Olovo nebo LiFePO

Olověné baterie, údržba, servis, dobíjení, rady, tipy, návody ...
packet
Příspěvky: 27
Registrován: sob úno 16, 2013 9:18 pm
Reputace: 2

Olovo nebo LiFePO

Příspěvek od packet »

Prave resim jeden projekt, ostrov 2,9kwp regulator s nejvetsi pravdepodobnosti tristar 60A a rozhoduji se nad aku. konkretne vtomto pripade to nebude ostrov na rd ale dilna+kancelar, odber bude prevazne pres den za svetla takze aku zadne hluboke cyklovani nezaziji. vyjimkou bude akorat zimni provoz kdy budou dobijeny centralou jednou za par dnu.
puvodne byl plan 16x100ah winston, vzhledem k jejich nedostupnosti v blizke dobe sinopoly. zaslechl jsem vsak o techto aku ze se objevuji problemy s nafukovanim a otazka je jeste skutecna zivotnost co se tyce degradace starim. nechci zpochybnovat tisice cyklu s velkymi proudy za kratkou dobu, jde mi spise o to zda v beznem ostrovu 365cyklu/rok vydrzi 8-10 let aby investice do nich mela vyznam. proti tomu je dnes na trhu spoustu levneho olova, napr http://www.battery-import.cz/autobateri ... 230-ah-12v a zda neni lepsi volbou misto napr 4,8kw lifeypo poridit 20kw takoveho olova za polovicni cenu. predpokladam ze i takto sitozni olovo pokud bude vybijeno o cca 25% 3 roky prezije a za 3 roky mohu koupit nove a v souctu jsem zhruba na cene lifeypo. jako bonus k tomu 4nasobna kapacita oproti lifeypo za stejnou cenu v pripade nutnosti.
ma nekdo zkusenost s podobnym levnym olovem kolik vydrzi v pripade malych vybijecich cyklu?
brumlaj
Příspěvky: 2467
Registrován: ned kvě 12, 2013 2:24 pm
Reputace: 258

Re: Olovo nebo LiFePO

Příspěvek od brumlaj »

autobaterie není trakční baterie, rozhodně nemá ráda cyklování. Je stavěna na vysoké proudy při startování. Levné olovo nebrat, nikdo Ti nic nezaručí. Staniční baterie jsou dělány aby vydržely cyklování, tam je to o ůvaze, ale musí se dolévat. Bude toho obsluha schopna? Je prostor pro barerkárnu?
Moudrost nepřichází vždy s věkem, někdy věk přichází sám.
SJM
Příspěvky: 586
Registrován: pon dub 23, 2012 2:51 pm
Reputace: 6

Re: Olovo nebo LiFePO

Příspěvek od SJM »

packet píše:puvodne byl plan 16x100ah winston, vzhledem k jejich nedostupnosti ...
Zkoušel jste to tady: http://eskutr.cz/cs/8-baterie
Dreambox
Příspěvky: 274
Registrován: stř led 15, 2014 11:48 am
Reputace: 82
Bydliště: Dolní Podluží

Re: Olovo nebo LiFePO

Příspěvek od Dreambox »

3 ks.Studer XTM 4000-48,3 ks.VT-80 - Studer Innotec,BSP,rs232, východ střecha 3,3Kwp,jižní stěna 4,16 Kwp,západ střecha 3,19Kwp, chalupa Majda 4,2 Kwp.Lifepo4 48V 800Ah
packet
Příspěvky: 27
Registrován: sob úno 16, 2013 9:18 pm
Reputace: 2

Re: Olovo nebo LiFePO

Příspěvek od packet »

Rozdil mezi trakci a autobaterii je mi jasny, otazkou je kolik obyc autobaterie zvladne vybijecich cyklu nez se zacne projevovat ubytek kapacity. vhledem k cene startovaciho olova si clovek muze dovolit kapacitu nekolikanasobnou oproti kvalitni trakci a pak budou aku cyklovat nekde mezi 80-100% kapacity. lifeypo stejne kapacity je temer za 10nasobek.
co se tyce dodavatelu lifeypo tak nakup jsem planoval u i4wifi z duvodu ceny. eskutr je tusim jejich preprodejce, jak polaci nevim. z ceho bych mel ale obavu tak je reseni pripadne reklamace u i4wifi, pokud jsou ostatni pouze preprodejci tak je to stejne jedno kde clovek nakoupi.
zajimave je i http://www.bmz-gmbh.de/products/pv-ener ... 04948.html je to skladane z velkeho mnozstvi malych kulatych lionek a cenove jako komplet reseni vcetne bms za 500eur/1kwh neni cena uplne nezajimava. urcite tomu lze asi vice duverovat nez cinskemu lifeypo, otazkou ale je jestli je vubec chytre investovat desitky tis czk do uloziste s zivitnosti 10let kdyz za 2 roky muze byt kwh kvalitnich aku za zlomek dnesni ceny.
PavelR
Příspěvky: 3104
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm
Reputace: 220
Lokalita: Žabčice
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 29139
Kapacita baterie [kWh]: 12
Chci prodávat energii: ANO
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Olovo nebo LiFePO

Příspěvek od PavelR »

jedina vyhoda olova zminovaneho v prvnim prispevku je ze je dolevaci a ne uzavrene. Pokud se vsechna energie spotrebuje pres den a v noci nic tak bych tomu mozna veril ... na leto budiz. Pruser bude zima pokud to ma byt plnej ostrov tak to s tou centralou budes cyklovat coz je spatne.

Kdyz uz olovo co takhle predimenzovat trakcni olovo?

Jakou mas odhadovanou denni spotrebu? Pro zajimavost ja mam 2,6kWp a v lednu pouhych 17kWh za elmerem ....
střídač
Příspěvky: 544
Registrován: stř led 02, 2013 4:28 pm
Reputace: 17

Re: Olovo nebo LiFePO

Příspěvek od střídač »

packet píše:je vubec chytre investovat desitky tis czk do uloziste s zivitnosti 10let kdyz za 2 roky muze byt kwh kvalitnich aku za zlomek dnesni ceny.
Pokud nemáš nějaké převelice tajné informace , pak jsem velmi skeptický k tvrzení "muze byt kwh kvalitnich aku za zlomek dnesni ceny"

Pokud mohu být jen trochu nápomocen, tak LFP a o jiném nepřemýšlet ani po zlomek vteřiny. Vše ostatní je cesta do akumulačního pekla.
Uživatelský avatar
abrams
Příspěvky: 2773
Registrován: ned črc 17, 2011 12:19 pm
Reputace: 427
Lokalita: Brno
Bydliště: Brno

Re: Olovo nebo LiFePO

Příspěvek od abrams »

Zdravím ,

Střídač opětovně udeřil hřebík na hlavičku :yes: .
Očekávat v brzkých letech něco lepšího než LiFePO4 za zlomek jeho dnešní ceny je přinejmenším bláhové :eek2: .
Když nad tím tak přemýšlím , je docela zázrak že si můžeme bez problémů (jsou-li love) koupit něco tak kosmicky super jako jsou LiFePO4 , mám-li na mysli ropnou lobby prošpikovanou mocenskými čachry mocných atd. :uh: .

Mé zkušenosti s volovem (AGM , staniční s pancéřovými deskami , DryFit solar echt Germany) jsou tristní :hell: málem vyůsťující likvidací mini FVE 125Wp :cry: . LiFePO4 však vneslo nový život a funguje dodnes :yes: :mrgreen: .

Volovo :wall:
LiFePO4 :yes:

Mnozí členové zdejší komunity již pochopily :)) .

Elektronům zdar *cloud*
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
RCZf
Příspěvky: 305
Registrován: stř dub 10, 2013 5:48 pm
Reputace: 8
Bydliště: Ostrava

Re: Olovo nebo LiFePO

Příspěvek od RCZf »

Všichni víme, že olovo není příliš štastná volba. LIFePO4 jsou sice super a mnohonásobně lepší, ale jejich cena je stále příliš vysoká. Právě proto si spousta lidí musí na vlastní kůži vyzkoušet, že olovo nevede k cíli a jsou to jen další zbytečně vyhozené peníze. Taky by se mi líbilo mít doma LiFePO4 , ale současná cena je pro mě neakceptovatelná. Právě proto jsem přešel na NiCd , které bych si nové také nikdy nekoupil. Proto mě docela baví, když když někdo haní účinnost NiCd článků a pak si koupí Pb ze kterého může bez následků efektivně tahat 30 procent kapacity. I ČD už přišly na to , že přechod na gelovky nebyl příliš štastný tah. Proto je třeba si položit jinou otázku. Co je jednoduchší a levnější elektřinu vyrobit, nebo skladovat. Takže pokud se cena LiFePO4 článků nezmění zůstanu u svých NiCd článků. Stejně čekám , až se tady začne Tesla S prodávat za 50 000 dolarů , což je cena , kterou firma deklarovala před započetím seriové výroby. Tady nejde o to ,jestli si daný člověk může něco dovolit koupit, ale o to jestli je pro něj ta cena akceptovatelná.
Uživatelský avatar
vlkazajac
R.I.P.
Příspěvky: 3481
Registrován: úte čer 11, 2013 10:40 pm
Reputace: 527

Re: Olovo nebo LiFePO

Příspěvek od vlkazajac »

Každá líška chváli svoj chvost. Kto zainvestoval do LFP a využíva výhody efektívneho ukladania energie, nevie, či nebude po 10 +/- 5 rokoch postupne alebo totálne vymieňať články. Ešte sa životnosť týchto batérií nepotvrdila. Treba ich kupovať nové, “ojazdené“ sa ešte neponúkajú. Na druhej strane lacnejšie olovené batérie preukázali životnosť typicky možno len 3 roky, ale sú v prevádzke aj 12 ročné batérie, obstarané za zlomok ceny nových.
Považujem za nezodpovedné jednoznačne smerovať záujemcov o fotovoltiku k LFP. Z hľadiska úrovne technológie je to v poriadku, z hľadiska nákladov už menej.
DNES považujem za zmysluplné úložisko energie zložené z menšej kapacity LFP (každodenné nevyhnutné cyklovanie) a z väčšej až veľmi veľkej kapacity v olove (vyrovnávacia funkcia). Výhoda takejto zostavy sa dá preukázať z dát o spotrebe a výrobe, ktoré si snáď každý solárnik uchováva. Ešte som takú analýzu na fóre nevidel – prepáčte, ak som prehliadol.
Osobne by som si počkal na pokles cien LFP o niekoľko málo desiatok percent, ani ja neočakávam pokles cien na zlomok dnešnej ceny. Záujemcom by som odporučil niektorý overený model LFP+Pb z tohto fóra, keby ho vedeli a boli ochotní jeho prevádzkovatelia zrozumiteľne prezentovať. Len lakonicky, ale nie s dobrým svedomím by som povedal – ak máte dosť peňazí, kúpte si LFP (výlučne). A potom ešte viac panelov, záložný menič, ďalšie LFP, vyhrievajte bazén, perte o pol noci, vyhrievajte chodník...... Niektorí to v zime “zapichnú“ a idú za svoje peniaze radšej k rovníku – tomu rozumiem.
750 Wp, LS3024B, 18650 - 198P8S 30,4 V, Multiplus C 800 nonstop / všetky slabé spotrebiče
1950 Wp, 2 x LS3024B, VS2024N, olovo - 330 Ah / 24 V, Carspa 3000 sin deň / silné spotrebiče a ohrev TUV
5995 kWh za meničmi za posledné 2 roky.
packet
Příspěvky: 27
Registrován: sob úno 16, 2013 9:18 pm
Reputace: 2

Re: Olovo nebo LiFePO

Příspěvek od packet »

to ze olovo neni dobre reseni vim, ale cisla jsou jasna, viz prepocet na 1kwh kapacity:
12v 225ah eco 970kc/1kwh
12v 100ah banner trakce hoby 1420kc/1kwh
12v 105ah trojan trakce 3170kc/1kwh
3,2v 100ah sinopoly 7970kc/1kwh
BMZ 13500kc/1kwh
u olova je od nakupni ceny noveho aku odectena cena srotoveho olova, proto vychazi tak levne a uvazuji o nem.
predimenzovat profi trakci to asi nema financni smysl, to uz radeji risknu lifeypo.
u lifeypo muze cenu jeste hodne ovlivnit balancovani. podle me uvahy je problem rozchazeni aku nejkritictejsi prave pri nabijeni a to vzhledem k pomeru kapacita ah a nabijeci proud. tedy pokud navysim kapacitu a zachovam stejny proud je mensi riziko ze se clanky budou rozchazet pri nabijeni a tudiz staci balanc na mensi proud. presneji balanc proud by mel byt v urcitem pomeru k nabijecimu proudu a pokud zvysuji kapacitu aku mohu jit s balancem nize protoze nabijeni bude trvat dele a tudiz na balanc staci mensi proud po delsi cas.
jeste se mi zda vyhodnejsi skladat vyssi kapacitu paralelnim zapojovanim mensich aku. napr 200ah/48v slozit kombinaci 5x40ah/48v a balancovat radeji vice clanku mensim proudem a zaroven hlidat rozchazeni pri nabijeni. presahne-li urcitou mez tak celou serii clanku odpojit. dalsi co me k teto uvaze vede je ze pripadna porucha 40ah clanku boli mene nez napr 200ah a pokud mam poruchu jedne vetve kterych je paralelne nekolik akomulator zustava funkcni pouze s mensi kapacitou. nebo sou lifeypo tak spolehlive ze tuto variantu vubec nemam pripoustet?
Uživatelský avatar
abrams
Příspěvky: 2773
Registrován: ned črc 17, 2011 12:19 pm
Reputace: 427
Lokalita: Brno
Bydliště: Brno

Re: Olovo nebo LiFePO

Příspěvek od abrams »

Zdravím ,

každý máme jiné možnosti , řešení jednoho nevyhovuje druhému natoš třetímu ... .
Je-li možnost sehnat slušné jeté volovo za šrotovou cenu , proč by né :D ,
sežene-li se NiCD které se dá probrat k životu , taky super :D .

Nákpní cena nového volova za 1kWh muže bý nižší než u LiFe , jenže kvůli prodloužení životnosti musí být volovo Xkrát předymenzováno čímž se mnohdy stává dražší než LiFe . Sice tím předymenzováním člověk získá i velkou nouzovou rezervu , ale kolikrát ji využije ? A pokud ji bude používat tak tím akorát zkrátí životnost . Umístění akumulátorů má také vliv na jejich typ - každý potřebuje své ... :idea: .

Model LiFE + volovo není vůbec špatný :yes: , aktivně cyklovat LiFE a v záloze mít hromadu volova , třeba jetých auto-baterií (sou "levné" a je jich hromada) .

Elektronům zdar *cloud*
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
RCZf
Příspěvky: 305
Registrován: stř dub 10, 2013 5:48 pm
Reputace: 8
Bydliště: Ostrava

Re: Olovo nebo LiFePO

Příspěvek od RCZf »

packet píše:to ze olovo neni dobre reseni vim, ale cisla jsou jasna, viz prepocet na 1kwh kapacity:
12v 225ah eco 970kc/1kwh
12v 100ah banner trakce hoby 1420kc/1kwh
12v 105ah trojan trakce 3170kc/1kwh
3,2v 100ah sinopoly 7970kc/1kwh
BMZ 13500kc/1kwh
u olova je od nakupni ceny noveho aku odectena cena srotoveho olova, proto vychazi tak levne a uvazuji o nem.
predimenzovat profi trakci to asi nema financni smysl, to uz radeji risknu lifeypo.
u lifeypo muze cenu jeste hodne ovlivnit balancovani. podle me uvahy je problem rozchazeni aku nejkritictejsi prave pri nabijeni a to vzhledem k pomeru kapacita ah a nabijeci proud. tedy pokud navysim kapacitu a zachovam stejny proud je mensi riziko ze se clanky budou rozchazet pri nabijeni a tudiz staci balanc na mensi proud. presneji balanc proud by mel byt v urcitem pomeru k nabijecimu proudu a pokud zvysuji kapacitu aku mohu jit s balancem nize protoze nabijeni bude trvat dele a tudiz na balanc staci mensi proud po delsi cas.
jeste se mi zda vyhodnejsi skladat vyssi kapacitu paralelnim zapojovanim mensich aku. napr 200ah/48v slozit kombinaci 5x40ah/48v a balancovat radeji vice clanku mensim proudem a zaroven hlidat rozchazeni pri nabijeni. presahne-li urcitou mez tak celou serii clanku odpojit. dalsi co me k teto uvaze vede je ze pripadna porucha 40ah clanku boli mene nez napr 200ah a pokud mam poruchu jedne vetve kterych je paralelne nekolik akomulator zustava funkcni pouze s mensi kapacitou. nebo sou lifeypo tak spolehlive ze tuto variantu vubec nemam pripoustet?
12V KMP 120 1700Kč/ 1kWh
RCZf
Příspěvky: 305
Registrován: stř dub 10, 2013 5:48 pm
Reputace: 8
Bydliště: Ostrava

Re: Olovo nebo LiFePO

Příspěvek od RCZf »

S tim výpočtem výhodného olova
Při výpočtu jste doufam počítal s tim, že pokud chcete z 12V baterky vytáhnout 1kW musí mít kapacitu 280 Ah. Ta 1kW pak dělá právě tech 30 procent kapacity ato je ta hladina vybití, kterou baterie bez následků zvládne :?
střídač
Příspěvky: 544
Registrován: stř led 02, 2013 4:28 pm
Reputace: 17

Re: Olovo nebo LiFePO

Příspěvek od střídač »

packet píše:to ze olovo neni dobre reseni vim, ale cisla jsou jasna, viz prepocet na 1kwh kapacity:
12v 225ah eco 970kc/1kwh
12v 100ah banner trakce hoby 1420kc/1kwh
12v 105ah trojan trakce 3170kc/1kwh
3,2v 100ah sinopoly 7970kc/1kwh
BMZ 13500kc/1kwh
Je vcelku zajímavé jak každý u novostavby FVE vede podobné úvahy. Reálné úvahy mají pouze a jenom dvě roviny. Olovo, LFP. NiCd ani nové. Jen staré za lacino.

Přitom jsou dvě krajní roviny.
Šudlení FVE na chatičce: pak je vhodné to nejlacinější olovo.
Stavba FVE domkařů v denním provozu: pak jedině LFP.

Mezi těmito krajními polohami je široká škála možností a kombinací.

Snad jen trošku počtů. Vezmu-li jako dobrou alternativu TOJANY, pak jsou následující počty. 1kWh trojanů 3000,-. Při využívání 30% kapacity vychází využitelná kapacita 1kWh na asi 10000,-Kč. Trošku zde budu mít berličku s možnosti krátkodobě využít i věší kapacitu s krutými důsledky značného snížení životnosti. Snad mypower poreferuje.

Využitelná 1kWh LFP asi za 10000,- Kč. Jako bonus dostanu malé rozměry. Přitom ani LFP není jak telenovela.
packet
Příspěvky: 27
Registrován: sob úno 16, 2013 9:18 pm
Reputace: 2

Re: Olovo nebo LiFePO

Příspěvek od packet »

nad kombinaci lifeypo a olovo jsem take premyslel ale nevim jak vyresit rizeni. chtelo by to asi na kazdy typ aku zvlast nabijec, nabijet obe soucasne nebo prioritne olovo a po dosazeni urcite napetove urovne pripojit k solarum nabijec lifeypo? odber z lifeypo prioritne a po vycucnuti prepnout na olovo, provozuje nekdo takovou kombinaci dlouhodobeji?
olovo bych koupil nove, skladat 48v ze starych aku kazda jina je asi blbost. rekneme 8x225ah/12v slozene 48v/450ah jako dlouhodobejsi zaloha a k tomu lifeypo 48v 40ah na kratke cykly? v souctu 21kw olovo a 1,9kw lifeypo. cenove 27tis olovo a 16tis lifeypo. ted je jeste otazka pokud budu dene tahat 1-2kw z olova misto lifeypo bude to ani ne 10% jejich kapacity, jak se to projevi na zivotnosti. jestli pak neni nakonec lepsi tech 16tis za lifeypo + dalsi investice do zesloziteni usetrit a schovat na nove olovo.
odber predpokladam dene cca 5kwh prevazne pres den v rozmezi cca 8-20hod. nekdy vice, nekdy mene. pres leto vice kvuli klime ale to bude energie dost. v zime centala 1x za 2-3 dny.
střídač
Příspěvky: 544
Registrován: stř led 02, 2013 4:28 pm
Reputace: 17

Re: Olovo nebo LiFePO

Příspěvek od střídač »

packet píše:nad kombinaci lifeypo a olovo jsem take premyslel ale nevim jak vyresit rizeni.
Pořád existuje řešení jenž nabízí Occamova břitva. Nejjednodušší řešení jsou i nejsprávnější.
fukuši
Příspěvky: 356
Registrován: úte úno 19, 2013 10:27 pm
Reputace: 11

Re: Olovo nebo LiFePO

Příspěvek od fukuši »

Podle mě to nebude potřeba složitě řídit maximálně odpojit při cca 12v.BaterieLIFEPO4 mají vyšší napětí než Pb.Nejdříve se bude vybíjet life a potom Pb.Zapojil bych je paralelně a odpojoval a připojoval na cca 12v.I nabíjení třeba Tristárem může zůstat stejné jako na Pb.Fungovat to jistě bude.Jen to bude chtít stykač co spolehlivě funguje na DC.Má někdo nějakej za slušnej peníz?Kde se dá novej koupit?DC je opravdu problém na spínání při cca 60A.
packet
Příspěvky: 27
Registrován: sob úno 16, 2013 9:18 pm
Reputace: 2

Re: Olovo nebo LiFePO

Příspěvek od packet »

pouhe odpojovani lifeypo mne nenapadlo, pravdou je ze diky rozdilnym napetovym urovnim to fungovat bude jak je potreba.
odpojovani bude asi nejlepsi resit pres http://www.gme.cz/irf3205-p213-189 v sos el stoji kolem 15kc. pri 10ks paralelne to stale vychazi na rozumne penize a bude to asi neznicitelne.
PavelR
Příspěvky: 3104
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm
Reputace: 220
Lokalita: Žabčice
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 29139
Kapacita baterie [kWh]: 12
Chci prodávat energii: ANO
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Olovo nebo LiFePO

Příspěvek od PavelR »

Střídač: NICD ani nove? proc skrz horsi ucinnost?

Pokud by zakladatel uvazoval NICD mohu dat kontakt na firmu kde je repasuji a uz jsem od nich dvakrat aku bral a zatim nebyl problem.

Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek