taky teoreticky vyvodit z mereni napeti, a casy si posynchronizovat odhadem, popripade jeden regl chvilkovym omezenim sveho vykonu a "poslouchanim" nasledneho chovani napeti na bateriich by byl schopen detekovat co se deje a sve timeouty pro float/absorbci zkorigovat ... Mozna to poslouchani je u tech ep sloaru prave ona dira v dobijeni - kdo vi .. mozna vyrobce epsolaru a programator toho algoritmu v nem :D. Logiku by to melo..

Otazka je take co na to uzivatel. Jestli si preje po zatezi se dostat opet do absorbce, nebo drzet float .. a toto je ale uz option v nastaveni..

To by bylo dobre .. :) i s www ozhranim. :D Dokazu si to velmi zive predstavit.

Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek