FVE na částečné pokrytí spotřeby

Hybridní elektrárny připojené do rozvodné sítě pro rodinné domy a bytové zástavby s možností plynulého řízení toku energie, popis, technické detaily, celkový výkon, fotografie.
i4wifi a.s.
Příspěvky: 73
Registrován: stř črc 25, 2012 8:20 am
Reputace: 0

Re: FVE na částečné pokrytí spotřeby

Příspěvek od i4wifi a.s. »

solárník píše:Dál si nikdy nemůžeme být jisti, že když budeme masivně přehlížet takové připojování střídačů bez povolení a hlavně bez jakékoli revize a zkontrolování bezpečnostních podmínek, které musí střídače splňovat, že dříve nebo později se stane velké neštěstí. Vezmete si to na zodpovědnost? Těžko. Toho se distributoři také bojí.
A další mýtus: Mýtus o obecném strachu:

Pane solárníku: co je větší nebezpečí: připojit 1500W mikrovlnou troubu nebo 230W mikroměnič? Které zařízení má více elektronických ochran pro správný provoz v síti 230VAC - mikrovlná trouba nebo mikroměnič?

A další mýtus: Revize a revizionismus:

Kdy jste měl prosím doma naposledy revizi na elektrické spotřebiče a rozvody? A kdy měli naposledy provedenou revizi vaše rodiče nebo prarodiče?
i4wifi a.s.
Příspěvky: 73
Registrován: stř črc 25, 2012 8:20 am
Reputace: 0

Re: FVE na částečné pokrytí spotřeby

Příspěvek od i4wifi a.s. »

Vítáme otevřenou diskuzi ohledně tématu "FVE na částečné pokrytí spotřeby" (to jest tzv režim GridFree) a proto vás zveme na seminář, viz informace zde: http://www.i4wifi.cz/Slunce-seminar/
solárník
Příspěvky: 1586
Registrován: pát bře 15, 2013 7:53 pm
Reputace: 70

Re: FVE na částečné pokrytí spotřeby

Příspěvek od solárník »

i4wifi a.s. píše: Pane solárníku: co je větší nebezpečí: připojit 1500W mikrovlnou troubu nebo 230W mikroměnič? Které zařízení má více elektronických ochran pro správný provoz v síti 230VAC - mikrovlná trouba nebo mikroměnič?
Já vám neberu, že vaše mikroměniče jsou zrevidované a bezpečné. Na to nemám žádné podklady, něco takového tvrdit a jsem ochoten vám to i věřit.

Ale pokud bych se měl vyjádřit jakožto distributor obecně o bezhlavém ignorování připojení střídačů všeho druhu (o čemž byla původní diskuze), pak vás musím zklamat.

První šílenec, který si koupí levný čínský střídač, mi při prvním výpadku energie zabije technika, který na spadlém vedení dělal, protože black-out ochrana "po čínsku" zareagovala pozdě, popřípadě zcela selhala. Takže mé hypotetické stanovisko distributora je jasné. Čímž nijak nemířím na vaše zboží, to jsme si vyjasnili ;)

Nejvolnější přístup, který bych byl ochoten zavést je, chcete si připojit střídač? Ano, ale my vám ho nejdřív zrevidujeme (popřípadě ověříme, že se jedná o námi schválený typ) a pokud zároveň neshledáme na připojené síti žádné nebezpečí pro její stabilitu, tak vám ho povolíme. Myslím, že je to schůdné pro všechny zainteresované strany. Museli bychom vám ovšem patrně vyměnit elektroměr, aby nám souhlasily součty. Na čí náklady je otázka, ale nejspíše na vaše.
brumlaj
Příspěvky: 2467
Registrován: ned kvě 12, 2013 2:24 pm
Reputace: 258

Re: FVE na částečné pokrytí spotřeby

Příspěvek od brumlaj »

i4wifi a.s. píše:Vítáme otevřenou diskuzi .......... viz informace zde: http://www.i4wifi.cz/Slunce-seminar/
Zajímalo by mne zda máte vyprodáno i přes poplatek pro diskutující? Na koho diskuzi cílíte?(Slunce pro běžného člověka) Nebylo by vhodné začít s osvětou pro koncové zákazníky, tedy pro ty, kteří "jdou kolem"? (kolik takovýchto seminářů pořádáte pro 2. ročníky elektrotechnických SŠ a 3. ročníky ostatních? - příspěvek k výuce o vztahu člověka k životnímu prostředí)
Moudrost nepřichází vždy s věkem, někdy věk přichází sám.
brumlaj
Příspěvky: 2467
Registrován: ned kvě 12, 2013 2:24 pm
Reputace: 258

Re: FVE na částečné pokrytí spotřeby

Příspěvek od brumlaj »

solárník píše:První šílenec, který si koupí levný čínský střídač, mi při prvním výpadku energie zabije technika, který na spadlém vedení dělal, protože black-out ochrana "po čínsku" zareagovala pozdě, popřípadě zcela selhala.
Ten kdo má zkušenost s měřením na VN točivých strojích mi dá za pravdu, že elekřinou zabitý pracovník distribuční společnosti je chyba distributora, nebo šlendrián technika. Toto na zákazníka sic svést můžeš, ale je to jen mocenský postoj, který ztrátu života nevyloučí. A ten v souvislosti s elektřinou není na místě.
solárník píše:Nejvolnější přístup, který bych byl ochoten zavést je, chcete si připojit střídač? Ano, ale my vám ho nejdřív zrevidujeme (popřípadě ověříme, že se jedná o námi schválený typ) a pokud zároveň neshledáme na připojené síti žádné nebezpečí pro její stabilitu, tak vám ho povolíme.
Korupce a brutální nesouhlas s Tebou. Vše již je předpisy dáno vyjma výše "povoleného přetoku" který je dle dnešních předpisů nulový a masově není dodržován (kdo z vás kompenzuje jalovinu?) přičemž žádné tragědie se nedějí. Já zastávám odpovědnost dovozce+příp. prodejce, zákazníka a revizního technika za bezpečné a správné fungování měřeného místa. Žádné povolování. Vše má být jasně a hlavně OBECNĚ dáno předpisy. Bavme se třeba o bezpečném množství přetoku (třeba v poměru k rezervovanému příkonu) a přechodné době pro přípravu distributorů, ale ne o ruskou cestu bumážky v době monopolu distribučních společností. Navíc u nás v ČR v době brutálního kapitalismu, který již zavedené demokracie naštěstí neznají.
Moudrost nepřichází vždy s věkem, někdy věk přichází sám.
Uživatelský avatar
tomas
Příspěvky: 2567
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Reputace: 236
Bydliště: Třinec

Re: FVE na částečné pokrytí spotřeby

Příspěvek od tomas »

solárník píše: První šílenec, který si koupí levný čínský střídač, mi při prvním výpadku energie zabije technika, který na spadlém vedení dělal, protože black-out ochrana "po čínsku" zareagovala pozdě, popřípadě zcela selhala. Takže mé hypotetické stanovisko distributora je jasné. Čímž nijak nemířím na vaše zboží, to jsme si vyjasnili ;)
Na distribuční síti se dělá běžně pod napětím (PPN). (Někdy i na VN 22kV). Dokud nejsou nasazeny zkratovačky, tak se pracuje tak, jako by byla síť pod napětím. Na to že je síť odpojená se nikdo nemůže spoléhat, může kdekoliv udeřit třeba blesk. Dále souběhy vedení, průjezd elektrické lokomotivy kolem vedení vedle trati atd.... Jednou jsme pod VN napětím nosily 6m profily na FVE a také to "pěkně" kopalo. Technici jsou na tuto práci školeni. Pokud to technika zraní je to většinou chyba technika, tak to je i ve smlouvách.
Chci elektrárnu s licencí a s prodejem přebytků nebo komunitní výměnou energie: ANO
PavelR
Příspěvky: 3104
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm
Reputace: 220
Lokalita: Žabčice
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 29139
Kapacita baterie [kWh]: 12
Chci prodávat energii: ANO
Chci/Mám dotaci: NE

Re: FVE na částečné pokrytí spotřeby

Příspěvek od PavelR »

tak ted me i4wifi srazila smichem do kolen. Co je bezpecnejsi pripojit do site menic nebo mikrovlnku. :-DDD
neprispiva sem za Vasi spolecnost obchodni zastupce?
mikrovlnka je spotrebic tedy zatez. menic je zdroj. oboje by melo mit revizi a CE. ale kazdopadne vzdy je logicky nebezpecnejsi zdroj nez spotrebic. tim netvrdim ze Vase menice jsou spatne nebezpecne a bez CE a revize. Verim ze vse splnuji jak to ma byt - bez ironie.

no ikdyz pokud chcete demonstrovat nebezpecnost mikrovlnky doporucuji do ni vrazit co nejvetsi meloun a zapnout na plno a pak uz jen cekat. doporucuji cekat v povzdali :-DD
solárník
Příspěvky: 1586
Registrován: pát bře 15, 2013 7:53 pm
Reputace: 70

Re: FVE na částečné pokrytí spotřeby

Příspěvek od solárník »

>>Žádné povolování. Vše má být jasně a hlavně OBECNĚ dáno předpisy.
Nikdy nemůžete dát obecně předpisem něco, co závisí silně na místních podmínkách (stavu rozv. soustavy). Ano zase by to možná vedlo ke korupci. Ale to u nás vede v podstatě cokoli. Takže to radši zakážeme celoplošně a bude to, to je přesně současný stav. Líbí? ;)

A co se týče ochran - já jen žasnu. Takže tam vlastně žádné být nemusí ! No to je přece paráda ! Ony se vymyslely jen tak, aby se buzerovali výrobci střídačů. A já trubka jsem to nepochopil. Když si tam dám klemy na nulák, tak se přece nic nestane. Navíc to můžu dělat i pod napětím, budu to mít i s masáží ! Takže při příštím náboru vás doporučím prvnímu distributorovi, že se hlásíte na techniky v terénu :mrgreen:. Obzvlášť na výjezdy do čtvrtí s čínskými střídači a osobně vám vyjednám bezplatné zpopelnění v případě nehody, která se přece stát nemůže, to je přece jasný.

Navíc když si tam teda technik dá klemy, tak to osobě se střídačem při selhání ochrany zapálí barák. Leda, že by tam číňan ve světlé chvilce dal dokonce pojistku.

Nedávno jsem si prohlížel shořelou čínskou televizi "věhlasné" značky Changhong (dokonce sestavenou v ČR). Nebyla v ní ani jedna pojistka. To jen tak pro ilustraci. Komplet to shořelo, kupodivu ne i s barákem. Ale to byla jen otázka štěstí. nemám vůbec iluze, že X čínských střídačů na tom není podobně.

Ale teď vážně. Samozřejmě, že je snaha vše jistit několika způsoby a několikanásobně. Ale to ještě není žádný důvod k tomu, ochrany podceňovat. Jednou ten technik tam ty klemy dát zapomene, jsme jenom lidi. Ale i s tím se musí počítat. A pak ho to zabije a nemělo by. Bohužel.
brumlaj
Příspěvky: 2467
Registrován: ned kvě 12, 2013 2:24 pm
Reputace: 258

Re: FVE na částečné pokrytí spotřeby

Příspěvek od brumlaj »

solárník píše:Nikdy nemůžete dát obecně předpisem něco, co závisí silně na místních podmínkách (stavu rozv. soustavy). Ano zase by to možná vedlo ke korupci. Ale to u nás vede v podstatě cokoli. Takže to radši zakážeme celoplošně a bude to, to je přesně současný stav. Líbí? ;)
Nečteš. Psal jsem, že již dnes jsou dané parametry. Je jasně dáno, že napětí je v rozsahu +-, kmitočet je dán, jištění je dáno, deformace sinusovky...... Zkus definovat čemu jsem já neporozumněl, nějaký argument by se hodil. Jde jen o to, mimo již řečeného, prohlásit panel s mikroměničem za běžné elektrické zařízení. To že někomu shoří barák od výrobku číňana jak jsem psal má být zopdpovědnost v daném pořadí výrobce+dovozce, revizního technika a majitele.
Žádný zákaz jako dnes, jak jsi přišel na to, že chci zákaz? Mám za to, že jsem jasně psal o opaku, distributor je totiž pouze slouha, tak ať maká, žádné místní specifika po skoro 10 letech účinnosti zákona o OZE nejsou přípustná! Čímž jasně deklaruji, že přechodné období již uběhlo. Takže jediná mnou požadovaná změna je uvedení zpět článku, že OZE je povinnost "připojit" bez výhrad a tím pádem je zbytečné o cokoli žádat. (samozřejmě za dodržení OBECNÝCH technických podmínek které budou s mírným přetokem počítat) Peněz na rozvoj DS od nás mají distributoři dost. Vidím to podle toho čím jezdí, žádné socky to nejsou! Dokonce bych byl pro změnu zákona takovou, aby byla při výstavbě povinnost distributora do jednoho výkopu umístit vedení i ostatních zájemců o provozování alternativní DS.
Moudrost nepřichází vždy s věkem, někdy věk přichází sám.
brumlaj
Příspěvky: 2467
Registrován: ned kvě 12, 2013 2:24 pm
Reputace: 258

Re: FVE na částečné pokrytí spotřeby

Příspěvek od brumlaj »

PavelR píše: ale kazdopadne vzdy je logicky nebezpecnejsi zdroj nez spotrebic.
A v duchu tohoto hesla přistoupíme k eliminaci rizik v distribuční soustavě. Jako první tedy odpojíme největší nebezpečí. Myslím, že vyrostlo v Temelíně..... Mám za to, že pro DS je nebezpečnější zařízení, které není regulovatelné, což zdroje energie ve své většině jsou na rozdíl od většiny spotřebičů.
Moudrost nepřichází vždy s věkem, někdy věk přichází sám.
solárník
Příspěvky: 1586
Registrován: pát bře 15, 2013 7:53 pm
Reputace: 70

Re: FVE na částečné pokrytí spotřeby

Příspěvek od solárník »

...A pak vyhlásíme komunismus :mrgreen:
PavelR
Příspěvky: 3104
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm
Reputace: 220
Lokalita: Žabčice
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 29139
Kapacita baterie [kWh]: 12
Chci prodávat energii: ANO
Chci/Mám dotaci: NE

Re: FVE na částečné pokrytí spotřeby

Příspěvek od PavelR »

brumlaj píše:
PavelR píše: ale kazdopadne vzdy je logicky nebezpecnejsi zdroj nez spotrebic.
A v duchu tohoto hesla přistoupíme k eliminaci rizik v distribuční soustavě. Jako první tedy odpojíme největší nebezpečí. Myslím, že vyrostlo v Temelíně..... Mám za to, že pro DS je nebezpečnější zařízení, které není regulovatelné, což zdroje energie ve své většině jsou na rozdíl od většiny spotřebičů.
no a zmiňovaný invertor od i4wifi regulovatelny je?

pokud selze spotrebic , tak by mely zabrat ochrany at jiz ve spotrebici pojistka, v rozvadeci jistic nebo proudovy chranic. a spotrebic odpojit a tim to konci energie nepriteka a hotovo ... 0.
pokud selze zdroj tak můze vytvorit prepeti, podpeti, produkovat jinou frekvenci, po odpojeni od site se nedeaktivuje jak jiz bylo zmineno vyse.
netvrdim ze to je pripad menicu o kterych je rec. Jde mi o srovnavani menice s mikrovlnkou. Kdyby i4wifi napsalo srovnani bezpecnosti menice a diesel generatoru jinych tipu ongrid menicu nebo co ja vim jakych jinych zdroju tak ok ale napsat ze je bezpecnejsi menic 230W nez mikrovlnka 1500W je hovadina. Jak by na tom byl ongrid menic 20kw a zminovana trouba?

Zasadni problem je to ze toto silne pripomina rec obchodaka. Vymluvit diru do hlavy polopravdama, prodat a mam splneno a na stredecnim mitingu si zatleskame jak pitomci a budeme se usmivat jak je ten svet krasny a vsechno je hepy.
PavelR
Příspěvky: 3104
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm
Reputace: 220
Lokalita: Žabčice
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 29139
Kapacita baterie [kWh]: 12
Chci prodávat energii: ANO
Chci/Mám dotaci: NE

Re: FVE na částečné pokrytí spotřeby

Příspěvek od PavelR »

solárník píše:...A pak vyhlásíme komunismus :mrgreen:
:eek2: :eek2: :eek2: :eek2: :eek2: :eek2: :eek2: :eek2: :eek2:
Uživatelský avatar
tomas
Příspěvky: 2567
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Reputace: 236
Bydliště: Třinec

Re: FVE na částečné pokrytí spotřeby

Příspěvek od tomas »

solárník píše:>>Žádné povolování. Vše má být jasně a hlavně OBECNĚ dáno předpisy.
Nikdy nemůžete dát obecně předpisem něco, co závisí silně na místních podmínkách (stavu rozv. soustavy). Ano zase by to možná vedlo ke korupci. Ale to u nás vede v podstatě cokoli. Takže to radši zakážeme celoplošně a bude to, to je přesně současný stav. Líbí? ;)

A co se týče ochran - já jen žasnu. Takže tam vlastně žádné být nemusí ! No to je přece paráda ! Ony se vymyslely jen tak, aby se buzerovali výrobci střídačů. A já trubka jsem to nepochopil. Když si tam dám klemy na nulák, tak se přece nic nestane. Navíc to můžu dělat i pod napětím, budu to mít i s masáží ! Takže při příštím náboru vás doporučím prvnímu distributorovi, že se hlásíte na techniky v terénu :mrgreen:. Obzvlášť na výjezdy do čtvrtí s čínskými střídači a osobně vám vyjednám bezplatné zpopelnění v případě nehody, která se přece stát nemůže, to je přece jasný.
Ochrany tam být musí z důvodu aby v síti neujíždělo napětí nebo frekvence mimo toleranci. Ochrany mají všechny elektrárny i ty jaderné.
Solárníku mne distributorovi doporučovat nemusíš, když klikneš na odkaz který je na konci každého mého příspěvku, tak zjistíš že pracuji ve firmě která je partnerem ČEZ distribuce a tyto práce na distribuční síti (i pod napětím) pro ČEZ běžně provádíme.
solárník píše: Navíc když si tam teda technik dá klemy, tak to osobě se střídačem při selhání ochrany zapálí barák. Leda, že by tam číňan ve světlé chvilce dal dokonce pojistku.
Střídač bez sítě (pokud není hybridní) si není sám schopný vyrobit sinusovku. Střídač bez jakýchkoliv ochran by při poruše (průrazu MOSFETů ve výstupním mostu a spečení všech relé které jej připínají k síti) mohl do sítě pustit maximálně měkké DC napětí z panelů. Ale zkus trabantem tahat kamión nebo lokomotivu. Zrovna dnes jsem měřil impedanci sítě v okolí jedné elektrárny a ta je kolem 0,5ohm. Když napětí z panelů připojíš na síť která má 0,5ohm. Tak aby se na tomto odporu vytvořil nebezpečný úbytek napětí (pro DC je to více jak 60V) , tak by ty panely museli dát proud 150A. To je 7,2kW což není nereálné, ale kdo má elektrárnu která je navržená tak, (má MPPT bod) aby dávala 60V a 150A? Ty panely tu síť neutáhnou a výkon z nich spadne na 0W. A kdo má do baráku kabel který zvládne 150A?
FVE není schopna do sítě dodávat zkratový proud tak jako točivé generátory. MPPT bod leží velice blízko zkratovému výkonu. Dalo by se říct že fotovoltaická elektrárna standartě pracuje velice blízko svého zkratovému výkonu který jsou panely v daném okamžiku schopny dát. Klasický točivý generátor dává např. při napětí 230V 10A, pokud ho zkratuješ tak dá třeba i 100A dle impedance zkratu dokud něco neshoří. Když zkratuješ fotovoltaický panel který přes MPPT regulátor dával 230V, 10A tak dá možná 11A ale napětí spadne blízko 0V a výkon bude 0,0 nic W a to panelu nijak neublíží. Fotovoltaický střídač dodá jen velmi malý zkratový proud, jen to co je v jeho nabytých kondenzátorech.
Elektrárny bez ochran, centrály atd... to je jen jedna z tisíce věcí které můžou na odpojené síti vytvořit nebezpečné napětí. Dokáže to i erupce na slunci. Proto se k tomu vždy přistupuje tak, jako že je to pod napětím. A kdo to poruší, tak končí a někdy doslova.
solárník píše: Nedávno jsem si prohlížel shořelou čínskou televizi "věhlasné" značky Changhong (dokonce sestavenou v ČR). Nebyla v ní ani jedna pojistka. To jen tak pro ilustraci. Komplet to shořelo, kupodivu ne i s barákem. Ale to byla jen otázka štěstí. nemám vůbec iluze, že X čínských střídačů na tom není podobně.
Pojistky už moc neletí, ani v počítači je nemáš (snad ještě jen v zdroji). Teď letí polyswitch.
solárník píše: Ale teď vážně. Samozřejmě, že je snaha vše jistit několika způsoby a několikanásobně. Ale to ještě není žádný důvod k tomu, ochrany podceňovat. Jednou ten technik tam ty klemy dát zapomene, jsme jenom lidi. Ale i s tím se musí počítat. A pak ho to zabije a nemělo by. Bohužel.
Klemy se běžně nedávají (dělá se pod napětím), jen při velkých opravách když například spadne sloup a navíc těch zkratovaček se většinou dává několik. Při takové opravě tam není technik sám a za instalaci zkratovaček a jejich kontroly zodpovídá více lidí kteří to podepisují v příkazu B: http://www.bozpprofi.cz/33/prikaz-b-uni ... FACj915Bk/
Dokud není příkaz B podepsaný vyplněný a předané pracoviště tak nikdo na nic nesahá.
A ty zkratovačky má většina techniků distribučních firem vždy sebou, jsou v té trubce co mají na střechách aut. Jsou to izolované tyče které nasazují na vodiče se země a tam aby na ně bylo stále vidět nebo je někdo musí hlídat. To není jen tak, jak si ty myslíš že někdo zapomene dát někde klemy. Tady je vidíš na fotce jak je máme nasazené na vedení:
http://www.rhelektro.com/galery/havarie1.jpg
A teď už prosím o něčem jiném než mojí práci, já už jsem doma. ;)
Naposledy upravil(a) tomas dne úte led 28, 2014 6:33 pm, celkem upraveno 1 x.
Chci elektrárnu s licencí a s prodejem přebytků nebo komunitní výměnou energie: ANO
solárník
Příspěvky: 1586
Registrován: pát bře 15, 2013 7:53 pm
Reputace: 70

Re: FVE na částečné pokrytí spotřeby

Příspěvek od solárník »

Fuj to byl dlouhý příspěvek. Nicméně jsem z něj tedy pochopil, že ochrany potřebujeme, což jsem přesně říkal, abych to tedy shrnul. Takže se mnou souhlasíte, přesto že se tváříte, že ne. Ostatní je jak u mne, tak u vás, takový šum okolo.

GTI jsem měl rozebraný poslední dobou jen jeden, byl tam DC low voltage střídač, pak trafo nahoru pak blabla .. usměrňovač, aproximátor sinusovky .. blabla .. na konci IGBT můstek, který pulzní rádoby polosinus přistřídával a přitom točil polaritu k AC. Takže z něj lezlo klasických 230AC.

Kdyby selhala blackout ochrana, záleží, jestli fázový závěs na AC je přímo řízen jen z AC (obvyklé, pak to zdechne), nebo jsem taky viděl jednou oscilátor (patrně nějaká relikvie projektanta z projektu klasického DC střídače, myslím, že to bylo u PowerJacku), který se jen korigoval podle sítě, v tom případě z toho poleze krásných 230AC pořád dál a dál. Vymlouvat se na to, že to sežere nejbližší zapnutý spotřebič lze samozřejmě také, ale co když ne?

To jsou všechno jen výmluvy, takže se shodneme na tom, že potřebujeme střídače revidované minimálně na základní ochrany. Abychom to tedy nějak uzavřeli. Což se přímo vylučuje s politikou "připojte si, co chcete a nemusíte to ani hlásit"..

Že tam nějaký číňan nalepí CE certifikát a vytiskne si ho .... Takových už jsem viděl MRAKY :mrgreen:
Uživatelský avatar
tomas
Příspěvky: 2567
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Reputace: 236
Bydliště: Třinec

Re: FVE na částečné pokrytí spotřeby

Příspěvek od tomas »

Ano ochrany tam být musí, ale nejsou tam kvůli ochraně pracovníků pracující na distribuční síti. Ti musí pracovat tak, jako by v odpojené síti byl ostrovní provoz a síť pod napětím. Ty ochrany tam jsou hlavně kvůli ochraně vlastních elektráren a také ochraně ostatních spotřebičů. Zdroj těmi ochranami chrání hlavně sám sebe. Když začne napětí v síti růst tak to nejvyšší napětí bude u zdroje a tedy u střídače. Nízké napětí zase ohrožuje střídač, protože daný výkon nastavený MPPT regulátorem musí tlačit do sítě při nižším napětí a tím roste proud. Nové střídače dokáží toto překonat díky proudovému odlehčení a snížení výkonu, tím ale přestane být MPPT funkční.
Frekvence v síti kolísá dle toho jak je vyrovnaná výroba a spotřeba. Ale to kolísání způsobují točivé generátory. Zjednodušeně řečeno, když snížíte zátěž sítě tak se odlehčí generátory a ty se více roztočí a frekvence začne růst. Regulace v tepelné elektrárně musí ubrat na výkonu. Nejrychleji zřejmě sníží buzení generátoru a také ubere páry a přísun paliva do kolte, ale to už probíhá pomaleji. Analogicky když zatížení sítě vzroste.
Fotovoltaický střídač nemůže sám ovlivnit frekvenci v síti, může to dělat jen ve spolupráci s točícím generátorem. Do elektráren dáváme střídače které když je překročena určitá maximální mez frekvence tak začnou plynule snižovat výkon. Tím se více zatíží generátory a frekvence začne zase klesat. To se v Německu používá již několik let.

Síťový střídač s vlastním oscilátorem který by vytvářel tvar výstupního napětí jsem ještě neviděl. Navíc nechápu proč by to někdo dělal takto složitě když to jde jednodušeji a bezpečněji tím, že si vezme tvar napětí ze sítě dle toho budí přímo tranzistory v mostě.
A střídač který by vytvářel nějaký polosinus a potom by to otáčel to je také nějaká zbytečně složitá šílenost.
Ve starších střídačích je klasický H-most a v nových je již většinou víceúrovňový můstek obrázek 4 zde:
http://www.electronicproducts.com/Power ... ology.aspx
kterým lze regulovat i dodávka jalovina na vyžádání, kapacitní nebo indukční pro kompenzaci účiníku v síti.

Aby mohl střídač do sítě dále dodávat energii i po výpadku sítě, musel by mít nejen generátor sinusovky ale také by musela být stále vyrovnaná výroba i spotřeba. Když bude spotřeba nižší než výkon elektrárny potom napětí poroste, když bude spotřeba vyšší než výkon elektrárny tak to solární elektrárnu "udusí". Střídač by musel vypnout regulaci výkonu dle MPPT a musel by regulovat svůj výkon v závislosti na napětí v síti. Tím by se z něj stal klasický měnič který se používá v ostrovech. V části odpojené sítě by potom vznikl standardně fungující ostrov (což se občas stává u klasických elektráren) se standardním napětím a frekvencí a žádné ohrožení el. přístrojů by nehrozilo.
Mimochodem stát se toto snaží za velké miliardy dosáhnou už teď, aby se v případně poruchy dělili jednotlivé fungující ostrovy:
http://zpravy.e15.cz/byznys/prumysl-a-e ... tum-910696
Klasický střídač pro dodávku energie do sítě není sám schopný takový ostrov udržet v chodu i kdyby si dokázal vytvořit sinusovku tak mu stále chybí regulace napětí. Ostrov by mohl vytvořit pouze s elektrárnou která by poskytovala tuto regulaci. Teoreticky by to šlo jen se špatně zapojeným hybridním střídačem nebo jeho poruchou. Ale proti ničemu by to nebylo, protože parametry by byly v povolených hodnotách.
Střídače které montujeme mají i tuto regulaci výkonu dle napětí, a dokáží plynule snižovat výkon když napětí v síti překročí 253V a tím pomáhají regulaci sítě, ale také udržet případný ostrovní provoz. Více o tom je v PPDS příloha č.4 i o parametrech ostrovního provozu v oddělené části distribuční sítě:
http://www.cezdistribuce.cz/cs/energeti ... s2011.html
Chci elektrárnu s licencí a s prodejem přebytků nebo komunitní výměnou energie: ANO
solárník
Příspěvky: 1586
Registrován: pát bře 15, 2013 7:53 pm
Reputace: 70

Re: FVE na částečné pokrytí spotřeby

Příspěvek od solárník »

Co myslíte, že dělá koncový H můstek na tom vašem odkazu?
Obrázek

IGBT Rotují polaritu (jednou sepnou dva - Q5 a Q8 a podruhé druhé dva - Q6 a Q7) výsledného DC pulzního signálu a superponují to na síť. Tedy přesně to, co jsem popsal. Ovšem toto je profi střídač na vysoké vstupní napětí. Obyčejné malé střídače mají ještě několik bloků na vstupu pro transformaci DC nahoru.

Že jste ještě neviděl takovou čínskou zbastleninu, která dodává AC při poruše ochrany i při nepřítomnosti sítě, za to já nemůžu. Dokonce jsem viděl střídače sestavené komplet ručním pájením. V Číně je možné naprosto všechno. Neříkám, že i renomované firmy nemají v Číně filiálku. Ale musejí nad nimi stát a neustále je kontrolovat. Jinak se to zvrhne na ručně pájené zbastleniny.

Že ochrany chrání vše, i samu distribuční síť, to nepopírám, ani jsem nepopíral.

Můj otec pracoval 20 let v rozvodně, která byla v neustálém spojení s turbínami v areálu bývalé Poldi Kladno (rozvodna Kladno-Dříň). To mi nemusíte popisovat. Byl tam velín jako v Temelíně (Star-Trek hadr, bylo to veliké cca 10 x 3 metry s miliónem kontrolek a spínačů) jen kvůli tomu, aby udrželi v oblasti Kladna napětí a frekvenci v zásuvkách nás obyčejných lidí v nějakém rozumném rozsahu, aby lidem nevyhořely spotřebiče. Také proto jsem viděl, jak bylo složité uhlídat síť, když byl například malý odběr, nebo velký. Dělala na tom neustále a nepřetržitě celá obsluha rozvodny 24 hodin denně a výkyvy vyrovnávali také právě díky spojení s obsluhou parních turbín. A když se do toho zapojilo nekolik vysokých pecí v řádu MW, to byl teprve mazec. A to v té době nikdo do sítě nic necpal ze solárních polí. Nevím, jestli to dnes dělají už částečně automaty, nebo to někde stále někdo řídí ručně, ale určitě musejí být z nových solárních "dráždičů sítě" dost "odvázaní".

To píšu jen pro lidi, co si myslí, že "elektrika vyleze z Temelína a přes dvě trafa doleze až ke mně domů".
brumlaj
Příspěvky: 2467
Registrován: ned kvě 12, 2013 2:24 pm
Reputace: 258

Re: FVE na částečné pokrytí spotřeby

Příspěvek od brumlaj »

solárník píše:Že jste ještě neviděl takovou čínskou zbastleninu, která dodává AC při poruše ochrany i při nepřítomnosti sítě, za to já nemůžu. Dokonce jsem viděl střídače sestavené komplet ručním pájením. V Číně je možné naprosto všechno. Neříkám, že i renomované firmy nemají v Číně filiálku. Ale musejí nad nimi stát a neustále je kontrolovat. Jinak se to zvrhne na ručně pájené zbastleniny.
Zodpovědnost výrobce+dovozce, revizního technika a provozovatele za provozované zařízení zde nikdo nepopírá, ba naopak.
solárník píše: Také proto jsem viděl, jak bylo složité uhlídat síť, když byl například malý odběr, nebo velký. Dělala na tom neustále a nepřetržitě celá obsluha rozvodny 24 hodin denně a výkyvy vyrovnávali také právě díky spojení s obsluhou parních turbín. A když se do toho zapojilo nekolik vysokých pecí v řádu MW, to byl teprve mazec. A to v té době nikdo do sítě nic necpal ze solárních polí. Nevím, jestli to dnes dělají už částečně automaty, nebo to někde stále někdo řídí ručně, ale určitě musejí být z nových solárních "dráždičů sítě" dost "odvázaní".
Obsluha dělala, neb to byla její práce. Zaplať pánBůh, že ji měli. Co by za to dnes kdejaký bezdomovec dal. Pokud zaměstnanci nechtějí být "odvázaní", tak ať si to klidně s těmi bezdomovci vymění. Logika "nebudeme dělat v práci nic, protože raději zakážeme cokoli co by nám i jen hypoteticky tu práci přineslo a raději celou svou pracovní dobu věnujeme žvanění o tom, že to dělat nebudeme...." je pro mne jako toho, který celý ten cirkus platí nepřijatelná.
Moudrost nepřichází vždy s věkem, někdy věk přichází sám.

Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek