Hybridní Ostrov 800Wp/5000W

Popis a ukázky samostatných ostrovních elektráren nepřipojených do rozvodné sítě s akumulací energie.
Ukonvej
Příspěvky: 39
Registrován: stř bře 26, 2014 10:34 am
Reputace: 50

Hybridní Ostrov 800Wp/5000W

Příspěvek od Ukonvej »

U nás doma... vlevo panely :-)
U nás doma... vlevo panely :-)
Ahoj Solárníci,
také bych rád přispěl svými zkušenostmi z oblasti provozu naší hybridní elektrárny. Elektrárna je v provozu 2 roky a zcela zajišťuje veškeré napájení všeho co je možné vymyslet do 5kW jednofázově. Bydlíme na samotě v kruhovém domku (na fotografii vlevo) a máme 3 koně.
V místě kde bydlíme není žádná energetická přípojka, kanalizace ani příjezdová komunikace, takže totální divočina. Jsme děcka z města a tak zpočátku byla naše spotřeba elektřiny obrovská, ale nyní jsme se i díky tomuto foru dostali na stabilní provoz, aniž by bylo nutné navýšit výkon panelů.
Naše sestava :
- srdce elektrárny diesel 5 kW, palivo mix oleje a nafty 50/50, naměřená spotřeba 0,67l/kWh, jednoválec chlazený vzduchem, 220V/50hz 1fáze, automatický start, nádrž na 16l paliva vydrží cca 14 dní,
- Panely 8x100W polykrystal, paralelní zapojení, vodorovné uspořádání, natočení 23° na jihozápad, sklon 39°
- Regulátor Ctek dual D250S hybrid, 5 krokové nabíjení 20A s vyvažovací baterií (kompenzuje drobnou oblačnost tak aby nabíjení probíhalo kontinuelně) a vstupem pro alternátor (plánujeme větrník), krytí IP66
- Nabíječka Pb baterií Ctek Marine 200, 5 krokové nabíjení 15A, synchronizace s regulátorem Ctek (dohromady mohou nabíjet 35A), krytí IP66, nabíjí baterie když je centrála v provozu.
- Baterie Trojan T35 olovo, trakční, údržbová, 250Ah, Vyvažovací baterie CBS CX120, trakční, bezúdržbová, záložní, 100Ah
- Měnič Jyins 2000W (musím důrazně varovat před touto značkou !!! NEKUPOVAT NIC je to hrozný šmejd defakto jsem ho musel celý předělat...) Nyní už slouží ke spokojenosti, ale jak píši celý se musel předělat. Více o měniči se ještě rozepíšu.

Spotřebiče sestupně dle odběru:
- Kompresor 3,2 kW
- Pračka hybridní (2 kW, 0,5KW), možnost topení spirálou 1500W nebo teplou vodou
- Žehlička 1,9 kW (téměř nepoužíváme)
- Čerpadlo na vodu 1,2 kW (hloubka vrtu 38m)
- Nářadí v dílničce do 1 Kw(vrtačka, bruska, atp)
- LEDNICE A* 0,62kWh/24 (nonstop na FVE)
- vysavač 1,2 kW
- 2x Notebook 120W
- Drobné elektrospotřebiče do 20W (autorádio a hifi, osvětlení LED, mobily)

Jak to celé funguje a kolik to stálo:
srdcem celého systému je jednoválcový dieselagregát s přímým vstřikem paliva uzpůsobený na provoz olejem. Pohání všechny spotřebiče nad 2000W, které už 800Wp FVE nepokryje. Agregát je uzamčen v podzemním prostoru a je startován dálkově z rozvaděče domu. Agregát se nastartuje pokud napětí na bateriích poklesne pod 12,3V. Nyní ale ovládáme manuálně a startujeme ručně dálkovým ovladačem protože je to výhodnější a máme přesnou kontrolu nad strojem.

Regulátor od firmy Ctek je navržen pro lodě a umožňuje provoz FVE a dalšího zdroje například alternátoru větrníku, nebo vodního kola. Zatím nezapojeno, čekáme na prachy. Nicméně specialitkou je připojení vyvažovací baterie, která zajišťuje konstantní dobíjení trakčního olova při částečně zatažené obloze, kdy intenzita slunce kolísá. Tím je zaručeno, že hlavní baterie je vždy plně nabitá. Poté co je hlavní baterie nabitá systém nabíjí vyvažovací baterii. Navíc je regulátor schopen paralelního provozu s regulátory a nabíječi Ctek. V našem případě jde o paralelní provoz s nabíječkou Marine 200. Baterie jsou neustále nabíjeny ať už FVE, nebo dieselem když běží a nebo dohromady oběma zdroji. Časem navíc přibude ještě větrník. Díky tomu stačí malá kapacita baterií na to neuvěřitelné množství spotřebičů. Baterie jsou vybíjeny v pravidelných cyklech na cca 65 procent kapacity a za dva roky nejeví žádné známky sulfatace nebo poškození.

Elektrospotřebiče se přepínají tak, že primárně běží na FVE a sekundárně když běží diesel, tak ten pak pohání všechno... Panely jsou umístěny horizontálně (částečné zastínění jurtou) a zapojeny paralelně. Rozvaděč je 3 metry od panelů takže masivní kabeláž = odpory minimální a stabilní výkon. Při dobrém počasí získám cca 1,2kWh. Doba plného osvitu panelů v létě je 7 hodin v zimě jen 4 hodiny. Regulátor dodává max 20A... Výkon panelů je připraven na ještě jeden regulátor budou pracovat spolu, takže 40A bude fajn plus 15A nabíječ...

O spotřebičích:
největší žrout klasika lednice. Dostali jsme po babičče malou lednici s kompresorem o příkonu 60W ve třídě A*. Odběr při maximálním nastavení chlazení (lednička má malý mražák a objem 60l) je 0,65kWh za 24 hodin. Tuning lednice spopčívá v tom, že do prostoru mezi lednici a žebra jsem vtlačil plstěný filc, který je automaticky vlhčený vodou když lednice běží... úspora elektriky je drsná, ale mám to jako novinku a nevím co to s lednicí udělá (koroze, atp). Inspiroval jsem se africkou odpařovací lednicí a udělal hybrid. Defakto by nejlepší bylo dát výměník lednice do vody úplně... Lednice do FVE je tak bez problémů a doporučuji vycházet z principů tepelného čerpadla, což vlastně lednice je. Na experimenty se výborně hodí jakákoliv stará lednice. Odpařování vody za žebry má velký chladící efekt.
Pračka... to je taky klasika. Topnou spirálu jsem dal na vypínač a ovládáme ji manuálně. Do pračky vede hadice s teplou vodou z lázeňských kamen kde se topí briketami. 1 Briketa RUF má výhřevnost při optimálním spalování cca 1kWh a stojí 4,50kč... Celkem tedy na pračku padnou cca 2 brikety a ještě zůstane voda na mytí nádobí. Pračka vypere pak pouze s odběrem motoru a elektroniky v nouzi i na FVE. Odběr takto upravené pračky je cca 0,2kWh za jeden 60min prací cyklus. Pračka Whirpool z roku 1999 energetická třída A. V pračce pereme jen s teplou čistou vodou, někdy při silném znečištění pereme v roztoku prací sody a mýdla. Máme kořenovou čističku, která je citlivá a tak se s mýdlem hodně krotíme. Zatím žádný problém. Nádobí myjeme ručně v roztoku kyseliny citronové a octa. Stačí jen trocha a výsledek je úžasný a pak že to bez chemie nejde hihi. Záchod máme suchý s full recyklací na kompost, kde se pěstuji kytičky... Celkový chemický odpad z domácnosti = 0.
Čerpadlo vody z vrtu je Grundfoss, bohužel bez frekvenčního měniče, ale má integrovaný softstart. Na FVE jede, ale moc to nepoužíváme. Vodu čerpáme každé 3 Dny po dobu 1 hodiny do 1000L tanku, odkud se samospádem rozvádí do kuchyně a ke koním. Sprcha je tlaková a zatím jen pokud běží diesel, ale i to mám v plánu vyřešit. Defakto se sprchujeme a současně dopouštíme vodu, nebo pereme.

Úspory energií odebíraných z FVE, či dieselu realizujeme tak, že se vhodně přizpůsobí provoz jednotlivých spotřebičů... Mohu o tom psát hodně, ale platné je to jen pro naši konfiguraci spotřebičů. Tak jen tak obecně... Když pereme, pereme na diesel, který zároveň přes čerpadlo čerpá vodu do tanku, při tom se vysaje a uklidí, dobijí baterie notebooků a baterie pokud jsou vybité, případně se vyžehlí jeli to potřeba. Také je při tomto možné se např vykoupat, umýt nádobí. Defakto se to vše stihne během 2 hodin. Takto diesel spouštíme cca každý 3 den na 2-3 hodiny (máme mimino a látkové pleny, tak často perem). Lednice a notebooky s audiosestavou a osvětlením pak přes den defakto stále běží na FVE. Odběr z baterií se tím minimalizuje, takže stačí relativně malá kapacita a baterie dlouho vydrží, protože nikdy nedojde k hlubokému vybití.

Celkové náklady na pořízení kompletní FVE byly 60 000 Kč včetně dieselu. Spotřebiče jsme vlastnili už předtím a vybíraly se s ohledem na budoucí nasazení ve FVE. Celkem za energie platíme cca 1200 kč za měsíc při plném provozu dieselu na naftu. Centrála natočí průměrně 40 motohodin za měsíc a spotřebuje cca 30 litrů paliva (průměr za 2 roky měření a evidence). Centrála za dva roky vyrobila 1,5 MWh což je spotřebovaná energie na výstupu generátoru pro 3 člennou rodinu a 3 koně. Zbytek a nevím kolik to bylo, protože nemám zatím watmetr (musím dokoupit) vyrobila FVE. Protože je ale slunce zadara, tak mě to až tak moc nezajímá. Každopádně pokládám naši spotřebu energie za vynikající a oproti bytu jsme dosáhli úspory téměř 80 procent SE STEJNÝMI TYPY A MNOŽSTVÍM SPOTŘEBIČŮ !!! Omezili jsme jejich používání, což vyplynulo z okolností a absence všech přípojek nás donutily používat je s rozmyslem a trochu jinak než je obvyklé. Závěrem je tedy zjištění, že není až tak důležité jestli je lednice A nebo A*** důležitější je rozum a kreativita. V tom vidím největší naději pro energetickou budoucnost lidstva. Naše Hybridní elektrárna je důkazem toho, že není nezbytně nutné mít co nejvíc instalovaných Wp a že i s malým kašpárkem jde udělat velké divadlo. :yes:

POZOR NA MĚNIČE ZNAČKY JYINS !!! S tímto jsem udělal velikou chybu. Měnič jsme objednal u firmy Deramax. Hrůza a děs. Menič přišel včas a i komunikace s obchodem ok, ale... Měnič fungoval jen 4 dny ! Není možné jej používat v systémech TNS,TNC jako ostatně většinu měničů, ale má instalovanou běžnou zásuvku, která to umožňuje !!! Pokud např spojíte audiokabelem autorádio a notebook napájený tímto měničem dojde ke zničení obou přístrojů, protože měnič nemá galvanicky oddělenou NF a VF část. To však nebylo až tak nejhorší jako to překvapení co čeká uvnitř. Já se místo reklamace vydal cestou rekonstrukce a měnič otevřel... Co jsem uviděl mi doslova vyrazilo dech. Celý měnič je poleptaný od pájecí kapaliny, SMD součástky jsou pájené RUČNĚ !!! a tím pádem špatně. Množství studených spojů je zničující. Součástky pochybné kvality. V mém měniči bylo několik vážných chyb v zapojení, které jsem musel vyřešit. (měnič stál 10 000 !!! kč a má čistý hahaha sinus).
- prorazil se kondenzátor filtrující napětí pro stabilizátor LM 7812, který napájí oscilátor pro výstupní mosfety a průraz kondenzátoru poslal do křemíkového nebe i LM 7812. Příčina je v nesmyslně vysokém napětí do obvodu 7812 a to 35V !!!
Vyřešeno obvodem lm7815 s výkonovým rezistorem snižujícím výstupní napětí na výstupu LM 7815 na 12V a doplněn o chladič.
- Pro provoz v síti TNS bude ještě nutné galvanicky oddělit NF od VF. Prakticky bude realizována zpětná vazba VF na NF optočlenem. Nyní je napevno spojená zem baterie se zemí VF před vstupem na výkonové mosfety a to je špatně. Mezi mínus polem baterie a jakoukoliv fází měniče je 115V
- Měnič sliboval na prospektu nízké rušení do prostoru - ANI OMYLEM TO NEFUNGUJE!!! Parazitní kmitočty rušily signály mobilu a rádia... Vyřešeno správným seřízením nastavovacích prvků podle osciloskopu a vyměněn proražený kondenzátor. Umístění do faradaovy klece taky pomohlo... Chování měniče se znatelně zlepšilo. Celý jsem ho vyčistil, zatavil součástky, čímž se odstranily studené spoje atd atd...
kvalita pájení, povlak...
kvalita pájení, povlak...
vlevo LM7812 s probitým kondenzátorem, a co je to sakra vedle za výtvor? všimneme si společné země NF a VF
vlevo LM7812 s probitým kondenzátorem, a co je to sakra vedle za výtvor? všimneme si společné země NF a VF
z výroby ruční přeručení PCB pilkou na železo ? Original fakt...
z výroby ruční přeručení PCB pilkou na železo ? Original fakt...
Ruční pájeni smd součástek? mazec
Ruční pájeni smd součástek? mazec

Celé provedení naší FVE je tak trochu ježišmarjá :-), ale funguje a je dokonce i proudově i napětově jištěno většina ochran je integrována přímo ve spotřebičích regulátorech a nabíječích za měničem klasika síť TNS, nyní ale kvůli meniči přestavěno na IT :-). Použité komponenty viz foto:
ObrázekObrázekObrázekObrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek

Slunci a fosiliím zdar a těším na další poznatky UKO. *sun*
mobilik
Příspěvky: 2673
Registrován: úte úno 04, 2014 9:06 am
Reputace: 265
Bydliště: Neďaleko Košic (SR)
Kontaktovat uživatele:

Re: Hybridní Ostrov 800Wp/5000W

Příspěvek od mobilik »

Parada, klobuk dole. :wink:
Čo bolo bolo, bude len horšie...
joseff
Příspěvky: 810
Registrován: pon srp 08, 2011 9:55 am
Reputace: 31

Re: Hybridní Ostrov 800Wp/5000W

Příspěvek od joseff »

Ukonvej:
Muzes prosim vice popsat to prani v pracce jen v teple vode? To znamena, ze nepridavate zadny praci prostredek? Jak tvrdou mate ve studni vodu? Jakou spotrebu vody ma tato pracka? Nastavujete pro zvyseni praciho efektu samotne vody napriklad i predpirku nebo machani navic?

Mas to pekne udelane, libi se mi i ta jurta, divocina ... proste vsechno! At se dari!
PavelR
Příspěvky: 3104
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm
Reputace: 220
Lokalita: Žabčice
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 29139
Kapacita baterie [kWh]: 12
Chci prodávat energii: ANO
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Hybridní Ostrov 800Wp/5000W

Příspěvek od PavelR »

Toz toto je bomba. Mas to krasne poreseny. Nejen FVE ale asi cely zivotni styl.
Uživatelský avatar
Frenky
Příspěvky: 815
Registrován: pon led 21, 2013 6:36 pm
Reputace: 131
Lokalita: Doubravička
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 8700
Kapacita baterie [kWh]: 25
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Doubravička

Re: Hybridní Ostrov 800Wp/5000W

Příspěvek od Frenky »

Taky se mi to vše líbí, jenom jedna otázka jak se chladí takovej zakopanej diesel? Je to vzduchem nebo vodou. Pokud vodou, pouziva se ohrata voda k necemu ? Dik
24x Solární panel JINKO SOLAR 225 Pmpp=225W, 2x Regulátor STUDER VT-80, 2x Střídač Studer XTM 4000-48, BSP, RCC, 1x AKU 48V LFP200Ah 1x AKU 48 V LFP280Ah. Řizení a dohled, SDS, vlastní vyčítání arduinem DUE v krabičce (ARMOSY), export dat do RPi s databází a html stránkou.
http://95.85.214.80, viewtopic.php?t=4809
Ukonvej
Příspěvky: 39
Registrován: stř bře 26, 2014 10:34 am
Reputace: 50

Re: Hybridní Ostrov 800Wp/5000W

Příspěvek od Ukonvej »

Ahoj tak půjdu po řadě,

Elektrocentrála je chlazená vzduchem. Zkoušel jsem chlazeni vodou tím, že jsem ji obalil hadicí a oběhovým čerpadlem to honil přes nádobu. Chladící efekt byl dobrý, ale centrála tolik netopí takže jsem to zasejc zrušil. Centrálu jsem zakopal tak, že jsem z palet postavil základy, které jsem zasypal hlínou smíchanou s koňským hnojem. Hnůj obsahuje trochu močoviny, která působí jako pojivo... Celá směs pak ztvrdne podobně jako beton. Chlazení je přetlakové zajišťuje ho silný ventilátor v centrále a chlazení probíhá ve dvou komorách. Do první komory je vzduch nasáván, poté prochází centrálou ohřeje se a vychází druhou komorou výduchy ven. Viz foto.
přepážka odděluje horko od nasávaného chladu
přepážka odděluje horko od nasávaného chladu
nasávání chladného vzduchu
nasávání chladného vzduchu
Povšimneme si přepážky komor
Povšimneme si přepážky komor
výfuk
výfuk
výduch chlazení
výduch chlazení
výduch chlazení
výduch chlazení
Ukonvej
Příspěvky: 39
Registrován: stř bře 26, 2014 10:34 am
Reputace: 50

Re: Hybridní Ostrov 800Wp/5000W

Příspěvek od Ukonvej »

Praní,
je trochu specifiká záležitost a museli jsme změnit šaník, což udělalo opravdu hodně. V prvé řadě přírodní materiály jako bavlna se dají prát ve vařící vodě a nesmrsknou se bez prášku. Oproti tomu vlna a syntetické materiály vysokou teplotu nesnesou. Take některé batyky nedavají vysokou teplotu.
Pereme nejčastěji na 60 stupnu plus minus něco kolem. Vždy se rozhodneme pro konkrétní praní podle štítku na prádle a pereme vždy až plnou pračku. Žena používá pro silně znečištěné prádlo směs tří mýdel Lanza magnolia, jelen a žlučové mýdlo. Jako dezinfekci a místo aviváže používáme ocet.Množství na jednu pračku je stejné jako se dávkuje nekoncentrovaná aviváž při běžném praní. Konkrétně u nás 50 ml na jedno praní. Pračka spotřebuje cca 35 litrů vody na jedno praní 5 kg prádla. Máme středně trvdou vodu a proto změkčujeme krystalickou prací sodou. PH vody 6,0 měřeno testem pro akvarijní rybičky. Jinak přesné složení neznám. Jo ještě voda může do pračky téci samospádem. Napouštěcí ventil se otevírá i když v přívodu není tlak.

Příprava prášku - všechny kostky nadrobno nastrouhané na prášek se smíchají dohromady a rozpuštěná dávka v teplé vodě se naleje přímo do bubnu po začátku praní otvorem pro prášek viz foto. Pereme standartní cyklus namáčení, vlastní praní, máchání, aviváž, máchání, ždímání. Celé to trvá 45 až 60 minut podle toho jestli se pere na elektriku nebo na teplou vodu z kamen.

Teplou vodu vyrábíme v lázeňských kamnech obalených izolací. 100 litrový zásobník udrží vodu teplou po 48 hodin při poklesu teploty z 80 na 60 stupňů. Na ohřátí 100 litů teplé vody na 85 stupňů spotřebujeme 4 brikety RUF o váze kusu 1kg. Celková cena 100 litrů teplé vody z 10 na 85 stupňů je 20 kč... pokud nasbírám 4 kg tvrdého dřeva je to zadara úplně. Pominu li čerpání vody to něco málo stojí.
Koupelna nadivoko v pozadí barel pro samospád vody
Koupelna nadivoko v pozadí barel pro samospád vody
Kontrola teploty vody
Kontrola teploty vody
Teplá voda do pračky primitivní ale účinné. Zastavit když pračka přestane napouštět.
Teplá voda do pračky primitivní ale účinné. Zastavit když pračka přestane napouštět.
Ukonvej
Příspěvky: 39
Registrován: stř bře 26, 2014 10:34 am
Reputace: 50

Re: Hybridní Ostrov 800Wp/5000W

Příspěvek od Ukonvej »

Nakonec pár perliček,

asi už je jasné, že jme se se ženou vydali cestou kupovat co nejméně a využít co nejvíce odpadu. To se týká i FVE a hodně komponent je dělaných doslova na koleně a vypadá to hodně ART, což nebyl úplně záměr ale vyplynulo to z okolností. Všechno je daleko a když něco chybí tak se improvizuje a to tak, aby to fungovalo co nejdéle je to možné. Zásoby děláme na jeden měsíc dopředu, vždy po výplatě.
panely držáky ze železného odpadu
panely držáky ze železného odpadu
Na chlazení jsem myslel
Na chlazení jsem myslel
Ježišmarjá co to je
Ježišmarjá co to je
Ježkovy oči eště to nevybuchlo
Ježkovy oči eště to nevybuchlo
PavelR
Příspěvky: 3104
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm
Reputace: 220
Lokalita: Žabčice
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 29139
Kapacita baterie [kWh]: 12
Chci prodávat energii: ANO
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Hybridní Ostrov 800Wp/5000W

Příspěvek od PavelR »

Ten skrinove provedeni je tedy nadhera. Sic drevene ale z hasicakem.

Proc ja vsecko pridelavam na zed ...
PavelR
Příspěvky: 3104
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm
Reputace: 220
Lokalita: Žabčice
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 29139
Kapacita baterie [kWh]: 12
Chci prodávat energii: ANO
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Hybridní Ostrov 800Wp/5000W

Příspěvek od PavelR »

Napadlo me jak jezdis do prace kdyz nemate prijezdovou cestu jak si psal. Na koni?
Ukonvej
Příspěvky: 39
Registrován: stř bře 26, 2014 10:34 am
Reputace: 50

Re: Hybridní Ostrov 800Wp/5000W

Příspěvek od Ukonvej »

292057_10201194395252576_94795299_n.jpg
292057_10201194395252576_94795299_n.jpg (41.33 KiB) Zobrazeno 8644 x
Tímhle co je na fotce, když vím že je to do noci. Jinak většinou pěšky a pak vlakem. Je to míň pohodlné, ale o třetinu levnější. Naš trol je stejný jako na fotce, ale nemá takové monstr gumy. Auto používáme jako zásobovadlo a kdyby něco. Nejvíc jezdíme vlakem. Trvá to celé něco přes hodinu vlakem vlak není daleko.
Ukonvej
Příspěvky: 39
Registrován: stř bře 26, 2014 10:34 am
Reputace: 50

Re: Hybridní Ostrov 800Wp/5000W

Příspěvek od Ukonvej »

Ja vím, že ta skříň je psycho, trochu jsem váhal jestli to mám vubec nafotit, ale nakonec proč to tutlat :-) Puvodně to bylo terarium měl jsem v něm hada ale ten umřel, tak jsem to do toho strčil... Já na stěnu toho moc nedám :-) To víte no a v jejich domě páchlo kyselo až hanba, ale byli chudí tak co měli dělat :-). Jezdit do práce na koni by bylo super, ale zakázali mi zničit podnikovou zahradu. :-(
burda
Příspěvky: 209
Registrován: pát kvě 25, 2012 11:15 pm
Reputace: 4

Re: Hybridní Ostrov 800Wp/5000W

Příspěvek od burda »

Joooo ! "Rozvaděč" je super;) Taky jsem takhle bastlill když mi bylo tak 10, ale jeden menší "požár" mě z toho vyléčil, respektive mě přesvědčil o tom, že plechová skříň má fakt smysl a dobře polovina norem taky... Ale chápu, že skušenost je nepřenosná a když to co může shořet je levnější než zařízení, no proč ne ...
Jenom mít "to" v obytném prostoru, nedej bože, někde kde se spí, mi příjde jako neůnosné riziko... Nechceš raději za 200kč plechovej rozvaděč ? Je za cenu plechu a nejhorší průser udrží vevnitř..
Uživatelský avatar
ota
Příspěvky: 2298
Registrován: čtv dub 18, 2013 9:37 am
Reputace: 514
Bydliště: na chaloupce u lesa-Příbramsko
Kontaktovat uživatele:

Re: Hybridní Ostrov 800Wp/5000W

Příspěvek od ota »

Krásný systém, obdivuju, že má někdo odvahu se do toho pustit. Mnoho lidí si říká, teď ještě ne, za rok, za dva, v důchodu a pak je najednou život pryč...

Také doporučuji plechový rozvaděč. Nejlépe i kovové trubky a husí krky. Ony ty plastové lišty jsou v případě průseru jen další materiál podporující požár. A jako podložku sádrokartonovou desku. Řěsím to tak, že všude, kde je něco hořlavého (dráty a kabely v plastové izolaci, svorkovnice, lišty, regulátor...) dávám SDK podložky všude kam odhadnu že by mohly dosáhnout plameny.
Mám zkušenost s úderem blesku. Na domě nebyla FV a naopak tam byl hromosvod. Blesk se vyhnul hromosvodu a říznul do zakarbonovaného (vodivého) komína. Komín tím úplně rozstřelil a všechny elektrické rozvody byly okamžitě v plamenech. Ze zásuvek nebo toho co z nich zbylo šlehaly plameny z hořlavých plynů vzniklých pyrolýzou plastových izolací kabelů a husích krků.
Takže co je hořlavé může jednou hořet. Nikomu to nepřeju, ale z hlediska pravděpodobnosti se to může stát.
70kWp + 10kW Infinity, 25kWh LiFe
Ukonvej
Příspěvky: 39
Registrován: stř bře 26, 2014 10:34 am
Reputace: 50

Re: Hybridní Ostrov 800Wp/5000W

Příspěvek od Ukonvej »

Já vím, že ten rozvaděč je potenciálně nebezpečný. Stavěl jsem z toho co bylo po ruce a chtěl jsem vědět co mi z toho nakonec vyleze. Chystám se to celé předělat tak, aby byl celý systém mimo jurtu a co nejvíce automatický. Nejraději bych to celé dal k agregátu pod zem. Agregát je zakopaný krátce. Chtěl jsem nejdříve zjistit jaké klima u agregátu vlastně bude. Zatím to vypadá dobře a v létě to celé půjde vylepšit učesat a pod zem. Za postřehy každopádně díky, jsou důležité. Když bydlíme tak jak bydlíme jeví se spousta rizik mnohem méně závažnějších a za každé upozornění díky.
Zkoušeli jsme si nasimulovat co by se stalo při vypuknutí požáru v jurtě. Výsledek je tak napůl. Evakuace osob do bezpečné vzdálenosti zabrala cca 30 vteřin to bylo dobré. To horší bylo zjištění, že jurta by shořela napadrť. Ale věci vem čert, zdraví je důležitější. Případnou explozi baterií by měla skříň z velké části zachytit, navíc v noci když spíme je celý systém deaktivován a šance, že baterie vyletí do luftu když spíme se tím minimalizuje. Přetížení baterií může nastat v podstatě jen tehdy, když by něco zkratovalo výstupní svorky tím, že by na ně něco spadlo. Tož je při zavřeném víku téměř nerealizovatelné i díky poloze baterií. Jinak celý systém obsahuje všechny myslitelné ochrany, akorát nejsou vidět protože jsou povětšinou ukryty v přístrojích. Jednotlivé silové VN okruhy jsou jištěny přes jističe a centrála má navíc proudový chránič. Proudový chránič je i v rozvodu pro čerpadlo.
Celkem vzato možnost, že vyhoříme díky elektrice je malá a mnohem větší je riziko požáru od kamen :-). Hasit vzniklý požár v jurtě nemá smysl a tak jsme se omezili na co možná nejrychlejší evakuaci osob. Jako potenciální hromosvod slouží komín, který je celokovový a uzemněn zemnící tyčí do hloubky 4 metrů. Zemnící tyč je přivařená ke komínu a navíc je ještě pospojována drátem. Je to všechno značně nestandartně provedené, ale snažím se aplikovat maximum z platných norem na tento divoký styl bydlení. Uzemněny jsou i panely s rámem a jejich celokovová konstrukce.
Explozi paliva v centrále vyřešil zákop. Stalo se nám v zimě, že praskla hadice co vrací nespotřebovanou naftu zpátky do nádrže a nafta stříkala přímo na el.generátor. Celé to krásně vonělo jako rozkvetlá louka :-) ale viděl jsem, že z prostoru centrály se kouří. Centrála se odstavila sama, čímž se přerušil přívod vzduchu a oheň nevzplál, protože neměl dost kyslíku. Celkové škody díky absenci ohně byly minimální a stroj po opravě a vyčištění dál funguje. Dám pod zem k centrále i baterie a celý rozvaděč. V jurtě zůstane jen 12V jištěný přívod pro notebooky a rádio. Tím se stane jurta bezpečnou a všechno budu mít na jednom místě. :-)
brumlaj
Příspěvky: 2467
Registrován: ned kvě 12, 2013 2:24 pm
Reputace: 258

Re: Hybridní Ostrov 800Wp/5000W

Příspěvek od brumlaj »

Ukonvej píše:....... Jednotlivé silové VN okruhy jsou jištěny ........
VN? Ty pouzivas napeti nad 1kV? Stare televize moc zerou, kup si placku, ta VN ke sve cinnosti nepotrebuje. viz.
Moudrost nepřichází vždy s věkem, někdy věk přichází sám.
Ukonvej
Příspěvky: 39
Registrován: stř bře 26, 2014 10:34 am
Reputace: 50

Re: Hybridní Ostrov 800Wp/5000W

Příspěvek od Ukonvej »

No jo no. VN mam na mysli jako silovy okruh 230V a NN jako 12V jinak máš pravdu samozřejmě... Myslel jsem ze je to jasne ale chapu tedy. Mno televize byl prvni kram, ktery letěl z domu. Uz jsem ji dva roky nevidě a nechybí nám :-). Dneska je tolik slunce že už to nemame kam davat :-). Slunci zdar uko

Admin edit: diskuze kolem VN a NN dale pokracuje zde.
drama
Příspěvky: 999
Registrován: čtv črc 28, 2011 12:01 pm
Reputace: 20

Re: Hybridní Ostrov 800Wp/5000W

Příspěvek od drama »

Opravdu pěkný hybridní systém, ale přijde mi trochu škoda, že se používá nafta i v létě. V podstatě dosti podobnou sestavu spotřebičů plus dvojnásobnou rodinu jsme byli schopni z 840 Wp uživit od jara do podzimu. Teď s 1600 Wp není ve slunečné dny problém i na FVE uvařit či upéct. Ještě bych nesdílel nadšení pokud jde o baterie, asi toho při tak velkém cyklování zas tolik před sebou nemají. Na druhou stranu člověk musí cyklovat opravdu maličko, aby se držel na křivce v té správné oblasti.
burda
Příspěvky: 209
Registrován: pát kvě 25, 2012 11:15 pm
Reputace: 4

Re: Hybridní Ostrov 800Wp/5000W

Příspěvek od burda »

Ty "ochrany v přístrojích" co zminuješ, jsou většinou postaveny jen tak, že se "odpojí" spínací prvek. FET, IGBT prostě polovodičový koncový prvek třeba regulátoru. No to vypadá moc fajn, než ti systémem proletí napěťová špička, která takové prvky prorazí. Pak jseš sakra rád za každej jistič, nebo pojistu, která pochytá to nejhorší. Ono je fajn mít všude polovodičové ochrany. Jen někdy se prorazí jednak v průchodném stavu (to ještě není nejhorší), ale někdy se prorazí proti zemi a to je potom véééliký hukot;) On i 12V systém s patřičně "macatou baterií" dokáže prohnat drátama třeba i 100A a to je Vám potom světla;) A kouře....
Nechci tu být za malovače čertů na zeď a o nestandardním bydlení mám velmi dobrou představu (slaměná rotunda s ostrovním systémem), ale jistota jištění, oddělené umístění a pár hasičáků se vždycky hodí. Minimálně pro ten klid, že víte kde jsou a jak rychle hasí...

Slunci zdar, a požáry jen v kamnech;)
mart.fish
Příspěvky: 165
Registrován: pát srp 15, 2014 9:11 pm
Reputace: 2
Bydliště: okolí Kladna

Re: Hybridní Ostrov 800Wp/5000W

Příspěvek od mart.fish »

Gratuluju ku neobyčejném řešení hybridního ostrova a i já jsem koupil měnič JYINS, ale vadný. Nu a také se nestačím divit:-((( Do této chvíle je venku už 20! součástek. Mě zdechnul 7805, který je na napájení řídící desky MOSFET tranzistorů, několik výkonových tranzistorů ve vlastním měniči a naprosto mě dostalo řešení ochran tranzistorů a řešení hlavního zdroje 12V určeného k budícím tranzistorům. Díky této prasárně odešly MOSFETY v měniči a teď světe div se i tranzistor na desce s řídícím IO. No a ty kondenzátory ani nepočítám. Kdybych věděl do čeho jdu, tak bych se na to vážně vybodnul!!! Až to vše dám dohromady, tak založím téma v sekci DC/AC měniče a napíšu postřehy. Jinak máš můj obdiv.
4800Wp ,2xregulátor Schneider Conext MPPT 60/150, Xantrex XW8048+, LiFePo4/180Ah

Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek