Užitková voda

Čištění vody, filtrace, čerpání vody, zařízení pro získání pitné vody, zachytávání a zpracování dešťové vody ...
camel1cz
Příspěvky: 764
Registrován: pon bře 21, 2011 11:12 pm
Reputace: 52
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 3780
Kapacita baterie [kWh]: 18

Užitková voda

Příspěvek od camel1cz »

Po delším čase zdravím zdejší komunitu!

Chtel jsem se optat, jestli někdo neřešil alternativní zdroj úžitkové vody - jde mi hlavně o zalévání, ale ideálně i sprchování, mytí a splachování WC.

Mám v podstatě 3 možnosti, ale ani jednu jsem nezkoušel a nejsem si jistý, co je ideální:

1) ŘÁD - používat vodu z řádu, ale to chci jen v kuchyni a možná v umyvadle v koupelně - btw. jak se řeší pitnost vody, když do kohoutku jde TUV a pitná voda? Logicky mi z toho vychází, že je výsledek užitková voda. Co ale vaření, přímé pití, mytí očí, čištění zubů v koupelně?
Hlavní negativum je samozřejmě cena vody...

2) STUDNA - můžu si koupit domácí vodárnu a část rozvodu rozvést z ní. Problém je ale tvrdost vody - nepůjde v tom prát a ohřívání taky fungovat nebude. Máte někdo změkčovač? Nebo to řešíte jinak?
Změkčovač stojí cca. 20k a cca. 1x měsíčně se do něho musí doplňovat sůl za cca. 100Kč... žít by se s tím dalo.

3) DEŠŤOVKA - můžu jímat dešťovou vodu ze střechy - máte někdo zkušenosti? Podle mého by měla stačit písková filtrace + automatické dávkování nějaké desinfekce (SAVO?). Používá to někdo?
Takhle varianta se mi jeví nejlíp - ale zase je tu skladování vody, to bude chtít chlad a tmu, že? Sklep?

Budu rád, když se podělíte o zkušenosti a trochu to probereme!

Krásný jarní den!
5 kVA Axpert King @ 3,78 kWp [12x AUO 315Wp mono]
18 kWh [5x Pylontech US3000]
Rozpracováno:
Fangpusun MPPT 150/70 Tr @ 1,89 kWp [6x AUO 315Wp mono]
5 kVA Axpert King II @ 5,52 kWp [12 x AS 460Wp mono]
xmasin
Příspěvky: 1765
Registrován: čtv čer 28, 2012 9:45 pm
Reputace: 101

Re: Užitková voda

Příspěvek od xmasin »

camel1cz píše: 2) STUDNA - můžu si koupit domácí vodárnu a část rozvodu rozvést z ní. Problém je ale tvrdost vody - nepůjde v tom prát a ohřívání taky fungovat nebude. Máte někdo změkčovač? Nebo to řešíte jinak?
Změkčovač stojí cca. 20k a cca. 1x měsíčně se do něho musí doplňovat sůl za cca. 100Kč... žít by se s tím dalo.
Mám studnu s poměrně tvrdou vodou (holt Polabí). Dle rozboru voda má tvdost 50°dH, takže pro pračku, bojler a podobné spotřebiče docela smrtící (když jsem po 10ti letech otevřel bojler ohřívaný z kotle, tak jsem v něm měl pěknou krápníkovou jeskyni), takže jsem investoval do úpravny vody. Aktuálně mám nastavenou výstupní tvrdost na cca 10°dH a je to opravdu hodně znát. Při mé vodě úpravna spotřebuje cca 5 kg soli za týden na regeneraci, přičemž mezi regeneracemi proteče úpravnou cca 2 m3 vody.

Radek Mašín
camel1cz
Příspěvky: 764
Registrován: pon bře 21, 2011 11:12 pm
Reputace: 52
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 3780
Kapacita baterie [kWh]: 18

Re: Užitková voda

Příspěvek od camel1cz »

Díky za reakci - zní to zajímavě. Můžete se prosím ještě rozepsat o technologii a provozu? Je třeba mimo čerpadla se zásobníkem (a la darling) a změkčovače ještě něco? Máte nějak vyřešený "by-pass" např. na zalévání zahrady?
Jaké zařízení máte a koupil by jste ho znovu? Případně kolik jste investoval a jaké jsou provozní náklady?

Řešení se studnou se mi líbí, protože tam je voda pořád a nemusí se skladovat. Dešťovka mimo hygieny je ještě nespolehlivá.Nicméně zkušenost někoho, kdo zpracovává dešťovku by mě také zajímala.
5 kVA Axpert King @ 3,78 kWp [12x AUO 315Wp mono]
18 kWh [5x Pylontech US3000]
Rozpracováno:
Fangpusun MPPT 150/70 Tr @ 1,89 kWp [6x AUO 315Wp mono]
5 kVA Axpert King II @ 5,52 kWp [12 x AS 460Wp mono]
Pavel.Z.
Příspěvky: 160
Registrován: ned lis 25, 2012 10:06 am
Reputace: 5

Re: Užitková voda

Příspěvek od Pavel.Z. »

Vďaka za túto tému, veru aj mňa by zaujímala 3tia varianta a to spracovávanie dažďovej vody, najlepšie by bola nejaká skúsenosť a rada ako na to. Chcem to na chatu ;-)
rob.brno
Příspěvky: 957
Registrován: sob čer 09, 2012 9:14 am
Reputace: 20

Re: Užitková voda

Příspěvek od rob.brno »

camel1cz:
S deštovkou zaléváme zahrádku, určitě by nebyl problém i na záchody. Mám 10m3 betonovou nádrž v zemi, takže je tam tma a chlad a myslím, že se tam voda nijak nekazí, nesmrdí. PRát v ní si celkem nedovedu představit, ze střechy se s vodou splachuje kdejaký "bordel" od ptáků,pily, špína atd... Potíž je, že množství využitelné vody je odvislé od dostatečného objemu nádrže a velikosti jímací plochy střechy, průměrně se udává "zisk" z 1m2 500L vody ročně.
Dneska bych spíš volil studnu, asi bych i věřil magnetům přimontovaným na vstupu, které mají "rozbíjet" tvrdost vody.
Nějaké zkušenosti jsou tady:
http://forum.tzb-info.cz/voda-kanalizac ... i-technika
alp
Příspěvky: 90
Registrován: úte led 29, 2013 10:11 pm
Reputace: 3

Re: Užitková voda

Příspěvek od alp »

Pokusoval jsem take podobne se vsemi zdroji. At jiz ze studny, ci ve vodovodnim radu mame dosti tvrdou vodu. Katexovej kabinetni zmekcovac to vyresil a na zaklade kalkulace usetrenych financnich prostredku na chemii (odvapnovace, cisteni pracky, mycky bojleru apod.) se to vrati bez problemu zpet (pocitano s zivotnosti 10let). Mirny diskomfort je pak v hlidani doplnovani solnych tablet, jejich skladovani a presun. Mixujeme na piti, sprchovani, splachovani, prani a vareni vodu z vodovodniho radu tak aby byla mirne tvrda (kvuli mineralum a 2ma malym detem), z cehoz plyne cca 1x mesicne potreba lehkeho odvapneni. Nedavno sem se vrtal v pracce a tak sem zkontroloval teleso a bez jakehokoliv nanosu.
Studna nalezla uplatneni na venkovni cinnosti puvodne realizovane destovou vodou. Destovka vsak ma nespolehlive vykyvy v mnozstvi, tudiz ji nechavam vsakovat a fyzicky odebiram ze studny. Jelikoz tam je voda tak extremne tvrda (a nevhodna na piti) a dva zmekcovace mi prijdou prilis velky luxus, tak v dome studnicni na nic nepouzivame (prestoze puvodne byl zamer prani a splachovani WC, ale kalkulace financi mi spocitala velmi dlouhou navratnost na 2 zmekcovace). Tzn studna na zahradu, umejvani auta apod. s tim ze mam na dome 3 kohouty (tepla, studena z radu, studena ze studny) resici moznost prepnuti na napr. finalni oplach auta.

Btw, bacha na to, ze katexovy zmekcovac potrebuje mit vodu dostatecne predfiltrovanou, aby se nezanesl mechanickymi necistotami. To u studny je potreba resit mnohem intenzivneji. U radu staci celkem obycejny sitkovy filtr s pruplachem.

Snad jeste doplnim, pokusoval sem i s ruznymi magnety, civkami apod ... nefunguje to, chemicky princip je sice drazsi, ale investice se vrati a hlavne to funguje.
PavelR
Příspěvky: 3104
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm
Reputace: 220
Lokalita: Žabčice
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 29139
Kapacita baterie [kWh]: 12
Chci prodávat energii: ANO
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Užitková voda

Příspěvek od PavelR »

Ja vyuzivam destovku na zalevani zahrady. Mam vytvoreny rozvod po zahrade a ponorne cerpadlo tedy zadne povalujici se hadice vse pod zemi .... voda je stahovana ze 2 celkem velkych strech do cca 20m3 rezervoaru.

Studnu pouzíváme na vse tedy vareni piti wc sprcha pracka .... mame pripojku vodovodu ale je to spis zaloha pri vypadku el (cerpadlo mam 3f) a taky me prijde zvraceny pouzivat vodovod kdyz mam studnu.

Vyse byla zminovana tvrdost vody. Ve studni mame vodu dosti tvrdou ... cemu to jako vadi trebas na piti? Doma ji pijeme vsichni odjakziva a nikdo nepamatuje ze by to zpusobilo nejaky problem. Vim akorat ze studna se nekolik let nepouzivala na piti kdyz jsem byl decko z duvodu dusicnanu ci ceho. Pouzivat na piti se zacala az rozbory byly v poradku. ( v te dobe to bylo o to vtipnejsi ze nebyl vodovod a muselo se s kanystrem na druhej konec dediny k hydrantu :-) )
joseff
Příspěvky: 810
Registrován: pon srp 08, 2011 9:55 am
Reputace: 31

Re: Užitková voda

Příspěvek od joseff »

Pripojuju se k nazoru PavlaR, ze tvrda voda na piti urcite nevadi, pokud je jinak v poradku.

Tip: Premysleli jste nekdo o vyuziti prebytku na "vyrobu" pitne vody?

Napriklad prevarenim by se dala upravit voda z vlastni studny, ktera je pitna jen po prevareni. Destilaci pak lze vyrobit pitnou vodu v podstate z cehokoliv (destovka, studnova voda, voda z potoka nebo treba i z kaluze ...). Pro ty, co by chteli namitat, ze destilka neni vhodna k piti jen dodam, ze to urcite nevadi, staci si uvedomit, kolik vody denne vypijeme a ze jen nepijeme, takze mineraly a dalsi latky ziskavame v jidle. Nebo staci do destilky pridat trochu soli/medu/cukru/octa/citronu nebo do nadoby s destilkou pridat trochu cerstvych bylin (mata, medunka ...) a razem uz to destilka neni. Taky je z ni mozne pripravit caj, kafe ...
alp
Příspěvky: 90
Registrován: úte led 29, 2013 10:11 pm
Reputace: 3

Re: Užitková voda

Příspěvek od alp »

No tvrda voda k piti zas az tak nevadi (i kdyz jsou i nazory podlozene studiemi, ze to zatezuje organismus a zejmena ledviny, coz u malych deti a starsich lidi byva problem), jde tu spise o skody materialniho charakteru a naklady s tim spojene.
Jinak ne vzdy se voda ze studny da upravit (finance rozumne) tak aby byla pouzitelna pro bezne cinnosti spotreby do jidla a piti. Nekteré látky se velmi tezce odbourávají. Resil sem to celkem intenzivne a nákladovost je totální financní sebevrazda.
georgiik
Příspěvky: 38
Registrován: sob kvě 18, 2013 11:23 am
Reputace: 0

Re: Užitková voda

Příspěvek od georgiik »

joseff píše:Pripojuju se k nazoru PavlaR, ze tvrda voda na piti urcite nevadi, pokud je jinak v poradku.

Tip: Premysleli jste nekdo o vyuziti prebytku na "vyrobu" pitne vody?

Napriklad prevarenim by se dala upravit voda z vlastni studny, ktera je pitna jen po prevareni. Destilaci pak lze vyrobit pitnou vodu v podstate z cehokoliv (destovka, studnova voda, voda z potoka nebo treba i z kaluze ...). Pro ty, co by chteli namitat, ze destilka neni vhodna k piti jen dodam, ze to urcite nevadi, staci si uvedomit, kolik vody denne vypijeme a ze jen nepijeme, takze mineraly a dalsi latky ziskavame v jidle. Nebo staci do destilky pridat trochu soli/medu/cukru/octa/citronu nebo do nadoby s destilkou pridat trochu cerstvych bylin (mata, medunka ...) a razem uz to destilka neni. Taky je z ni mozne pripravit caj, kafe ...
Citace z WIKI k destilované vodě:
Demineralizovaná voda nemá charakter pitné vody. S její konzumací jsou spojena zdravotní rizika. Může docházet k poškození výstelky střevní. Potvrzený je negativní účinek na metabolismus vodního a minerálního hospodářství, stejně tak poruchy stálosti vnitřního prostředí se změnami sekrece hormonů. Vyšší močení vede ke ztrátám iontů z intra i extracelulárního prostředí. Nesprávné rozdělování vody v organizmu a pokles hladiny elektrolytů může mít až za následek funkční poruchy důležitých orgánů. Prvními příznaky jsou slabost, únava, bolest hlavy, poruchy srdečního rytmu či svalové křeče.
Při přípravě pokrmů vařením v demineralizované vodě byla prokázána ztráta všech podstatných prvků potravin, tj. takových, které si organizmus nedokáže vyrobit. Jedná se o vysoký až 60 % úbytek vápenatých a hořečnatých iontů, stejně tak významné ztráty stopových prvků (Cu 66 %, Mn 70 %, Co 86 %). V důsledku absence těchto iontů se zvyšuje riziko toxického účinku těžkých kovů, které jsou součástí potravy.
Pravidelná konzumace či jednorázový příjem většího objemu demineralizované vody je považováno za zdravotně rizikové až nebezpečné.

Takže pozor na zkoušení pití destilované vody. Myslím, že její opětovné zmineralizování asi není tak snadné:-(.
24x128Wp Sharp NA-F128GJ (3072Wp Amorf), TriStar-60 MPPT, 2,4kWh-48V LiFe Pylontech + 1kWh-12V Pb DC spotřeba, 48V/5000W Power Jack LF by Matej
Uživatelský avatar
mypower.cz
R.I.P.
Příspěvky: 4927
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am
Reputace: 521

Re: Užitková voda

Příspěvek od mypower.cz »

Zdravim, diky za velmi zajimave tema, ktere me osobne ted prioritne zajima, protoze ja osobne ted jedu na destovku (uz 2 roky, drive studna od souseda - dnes nepouzitelna), filtruji jen skrz plstenou hadru (nekolik vrstev) cerpadlem, a pouzivam bazenovou chemii, rad bych to skutecne vytunil a dosel az k pitne vode nejakou rozumnou a levnou technologii. Jsem v zacatcich, ale prat peru v pohode, nadobi umyvam v pohode, vykoupat se nevidim problem, ale pitnou vozim.

Uprime receno citat z wiki na me pusobi skoro jako by destilka byla jedovata. Jak by dopadl takovy lekarsko-hygienicky vypis ohledne destove vody? Ta by cloveka asi zabila na miste po doteku :D

Ja si myslim ze je to silne zavisle na cloveku a schopnosti jeho organismu se kvalite vody prizpusobit a adaptovat se na ni. Koureni je dle obdobne vypracovane analyzy smrtelne, ale rada lidi umira na rakovinu aniz by k cigaretovemu kouri pricichla a rada silnych kuraku se doziva uctyhodneho veku bez problemu s rakovinou a s kourenim souvisejicimi neduhy. Znam pripad obcana Indie, ktery pricestoval do CR na delsi pobyt a pozvracel se ze zdejsi pitne vody z vodaren z vodovodu. Proste jeho metabolismus byl z indie zvykly na uplne jine slozeni vody nez na tu, kterou v CR pil. Samozrejme priznaky po case ustaly a jeho organismus se adaptoval. Po delsim pobytu a navratu zpet se priznaky opakovaly opet pri prechodu na tamni indickou vodu. Nerikam ktera je lepsi, jestli ta v indii, nebo ta v CR, ale je zkratka jina.

Kdyz se podivam na sve kocky a na slepice z ceho obcas piji vodu, i kdyz maji k dispozici kastrol PITNE (!!) a jakou ... tak je mi zajednak zle a zadruhak si rikam, jestli clovek neni az prilis zhyckany takovou kvalitou jakou si vytvari. Slysel jsem ze deti, ktere ziji ve striktni hygiene a takrka sterilnim prostredi, maji potom znacne potize pri pobytu v prirode, alergie, exemy a podobne neduhy, jejich organismus reaguje precitlivele a vyzaduje jen to nej...

Nicmene ono beztak, jak si vsimam .. tema je Uzitkova voda :) nikoliv pitna.. To je jina liga, ale rozhodne hodne zajimava :) Navrhuji na tema pitne vody zalozit nove tema :))
joseff
Příspěvky: 810
Registrován: pon srp 08, 2011 9:55 am
Reputace: 31

Re: Užitková voda

Příspěvek od joseff »

georgiik píše: Při přípravě pokrmů vařením v demineralizované vodě byla prokázána ztráta všech podstatných prvků potravin, tj. takových, které si organizmus nedokáže vyrobit. Jedná se o vysoký až 60 % úbytek vápenatých a hořečnatých iontů, stejně tak významné ztráty stopových prvků (Cu 66 %, Mn 70 %, Co 86 %). V důsledku absence těchto iontů se zvyšuje riziko toxického účinku těžkých kovů, které jsou součástí potravy.
Pravidelná konzumace či jednorázový příjem většího objemu demineralizované vody je považováno za zdravotně rizikové až nebezpečné.

Takže pozor na zkoušení pití destilované vody. Myslím, že její opětovné zmineralizování asi není tak snadné:-(.
Lepe je potraviny nekazit varenim, ale to by bylo na jine tema. Kdyz uz se vari, tak z te vody prece vznikne vyvar a ten se da zahustit a pouzit jako polevka/omacka ... Takze se pak vlastne zadna ztrata niceho podstatneho nekona, jen to prejde do te vody ve ktere se vari a tu muzeme take zkonzumovat.

U nas se to napriklad dela tak, ze se voda z vareni zeleniny (brambor, brokolice, kvetaku ...) nevyleva do kanalu, ale staci ji jeste varici jen dochutit napriklad pridanim prolisovaneho strouzku cesneku, rozmichanym vajickem, moukou, vegetou nebo dalsim korenim, nasekat trochu cerstve petrzekly/kerbliku/pazitky/celerove nati/libecku ... atd. dle chuti a libosti a je z toho rychla a chutna polevka. Kdyz tak nad tim ted premyslim, tak by se stejnym zpusobem dala vyuzit napriklad i voda z vareni spaget a testovin, ryze, cocky, fazole, hrachu, proste vseho ... - kdyz uz se neco vari, tak ta voda vetsinou byva osolena, je v ni kmin nebo jine koreni, olej (a ty vyluhovane a vyvarene vitaminy a mineraly)... Nebo se to da zamrazit a pouzit jako vyvar nekdy pozdeji.

Vse je potreba brat s rezervou, premyslet nad tim a pouzivat zdravy rozum. Nepopiram, ze vypiti 10 l destilovane vody by nebylo skodlive, ale vypiti 1 - 2 l za den po uprave, kterou jsem uvedl vyse bych se toho nebal. Osobne mi staci 0,5 - 1 l vody podle teploty a rocniho obdobi denne, zbytek dodavam telu zivou vodou (tzn. vodou zabudovanou v ovoci a zelenine).

Domaci ukol:
Kolik energie je potreba k uvareni 1 l vody?
Kolik energie je potreba k destilaci 1 l vody?
joseff
Příspěvky: 810
Registrován: pon srp 08, 2011 9:55 am
Reputace: 31

Re: Užitková voda

Příspěvek od joseff »

PavelR
Příspěvky: 3104
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm
Reputace: 220
Lokalita: Žabčice
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 29139
Kapacita baterie [kWh]: 12
Chci prodávat energii: ANO
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Užitková voda

Příspěvek od PavelR »

Pokud by nekdo chtel vyrabet pitnou vodu tak by mel znat jake ma takova voda dle normy specifikace a pote by mel byt vybaven aparatem na mereni vsech podstatnych vlastnosti. Aby se taky neukazalo ze prefiltrovana a prevarena destovka je pitna voda .... v principu by clovek na pozivani destovky mel byt pripraven kdysi se pilo co bylo ....
xmasin
Příspěvky: 1765
Registrován: čtv čer 28, 2012 9:45 pm
Reputace: 101

Re: Užitková voda

Příspěvek od xmasin »

camel1cz píše:Díky za reakci - zní to zajímavě. Můžete se prosím ještě rozepsat o technologii a provozu? Je třeba mimo čerpadla se zásobníkem (a la darling) a změkčovače ještě něco? Máte nějak vyřešený "by-pass" např. na zalévání zahrady?
Jaké zařízení máte a koupil by jste ho znovu? Případně kolik jste investoval a jaké jsou provozní náklady?

Řešení se studnou se mi líbí, protože tam je voda pořád a nemusí se skladovat. Dešťovka mimo hygieny je ještě nespolehlivá.Nicméně zkušenost někoho, kdo zpracovává dešťovku by mě také zajímala.
Osobně mám tuto úpravnu od firmy Brilon http://www.brilonea.cz/cz/domaci-katexove-upravny-vody a to největší typ určený pro domácnosti, ale chvíli jsem koketoval i s průmyslovou variantou. Asi bych ji koupil znovu, je kvalitní a v podstatě jedinné co potřebuje je přípojka elektřiny pro vlastní provoz (spotřeba cca 15W) a jednou za dva až tři měsíce doplnit sůl pro regeneraci, kupuji 25 kg pytle po cca 200 Kč za pytel s tím, že jeden pytel vydrží cca měsíc. Instalace včetně ochraných filtrů vyšla i se zařízením na cca 30 tisíc. Provozně jsem zatím zaznamenal jen jeden problém, kdy po výpadku proudu bylo nutné ručně spustit regeneraci katexu, protože se po vyčerpání nespustila automaticky. Co se týče bypassu tak je integrovaný v úpravně, ale pro jistotu jsem si udělal i svůj, ale spíš z důvodu možnosti odpojení úpravny.
alp
Příspěvky: 90
Registrován: úte led 29, 2013 10:11 pm
Reputace: 3

Re: Užitková voda

Příspěvek od alp »

Ja si dovolím taky přidat, používám tu nejmenší co byla k dispozici http://www.aquaproduct.cz/automaticke-z ... etni-azk-p . Zkusenosti shodne jako kolega, snad jen ze doplnuji 40kg pytel mesicne, ale to je dáno vyšší spotřebou vody diky malym dětem. Neupravenou vodu v domě nepoužíváme a zahradu řeším studnou, ve které není pitná voda. Zkušenosti výborné, jen díky menší kapacitě se častěji regeneruje a má o něco menší průtok. Je-li k dispozici místo, rozhodně volit větší model. Méně často se regeneruje a tím jdou i náklady dolů. Dosud sem neřešil žádný problém (ale mám ji na upsce, takže proud nevypadává). Bypass stejně jako píše kolega. Je součástí, ale také mám svůj separátní z důvodu možnosti odpojení.
joseff
Příspěvky: 810
Registrován: pon srp 08, 2011 9:55 am
Reputace: 31

Re: Užitková voda

Příspěvek od joseff »

Co presne se deje s tou soli pro regeneraci? Rozpousti se ve vode a pak se spolu s vodou pije? Jake je slozeni te soli?
alp
Příspěvky: 90
Registrován: úte led 29, 2013 10:11 pm
Reputace: 3

Re: Užitková voda

Příspěvek od alp »

joseff píše:Co presne se deje s tou soli pro regeneraci? Rozpousti se ve vode a pak se spolu s vodou pije? Jake je slozeni te soli?
1. katexova napln zachytava tu tvrdou slozku vody
2. az je katex saturovan (meri se objemem protekle vody), tak se zapne bypass a surova voda tece do okruhu naprimo
3. katex se automaticky "osprchuje tlakovou vodou" a supinky se oddeli a leti do kanalizace
4. katex se proplachne solankou (voda nasycena soli) a obsah tohoto vyplachu leti do kanalizace
5. katex se opet proplachne vodou, aby tam zadna sul nezustala a obsah leti do kanalizace
6. bypass se vypne a opet to jede v normalnim provozu

Ta solanka (voda+sul) je tam proto, ze uvolni ty usazeniny z toho katexu a regeneruje jej
Obsah soli ve vode je 0 do rozvodu ... vse leti do kanalizace

Jeste podstatna vec, ten katex tu vodu totalne zmekci (uvadi se 1% puvodni tvrdosti), takze pak je na tom zarizeni jeste mixazni slozka, ktera zkombinuje tu totalne zmekcenou s tou surovou tak aby to melo vyslednou hodnotu tvrdosti dle normy.
Naposledy upravil(a) alp dne pát bře 21, 2014 5:16 pm, celkem upraveno 1 x.
alp
Příspěvky: 90
Registrován: úte led 29, 2013 10:11 pm
Reputace: 3

Re: Užitková voda

Příspěvek od alp »

tady je kdyztak celkem nazorne povidani: http://voda.tzb-info.cz/vlastnosti-a-zd ... ci-vyuziti

je to trosku reklamni, za coz se omlouvam, ale povazuju portal tzb-info za zajimavy zdroj a kdyz vynechame toho vyrobce, jehoz vyrobek ja samo nej, tak to plati v zasade pro vsechny systemy na teto bazi postavene ...
drama
Příspěvky: 999
Registrován: čtv črc 28, 2011 12:01 pm
Reputace: 20

Re: Užitková voda

Příspěvek od drama »

mypower.cz píše:Zdravim, diky za velmi zajimave tema, ktere me osobne ted prioritne zajima, protoze ja osobne ted jedu na destovku (uz 2 roky, drive studna od souseda - dnes nepouzitelna), filtruji jen skrz plstenou hadru (nekolik vrstev) cerpadlem, a pouzivam bazenovou chemii, rad bych to skutecne vytunil a dosel az k pitne vode nejakou rozumnou a levnou technologii. Jsem v zacatcich, ale prat peru v pohode, nadobi umyvam v pohode, vykoupat se nevidim problem, ale pitnou vozim.

Uprime receno citat z wiki na me pusobi skoro jako by destilka byla jedovata. Jak by dopadl takovy lekarsko-hygienicky vypis ohledne destove vody? Ta by cloveka asi zabila na miste po doteku :D

Ja si myslim ze je to silne zavisle na cloveku a schopnosti jeho organismu se kvalite vody prizpusobit a adaptovat se na ni. Koureni je dle obdobne vypracovane analyzy smrtelne, ale rada lidi umira na rakovinu aniz by k cigaretovemu kouri pricichla a rada silnych kuraku se doziva uctyhodneho veku bez problemu s rakovinou a s kourenim souvisejicimi neduhy. Znam pripad obcana Indie, ktery pricestoval do CR na delsi pobyt a pozvracel se ze zdejsi pitne vody z vodaren z vodovodu. Proste jeho metabolismus byl z indie zvykly na uplne jine slozeni vody nez na tu, kterou v CR pil. Samozrejme priznaky po case ustaly a jeho organismus se adaptoval. Po delsim pobytu a navratu zpet se priznaky opakovaly opet pri prechodu na tamni indickou vodu. Nerikam ktera je lepsi, jestli ta v indii, nebo ta v CR, ale je zkratka jina.

Kdyz se podivam na sve kocky a na slepice z ceho obcas piji vodu, i kdyz maji k dispozici kastrol PITNE (!!) a jakou ... tak je mi zajednak zle a zadruhak si rikam, jestli clovek neni az prilis zhyckany takovou kvalitou jakou si vytvari. Slysel jsem ze deti, ktere ziji ve striktni hygiene a takrka sterilnim prostredi, maji potom znacne potize pri pobytu v prirode, alergie, exemy a podobne neduhy, jejich organismus reaguje precitlivele a vyzaduje jen to nej...

Nicmene ono beztak, jak si vsimam .. tema je Uzitkova voda :) nikoliv pitna.. To je jina liga, ale rozhodne hodne zajimava :) Navrhuji na tema pitne vody zalozit nove tema :))
Nedá mi nereagovat z bezpečnostních důvodů. Samozřejmě nevadí vypít trochu destilované vody. Dospělý člověk zvládne bez problémů určitý čas pít destilovanou vodu ve formě polévek atp. prostě v rámci běžné stravy, typicky na horách v zimě. Ovšem jakmile se dostáváme do delších časových horizontů, doplňování minerálů je naprosto zásadní a běžně se tak děje v rámci delších expedic. Opravdu to není sranda. Destilovaná voda nejen že minerály nedodá, ale vlivem osmotického tlaku je z těla ještě vyplavuje. Takže to je věc, na kterou se opravdu NEDÁ zvyknout. V těle není proces, který by demineralizaci zvrátil.

Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek