Rekuperační výměník pro sprchu

Čištění vody, filtrace, čerpání vody, zařízení pro získání pitné vody, zachytávání a zpracování dešťové vody ...
jirka
Příspěvky: 38
Registrován: stř říj 05, 2011 4:31 pm
Reputace: 0

Re: Rekuperační výměník pro sprchu

Příspěvek od jirka »

V domácích podmínkách dělat výměník na odpadní kanalizační teplo a přívod vody je nesmysl. Tomu vzduchovému bych věřil, ale je to tlakové a dát tam nějakou hadici je sebevražda, čili výroba něco stojí a musí se to vyplatit. Ale jestli má někdo žumpu/mám, ale plnoprůtokovou/, tak tam je pěkné teploučko. Stačí tam dát řádnou nádrž, dokonale utěsnit a nějaký komínek s klapkou. Věřím, že úspora nahradí min.náklady spojené s vývozem. A je to svépomocí s min.investicí.
Mike
Příspěvky: 3
Registrován: pát led 11, 2013 6:31 pm
Reputace: 0

Re: Rekuperační výměník pro sprchu

Příspěvek od Mike »

Docela bych oživil tohle téma, protože si myslim, že ohřívat kvanta vody kvůli tomu aby přese mně jenom přetekla a ohřívala kanály mi přijde jakok kravina. Zkusil jsem vzít dva rendlíky. Do jednoho jsem dal trochu teplý vodý a do menšího trochu ledový. nechal jsem to cca 5 minut a výsledek byl takovej, že se to teploty vyrovnaly. Zkusim udělat měření s konkrétníma hodnotama.
To co je v prvním odkazu mi přijde jako nesmysl - ta voda tim podle mě prolítně moc rychle na to aby předala nějaký velký teplo.
To co je ve druhým by mohl být základ pro nějakou pěknou realizaci. Napadlo mě něco jako bazének pod sprchovou vaničkou, který by měl objem a cca 90x90x12 tedy 100l (i s vaničkou to vytvoří schod do vany 15cm. Je plný vody rovnající se teplotě koupelny 20-24. V případě podlahovýho vytápění (budu mít já) je to kolem 26. Což je o nějakých 18 víc než má studená voda ze studny.
Porovnání míchání vody ze studny 6st a teplé vody 50st respektove 22st a 50st, abych se dostal na nějaký 35st se mi dělat nechce, ale odhaduju to na půlku poloviční množství teplý. A během sprchování bude ten poměr klesat, protože ta voda v bazénku se bude ohřívat. A finále je jasný, přivézt studenou vodu tim bazénkem dlouhou měděnou trubkou do termostatické hlavice. Je potřeba vypočítat kolik musí bejt tý měděný trubky, aby se stihlo předat dostatečný množství tepla.
Uživatelský avatar
tomas
Příspěvky: 2567
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Reputace: 236
Bydliště: Třinec

Re: Rekuperační výměník pro sprchu

Příspěvek od tomas »

Na toto použití jsou nevýhodnější výměníky tepla konstruované jakou protiproudé. Souproud není vhodný.
homen.vsb.cz/~vec05/PI/ZPI/zpiopory/07% ... 0tepla.pdf
Chci elektrárnu s licencí a s prodejem přebytků nebo komunitní výměnou energie: ANO
joseff
Příspěvky: 810
Registrován: pon srp 08, 2011 9:55 am
Reputace: 31

Re: Rekuperační výměník pro sprchu

Příspěvek od joseff »

Zdrzeni tepla co nejdele dome a jeho vsemozne predani je urcite super myslenka. Je taky ale dobre zvazit cim se tepla voda ohriva nebo cim se topi. Z vlastni zkusenosti napriklad uvedu to, ze pokud vodu ohrivam kotlem, ve kterem topim biomasou, pripadne ji ohrivam pomoci prebytku, tak to neresim a jakykoliv vymenik by pro me byl ztratou casu (kvuli instalaci a udrzbe i kvuli financim), radeji prihodim o polinko vic a nejakou dobu pote co jse pracku napojil na teplou vodu primo z bojleru teplou vodou i macham ... stejne nez voda labyrintem odpadniho potrubi opusti nas barak, tak se vetsina tepla preda, takze zustane v dome - zkousel jsem to uz mockrat napriklad kdyz se nekdo sprchoval, nebo jela mycka/pracka, tak odpadni potrubi na odtoku z domu bylo sotva vlazne. Neco jineho je samozrejme pokud nekdo ohriva drahym mediem (plynem, elektrinou ...).
Matess
Příspěvky: 1506
Registrován: pon zář 09, 2013 5:16 pm
Reputace: 158
Lokalita: Šumperk
Bydliště: Šumperk

Re: Rekuperační výměník pro sprchu

Příspěvek od Matess »

ja teda nechci byt rypal, ale kdyz se sprchuju, tak voda ktera na me dopada je obvykle horka (mam rad horkou) ale nohy uz jsou ve vode studene a kdyz si na tu vodu sahnu rukou tak je voda fakt studena. Precejen voda pri sprchovani preda vetsinu energie do vzduchu. Podle me teda pocitat s ochlazenim ze 40 stupnu na 35 je blbost a pocital bych az s teplotou okolo pokojove mozna o 1-3 suptne vyssi... takze pokud mate v mistnosti 20, tak bych cekal ze odpadni voda bude mit max 23 stupnu... Schvalne jak se budu sprchovat si vezmu pokojovy teplomer a zmerim to...
mopadzi
Příspěvky: 989
Registrován: úte led 24, 2012 8:55 am
Reputace: 51
Lokalita: Okolí Uherského Brodu
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Rekuperační výměník pro sprchu

Příspěvek od mopadzi »

Já bych se tím nezabýval. Jednak je velmi diskutabilní účinnost, Která se bude rapidně zhoršovat zanášením a lít do toho chemii na čištění ....
kdo si hraje nezlobí
9xRenesola 240Wp+9x Benq 265Wp, 6xTrina 410Wp, 14x Leapton 450Wp, 2xStuder VT65 1xVT 80, 2x XTM4000-48, 40kW Lifepo4..vše ve výstavbě, hotovo 99%. BMW i3 BEV
joseff
Příspěvky: 810
Registrován: pon srp 08, 2011 9:55 am
Reputace: 31

Re: Rekuperační výměník pro sprchu

Příspěvek od joseff »

Napad je to dobry a urcite i funkcni, ale vyplati se asi jen u vetsich provozu, kde se sprchuji kvanta lidi (bazeny, posilovny, hotely ...) V RD to asi moc velkou usporu neprinese. Na cisteni by mohl postacit obycejny ocet.
RCZf
Příspěvky: 305
Registrován: stř dub 10, 2013 5:48 pm
Reputace: 8
Bydliště: Ostrava

Re: Rekuperační výměník pro sprchu

Příspěvek od RCZf »

Ta myslenka jednoducheho vymeniku je ve své podstate vlastne cela spatne. Jedna se o to ,že pokud to ze zacadku funguje, tak se tuky obsazene ve vode okamzite vysrazeji na predávaci schlazene plose a na to se pak prilepi kdejake svinstvo. Tuk je docela dobry izolant, takze se vymena tepla velice rychle skoro zastavi. Pak to sice jeste chvili odteka nez se to ucpe , ale v te dobe uz celkem bez uzitku.

Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek