Vadí nekvalitní střída spotřebičům?

Měniče stejnosměrného proudu na střídavý proud, porovnání účinnosti, ztráty, optimalizace použití měničů, střídače v UPS - záložní zdroje.
Babak
Příspěvky: 3
Registrován: pon lis 07, 2011 10:15 pm
Reputace: 0

Re: Vadí nekvalitní střída spotřebičům?

Příspěvek od Babak »

tomas píše:Babak,
podrobněji je to popsáno zde:
https://forum.mypower.cz/viewtopic.php? ... p=984#p984
Měnič jsme nakonec vyměnili za kvalitnější sinusový meanwell. http://www.meanwell-cz.com/napajeci-zdr ... m-sinusem/
V rozvaděči je přechod sítě TNS od měniče na TNC pro rozvod v domě (místo rozdělení PEN na PE a N pro měnič meanwell a toto místo musí být uzemněno, další vzájemné spojení takto rozděleného PE a N není přípustné)
Zajímalo by mne jakou máte mikroturbínku, Pelton, Kaplan, Francis, Setur ..., výkon, vyrobeno svépomocí nebo hotový výrobek?
Děkuji za odpověď.
Jestli jsem dobře pochopil tak máte od střídače TNS to jest dva pracovní vodiče (L1+N) defacto dvě fáze a PE. Ten střed střídače jste uzemnil?? Dále píšete, že máte síť TNC s rozdělením PEN na PE a N. To pak, ale máte TNC-S.
Bohužel to bych musel překopat celou el.instalaci protože je dělaná před cca 20lety jako TNC a všude jsou dvouvodičové rozvody takže z toho TNC-S neudělám. Navíc, vzhledem k mému výkonu turbíny a kapacitě akumulátoru musím část rozvodu ponechat připojenou na veřejnou síť.
Můj záměr je asi takový:
1/Připojit na střídač regulaci topení včetně všech čerpadel a servopohonů. Tam to pořídím oddělit protože je vše (čerpadla atd...) napájeno přes automatiku, která funguje dvouvodičově a kde jsou všechna čerpadla zapojena třívodičově a servopohony jsou s dvojitou izolací.K ochraně neživých částí (čerpadel) bych použil proudový (nebo napěťový) chránič - ještě nevím co bude lepší. Možná napěťový, pokud bude při poruše na neživé části napětí, odpojí střídač?? Ale to by potom nemohl být PE této části uzeměn, protože pokud by došlo k poruše v jiné části rozvodu, (připojené na síť) k poruše, chránič by odpojil střídač?? Tak nevím - asi proudový?!? Bohužel ještě jsem neprozkoumal jak vlastně přesně obě ochrany fungují a jak jsou zapojeny.
2/Na střídač připojit jen světelnou část rozvodu a plechová světla nahradit plastovými. Potom PEN světelného okruhu přeznačit na modro a udělat z něho N (nemělo by to být, ale revizi už dělat nebudu). Potom by byl tento rozvod chráněn proti nebez.dotyk. napětí, ale jak chránit proti zkratu abych nezlikvidoval při první poruše strídač? Stačí dvoupólový jistič s Béčkovu charakteristikou??
3/ Zásuvkové a ostatní rozvody nechat tak jak jsou připojené na veřejnou síť TNC(bohužel).
Myslíte, že by to takto mohlo fungovat? Hodlám totiž pomocí automatiky přepínat veřejnou síť a střídač (samozřejmě dvoupólově a jen tu část s TNC-S a IT ).
Střídač mám momentálně objednán a měl by být s klasickou sinusoidou.Pokud obchodník a výrobce nelže. Ono to je asi vesměs všechno CHINA. Tedy ty za rozumnou cenu. Z počátku se mi do toho nechce investovat moc velké peníze.
S modifikovanou se mi neosvědčil, protože se mi hřejí čerpadla, navíc mám jedno s elektronickou regulací.U modifikované sin. mi nefunguje korektně elektronika regulace topení a turbíny. Třeba čidlo venkovní teploty mi ukazuje místo +8stC -30stC a pod.
A ještě k Vašemu dotazu na turbínu. Je vlastní domácí výroby typu Banki.Je to vlastně soustrojí s alternátorem (taktéž vlastní výroby) na jedné hřídely. Spád cca 3,9 - 3,6m (v režimu cyklování) jinak 3,9m s hltností až 25 lit/sec. Běžně však pracuje tak s cca 10-15lit/sec.
Alternátor je 3f,toto napětí usměrňuji 3f můstkem a dá cca 90V při 700ot/min. Za pomocí regulátoru TriStar MPPT nabíjím trakční akumulátor 140Ah. Tento regulátor se mi osvědčil, mimo jiné, z hlediska rozběhu turbíny, komfortem ovládání pomocí ETH a možností vlastní konfigurace regulace. Proudový výkon jsem ještě neměl jak otestovat, protože nemám vhodnou zátěž. Turbínu jsem tesoval na Pronyho brzdě a dosáhl jsem výkonu na hřídely cca 750 - 800W při plném průtoku. Běžně však (záleží na průtoku v tom našem potůčku) 150-300W, ale 24hod denně.

A ještě jeden dotaz: V jaké cenové hladině se pohybují ty střídače meanwell? A jsou kvalitní?

Děkuji za Váš názor k dané problematice.
PS
Aby jste rozuměl jsem profesí elektrikář a dokonce s platnou vyhláškou, ale bytové rozvody mě živili cca 2 roky, před 25 lety. Od té doby, moji obživu, zajišťuje automatika a CNC aparáty. Problematika rozvodů šla jaksi kolem mne, takže neznám nové trendy proudových a napěťových ochran.

Babak
Uživatelský avatar
tomas
Příspěvky: 2567
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Reputace: 236
Bydliště: Třinec

Re: Vadí nekvalitní střída spotřebičům?

Příspěvek od tomas »

Se střídači meanwell tyto problémy nejsou. Jejich výstup je galvanicky oddělený od vstupu i skříně (šasi). Mají přímo svorky L, N, PE. Od měniče vede tří žilový kabel L, N, PE do rozvaděče kde je místo rozdělení/spojení (záleží s které strany to berete) PEN na PE a N. PEN jde do rozvodu domu pro síť TNC. Ano, máte pravdu, je to TNC-S, ale ta TNS je jen kabel mezi měničem a rozvaděčem. Místo přechodu mezi TNC a TNS musí být uzemněno. Nemusíte v domě předělávat rozvod. Já bych připojil přes měnič vše, kromě 3f. zásuvek a motorů a topení (mít tak 150-300W 24hod, to je 1,752MWh ročně tak přípojku zruším, protože mám spotřebu jen 650KWh za rok), pokud bude mít měnič minimálně 3kW. Je i verze měniče která má vstup pro síť (podobně jako UPS) a bypass, obrázek na straně 4 vpravo dole http://www.meanwell-cz.com/assets/data/TN-3000-spec.pdf, solární nabíječ u měniče nebude využit.
Cena: http://www.mulac.cz/sinus-48v-na-230v-d ... 0-248b.htm
nebo s bypassem: http://www.mulac.cz/pro-solarni-aplikac ... iakace.htm
Chci elektrárnu s licencí a s prodejem přebytků nebo komunitní výměnou energie: ANO
Babak
Příspěvky: 3
Registrován: pon lis 07, 2011 10:15 pm
Reputace: 0

Re: Vadí nekvalitní střída spotřebičům?

Příspěvek od Babak »

Děkuji. Pokud měniče mají výstup L1-N-PE a galvanické oddělení V/V,tak není co řešit. Toto byl můj první dotaz, zda takové měniče vůbec existují. Z uživatelského manuálu a popisu, poud je k mání, se to vyčíst nedá.
Nic méně cena takových měničů je poměrně vysoká a já jsem ve fázi pokusů, takže nějakou dobu budu pracovat s tím co mi příjde v pátek a pak se uvidí. Ono to pak totiž nebude jen o měniči, ale taky třeba o akumulátorech atd. Nejdříve musím zjistit kolik z toho vyždímu.

Děkuji za odpověď. Zase jsem o něco chytřejší.
matej
Příspěvky: 826
Registrován: čtv zář 01, 2011 6:30 pm
Reputace: 45

Re: Vadí nekvalitní střída spotřebičům?

Příspěvek od matej »

Zatím oba dva měniče které jsem měl možnost vyzkoušet - HQ Power 1000W modif. sinus a čínský čistý sinus PowerJack PSW-2500, mají výstupní svorky L a N odděleny od úplně všeho, a kolík (PE) je pouze spojen se skříní která není jinak spojena s ničím. Takže možnosti propojování nejsou ničím limitovány.
Pravda a Láska zvítězí!.
Uživatelský avatar
Martin
Příspěvky: 98
Registrován: stř srp 17, 2011 11:25 am
Reputace: 0

Re: Vadí nekvalitní střída spotřebičům?

Příspěvek od Martin »

Tak dneska jsem rozebral noční světýlko OSRAM NATT LED, protože co jsem ho měl na zahrádce zapnuté v zásuvce napájené měničem (HQ 1500W), tak svítí nějak slabě. Po rozebrání se divím, že ještě vůbec svítí. Všiměte si zejména očazeného rezistoru R4 a poněkud nateklého a vyhřezlého kondenzátoru C1. Je to opradu způsobeno modifikovanou sinusovkou? Ještě asi rozkuchám tu spálenou LED žárovku.
Některým spotřebičům asi opravdu modif. sinus nesvědčí. Světýlko i žárovku vem čert, ale co kdyby se něco podobného stalo třeba s něčím větším a dražším :-/
JiříK
Příspěvky: 1020
Registrován: pon bře 21, 2011 6:29 pm
Reputace: 65
Bydliště: 345m n.m. v Chřibech

Re: Vadí nekvalitní střída spotřebičům?

Příspěvek od JiříK »

Vadí. A tu lampu bych reklamoval, že je to křáp. Odpor lze nahradit větší watáží, kond musí být nejmíň na 400V, radši na 600, v provedení MP. Ale je zajímavé, že u mě ledkovky na 230V drží všechny už druhým rokem, taky na modif. z měniče.
Pokud mě uvidíte tančit a nehraje hudba, vypněte, prosím, hlavní jistič...
Uživatelský avatar
Martin
Příspěvky: 98
Registrován: stř srp 17, 2011 11:25 am
Reputace: 0

Re: Vadí nekvalitní střída spotřebičům?

Příspěvek od Martin »

Tak rozebral jsem i LED žárovku typu corn, uvnitř to bylo to samé jako v té orientační lampičce - velký červený kondík nafouklý a vyteklý.
Taky mám ještě jednu LED žárovku - takový ten hříbek a svítil jsem s ní přes léto na chatce přes měnič celkem dost, a nic jí není.
Žárovku bych reklamoval, ale nenašel jsem paragon. A tu lampičku nemohu reklamovat, protože je asi 5 let stará a doma svítíla celé roky v pohodě.
Uživatelský avatar
vata
Příspěvky: 1403
Registrován: pon zář 12, 2011 11:32 am
Reputace: 93

Re: Vadí nekvalitní střída spotřebičům?

Příspěvek od vata »

Zdravím pánové, k LED technologiím mám velmi kladný vztah, nicméně k LED žárovkám do 220 patic jsem od začátku velmi skeptická. Myslím, že ty součástky, co tam odchází, neodchází ani tak kvůli nekvalitnímu AC, ale kvůli naplánované max. životnosti, která by měla být pro náš trh ty 2 roky. Dělala jsem analýzu pro nejmenovaného výrobce kompresorů, takže vím, o čem mluvím. Maximální životnost se u výrobců jmenuje různě a rozhodně se kalkuluje už při projekci produktu a jeho výrobní technologii. Pokud vám něco vydrží víc než 2 roky, je to spíš náhoda. Ohledně těch LED svítidel doporučuju LED pásky - na nich je dost málo komponent, které by mohly nějak jednodušeji při běžném používání odejít. Snad...
Inteligentní ostrov - www.vati.cz
avatar
Příspěvky: 484
Registrován: ned kvě 08, 2011 10:16 am
Reputace: 3

Re: Vadí nekvalitní střída spotřebičům?

Příspěvek od avatar »

i Skanska ma celý utvar na trvanlivost po dobu zarucní lhuty. Proste stavi tak aby to vydrzelo jen zaruku. tak je to se vsim dnes do nekterych elektronik se davaji tak zvana kurvitka po dobu zaruky ok pak KO. cinani to ani delat nemusi tam je to nekvalitou vyrobku ))))))
Uživatelský avatar
abrams
Příspěvky: 2773
Registrován: ned črc 17, 2011 12:19 pm
Reputace: 427
Lokalita: Brno
Bydliště: Brno

Re: Vadí nekvalitní střída spotřebičům?

Příspěvek od abrams »

Zdravím ,

"kuvítka" fakt trefné :yes: :yes: :yes: :yes: , a já si myslel že je to odčítadlo 0 = KO :evil: .

Elktronům zdar
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
rimi
Příspěvky: 389
Registrován: čtv říj 13, 2011 10:45 am
Reputace: 23
Bydliště: Příbor

Re: Vadí nekvalitní střída spotřebičům?

Příspěvek od rimi »

V praci jsme potrebovali LCD monitor do prumyslovych vah (specificke rozmery), uz se neprodava, tak jsem naslepo koupil elektrolyty do zdroje a ze dvou spatnych udelal dva dobre, cena opravy 120,- za oba...
vata píše:Ohledně těch LED svítidel doporučuju LED pásky - na nich je dost málo komponent, které by mohly nějak jednodušeji při běžném používání odejít. Snad...
Nebo koupit jednotlive led a poskladat. Delal jsem osvetleni pod linkou 9x 1W LED Luxeon, pak chtel pridat do koutu asi pul metru LED pasku se spotrebou 5W a vubec to neslo srovnat, podle me ty led pasky maji o dost mensi ucinnost.

Led jsou lepsi tepla bila (pod ciste bilou vypada jidlo nevabne a to svetlo neni takove to hybernacni). Led jsem nasrouboval do hlinikoveho profilu kvuli chlazeni a zapojil po trech do serie a abych zamezil blikani (od regulatoru), za omezovaci odpor dal kondos.
A aby to v noci slouzilo jako orientacni, vypinac jsem premostil odporem.
led nejake takove:
http://www.gme.cz/vykonove-led-nad-1w/l ... -p511-885/
rimi
Příspěvky: 389
Registrován: čtv říj 13, 2011 10:45 am
Reputace: 23
Bydliště: Příbor

Re: Vadí nekvalitní střída spotřebičům?

Příspěvek od rimi »

JiříK
Příspěvky: 1020
Registrován: pon bře 21, 2011 6:29 pm
Reputace: 65
Bydliště: 345m n.m. v Chřibech

Re: Vadí nekvalitní střída spotřebičům?

Příspěvek od JiříK »

Před koncem záruky je třeba přístroj otevřít, kurvítko vyhodit a pak to funguje k plné spokojenosti roky...
Pokud mě uvidíte tančit a nehraje hudba, vypněte, prosím, hlavní jistič...
hamlet
Příspěvky: 1
Registrován: čtv pro 08, 2011 8:20 pm
Reputace: 0

Re: Vadí nekvalitní střída spotřebičům?

Příspěvek od hamlet »

Dobry den Muzete mi poradit ??
Koupil jsem Měnič napětí 12V/230V- 600W+nabíječka autobaterií HQ ta dela modifikovannou sinusovkou
z vystupu jsem dal ups apc es 700 http://www.alza.cz/apc-back-ups-es-700- ... .htm#popis
Aby kdyz nejde proud a dojde v hlavni baterce ta vydrzi cca 10hod a pak prez tu ups apc es700 cca 15min. Protoze ta je spojena s pocitacem a nez se i tato vybije prez kabel z pocitace se sama zalohuje a vypne. Kdyz vypadne proud tak ta 700 zacne cvakat jak blazen a nefunguje. Da se to vyresit nakou krabickou co umi udelat modifikovannou sinusovkou na čistě sinusový.Predem dekuju za radu .
Uživatelský avatar
mypower.cz
R.I.P.
Příspěvky: 4927
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am
Reputace: 521

Re: Vadí nekvalitní střída spotřebičům?

Příspěvek od mypower.cz »

ja mam zkusenost, ze nektere i velmi lacine sridace jdou s APC UPSkama .. sam jsem onehda mel RS1000 tusim ze to byla nebo tak nejak .. a ta se snesla s obycejnym cartrendem 300W s modif. sinusem .. uplne jsem na to hledel.. Normalne z baterie presla do online rezimu a poustela na vystup proud co ji daval stridac a libilo se ji to.. :), na druhou stranu byly i stridace, ktere se teto UPSce nelibily, proste presla nachvili do online rezimu a hned zpet na baterii. Mozna tam jde o to, ze ten stridac o chvilku dele zustane pri stridani na 0V nez se libi UPSce a upska to vyhodnoti jako vypadek .. nevim .. tohle jsem slysel od kohosi jako moznost ... Nicmene vim ze je to alchymie .. nekdy si i stridac s modif. sinusem sedne s APC ups. S cistym sinusem by to melo fungovat asi pokazde ..
Palisek
Příspěvky: 8
Registrován: pon kvě 23, 2011 10:39 pm
Reputace: 0

Re: Vadí nekvalitní střída spotřebičům?

Příspěvek od Palisek »

je to v celku jednoduchý při ohřevu a spuštení motoru, přijede pravděpodobně k poklesu napětí které nedokáže ovládací elektronika pračky ustát a prostě se restartuje.
joseff
Příspěvky: 810
Registrován: pon srp 08, 2011 9:55 am
Reputace: 31

Re: Vadí nekvalitní střída spotřebičům?

Příspěvek od joseff »

Pokud ma clovek zasobnik teple vody, ktery nabiji nejakym "levnym zpusobem" - napriklad pomoci prebytku FVE nebo kotlem na drevo atp., da se to obejit pripojenim pracky primo na teplou vodu a pri prani nastavenim teploty na 0 stupnu (nebo proste tak aby nespinala topna spirala), elektrinu je pak potreba jen na toceni motorem a to uz takova zatez neni. Sice se pak v teple vode i macha, ale kdyz v kotli stejne topim cely den, tak to pro me nejsou zadne ztraty navic. Pere se pak na teplotu na kterou je vyhraty zasobnik vody - u nas je to prumerne 40 stupnu, ale da se to trochu ovlivnit jednoduse napriklad dobou kdy se pracka spusti, tzn.

pokud spustim pracku k ranu kdy uz je kotel vychladly, tak bude mit voda v bojleru kolem 30 stupnu
pokud spustim pracku k veceru, tak bude voda po celem dnu topeni nejvyce vyhrata a bude mit nad 40 stupnu

Pokud by to chtel nekdo vice presne, staci na vystup teple a studene vody namontovat sprchovou termostatickou hlavici (kolem 900,-) a pred kazdym pranim nastavit teplotu presne na teto hlavici.

Ja jsem nasi pracku AEG pripojil na teplou vodu i kdyz k tomu primarne neni urcena - konzultoval jsem to s vyrobcem a ten mi to neprimo schvalil - sdelil mi, ze to tak rada lidi dela a ze by s tim nemel byt problem, ze vsechny dily by mely vydrzet teplotku do 60 stupnu celsia.
Blesk

Re: Vadí nekvalitní střída spotřebičům?

Příspěvek od Blesk »

Dobrý den, chci se zeptat teďka jsem našel toto: http://www.ebay.com/itm/Pure-Sine-Wave- ... _500wt_969
Takže když mám střídač modifikovaný sínus, tak tohle by ho změnilo na čistý, nebo k čemu to slouží ? děkuji
matej
Příspěvky: 826
Registrován: čtv zář 01, 2011 6:30 pm
Reputace: 45

Re: Vadí nekvalitní střída spotřebičům?

Příspěvek od matej »

Na to jsem narazil taky zrovna včera :-D
Nooo to je řídící obvod do sinusového měniče který řídí výstupní H můstek s IGBT (MOSFET) tranzistory. Lze to využít pro stavbu sinusového měniče takřka libovolných parametrů a pokud je to navrženo dobře že je to stabilní atd. tak si člověk ušetří spoustu času a práce s návrhem řídících obvodů.

Čistě teoreticky by to šlo použít i na Vami nastíněný účel, nicméně samo to rozhodně nestačí. Výstup z nesinusového měniče musíte usměrnit, vyfiltrovat tak abyste dostali DC napětí, pak tam dát H můstek z IGBT tranzistorů řízen tímto řidícím obvodem, správně ho zapojit, dodělat proudové a napěťové snímání a nakonec výstup (PWM "sinusovku") vyfiltrovat LC filtrem na čistou sinusovku.
Pravda a Láska zvítězí!.
Blesk

Re: Vadí nekvalitní střída spotřebičům?

Příspěvek od Blesk »

Ještě se chci zeptat, u tohodle píšou fixed sine wawe. Co to je za sinusoivku ? http://www.ebay.com/itm/Electronic-1000 ... 512&_uhb=1 dík

Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek